TOXICA TERGIVERSARE – Parchetul de pe langa Judecatoria Arad lucreaza de mai bine de un an si 9 luni la dosarul in care firma DD CHIM SRL este cercetata pentru ca a intoxicat zeci de elevi in Liceul Adam Muller Guttenbrunn din Arad. Firma nu avea nici macar autorizatia de mediu obligatorie. Halucinant: chiar si dupa intoxicarea elevilor, Primaria Arad a mentinut contractul, desi anuntase rezilierea. Banii inca vin la DD CHIM
De 1 an si 9 luni Parchetul de pe langa Judecatoria Arad lucreaza la "cauza complexa" deschisa dupa intoxicarea a circa 100 de elevi de la Liceul Teoretic Adam Muller Guttenbrunn din Arad, cu substantele folosite in timpul unor actiuni de dezinfectie, dezinsectie si deratizare efectuate de firma DD CHIM SRL din Hunedoara, detinuta de asociatul unic Veres Csaba. Dosarul vizeaza infractiuni de vatamare corporala din culpa, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si trafic de produse sau substante toxice, care nici astazi nu sunt elucidate. Dupa incident, Garda Nationala de Mediu a amendat aspru firma de deratizare, care la randul sau a contestat contraventia, in timpul judecatii constatandu-se lipsa autorizatiei de mediu, obligatorie pentru astfel de activitati.
Pe de alta parte, desi imediat dupa incidentele de la Liceul Teoretic Adam Muller Guttenbrunn, Primaria Arad a anuntat rezilierea contractului, municipalitatea a recunoscut pentru publicatia Lumea Justitiei ca acordul cadru nu a fost niciodata intrerupt. Ba mai mult, gratie unei hotarari judecatoresti, DD CHIM SRL a reusit incheierea unor contracte subsecvente cu Primaria Arad care fac ca si in prezent firma de deratizare sa opereze in continuare in Arad.
Speta de mai sus, pentru cei care nu isi amintesc, a fost indelung dezbatuta la inceputul anului 2020, cand la Liceul Teoretic Adam Muller Guttenbrunn (cea mai veche scoala din Arad, cu circa 300 ani de existenta) au fost efectuate doua operatiuni de dezinsectie de catre firma DD CHIM, in urma carora circa 100 de elevi, in decurs de doua saptamani, au ajuns intoxicati la spital, cateva zeci fiind chiar internati. La acel moment, politistii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase Arad au fost sesizati cu privire la faptul ca la Spitalul Clinic Judetean Arad s-au prezentat mai multi elevi cu prurit si edeme la nivelul fetei si al ochilor. In urma cercetarilor la fata locului s-a constatat ca elevii aveau o reactie alergica survenita in urma activitatilor de dezinsectie si dezinfectie care au fost facute la Liceul Teoretic Adam Muller Guttenbrunn de catre compania DD CHIM SRL.
Cand a fost sub reflectoare, Primaria Arad a tunat, a fulgerat si a anuntat rezilierea contractului: "Nu mai asteptam rezultatele niciunei anchete... Sanatatea oamenilor este mai presus de orice ancheta"
La cateva zile de la incidentele de la Liceul Teoretic Adam Muller Guttenbrunn, Primaria Arad a anuntat public ca a dispus rezilierea acordului cadru nr. 60330/14.08.2018 incheiat cu societatea DD CHIM Hunedoara pe o perioada de 4 ani, in valoare de 1.803.460 lei, dar si ca "au fost demarate procedurile pentru o noua licitatie".
Basca, intr-un comunicat de presa existent in continuare pe site-ul Primariei Arad, edilul Calin Bibart puncta ca "am decis sa punem capat acestui contract" si ca "nu mai asteptam rezultatele niciunei anchete" condamnand "neglijenta de care au dat dovada" reprezentatii DD CHIM SRL.
Anuntul privind rezilerea contractului dintre DD CHIM SRL si Primaria Arad a fost facut in 27 ianuarie 2020, sub pretextul ca "sanatatea oamenilor este mai presus de orice ancheta" (vezi facsimil).
Si a fost fix pe dos decat ceea ce a sustinut primarul Bibart! Din ianuarie 2020 si pana in prezent, acordul-cadru nr.60330/14.08.2018 nu a fost reziliat, iar ca urmare a unei actiunii deschise de societatea DD CHIM SRL impotriva Primariei Arad la Tribunalul Hunedoara (dosar nr. 589/97/2021) firma de deratizare a reusit obligarea municipalitatii la plata "restului neexecutat de 154.586,41 lei" si la incheierea unui contract subsecvent valabil si astazi:
"In baza acordul-cadru nr.60330/14.08.2018, a fost incheiat contractul subsecvent nr. 23652/30.03.2020, iar potrivit sentintei nr.276/CA/2021 date de catre Tribunalul Hunedoara, in dosar nr. 589/97/2021, a fost incheiat contractul subsecvent nr. 45221/08.06.2021, cu valabilitate pana la 30.09.2021".
Clarificarile Primariei Arad facute pentru Lumea Justitiei contrazic insasi anuntul de pe site-ul primariei, privitor la rezilierea contractului cu firma de deratizare, precum si declaratiile primarulul Bibart.
Atentie, in raspunsul oferit Lumea Justitiei, Primaria Arad a tinut sa precizeze ca serviciile de dezinsectie, dezinfectie si deratizare efectuate la inceputul anului 2020 la Liceul Teoretic Adam Muller Guttenbrunn nu s-au facut in baza contractului incheiat de municipalitate, ci au fost achizitionate separat de unitatea de invatamant prin intermediul Sistemului Electronic de Licitatii Publice (vezi facsimil).
Liceul, prins la mijloc: "Era acolo o adresa in care ne obliga sa facem cu ei, pentru ca au castigat licitatia cu primaria"
Numai ca alta realitate vine dinspre Liceul Teoretic Adam Muller Guttenbrunn! Mai exact, reprezentanti ai liceului ne-au precizat ca firma DD CHIM SRL ar fi fost aleasa pentru prestarea serviciilor de dezinfectie, dezinsectie si deratizare in baza unei adrese care obliga unitatea de invatamant sa incheie contract cu aceasta firma.
"Da, noi am facut cu firma DD CHIM, dar pentru ca era acolo o adresa in care ne obliga sa facem cu ei, pentru ca au castigat licitatia cu primaria. Nu am facut de capul nostru. Ce sa mai spunem, ca firma are in continuare contract cu primaria", ne-au marturisit persoane din interiorul Liceului Teoretic Adam Muller Guttenbrunn.
Totusi! Fata de aceste informatii de la Arad, atat de la Primarie, cat si de la unitatea de invatamant ai carei elevi au ajuns intoxicati la spital ne intrebam:
Daca primaria nu a avut nicio legatura cu contractul de la Liceul Teoretic Adam Muller Guttenbrunn, atunci de ce a iesit public la cateva zile de la intoxicarea elevilor sa anunte rezilierea contractului (pe care oricum nu l-au reziliat)?
Parchetul si Politia inca lucreaza la dosarul DD CHIM
Din informatiile obtinute pe surse, situatia ar fi mult mai complexa, existand suspiciuni ca deratizarea de la Liceul Teoretic Adam Muller Guttenbrunn ar fi fost facuta de DD CHIM SRL cu substante pentru care expirase avizul (deci interzise) amestecate cu alte substante de deratizare (insecticid) rezultand un produs otravitor. Produs care ar fi fost factorul declansator al intoxicarii zecilor de elevi si pentru care in prezent procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Arad efectueaza cercetari.
Mai exact, de mai bine de 1 ani si 9 luni procurorii si politistii efectueaza cercetari in dosarul nr. 240/P/2020, motivul nefinalizarii anchetei nici pana astazi fiind "complexitatea cauzei". Mai mult, intrebati cine este numele procurorului care nu reuseste sa dea de cap dupa atata timp unei spete extrem de clare, reprezentatii Parchetului Judecatoriei Arad sustin ca identitatea procurorului de caz este secreta!
"Procurorul de caz nu este public. Nu pot sa va spun mai mult! Este evident un dosar complex si necesita mai mult timp pentru solutionare. Se afla la organele de cercetare penala din cadrul politiei", a precizat pentru Lumea Justitiei purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Judecatoria Arad, procuroarea Aurelia Madalina Dobre.
Trebuie precizat ca dosarul nr. 240/P/2020 a fost deschis in ianuarie 2020, in urma intoxicarii cu insecticid, in decurs de doar doua saptamani, a zeci de elevi, din cauza activitatilor de dezinsectie si dezinfectie. De atunci, Parchetul de pe langa Judecatoria Arad investigheaza infractiuni de vatamare corporala din culpa, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si trafic de produse sau substante toxice.
Totodata, la acea data Comitetul judetean pentru situatii de urgenta a dispus inclusiv verificari la firma care a executat lucrarea de dezinsectie si dezinfectie, in speta DD CHIM SRL.
DD CHIM SRL s-a judecat cu Garda de Mediu pentru contraventia aplicata dupa intoxicarea elevilor
In urma activitatilor de control ale DSP Arad si ale Garzii Nationale de Mediu – Comisariatul Judetean Arad a fost deschis un dosar la Judecatoria Arad in care societatea DD CHIM SRL a contestat procesul verbal de contraventie seria GNM 00200/20.01.2020 prin care Garda Nationala de Mediu a sanctionat, cu suma de 60.000 lei, compania care a facut dezinsectia/dezinfectia la Liceul Teoretic Adam Muller Gutenbrunn din Arad.
S-a format astfel dosarul nr. 1519/55/2020 prin care judecatorii Judecatoriei Arad au dispus, la data de 24.06.2020, prin Hotararea nr. 1761 reducerea contraventiei de la 60.000 lei la 40.000 lei.
Solutia a fost insa contestata de ambele parti, la Tribunalul Arad care a respins apelul societatii DD CHIM, mentinand contraventia de 60.000 lei, astfel cum a fost dispusa prin procesul verbal de contraventie al Garzii Nationale de Mediu 00200/20.01.2020.
Dezinsectia de la liceu, facuta fara autorizatie de mediu
Extrem de important este ca, in timpul judecarii dosarului, a iesit la iveala faptul ca societatea DD CHIM SRL nu detinea autorizatie de mediu pe raza municipiului Arad pentru efectuarea serviciilor de dezinfectie, dezinsectie si deratizare pe domeniul public al Municipiului Arad. Or, in lipsa acestui act, firma de deratizare nu putea efectua serviciile de dezinsectie, dezinfectie si deratizare!
Lumea Justitiei a intrat in posesia Hotararii nr. 482 din 03.11.2020, pronuntata in dosarul nr. 1519/55/2020 de judecatorii Sectiei a III-a Contencios Administrativ si Fiscal de la Tribunalul Arad, in care se retine ca la data efectuarii dezinsectiei/dezinfectiei de la liceul din Arad, compania DD CHIM SRL nu detinea autorizatie de mediu, aceasta fiind obtinuta abia ulterior pentru cod CAEN 8129 (alte activitati de curatenie – activitati de dezinfectare si deratrizare).
Aceasta in conditiile in care, atentie, articolul 2 alin. (9) din OUG 195/2005 privind protectia mediului statueaza in clar definitia autorizatiei de mediu si momentul in care aceasta trebuie obtinuta. Adica inaintea demararii unor activitati precum cea de dezinfectare sau deratizare: "Act tehnico-juridic emis de autoritatile competente pentru protectia mediului, prin care sunt stabilite conditiile si/sau parametrii de functionare a unei activitati existente sau a unei activitati noi cu posibil impact semnificativ asupra mediului, necesar pentru punerea acesteia in functiune".
De asemenea, art. 12 al OUG 195/2005 prevede de asemenea la alin. (1) ca "Desfasurarea activitatilor existente precum si inceperea activitatilor noi cu posibil impact semnificativ asupra mediului se realizeaza numai in baza autorizatiei/autorizatiei integrate de mediu", iar la art. 14 alin. (2) al aceluiasi act normativ se specifica faptul ca "Functionarea fara autorizatie de mediu este interzisa pentru activitatile care fac obiectul procedurii de autorizare din punct de vedere al protectiei mediului".
DD CHIM SRL a sustinut ca nu detine autorizatia de mediu din cauza "redactarii defectuoase" a Ordinului de ministru
Fata de aceasta situatie, compania s-a aparat sustinand ca "numai ca urmare a defectuoasei redactari a Ordinului nr. 1798/2007 (pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizatiei de mediu) nu a solicitat si nu a obtinut autorizatia respectiva, activitatea cod CAEN -8129 nefiind inscrisa in anexa acestuia".
"Norma trebuia redactata cu suficienta precizie pentru a permite cetateanului sa isi controleze conduita astfel incat sa fie apt sa prevada, intr-o masura rezonabila, consecintele care ar putea rezulta din savarsirea unei anumite fapte. (...) Ordinul nr. 1798/2007 nu respecta prevederile art. 50 alin. 4 din Legea 24/2000, nefiind deci o norma juridica predictibila", s-a aparat societatea DD CHIM SRL in instanta.
Argumentele aduse de societatea DD CHIM SRL nu au tinut nici in faza de fond, precum nici in faza apelului, Tribunalul Arad retinand ca societatea de deratizare "se face vinovata de savarsirea contraventiei retinute in sarcina sa, intrucat nu a detinut autorizatie de mediu, fapt recunoscut de apelanta petenta care arata ca nu a solicitat si nu a obtinut autorizatia respectiva deoarece codul CAEN 8129 nu este inscris in anexa Ordinului nr. 1798/2007".
Iata ce a retinut Tribunalul Arad in Hotararea nr. 482 din 03.11.2020, pronuntata in dosarul nr. 1519/55/2020:
"Tribunalul nu poate retine sustinerile petentei apelante cum ca Ordinul nr.1798/2007 nu contine codul CAEN 8129, astfel incat nu avea obligatia de a obtine si solicita autorizatie de mediu, deoarece la pozitia 278 din anexa 1 din Ordin, care cuprinde lista activitatilor supuse procedurii de emitere a autorizatiei de mediu, este prevazut codul CAEN 9003- salubritate, depoluare si activitati similare, iar in codul CAEN Rev.2, codul 9003 din codul CAEN Rev.1, este corespunzator codurilor CAEN noi "3811 Colectarea deseunlor menajere, 3900 Activitat de decontaminare si servicii de administrare a altor deseuri si 8129 Alte activitati de curatenie n.c.a". Prin urmare, in Ordinul nr. 1798/2007, activitatea de deratizare efectuata de petenta apelanta era prevazuta la codul CAEN 9003-salubritate, depoluare si activitati similare, pentru care petenta trebuia sa obtina autorizatia de mediu, ceea ce nu a obtinut.
Aceasta obligatie s-a pastrat si dupa actualizarea si modificarea codulul CAEN, intrucat activitatea de "salubritate, depoluare si activitati similare" corespunzatoare codului CAEN 9003, s-a impartit in trei activitati care corespundeau codurilor CAEN noi "3811 Colectarea deseurilor menajere: 3900 Activitati de decontaminare si servicii de administrare a altor deseuri; si 8129 Alte activitati de curatenie n.c.a", prin urmare si codul 8129 pentru care apelanta contravenienta trebuia sa fie autorizata din punct de vedere al mediului.
Nu pot fi retinute nici sustinerile apelantei contraveniente, cum ca trebuia sa fie notificata in temeiul art.17 indice 3 din Legea nr.359/2004, de catre autoritatile publice teritoriale de protectie a mediului, ca are nevoie de autorizatie de mediu, deoarece aceasta notificare se refera la obligatia autoritatilor publice, nu la obligatia contraveniente, iar daca acestea au omis sa o notifice la deschiderea activitatii respective, nu inseamna ca ulterior contravenienta nu mai avea obligatia sa obtina autorizatie de mediu si ca putea sa functioneze in mod legal fara aceasta autorizate.
Astfel pe langa obligatia autoritatilor de a o notifica pe contravenienta, aceasta avea obligatia sa solicite si sa obtina autorizatie de mediu pentru activitatea de salubrizare si de deratizare, sa nu desfasoare aceasta activitate fara autorizatie de mediu mai ales ca avea cunostinta de faptul ca lucreaza cu substante chimice periculoase pentru oameni, nu numai pentru daunatori, iar in cantitati mai mari substantele chimice pot reprezenta un potential pericol pentru sanatatea oamenilor.
Prin urmare, apelul formulat de catre petenta contravenienta este nefondat, aceasta se face vinovata de contraventia retinuta in sarcina ei, iar sanctiunea amenzii este aplicata in limitele prevazute de lege, fiind proportionala cu gradul de pericol al faptei savarsite. In ceea ce priveste inlocuirea sanctiunii amenzii cu sanctiunea avertismentului tribunalul constata ca aceasta inlocuire nu se impune, intrucat fapta savarsita de apelanta contravenienta este de o gravitate majora si prezinta un grad de pericol social ridicat, sanctiunea amenzii aplicatw la maximul prevazut de lege este proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite.
Referitor la apelul formulat de catre intimata Garda Nationala de Mediu-Comisariatul General, reprezentat prin Comisariatul Judetean Arad, acesta va fi admis ca fondat deoarece fapta savarsita de catre contravenienta este o fapta de o gravitate deosebita, aceasta a efectuat lucrari de deratizare, dezinsectie si dezinfectie la un liceu unde invata copii minori, iar datorita substantelor chimice folosite si neavizate din punct de vedere mediului, exista pericolul de infectare si intoxicare atat a elevilor, cat si a cadrelor didactice, acest fapt putand duce la imbolnavirea sau chiar decesul unor persoane.
Astfel este nejustificata reducerea de catre prima instanta a amenzi aplicate de agentii constatatori de la suma de 60.000 lei la suma de 40.000 lei, intrucat contravenienta nu a prezentat nici o circumstanta atenuanta in acest sens, pericolul social al faptei fiind unul deosebit de ridicat, asa cum am aratat anterior.
De asemenea, nici obligarea intimatei apelante la plata cheltuielilor de judecata in suma de 20 de lei, nu este justifica, deoarece fapta savarsita de catre petenta exista, a fost recunoscuta de catre aceasta, iar procesul verbal de contraventie nu a fost anulat".
Fata de argumentele instantei, ne intrem legitim:
-Cum a reusit compania DD CHIM SRL sa castige o licitatie publica in lipsa unei autorizatii de mediu?
Sursa foto 1: MedicHub.ro
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii