TREI URMARI ALE DECIZIEI CCR PE PRESCRIPTIE – Avocata Manuela Gornoviceanu: “Pentru cauzele pe rol si cele ce vor ajunge pe rol in care termenele generale de prescriptie erau implinite pana la OUG 71/2022, incetarea procesului penal... In dosarele solutionate definitiv dupa prima decizie CCR in care termenele generale de prescriptie erau implinite si care au fost date pe noul cod, admisibila contestatia in anulare... In dosarele in care s-a invocat exceptia privind textul in discutie, revizuire”
Avocata Manuela Gornoviceanu (foto) prezinta trei urmari ale Deciziei CCR 358 din 26 mai 2022 privind art. 155 alin. 1 Cod penal referitor la interuperea cursului prescriptiei, a carei motivare a fost publicata de Curtea Constitutionala miercuri, 8 iunie 2022, si in care CCR confirma ca prescriptia speciala nu a mai existat din 2018, de la Decizia CCR 297/2018 (click aici pentru a citi).
Intr-un comentariu facut pe pagina sa de Facebook, miercuri, 8 iunie 2022, avocata Gornoviceanu explica faptul ca in urma deciziei CCR 358/2022 in dosarele aflate pe rol si cele care vor ajunge pe rol in care termenele generale de prescriptie erau implinite pana la intrarea in vigoare a OUG nr. 71/2022 prin care a fost pus in acord art. 155 alin. 1 Cod penal cu Decizia CCR 297/2018 trebuie sa se dispuna incetarea procesului penal. Orice alta solutie ar insemna aplicarea pe viitor (dupa 2018) a unei norme declarate neconstitutionala si care a fost dintotdeauna astfel.
In ceea ce priveste dosarele solutionate definitiv dupa prima decizie CCR, si anume Deciza 297/2018, in care termenele generale de prescriptie erau implinite, ar trebui sa fie admisibila contestatia in anulare.
In fine, in dosarele solutionate in care s-a invocat exceptia de neconstitutionalitate a art. 155 alin. 1 Cod penal se va putea formula revizuire.
Prezentam analiza avocatei Manuela Gornoviceanu:
“Decizia CCR nr. 358/26 mai 2022 si chestiunile relevante:
- decizia CCR nr. 297 din 26 aprilie 2018 este una simpla/extrema, care nu permitea analogii cu codul vechi;
- termenele generale de prescriptie nu sunt afectate de deciziile CCR in discutie;
- legiuitorul trebuia sa intervina pentru a reintroduce in fondul activ al legislatiei textul ce reglementeaza cazurile de intrerupere a cursului prescriptiei.
Concluzii de bun simt:
- pentru cauzele pe rol si cele ce vor ajunge pe rol in care termenele generale de prescriptie erau implinite pana la intrarea in vigoare a OUG nr. 71/2022 (deocamdata prezumata drept constitutionala), solutia legala este incetarea procesului penal, deoarece azi, cand se atrage raspunderea penala, nu poate fi valorificat 155 alin. (1) declarat neconstitutional. Asta ar echivala cu aplicarea pe viitor (dupa 2018) a unei norme declarate neconstitutionala si care a fost dintotdeauna astfel. Intr-o alta teza si intrucat vorbim de norme substantiale in materie penala, 4 ani a activat legea penala mai blanda conform careia cursul prescriptiei nu putea fi intrerupt;
- in dosarele solutionate definitiv dupa prima decizie CCR in care termenele generale de prescriptie erau implinite si care au fost date pe noul cod, ar trebui sa fie admisibila contestatia in anulare;
- in dosarele in care s-a invocat exceptia privind textul in discutie, se va putea formula revizuire”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Și a 4-a? 9 June 2022 15:57 +55