28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

(TU)DOREL A PERCUTAT – Presat de Curtea Constitutionala, ministrul Justitiei Tudorel Toader a anuntat ca va introduce prag valoric la abuzul in serviciu: „Continutul infractiunii de abuz in serviciu urmeaza a fi reconfigurat prin consacrarea unui prag valoric”. Ministrul Toader nu a dezvaluit care va fi valoarea pragului la abuz in serviciu

Scris de: George TARATA | pdf | print

6 June 2017 22:25
Vizualizari: 10582

Ministrul Justitiei Tudorel Toader (foto) s-a conformat deciziei Curtii Constitutionale de marti, 6 iunie 2017, care a stabilit ca este obligatoriu ca Parlamentul sau Guvernul sa introduca prag valoric la abuzul in serviciu. Mai exact, Toader a anuntat ca va introduce prag valoric pentru infractiunea de abuz in serviciu, asa cum a statuat CCR.


Astfel, Ministerul Justitiei a emis, marti seara 6 iunie 2017, un comunicat de presa in care anunta ca, urmare a hotararii CCR, „continutul infractiunii de abuz in serviciu urmeaza a fi reconfigurat prin consacrarea unui prag valoric”. Tudorel Toader nu a precizat insa care va fi valoarea pragului la abuz in serviciu. Trebuie spus insa ca ministrul Justitiei a fost fortat practic sa faca acest gest, decizia Curtii Constitutionale fiind o lovitura de imagine naucitoare pentru el. Spunem asta in conditiile in care Tudorel Toader a refuzat constant sa introduca prag valoric la abuzul in serviciu, desi acest lucru era cerut inca din Decizia CCR din iunie 2015, adoptata cand chiar actualul ministrul Justitiei era judecator constitutional.

Iata comunicatul Ministerului Justitiei:

Comunicat de presa privind Decizia CCR din data de 6 iunie 2017 referitoare la abuzul in serviciu

Prin Decizia nr. 405 din 15 iunie 2016, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.246 din Codul penal din 1969 si ale art.297 alin.(1) din Codul penal si a constatat ca 'acestea sunt constitutionale in masura in care prin sintagma indeplineste in mod defectuos din cuprinsul acestora se intelege indeplineste prin incalcarea legii'.

In esenta, in motivarea deciziei, Curtea a statuat ca 'neindeplinirea ori indeplinirea defectuoasa a unui act trebuie analizata numai prin raportare la atributii de serviciu reglementate expres prin legislatia primara – legi si ordonante ale Guvernului. Aceasta deoarece adoptarea unor acte de reglementare secundara care vin sa detalieze legislatia primara se realizeaza doar in limitele si potrivit normelor care le ordona. Curtea retine ca ilicitul penal este cea mai grava forma de incalcare a unor valori sociale, iar consecintele aplicarii legii penale sunt dintre cele mai grave, astfel ca stabilirea unor garantii impotriva arbitrariului prin reglementarea de catre legiuitor a unor norme clare si predictibile este obligatorie'.

In cauza ce a format obiectul Dosarului nr.1328D/2017, Curtea s-a pronuntat asupra acelorasi dispozitii legale, din perspectiva criticilor vizand inexistenta unei anumite valori a pagubei sau a unei anumite intensitati a vatamarii rezultate din comiterea faptei.

Potrivit comunicatului de presa al Curtii Constitutionale din data de 6 iunie 2017, respingand ca inadmisibila exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.297 alin.(1) din Codul penal, Curtea a retinut ca, 'data fiind natura omisiunii legislative relevate, instanta constitutionala nu are competenta de a complini acest viciu normativ, intrucat si-ar depasi atributiile legale, actionand in sfera de competenta a legiuitorului primar sau delegat, aceasta fiind singura autoritate care are obligatia de a reglementa pragul valoric sau intensitatea vatamarii rezultate din comiterea faptei in cuprinsul normelor penale referitoare la infractiunea de abuz in serviciu.'

Potrivit art. 147 alin. (4) din Constitutia Romaniei, 'deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.'

Fata de cele statuate, continutul infractiunii de abuz in serviciu urmeaza a fi reconfigurat prin consacrarea unui prag valoric”.

*Cititi aici comunicatul CCR privind pragul valoric la abuzul in serviciu

Comentarii

# radu date 7 June 2017 00:11 +2

Ar fi cazul ca justitia din Romania sa devina o justitie pe fond si nu pe forma (pe hartii). Si in al doilea rand reforma justitiei ar trebui sa insemne sa se concentreze pe ce e important -regula lui Paretto. Pentru prejudicii sub 15000 Euro (prag considerat de UE pe anumite domenii) sa se plateasca amenzi penale si ore in folosul comunitatii dupa recuperarea prejudiciului. Adica judecata si acuzare in folosul comunitatii, care nu beneficiaza de nimic si chiar pierde platind si pentru serviciile din penitenciar. Si sa fie sustinuta reintegrarea si plata viitoare in munca si bani catre societate.

# DODI date 7 June 2017 00:18 -1

Dorel simte că se apropie funia de par. La câte minciuni și promisiuni a lansat pe piață și de care s-a ales praful (vezi audit luluța și zdreanță, etc.), acum nu are ce face: i-a dat peste bot CCR. Cu profesionsimul cu care se laudă și se afișează dorelnu este departe de predecesorii. Doar că îi lipsește halatul de baie al prunei. În rest aceeași suficiență, aroganță și miștocăreală tipic tehnocrată. Imposibil ca în ograda PSD să nu fie unul mai breaz decât acest cabotin.

# nea Caisă date 7 June 2017 00:22 0

(Tu)Dorel își face cruce că nu i s-a „fracturat” jețul de sub fund și suflă și-n iaurt. NOTA BENE: Analistul politic Bogdan Chirieac consideră că între raportul prezentat de ministru și concluzie este o fractură logică...

# coco date 7 June 2017 00:31 0

S-a facut de rahat marele specialist in drept :)))) Ar tre sa-si dea demisia din minister si nici la universitate n-ar tre sa aiba tupeul sa se intoarca. A gafat impardonabil neintroducand pragul de la inceput !

# Canarul date 7 June 2017 01:01 +1

Eu zic să facă o comisie și să stabilească un termen de 3 ani pentru modificarea art. 297, cu o condiție ... să ne explice public minim o oră! sau din oră în oră...

# Demis date 7 June 2017 09:28 0

Percutat? Demis sau demisionat, mai degrabă! După ce ccr i-a arătat ca a stat degeaba vreo 10-11 ani pe-acolo, pt ca oricum n-a înțeles nimic ( sau, și mai grav, e de rea credință!)...

# Vladimârrr...!!! date 7 June 2017 10:36 0

Halal judecător constituțional, doctor in drept, fost decan și actual rector universitar si inca in funcția de ministru de justiție al unei tari euroatlantice. Poate ca acum când in sfârșit a fost dat cu capul de prag, se hotărăște sa se ducă pe pustii pentru a-și mânca hârdăul de bani din nemeritata pensie. Și dacă asta cu pogoanele lui de funcții deținute și sacoșele de titluri adunate, care mai de care mai bengoase, se dovedește o patentată nulitate, la ce sa ne mai așteptăm de la magistrații de rând, când le vom cere sa ne facă dreptate. Zăăăuuuu... ca ma ia groaza !!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva