psdolt
29 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

TUPEU DE CUCUVEA – Inculpata Laura Kovesi neaga implicarea SRI in dosarele DNA, in pofida nenumaratelor hotarari judecatoresti care demonstreaza contrariul: „Anchetele erau efectuate de catre procurori si politisti, si nimeni dintre reprezentantii serviciului secret nu a lucrat in dosarele noastre”. Desi CCR a declarat abuzive Protocolul PICCJ-SRI semnat de Kovesi, Luluta neaga realitatea: „Nu exista nicio decizie a Curtii Constitutionale care sa spuna ca am creat un stat paralel” (Audio)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

9 September 2020 21:41
Vizualizari: 7345

Cu nemarginitul tupeu care a consacrat-o, inculpata Laura Kovesi (foto) continua sa insiste ca totdeauna Directia Nationala Anticoruptie a respectat legea in mandatul ei de sefa, in ciuda nenumaratelor hotarari judecatoresti care au dispus valuri de achitari si care au anulat probe obtinute ilegal, precum si in pofida deciziilor Curtii Constitutionale a Romaniei.



Ne referim atat la deciziile prin care CCR a spart Binomul SRI-DNA si a declarat neconstitutionale protocoalele SRI-PICCJ din 2009 (acesta semnat chiar de Kovesi, in calitate de Procuror General) si 2016, cat si la cele prin care instanta de contencios constitutional a constatat barbaria comisa de DNA cand parchetul si-a arogat dreptul de a ancheta Guvernul pe oportunitatea emiterii OUG 13/2017.

Revenind la Laura Kovesi, trebuie sa spunem ca inculpata a acordat luni, 7 septembrie 2020, un interviu pentru BBC, unde, intr-o engleza aproximativa, s-a laudat ca va taia si va spanzura la conducerea Parchetului European (EPPO), dar „conform legislatiei, asa cum am facut tot timpul in Romania”.

Totusi, Kovesi a incercat sa schimbe subiectul cand reporterul – Stephen Sackur – a adus in discutie dosarele fabricate de catre Directia Nationala Anticoruptie mana-n mana cu Serviciul Roman de Informatii, precum si acuzatiile de politie politica la adresa DNA in mandatul Lulutei. In replica, fosta sefa a Directiei Nationale Anticoruptie a sustinut ca „toate dosarele noastre (n.r. ale DNA) au fost verificate de instante” si ca respectivele cauze au fost instrumentate doar de catre procurori, impreuna cu politistii judiciari; nicidecum de catre ofiteri de informatii.

 

Cine o mai crede pe Luluta?

 

Problema este ca o asemenea afirmatie o infunda grav pe inculpata Kovesi. Amintim ca zilele trecute a aparut motivarea achitarii primite de fosta directoare din Posta Romana Mioara Pribescu, Tribunalul Brasov desfiintand astfel o cauza fabricata de catre DNA in colaborare cu SRI, serviciul secret facand interceptari in timp real (click aici pentru a citi). De asemenea, ca sa dam alt exemplu, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat numeroasele interceptari efectuate de SRI in dosarul Florinei Maior, sotia lui Dorin Lazar Maior fiind achitata definitiv pe „fapta nu exista” (click aici pentru a citi). Ca sa nu mai vorbim despre nesfarsitul sir de spete in care instantele au constatat ca Serviciul Roman de Informatii a efectuat acte de urmarire penala.

In acelasi interviu acordat BBC, Laura Kovesi a avut aroganta de a afirma ca in intreaga ei activitate, a respectat Constitutia, legile Romaniei si Codul de procedura penala, iar anchetele au fost facute de catre procurori, nu de catre ofiterii de informatii. Or, dupa cum am spus mai devreme, nu putine sunt hotararile judecatoresti definitive care au constatat imixtiunea Serviciului Roman de Informatii in actele de urmarire penala, in baza Protocolului SRI-PICCJ din 2009. Protocol a carui existenta a fost dezvaluita in premiera de catre Lumea Justitiei in februarie 2017, cu peste un an inainte ca SRI sa-l publice integral (click aici pentru a citi).

Incheiem, remarcand faptul ca Stephen Sackur a vorbit despre condamnarea fostului premier Adrian Nastase in perioada cand Laura Kovesi conducea DNA. Totusi, aceasta nu l-a corectat pe reporterul BBC: prima condamnare definitiva a lui Nastase a avut loc in 2012 (cand ea nici macar nu venise in DNA), iar a doua in 2014, dupa instalarea lui Kovesi, dar intr-un dosar trimis in instanta cand parchetul era condus de catre predecesorul Daniel Morar. De asemenea, Luluta nu a scos un piuit despre achitarea altor doi fosti prim-ministri: Calin Popescu-Tariceanu (definitiv) si Victor Ponta (in prima instanta).

Nu in ultimul rand, reporterul a marcat un moment comic – poate involuntar –, catalogand-o pe Kovesi drept „o procuroare cu experienta”. Or, Lumea Justitiei v-a aratat deja ca experienta ei efectiva de anchetatoare se rezuma la o mana de dosare, dintre care cele mai multe au sfarsit prin clasari (click aici pentru a citi). In rest, Luluta a fost aproape mereu sefa.


Iata principalele afirmatii facute de Laura Kovesi pentru BBC:


Reporter: Cred ca este corect sa spunem ca ati primit postul (n.r. de sefa a EPPO) datorita palmaresului dumneavoastra remarcabil din Romania, la conducerea DNA. Vad ca ati condus campania impotriva unor politicieni de top. Fostul prim-ministru, domnul Nastase, a fost condamnat pentru infractiuni de coruptie in mandatul dumneavoastra. 14 fosti sau actuali ministri (n.r. „actuali” la momentul inceperii anchetei DNA; a nu se crede ca este vorba despre cineva din actualul cabinet Orban), 43 de parlamentari, 260 de oficiali locali, cu totii au fost anchetati in mandatul dumneavoastra. Veti urmari grangurii din Europa acum, in noua dumneavoastra calitate?

Laura Kovesi: Desigur. Vom ancheta fraude financiare, vom ancheta oameni puternici, dar este important de spus ca nu am fost singura in ceea ce am facut in Romania si nu voi fi singura in ceea ce voi face aici, la EPPO. Voi avea intreaga echipa alaturi de mine, iar asta este foarte important. Vom fi procurori din 22 de state-membre si ne vom aduce impreuna experienta, cunostintele, si vom ancheta mai bine acest fenomen (n.r. fenomenul coruptiei). Dar problema... Si impreuna cu ei vreau sa fac o treaba buna.

Reporter: Vom ajunge imediat si la cele 22 de state, dar sa ne concentram pe Romania si pe intrebarea daca ati avut sau nu o contributie importanta (n.r. in mandatul de la DNA). Ati fost o figura controversata. In mod cert, ati dat asaltul la unii dintre oamenii cei mai puternici din tara dumneavoastra, dar daca ne uitam la starea Romaniei cand ati plecat din functie si cand ati fost concediata de catre Guvern in cele din urma (n.r. corect este: de catre presedinte, la solicitarea ministrului Justitiei), cand ati plecat, Transparency International a considerat ca Romania se descurca de fapt mai rau. In 2019, tara ocupa a saptezecea pozitie din lume in ceea ce priveste indicele coruptiei. Regresa. Era a doua cea mai corupta tara din Europa, depasita doar de Bulgaria. Ca sa fiu cinstit, nu pare ca ati avut vreo contributie prea importanta, in ciuda eforturilor dumneavoastra.

Laura Kovesi: Ei bine, vorbim despre eradicarea coruptiei dintr-o tara sau despre reducerea nivelului de coruptie. Cred ca nu este doar responsabilitatea procurorilor. Pentru a combate acest fenomen, trebuie sa avem un intreg efort. De asemenea, procurorii, ca sa previna coruptia, trebuie sa aiba legi bune si (n.r. statul) sa le ofere procurorilor instrumente suficiente pentru anchetarea acelor infractiuni. Totodata, este important de spus ca mentalitatea din intreaga societate poate contribui la descresterea nivelului de coruptie dintr-o tara. Deci nu putem rezolva problema coruptiei in toate statele-membre doar arestand sau anchetand oameni, ci este important acum sa avem Parchetul European la nivel european si vom folosi toate instrumentele legale pe care le avem. Si vom lucra mai bine, petnru ca si aici, in Luxemburg (n.r. la sediul EPPO), la nivel central, vom avea anchetatori economici, analisti de cazuri, iar impreuna putem analiza si putem pune lucrurile cap la cap cand vorbim despre infractiunile transnationale, cand vorbim despre coruptie si in special cand vorbim despre infractori economici.

Reporter: Dati-mi voie sa va intrerup o clipa, pentru ca oamenii din intreaga Europa vor fi interesati de felul in care va veti face treaba. Si, intr-adevar, este notabil faptul ca ati avut o anumita reputatie in Romania pentru – sa spunem – felul de a intinde coarda in ceea ce priveste practica judiciara. Se pare ca ati fost gata sa folositi serviciile de informatii intr-o maniera acoperita, pentru a cauta informatii compromitatoare despre unii dintre suspectii pe care ii urmareati. Iar unele dintre metodele dumneavoastra au fost atacate la Curtea Constitutionala a Romaniei. Regretati unele dintre metodele folosite?

Laura Kovesi: Nu, nu este vorba despre metode, ci despre organizarea muncii pe care am avut-o. Dar in acel moment, in conformitate cu legislatia, primeam informatii de la serviciile secrete si foloseam acele informatii pentru a deschide dosare. Dar este important de spus si de clarificat ca anchetele noastre erau efectuate de catre procurori si politisti, si nimeni dintre reprezentantii serviciului secret nu a lucrat in dosarele noastre. Numai procurorii si politistii.

Reporter: Voi fi sincer cu dumneavoastra: am fost foarte socat cand un fost prim-ministru, domnul Tariceanu, a declarat ca in mandatul dumneavoastra DNA nu a respectat legislatia, ca a devenit ea insasi o institutie corupta si ca a devenit parte dintr-o lupta politica in Romania. Unii critici v-au catalogat drept o parte a Securitatii 2.0 din cauza cooperarii dumneavoastra cu serviciile secrete. Din nou va spun ca daca veti aduce aceste metode in functia de procuror la nivel european, veti supara multi oameni.

Laura Kovesi: Toate dosarele la care am muncit in Romania au fost verificate in instante. Deci la nivel european, vom lucra in conformitate cu legislatia, la fel cum am facut in Romania tot timpul. Si tot ceea ce au facut procurorii in dosare a fost verificat in instante, de catre judecatori.

Reporter: Dar, cu tot respectul, Curtea Constitutionala a concluzionat in ianuarie 2019 ca ati creat un sistem de justitie paralel, in afara regulilor impuse de Constitutia Romaniei.

Laura Kovesi: Nu exista nicio decizie a Curtii Constitutionale care sa spuna ca am creat un stat paralel in Romania.

Reporter: Chiar acum citesc dintr-o hotarare (n.r. a CCR) din ianuarie 2019. Eu stiu ca, in cele din urma, s-a renuntat la acuzatiile impotriva dumneavoastra; si totusi, este o alegatie foarte serioasa ca ati creat un sistem de justitie paralel. Intrebarea este, de fapt: credeti ca in materie de combatere a coruptiei si a fraudei, scopul scuza mijloacele?

Laura Kovesi: Daca cititi acea decizie pe baza careia Curtea Constitutionala m-a revocat, ar trebui sa spun ca m-am plans la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, iar anul acesta, in mai, hotararea CEDO a spus ca, in cazul meu, drepturile mi-au fost incalcate. Deci nu stiu ce fel de decizie ati citat, dar pot sa spun ca in intreaga mea activitate am respectat totdeauna Constitutia, am respectat Codul de procedura penala si toate legile nationale (n.r. ale Romaniei). Dar cand vine vorba despre...

Reporter: Eu doar va pun o intrebare simpla: cand vine vorba despre eradicarea coruptiei, dumneavoastra considerati, in calitate de procuror agresiv, ca scopul chiar scuza mijloacele?

Laura Kovesi: Nu. Tot timpul in activitatea mea, am respectat legea. Iar acesta este singurul principiu de care voi tine cont si de care trebuie sa tinem cont tot timpul, in conformitate cu legea.


Gasiti mai jos interviul complet in format audio:


 

Comentarii

# coco date 9 September 2020 21:52 +22

LUJU, cred ca se impune sa trimiteti o scrisoare la BBC in care sa le explicati celor de-acolo cum a actionat DNA sub conducerea cucuvelei!

# Marcel date 9 September 2020 22:41 +20

Biata cucuvea, trăiește în lumea ei paralela cu realitatea. Bine că am scăpat de ea. UE să se spele pe cap cu ea, doar ei au dorit o, chiar daca până și dosarul de candidatură a MINTIT. Oare de NAZISTUL de la Cotroceni nu ne scapă UE???

# GOGU date 9 September 2020 23:37 +6

nevertebrata de LASCU Ii este rusine sa poarte numele ramei care a conceput-o...Ii place KOVESI are rezonanta......POATE abuzurile faradelegile...facute de frumoaxa asta vor fi DEMONSTRATE SI PLATITE PENAL DE Oligochaeta KOVESI

# Costica date 10 September 2020 00:22 +4

Si cam ce sa mi imaginez?!? Ca Dna va ancheta marii corupti din tarile fondatoare? Pun pariu ca primele dosare deschise vor viza fondurile din Romanica... carne de tun si eficienta garantata la raportul anual!!!

# Je! date 10 September 2020 02:05 +1

????????????????hahahaha....o sa-i ancheteze pe ursarii din Faurei stabiliti la Ciopinhahaga! Daaa o să le pună sechestru pe buzunarele goale și ea o să rămână cu mijlocul dintre buzunare.

# fane date 10 September 2020 06:13 +6

Despre aceasta sperietoare din lanul de porumbi nu trebuie sa mai amintim. Eventual, o poza cu ea in zeghe si atat. Un jeg ordinar, asa ca si stapanul ei, base, alta caricatura. Astora numai Dumnezeu le mai inchide gura. RUSINE, ORDINARILOR!

# klopstock date 10 September 2020 08:52 0

Gresiti domnilor ! Nu l-a indus in eroare pe englez,care era bine documentat,la BBC nu se lucreaza cu diletanti.Doua dovezi : stia de deciziile CCR si,in final a pus-o in fata unui fapt de necontestat : dupa 'marile performante' ale dnei Kovesi,s-a ajuns la contra-performante si mai rasunatoare,vezi clasarea dupa Bulgaria si "bomba"cu scopul scuza mijloacele.Nu mai zic de citarea lui Tariceanu !Chestia e ca toata relevarea acestor aspecte nu are si nu poate avea nici un efect in activitatea acestei procuraturi europene.Numirea,asa cum a fost facuta cu forcepsul,e definitiva si asa va ramane in anii ce vor veni.

# Liţă date 10 September 2020 08:56 +3

Cheia problemei e la SIIJ. Dacă procurorii au suficiente probe, ar trebui să aplice legea. Uşor de zis, greu de făcut într-o colonie, dar nu imposibil pentru cine are coloană vertebrală.

# Neanae date 10 September 2020 13:02 +7

Motto-ul zeității este: “NU CREDE CEEA CE VEZI, CREDE CEEA CE ÎȚI SPUN”! A plagiat o doamna mai ușuratică care, când a surprins-o bărbat-su in pat cu unul, dânsa aste cuvinte zâse. Acum devenite LEGEA CUCUVELEI! S-o arză focul UE, ca al românilor e de paie ude ... Draga Luju, trimiteti, precum spune si alt comentator, acest interviu către toate mass media internațională, adăugați o lista cu nemerniciile acestei făpturi si invitația la vizionat probe!!! Scânteia au dat-o cei de la BBC, nu lăsați sa se stingă ... SPERANȚA ca vipera asta sa fie strivită de ADEVĂR! THANK’S BBC

# mitica date 10 September 2020 14:49 +1

Intr-un stat democrat aceasta individa ar putrezi in puscarie.

# Lorenzo de Medici date 10 September 2020 15:01 +3

Kovesi-Lascu la pușcărie ! În rest, dacă se mai uită cineva, oricine, în gura inculpatei, să-i fie de bine și să fie la el acolo. La noi, aici, important este ca drumul către închisoare al individei să fie cât mai scurt, căci ”parchet european” (ce glumă bună) se poate ”organiza” pentru cea în cauză și la Târgșor, în România, căci va avea fix aceeași valoare ca ”parchetul european” pe care, cică, îl conduce panarama la Bruxelles.

# Omul de pe strada date 10 September 2020 17:58 +1

Impresia mea este ca jurnalistulul BBC nu avea voie sa insiste asupra minciunilor crase emise de aruncatoarea la cos a legilor. Unii ziaristi, nu multi, de pe la noi i-ar fi citat din deciziile CCR, din protocoale (sau portocoale) si i-ar fi inchis pliscul. Pe la ei libertatea presei nu prea corespunde definitiei. Daca seful unui ziar, de exemplu, are interesul sa nu publice ceva, nu publica si gata. Iar ziaristul nemultumit nu se poate adresa altei publicatii pentru ca si aceea are un sef care se teme si el sa aduca la cunostinta cititorilor sai abuzul comis de alta publicatie!

# Doina date 12 September 2020 07:44 +2

La pușcărie cu această mitomană tupeistă și jegoasă. Ce păzește SIIJ, de ce nu a dus până la capăt ancheta începută acum câțiva ani și să vedem finalul ei, nu să ne arunce praf în ochi ca la cretini? Cum mai putem avea încredere în această Justiție, când oameni urmăriți penal sunt promovați? Chiar nu se găsește nimeni în țara asta ca să-i vină de hac -legal- magraoancei?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.11.2024 – Tulus a trecut in partea cealalta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva