26 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ULTIMA NEBUNIE #REZIST – Secretara FJR Sorina Marinas forteaza la CJUE anularea Deciziei 390/2021, prin care CCR a confirmat constitutionalitatea SIIJ. Judecatoarea acuza si pasajul din Legea 303/2004 care sanctioneaza ca abatere disciplinara nerespectarea de catre magistrati a deciziilor Curtii Constitutionale cand deciziile CCR intra-n conflict cu cele ale CJUE. A treia intrebare vizeaza subordonarea CPP jurisprudentei CJUE in materie de contestatii privind durata procesului penal

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

1 July 2021 15:49
Vizualizari: 14911

Continua puciul magistratilor #rezistenti impotriva Curtii Constitutionale a Romaniei. Nu mai devreme de marti, 29 iunie 2021, o figura din esalonul al doilea al magistratilor-activisti a gasit de cuviinta sa intrebe Curtea de Justitie a Uniunii Europene daca Decizia nr. 390/2021 a CCR intra sau nu in contradictie cu dreptul UE. Este vorba despre decizia prin care Curtea Constitutionala a confirmat a patra oara faptul ca existenta si functionarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) este constitutionala.



Cea care a avut aceasta initiativa este judecatoarea Sorina Iolanda Marinas (foto), de la Curtea de Apel Craiova, cunoscuta in sistem drept „Secretara Forumului Judecatorilor din Romania”. Trimitand intrebarile catre CJUE, Marinas a suspendat judecarea unui dosar in care un inculpat contestase durata excesiva a procesului penal.

De altfel, una dintre cele trei intrebari avea in vedere si aceasta problema: le permite sau nu CJUE judecatorilor romani sa puna jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene mai presus decat Codul de procedura penala in materie de solutionarea a contestatiilor la durata procesului penal?

Dar pana la problema legata de CPP, Sorina Marinas a fortat la CJUE anularea dispozitiei din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor care sanctioneaza ca abatere disciplinara nerespectarea deciziilor CCR (art. 99 lit. ș) teza I din Legea 303/2004), in masura in care acele decizii ale Curtii Constitutionale intra in conflict cu jurisprudenta Curtii de Justitie a UE. Pe scurt: Marinas intreaba daca este posibil sa nu mai fie pedepsiti disciplinar magistratii care incalca decizii ale CCR, in cazurile in care acele decizii sunt in contradictie cu cele ale CJUE. Nici acum, nici la partea legata de decizia CCR privind sectia speciala, „Secretara FJR” nu i-a cerut explicit instantei de la Luxemburg sa anuleze respectivele acte normative, ci judecatorea a intrebat Curtea de Justitie a UE daca Decizia CCR 390/2001 si art. 99 lit. ș) teza a II-a din Legea 303/2004 intra sau nu in contradictie cu dreptul european.


Secretara FJR, la fel ca Stancu de la Pitesti


Inainte sa va prezentam cele trei intrebari, mentionam ca ideea Sorinei Marinas nu este una originala. La inceputul lunii iunie, alt judecator #rezistent – si tot de curte de apel – a procedat chiar mai tupeist. Va aducem aminte ca magistratul Costin Andrei Stancu de la CA Pitesti a decretat cu de la sine putere ca dupa decizia CJUE din 18 mai 2021, SIIJ nu mai exista si ca procurorul trebuie sa decline competenta unui alt parchet, chiar daca Legea 304/2004 privind organizarea judiciara prevede cu totul altceva (click aici pentru a citi). Ironia sortii a facut ca fix o zi mai tarziu, in 8 iunie 2021, Curtea Constitutionala sa emita Decizia 390/2021, prin care a statuat ca deciziile CJUE nu pot prevala in fata deciziilor CCR (click aici pentru a citi).


Dupa cum spuneam, iata minuta incheierii redactate de Sorina Marinas in dosarul nr. 830/54/2021, prin care a sesizat CJUE:


In baza art. 19 alin. 3 lit. b TUE rap. la art. 267 TFUE sesizeaza Curtea de Justitie a Uniunii Europene cu cererea de pronuntare a unei hotarari preliminare (in procedura de urgenta) cu privire la urmatoarele intrebari:

1. Principiul independentei judecatorilor, consacrat de art. 19 alin. 1 al doilea paragraf TUE cu referire la art. 2 TUE si art. 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, se opune unei dispozitii nationale, precum aceea a art. 148 alin. (2) din Constitutia Romaniei, astfel cum a fost interpretata de Curtea Constitutionala, prin Decizia nr. 390/2021, conform careia instantele nationale nu au abilitarea de a analiza conformitatea unei dispozitii nationale, constatate ca fiind constitutionala printr-o decizie a Curtii Constitutionale, cu dispozitiile de drept al Uniunii Europene?

2. Principiul independentei judecatorilor, consacrat de art. 19 alin. 1 al doilea paragraf TUE cu referire la art. 2 TUE si art. 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, se opune unei dispozitii nationale, precum aceea a art. 99 lit. ș din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, care permite initierea unei proceduri disciplinare si sanctionarea disciplinara a judecatorului pentru nerespectarea unei decizii a Curtii Constitutionale, in conditiile in care judecatorul este chemat sa stabileasca prioritatea de aplicare a dreptului Uniunii Europene, in raport de considerentele unei decizii a Curtii Constitutionale, dispozitie nationala ce ii inlatura judecatorului posibilitatea de a aplica hotararea CJUE pe care o considera prioritara?

3. Principiul independentei judecatorilor, consacrat de art. 19 alin. 1 al doilea paragraf TUE cu referire la art. 2 TUE si art. 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, se opune unor practici judiciare nationale care interzic judecatorului, cu consecinta antrenarii raspunderii disciplinare, sa faca aplicarea jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene in proceduri penale precum contestatia privind durata rezonabila a procesului penal, reglementata de art. 488 ind. 1 din Codul de procedura penala din Romania?

In baza art. 23 din Statutul CJUE rap. la art. 2 alin. 2 si art. 3 teza finala din Legea 340/2009 dispune suspendarea judecatii. Cu recurs in 72 ore de la pronuntare in ceea ce priveste dispozitia de suspendare a judecatii. Pronuntata in camera de consiliu, azi, 29.06.2021, orele 13,00”.


Scandalul din Craiova


Incheiem, mentionand ca barbatul care a contestat durata excesiva a procesului penal este Radu Alexandru Orbuletu, un craiovean dat in urmarire de catre Politie, fiind condamnat definitiv la 7 ani si o luna de inchisoare pentru tentativa de omor dupa ce in ianuarie 2014 s-a incaierat pe strada cu alt sofer, lovindu-l cu sabia in cap. Orbuletu mai avea in acel moment o condamnare definitiva. Gasiti detalii despre caz pe Adevarul.ro. Cauza in care acum Radu Orbuletu contesta durata procesului penal este una noua, in plus fata de celelalte doua.

Comentarii

# DODI date 1 July 2021 16:05 +89

Cretinii cu diplomă se înmulțesc în progresie geometrică. Cazul USR este grăitor!

# Neanae date 1 July 2021 17:24 +58

Acest specimen transgender multicolor sigur schimba sexul precum stridiile (in timp ce le mâncam schimba sexul in farfurie). Fiind creaturul/creatura obișnuit/obișnuita sa dea când in față, când in spate, ca și lateral cu el/ea, nu putem pretinde ca legile, Constituția, Curțile decizionale sa fie stabile in cap, in tur și-n împrejur. Are gâtul taurin ca sa-i stea cutia craniană plină de plumb. Prevăd pentru făpturul in chestiune ieșirea forțată din magistratura. Sa dea Rețete de plăcinte din mere acre. Așa sila și acritura se vor echilibra cumva. Incredibil. Dați-o dom-le afara.

# Prometheus date 1 July 2021 17:31 +77

@DODI: "Progresie geometrica"? Unde te crezi aici? La ora de matematica? Crezi ca astia au auzit vreodata de concepte d-astea complicate? La ei nu exista decat forta cu care ii spargi capul, la propriu sau la figurat, aluia care nu e de acord 100% cu tine. Taticii si bunicii lor au venit pe tanc cu divizia Tudor Vladimirescu, si se comporta ca si cum am fi in 1945 in continuare.

# nae din dealul feleacului date 1 July 2021 18:30 +26

De acord cu D-vs.@D-le Prometheus,pe fond.Insa mai incet cu trimitere la Divizia "Tudor Vladimirescu".Ei bine,a mai fost si Divizia" Horea Closca si Crisan ".Nu cred ca stiti mare lucru despre aceste mari unitati militare si in ce context al razboiului sau constituit.S-au constituit din prizonieri romani la sovietici(nu la rusi ca e o diferenta intre rusi si sovietici)abandonati de "eroul Rege Mihai" decorat de catre sovieticul Iosif Visarionovici Djugasvili zis Stalin( Stalin era porecla de agent asa si Lenin pe numele adevarat Vladimir Ilici Ulianov),cu decoratia"Pobeda"(Victoria)Aceste divizii nu au intors armele impotriva poporului roman si nu ele au adus"PE TANCURI"ocupantul sovietic.Istoria e mai "RAFINATA"vorba" clasicului in viata" IOHANNIS ,afirmatia de acum doua zile cind s-a bagat in seama singur dindu_se mare destept in procedura ce trebuie de urmat sa o inlature pe D_na Renate Weber a doua oara.

# Afara din magistratura! date 1 July 2021 20:42 +51

Pentru marfuza asta … nu exista in România termenul de “ordine de drept”? Cucoana, e scris in Constituție! Cum sa intrebi tu, habarnista ce esti, dacă trebuie respectate deciziile CCR? ??? Nici atât nu ai învățat ???? Ieși afara din magistratura, prăpăditoo!! Ne faci de rîs!!!! Ij iar doarme???

# Ioana M date 1 July 2021 21:46 +43

O sa i dea cu flit CJUE ! E problema interna a unei tari.Dar la judecatorii astia alesi, se vede, pe spranceana la interviu, cu rezistenta in suflet, totul se"externalizeaza" ! Si Constitutia !

# xyz date 1 July 2021 23:06 +36

Handbalista MIHAELA DRAGHICI moarta din cauza vaccinului, presa aservita sistemului tace ca de obicei: https://www.facebook.com/mihaela.katy/posts/10159402461619074?__cft__[0]=AZXAYT5fQ5Sg8vMwAUalG3HU8QnN2ixT_XvIU_FUi7JpB8Vf9MSyzLwE1aWbi095dUYq-EnWNkU7WB2e8RnUrzdqRIHEMfB2MIQSHSjZkdysqJJcIGRQaec2zygJbsg3DlZLgk-OD08ZDQy3EHXJGM0t&__tn__=R]-R

# Valter Cojman date 2 July 2021 06:56 +54

Constitutia unei tari este mai presus de orice lege nationala sau internationala.

# santinela date 2 July 2021 07:03 +42

Uitati-va la asta,ce splendoare de specimen ! Cum dracu sa te judece ?

# Lorenzo de Medici date 2 July 2021 12:57 +21

O să și-o ia în bot. Mălin Bot, am vrut sa zic.

# nae girimea date 2 July 2021 12:59 +44

UE vrea sa uzurpe noi aspecte ale suveranitatii statale : justitiei ( cazul LGBT in cazul Pol si Ung e doar un instrument de a face prima bresa in penetrarea suveranitatii judiciare ) si fiscalitatea ( ce altceva e impozitarea pausala a multinationalelor cu 15 % ) Trebuie luptat din rasputeri sa nu se permita pierderea de suveranitate a statelor in aceste domenii . Si la noi niste cacanari de la Craiova cer CJUE sa anuleze o hotarare a CCR Jurnalul National )

# maxtor date 2 July 2021 14:43 +7

in privinta "tratatelor internatzionale" e bine de citit intre ce parti se semneaza.(cand o apare numele tau acolo atunci sa te simti stingherit!).2.pentru L303 sa faca critica la CCR.....

# jurca date 3 July 2021 01:13 +53

Eu nu sunt absolvent de drept dar presupun ca forța Constituției superioară ORICAROR altor norme se legitimează prin adunarea constituanta si referendumuri de aprobare a modificărilo. Rușine judecătoarei fanariote ce prestează la înaltele porți dansuri din buric împotriva poporului roman

# Miron date 5 July 2021 15:49 +47

Secretara Sorina Marinas sa fie data spre utilizare minerilor din Valea Jiului. 8)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva