24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ULTIMELE DECIZII ALE CLUBULUI DE PRESA – A fost suspendata calitatea de membru pentru B1TV si Evenimentul Zilei pana la solutionarea litigiilor dintre actionari: “Consiliul de Onoare regreta ca in primul comunicat, dupa Conventia Nationala, gratie entuziasmului general, pe lista membrilor au fost incluse trusturi in care exista dispute legate de actionariat si de dreptul la decizie... Casele de presa in care exista disensiuni nu se vor mai regasi pe lista pana la definitivarea litigiiilor"

Scris de: L.J. | pdf | print

15 May 2023 13:45
Vizualizari: 2762

Clubul de Presa fondat de Sorin Rosca Stanescu anunta ca a fost suspendata calitatea de membrii pentru B1TV si Evenimentul Zilei pana la solutionarea litigiilor dintre actionari.

Organizatia precizeaza ca pot fi membre ale Clubului numai casele de presa in interiorul carora nu exista dispute legate de actionariat sau de persoanele care au dreptul de decizie. Desi a fost solicitat in acest sens de catre doua trusturi, Clubul de Presa refuza sa ia act de documentele care i-au fost transmise (nedorind sa se substituie in vreun fel unei instante) si nu se va implica sub nicio forma in disputele interne care au loc:

"In schimb, ii vom primi cu placere in randul membrilor atunci cand se vor lua decizii care nu vor fi contestate in acest sens la nivelul respectivelor trusturi de presa”.

Consiliul de Onoare intrunit luni, 15 mai 2023, a stabilit si modalitatile de creare a unei platforme comune de stiri si articole. Fidel principiului ca "impreuna suntem mai puternici”, platforma se doreste a fi o voce a membrilor si o reactie la probleme cu care se confrunta presa din Romania. De asemenea, jurnalistii membri ai Clubului, dar care nu sunt arondati vreunei case de presa, vor putea publica in regim de tip freelance in acest spatiu online. Activitatea va fi monetizata de algoritmii IT universali si agentiile acreditate in beneficiul ziaristilor si a caselor de presa contributoare din punct de vedere editorial functie de pondere si audienta.

Iata comunicatul Clubului de Presa:

Intrunit astazi, Consiliul de Onoare a avut mai multe puncte importante pe ordinea de zi:
In primul rand, a stabilit modalitatile de creare a unei platforme comune de stiri si articole. Fidel principiului ca 'impreuna suntem mai puternici”, platforma se doreste a fi o voce a membrilor si o reactie la probleme cu care se confrunta presa din Romania. De asemenea, jurnalistii membri ai Clubului, dar care nu sunt arondati vreunei case de presa, vor putea publica in regim de tip freelance in acest spatiu online. Activitatea aceasta va fi monetizata de algoritmii IT universali si agentiile acreditate in beneficiul ziaristilor si a caselor de presa contributoare din punct de vedere editorial functie de pondere si audienta. Acest subiect va face obiectul unui comunicat ulterior.
De asemenea, a fost dezbatuta, in detaliu, situatia la zi a membrilor Clubului, jurnalisti si case de presa. In ceea ce-i priveste pe jurnalisti, politica stabilita de catre Consiliul de Onoare este lipsita de orice fel de echivoc. Orice ziarist din Romania se poate inscrie, va face parte din Clubul de Presa, va putea participa la adoptarea celor mai importante masuri, va fi aparat de grupul de avocati arondati si va beneficia de toate avantajele oferite de aceasta organizatie, inclusiv de posibilitatea de a fi premiat la sfarsitul anului.

Situatia Caselor de Presa cu probleme

Situatia se schimba din perspectiva caselor de presa. Pot fi membre ale Clubului numai casele de presa in interiorul carora nu exista dispute legate de actionariat sau de persoanele care au dreptul de decizie. Desi a fost solicitat in acest sens de catre doua trusturi, Clubul de Presa refuza sa ia act de documentele care i-au fost transmise (nedorind sa se substituie in vreun fel unei instante) si nu se va implica sub nicio forma in disputele interne care au loc. In schimb, ii vom primi cu placere in randul membrilor atunci cand se vor lua decizii care nu vor fi contestate in acest sens la nivelul respectivelor trusturi de presa.

Sorin Rosca Stanescu:

'Consiliul de Onoare regreta faptul ca, in primul sau comunicat, dupa Conventia Nationala, gratie entuziasmului general, pe lista membrilor au fost incluse trusturi in care exista dispute legate de actionariat si de dreptul la decizie. Intrucat algoritmul de inscriere de pe site-ul Clubului (clubuldepresa.ro) a fost mult mai permisiv la data constituirii, actionarii caselor de presa au inscris entitatile cu ceea ce noi am considerat a fi buna credinta fata de un demers atat de important. Astfel, au fost incluse in randul caselor de presa membre Evenimentul Zilei, dar si B1 TV. Constatam acum ca doar de o parte a actionariatului si nu in consens.'.
In ceea ce priveste Romania TV, de la acest post de televiziune s-au inscris mai multi jurnalisti, iar intr-o discutie anterioara intre patronatul postului si conducerea Clubului s-a mentionat si faptul ca statia respectiva ar urma ca la o data ulterioara sa devina membra a asociatiei profesionale. Ne mahneste faptul ca nici in privinta acestei entitati media nu exista consens la nivelul conducerii interne fata de intentiile patronatului. Suntem, insa, deschisi in orice moment sa primim in Club si Romania TV asa cum jurnalistii acestui post tv fac deja parte din organizatia noastra.
Facem, de asemenea, precizarea ca Razvan Dumitrescu, vedeta Antenei 3 CNN, s-a inscris in Clubul de Presa in calitate de jurnalist, fara a angaja sub nicio forma trustul Antenelor. Ramane la latitudinea jurnalistilor de aici sa se inscrie sau nu in randul membrilor Clubului de Presa, ca si a trustului in sine.
De asemenea, s-a mai decis ca un membru al Clubului de Presa poate face parte si din alta sau din alte organizatii ale jurnalistilor, la fel cum Clubul de Presa este decis sa incheie parteneriate si sa colaboreze cu alte organizatii de presa care functioneaza in Romania.
Tinem cont de toate criticile care ni s-au adus sau ne vor fi aduse in viitor, dar dezavuam orice campanie desfasurata impotriva Clubului de Presa si care este determinata in vreun fel de interese ale unor partide politice, ale unor servicii secrete, ale unor rezervisti ai acestora, intr-un cuvant, ale statului subteran.
Clubul de Presa nu se angajeaza in dispute cu asemenea personaje manipulate. In schimb, fiecare membru al Clubului si, fireste, al Consiliului de Onoare are dreptul sa reactioneze asa cum crede de cuviinta.
In concluzie, casele de presa in care Consiliul de Onoare a constatat ca exista disensiuni nu se vor mai regasi pe lista membrelor Clubului de Presa pana la definitivarea litigiilor interne, reafirmand ca asociatia noastra nu doreste sa se implice in vreun fel in chestiunile interne ale companiilor de presa, iar in viitor vom fi foarte atenti la acest fapt in privinta noilor cereri de inscriere, evitand astfel de probleme, care sa ne deturneze de la scopul nostru principal, anume interesele comune ale jurnalistilor si caselor de presa in societatea romaneasca.
In final, suntem in masura sa anuntam ca in aceasta saptamana va avea loc urmatoarea intrunire a Consiliului de Onoare, care va lua in discutie modalitatea in care isi vor desfasura activitatea grupul avocatilor benevoli si grupul sponsorilor.

Iata lista Caselor de Presa care fac parte in acest moment din Clubul de Presa:

Academia Catavencu
Ziua News
Ziua de Vest

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)