27 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Un copil de 10 ani – Educatia juridica in scoli

Scris de: Robert CAZANCIUC, senator PSD | pdf | print

31 October 2023 20:23
Vizualizari: 4316

La 31 octombrie 2013, semnam, in calitate de ministru al justitiei, actul de nastere a ceea ce astazi intalnim aproape in toate scolile din Romania: ore de educatie juridica.



Impreuna cu cei care gestionau in urma cu 10 ani treburile justitiei si ale educatiei, am sperat ca vom reusi sa convingem cat mai multi magistrati sa mearga in scoli si sa le ofere copiilor perspectiva lor, a judecatorilor si procurorilor, asupra beneficiilor respectarii regulilor, a legilor care fac ca o societate sa poata functiona in armonie, dar si a consecintelor nerespectarii lor.

In primul an de zile de functionare a protocolului de colaborare dintre educatie si justitie erau prezenti in scoli, pe baza de voluntariat, aproximativ 500 de magistrati. A fost evident peste asteptarile noastre, si nu ne era foarte clar de unde venea acest entuziasm: era poate nevoia parintilor in roba care vedeau in mod dramatic uneori efectele unei educatii deficitare, a unor oameni incarcati de partea intunecata a fiintei umane de a se elibera de povara in fata inocentei si sperantei copiilor sau poate chiar un simt al datoriei de a face ceva pentru ca lumea de dupa ei sa fie putin mai buna. Un fost cadru didactic care isi gasisie vocatia de judecator a intocmit la nivelul Curtii de Apel Ploiesti o metodologie de lucru si colaborare, a elaborat teme de studiu, a repartizat pe scoli procurorii si judecatorii de la toate instantele, cu alte cuvinte a creat in scurt timp o buna practica care s-a raspandit in toata tara.

La doi ani o asociatie vedea just oportunitatea unui manual de educatie juridica si incepea pe cont propriu o serie de evenimente dedicate elevilor invatandu-i ca „unde-i lege nu-i tocmeala”.

In baza acordului au fost initiate actiuni precum „Ziua portilor deschise” la instante si parchete, Scoala Altfel, competitii pe teme juridice, iar elevii au fost implicati in dezbateri despre legi care pot avea un impact direct asupra lor, cum ar fi cele privind circulatia pe drumurile publice, traficul si consumul de droguri sau dispozitii din Codul penal referitoare la protectia vietii sexuale.

Deprinderea unor cunostinte minime de drept inca de pe bancile scolii nu contribuie doar la formarea unei culturi juridice menite sa incurajeze respectul fata de lege si semeni, ci ii poate ajuta pe copii si tineri sa isi gasesaca propriul lor drum in slujba legii si a cetatenilor ca politisti, magistrati sau in alte profesii care vegheaza la respectarea legii in diverse domenii.

Am fost de nenumarate ori in scoli, in ultimii ani, am invitat sute de copii la Senat, carora le-am vorbit despre procesul de elaborare si adoptare a legilor, despre cum este organizat statul, separatia puterilor si le-am explicat de fiecare data ca nu le cere nimeni sa cunoasca cele 15.000 de acte normative in vigoare, ci doar ca exista o limita a libertatilor care inseamna respect fata de cei de langa noi, iar incalcarea libertatilor altora se poate sanctiona pana la pierderea chiar a libertatii.

Cu ceva lectii invatate, in anul 2017, a avut loc o revizuire a Protocolului privind educatia juridica in invatamantul preuniversitar la care a dorit sa participe si Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta suprema din Romania.

Exista cu siguranta o categorie profesionala care stie mai multe despre legi decat un om obisnuit: avocatii.

Nici nu se uscase bine cerneala pe revizuire, si la proiect a aderat la inceputul anului 2018 si Uniunea Barourilor din Romania, iar, astazi, „Fii avocat in scoala ta” inseamna mii de avocati care participa la educatia juridica a tinerilor!

Dorinta din partea profesiilor juridice de a contribui la educatia juridica a tinerilor a depasit orice asteptare, asa ca, prin anul 2020, am format o coalitie adhoc de juristi, de la toate partidele reprezentate in Senat, prin care am propus modificarea legilor de organizare a profesiilor de notar, avocat, consilier juridic, executor judecatoresc, pentru a le permite acestora sa desfasoare nu doar activitate didactica universitara, ci si de predare a educatiei juridice in invatamantul primar si liceal. Batalia politica absurda dusa de conducerea PNL de la vremea respectiva a blocat activitatea Senatului in prag de campanie electorala, dar initiativa a aratat dorinta de sprijin din partea juristilor indiferent de optiunea politica.

Strategiile de dezvoltare a sistemului judiciar, programele politice electorale referitoare la justitie, din nou indiferent de culoare politica, au avut incepand de atunci si obiectivul de a dezvolta proiectul privind educatia juridica.

Anul 2021 a adus o prima modificare a Legii educatiei si introducerea in programa scolara a unor ore de educatie antreprenoriala, financiara si juridica.

Forma curenta a Protocolului dateaza din 2022 cand barourile nu doar ca au aderat la acest proiect educational, ci sunt semnatare, prin UNBR, impreuna cu institutiile sistemului judiciar si MinisteruL Educatiei.

Si pentru ca o aniversare de 10 ani merita un cadou pe masura, Legea invatamantului preuniversitar din 2023 consfinteste faptul ca planurile-cadru de invatamant si programele scolare vor include in mod obligatoriu si ore de educatie juridica.

Pregatirea protocolui incheiat in urma cu 10 ani a insemnat o munca de luni de zile de dezbateri cu zeci de magistrati, profesori si decidenti politici care au inteles ca avem aceasta datorie de a-i pregati pe copii si tineri pentru o societate democratica cu reglementari juridice extrem de complexe in care trebuie sa isi cunoasca deopotriva drepturile si indatoririle fundamentale.

Multumesc colegilor mei de guvern de la acea vreme, Remus Pricopie si Mihnea Costoiu, profesionistului desavarsit Tiberiu Nitu, fostul Procuror General al Romaniei si Oanei Schmidt Haineala, careia ii transmit multumiri speciale si pentru cuvintele frumoase adresate cu ocazia acestui moment aniversar, si as retine acest mesaj pentru copii: desi uneori lumea poate fi un loc rau, depinde de fiecare dintre noi sa tinem raul departe, sa-l combatem, sa-l indreptam.

Am fost mereu aproape de acest proiect si sunt extrem de mandru vazand cum are propria lui viata!

Comentarii

# maxtor date 3 November 2023 11:52 0

„unde-i lege nu-i tocmeala”? -sa nu-i invetze si la Facultate asa ceva..... Remus Pricopie si Mihnea Costoiu -banditzii lu ma'mare Abramburik.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva