19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Un sistem de care aproape toata lumea si-a batut joc – sistemul judiciar

Scris de: Mihaela Neagu, judecator Curtea de Apel Galati | pdf | print

10 November 2022 10:18
Vizualizari: 7036

De cativa ani nu mai poti deschide un televizor, un ziar, un telefon, fara sa vezi si sa auzi in continuu despre beneficiile imense pe care le au cei care lucreaza in sistemul judiciar, despre salarii grase si pensiile nesimtite, in timp ce dosarele zac in nelucrare de ani de zile.


 

Multa vreme mi-a fost rusine sa spun ce meserie am, daca se intampla sa ma aflu intr-o societate cu persoane care nu ma cunosc. Pentru ca nu e placut sa suporti nemultumirile fiecaruia, multe justificate, ca sa nu mai zic de invidia si ura multora.

Dar totul are o limita! Da. Sunt judecator! Am intrat in acest sistem in anul 1999, nu pentru salariile imense, ci pentru ca atunci am simtit ca acesta este locul meu. Asta trebuie sa fac. Sa ajut la indreptarea nedreptatii. Imi amintesc ca judecam divorturi, ca tanar judecator definitiv si constatam, atunci cand stabileam pensii de intretinere pentru copii, ca aveam salariul jumatate din cat era cel al unui muncitor din Sidex. Si ma intrebam pentru ce am invatat atata? De ce atat efort, atatea nopti nedormite, atat stres indurat la examenele extrem de grele pe care le-am dat? Pentru un salariu de nimic? Iar asta era dupa ”marea reforma Stoica”, cand aproape se dublasera salariile.

Dar asta nu m-a facut sa renunt la profesie, chiar daca ani de zile mi-am socotit la sange banii de cosnita. Pentru ca oamenii asteapta de la noi o dezlegare a itelor care s-au incalcit, cu, sau fara, voia lor. Oamenii vor dreptate. In timp, am inteles, cu dezamagire, ca meseria mea nu este despre dreptate. Oamenii nu primesc dreptate, ei primesc doar justitie! O copie infidela, cu multe stersaturi a dreptatii.

Dreptate este cand oamenii isi respecta unul altuia drepturile legale si umane! Justitia intervine cand drepturile au fost deja incalcate si incearca sa refaca echilibrul. Dar, oricat s-ar stradui, repararea unui drept nu este acelasi lucru cu dreptul intact si nealterat. E diferenta de la un vas intreg, la un vas facut tandari si lipit la loc, cat se mai poate, pentru ca unele parti sunt irecuperabile.

Pentru familia celui care si-a pierdut viata in urma unei infractiuni, ce inseamna dreptatea? Sa fie pedepsit infractorul? Il aduce asta inapoi pe cel drag? Banii dati ca despagubiri morale sau materiale sterg lipsa, nedreptatea, umilinta sau durerea suferita? Si asa am ajuns de la dreptate la dorinta de pedeapsa cat mai mare! Care dorinta vine cu revolta, din ura si din razbunare, iar nu din iubirea pentru cel decedat.

Judecatorul este acolo si trebuie sa tina balanta dreapta, sa aplice legea rational, indiferent care sunt presiunile care vin din toate directiile. Pentru ca suntem oameni si nu avem cum sa nu simtim durerea, frica, ura, stresul si toate sentimentele deloc fericite la care suntem martori.

Iar, dupa pronuntarea hotararii, toate aceste trairi, pana atunci indreptate impotriva celui care a rupt echilibrul prin fapta sa, impotriva cui sunt redirectionate? Impotriva judecatorului, care era un dobitoc, nu a inteles nimic, nu a citit dosarul, sau daca l-a citit a avut un interes, a fost corupt, a primit spaga si multe altele care se mai zic cand oamenii sunt furiosi si nemultumiti.

Sau chiar daca li s-a dat castig de cauza, oamenii sunt nemultumiti pentru ca a durat prea mult, judecatorul era incruntat, s-a uitat urat la ei, nu le-a vorbit cu destul respect, nu i-a ascultat suficient, sau Doamne-fereste i-a zambit partii adverse!

Iar judecatorul, cu capul mare, dupa sedinta de judecata in care a ascultat toate nemultumirile, lamentarile si minciunile cu care incearca unii sa il imbrobodeasca, doar-doar le-or da castig de cauza, asta dupa ce in 2-3 zile a trebuit sa citeasca cateva mii sau zeci de mii de pagini de dosare pline de praf si acarieni, nu de beletristica, ci de fapte pe care trebuie sa le retina, sa le discearna, sa le compileze si sa separe graul de neghina, aplicand legea, devine tapul ispasitor pentru tot ce merge prost in tara asta.

Nimeni nu vede ca ne confruntam cu o legislatie intr-o vesnica schimbare, cu care nici programul informatic de legislatie nu mai tine pasul, mai mult, interpretata in fel si chip printr-o multitudine de recursuri in interesul legii, hotarari prealabile, decizii ale Curtii Constitutionale si jurisprudenta europeana obligatorie, de preferat toate batandu-se cap in cap.

Nimeni nu vede ca muncim dintotdeauna cu scheme de personal subdimensionate si neocupate, cu mult peste capacitatea de munca a unui om normal.

Nimeni nu vede ca au inceput sa ne pocneasca capetele la propriu, in ultimii ani fiind martora doar la instanta noastra la doua situatii de accident cerebral la persoane in varsta de 40 de ani.

Toti vad pensiile nesimtite si dosarele nesolutionate.

Cand am intrat in acest sistem mi s-a spus ca, daca nu mai poti, dupa 25 de ani de munca, poti sa te pensionezi, cu drepturi banesti similare celui in activitate. Un beneficiu atragator, recunosc, dar contrabalansat de toate constrangerile, raspunderea si munca specifice unui magistrat.

Nu toti se pensioneaza dupa 25 de ani, unii aleg sa ramana mai mult. Oamenii rezista in mod diferit, in functie si de cat de repede au invatat sa se protejeze.

Eu, m-am nascut sub comunism, unde munca era considerata o valoare, cel putin asa mi s-a spus. Iar eu am crezut! Cei mai tineri, mai intelepti, au observat ca daca munca era o valoare in Romania, sigur o fura cineva! Asa ca, nu se mai omoara muncind.

Generatiei noastre ni s-a spus ca e greu, e mult, dar, trebuie facut! Operativitatea era un indicator vesnic verificat. Nimeni nu pleca in concediu, pana cand nu isi termina dosarele de motivat, chiar daca asta insemna doar jumatate din concediul legal.

Ani de zile, asa am muncit. Am tras de noi, sa scoatem dosarele cat mai repede, sa le motivam in termenul legal. Iar asta cu mari eforturi fizice si mai ales psihice.

Si o sa spuna lumea, ce mare lucru, toti muncim! Si nu iesim la pensie la 48 de ani! Da, sunt de acord, orice este munca este greu de facut. Chiar si daca stai degeaba, tot greu este, daca esti la munca!

Doar ca creierul nu functioneaza la cote maxime pentru totdeauna. Cel putin nu la toata lumea. De la o vreme incolo, incepe sa dea rateuri! Daca se doreste pensionarea la 65 de ani pentru judecatori, intrebarea mea pentru societate este: daca tot ajungeti pe la noi vreti sa fiti judecati de niste persoane pe jumatate senile, epuizate dupa zeci de ani de munca, sau ati prefera niste creiere limpezi, care pot vedea mai usor adevarul, legea si echitatea?

Oricare ar fi raspunsul, eu stiu ca nu am cum sa rezist pana la 65 de ani in conditii bune de sanatate, pentru ca efortul meu de-a lungul anilor trecuti a fost mult prea mare si nici nu vreau sa imi bat joc de oameni. Eu nu m-am protejat. Am muncit cat a fost nevoie. Mie mi s-a spus ” trage boule la jug, ca dupa 25 de ani vei primi un brat de otava”. Iar ca sa ajung la varsta pensionarii, pentru a muri imediat dupa, cum li s-a intamplat multora din sistem, nu mai vad rostul efortului nerecompensat intr-un mod corect si echitabil. Sacrificiul de sine nu mai este la moda!

Acum inteleg ca otava nu mai ajunge pentru toti boii, mai bine ii mai punem sa munceasca inca 20 de ani, poate crapa, iar daca nu, le dam 3 paie. E suficient!

Or, in aceste conditii, va trebui sa iau o hotarare grea pentru mine. Vreau sa mai raman in acest sistem sau nu?

Comentarii

# Mara date 10 November 2022 10:43 +200

Doamna judecator vede doar vinovati in fata.Da ,multi judecatori nu citesc dosarele,dovada este motivarea de 2 lei data de multe ori cu copy paste.CEDO o spune de multe ori dar daca judecatorii cinstiti nu vor pune presiune pe coegi sa citeasca doarele si sa dea solutia corecta sistemul nu se va curata.Creierul da rateuri daca nu mai citesti si astepti pensia ,la 65 de ani mama lucra si invata avea o minte f buna.Mintea tine de antrenament nu de varsta.Inca o data ma-am convins de esecul justitiei.

# maxtor date 10 November 2022 11:40 -11

metodic: ce cauta judecatorul in "etapa administrativa", de "verificare si regularizare"? e constitutionala in raport cu impartialitatea fata de o parte numita dar absenta prin procedura? daca e inlaturata prin Decizie ca n.c. este ca se pot rejudeca toate cauzele pornite pe noile coduri?

# maxtor date 10 November 2022 11:42 +52

deci uite coshmar,taiem 10 ani de la "contributie" si urmeaza daunele.....

# maxtor date 10 November 2022 11:47 +39

etapa e "necontencioasa" doar daca judecati morti necunoscuti.!

# carcotaș date 10 November 2022 12:20 +215

Rușinos cum își trag magistrații spuza pe turta lor. Salariile sunt mari, pensiile si mai mari iar ipochimenii ies la pensie la 5o de ani. Asta e realitatea! Comparativ, în Occident nu exista judecători sub 30 de ani la nivel de curți, unde decizia rămâne definitiva. Comparativ, salariul unui judecător sau procuror nu e de 16 ori mai mare decât salariul mediu. Accept și aceasta realitate, dar nu accept judecători si procurori aroganți, slab pregătiți profesional, leneși. Peste 99% din judecătorii de penal nu citesc dosarele până nu rămân in pronunțare, dar, în baza susținerilor procurorilor, mențin arestări, admit sau resping probe. Dacă tu, judecătorule, nu știi dosarul, cum respingi probele apărării? Peste 80% din apelurile procurorilor sunt admise. Aproape 100% din cererile de interceptare si percheziție sunt admise. Peste 80% din cererile de arestare sunt admise. Tovarăși, aveți o problemă de CREDIBILITATE!

# Boldea date 10 November 2022 15:00 +205

Doamna fosta Președinta, când diavolul v a dat atâtea privilegii în timpul guvernării cdr era de așteptat sa va și ceara sa distrugeți viețile oamenilor și era și mai normal ca într o buna zi sa vina și nota de plata. 32 de ani... Măcar un magistrat din tara asta s a opus ălora de va trimit plicu? Măcar unu... Nimiciunul. V a plăcut beneficiul iar fraierii la baie. Nu merge asa. Viata și lumea are alte legi după care este condusa. Dumnezeu a lăsat 10 Legi divine mari și late. Oamenii au dat milioane de legi pământene și nici alea nu sunt respectate. Cine sa va apere acum? Aia pe care i ați judecat după bunul plac? Nu merge asa. Karma îs a bitch. Veți simți cu totii

# Nu sunteti Dumnezei! date 10 November 2022 17:43 +130

Un exemplu tipic de inadecvare. Se crede Dumnezeu: numai ea a muncit, ce face ea este cel mai greu, este un munte de moralitate si de buna-credinta, etc.. In realitate sunteti niste ahtiati dupa bani si avantaje care nu dau doi bani pe cinste si pe corectitudine. Voua sa fie bine! Ca sa va fie clar cat valorati ca breasla: nu stiu vreun judecator roman care sa fie citat in lucrari din strainatate cum ca ar avea vreo idee interesanta pentru Drept. Medici recunoscuti la nivel international stiu, ingineri stiu, matematicieni stiu ș.a.m.d.. Cumva din punct de vedere intelectual ei va sunt superiori, dar nu au avantajele voastre! In fine, sunteti mai importanti decat Presedintele Romaniei in structura statului pentru a avea - enorm de multi dintre voi - salarii mai mari decat acesta? Cand Iorga, arogant, l-a intrebat pe Ionel Bratianu ce poate sa invete de la un inginer, acesta i-a spus: „masura, domnule profesor, masura!”. Poate ar fi cazul sa invete si „magistratii” masura!

# Danku date 10 November 2022 18:32 -28

Hmmm..exista o explicatie logica pt care judecatorii admit aproape tot ce fac procurorii:ambilor le cereti sa fie cat mai corecti si atunci daca ar exista mari discrepante intre opinii,ar insemna ca unul fintre ei a gandit stramb!adevarul judiciar e unul..si e cantarit de procuror,judecator in fond,judecatori in apel,judecatori in cai extraordinare!daca toti te au gasit vinovat ....din pacate eu ca cetatean chiar te vad vinovat!si chiar nu mai conteaza ce postezi pe aici sau ce spui tu!

# Un luptător date 11 November 2022 08:27 +21

Lamentari inutile din partea tuturor. Justitia a fost in orice oranduire sociala in mana puterii . Puterea s-a ocupat cu prioritate de exploatarea poporului, sens in care a promulgat legi , iar guvernul si sistemul de justitie le executa. Separarea puterilor in stat , e o poveste, niciodata nu au fost separate, pentru ca ar fi greu de controlat de cei care conduc cu adevarat activitatea de exploatare a cetatenilor. In popor mai exista cate un cetatean cu functie care crede e centrul universului, dar de fapt e un pion mani******t sentimental sa anihileze un alt pion care ar putea sa deconspire spirala exploatarii cetateanului. Fiecare om simte jugul exploatarii iar cand nu mai accepta , reactioneaza in prima faza prin explozie iar in timp se reorganizeaza cu cei care lupta pentru aceiasi cauza. Cand majoritatea cetatenilor nu vor accepta jugul exploatarii si se vor manifesta impotriva puterii exploatatoare, atunci va fi o noua ordine sociala, dar tot confuza .

# Ion date 11 November 2022 09:37 +27

Dar și judecătorii își bat joc de actul de justiție ! După o motivare a unei acțiuni și invocare a unei excepții de neconstituționalitate , am primit o hotărâre motivata pe doua rânduri ! Excepția nu are legătura cu soluționarea cauzei și ca pv este legal și temeinic întocmit !

# Nick date 11 November 2022 10:11 +20

Desigur că te vei pensiona! Avantajele sunt imense față de dorința de a face dreptate ( ești cam unică…) În România s-a făcut un experiment involuntar: profesorii au primit niște salarii de mizerie și magistrații niște salarii uriașe. Rezultatul? Identic pt ambele categorii: dezastru, o mizerie! Magistrații invocă faptul că nu pot face afaceri pt a primi aceste salarii/pensii uriașe, un motiv fals. 5 milioane de salariați/pensionari, printre care și cei din învățământ au putut face afaceri, dar totuși au salarii/pensii la limita existenței, poate 1/10000 s-au reprofilat în afaceri. Dacă ar fi ceva mai apropiat cu realitatea, în magistratură, atunci numai 1 ( unul ) din 10000 ar trebui să primească pensie specială (prin tragere la sorț, eventual), restul calcul ca la toți muritorii. Fiind niște avantaje imense de a lucra în magistratură, toate pițipoancele, amantele, rubedeniile celor de la putere caută aici un post calduț. Un post călduț, pt că nu trebuie decât o diplomă la partic

# Nick date 11 November 2022 10:13 +27

Un post călduț, pt că nu trebuie decât o diplomă luată pe la Spiru, iar la procese, dai amânări ani de zile, verdictul e cel dictat de partid și motivarea după încă luni de zile, făcută de vreun grefier mai cu experiență, cu mult copy/paste și termeni sofisticați. Dreptatea? Glumiți?

# Nona date 11 November 2022 17:30 +324

Asa e ! Toata lumea.Inclusiv multi dintre colegii doamnei judecator .

# andrei date 12 November 2022 06:09 +128

Suntem toti de acord ca exista magistrati drepti, corecti etc si ca exista si lichele. Eu ii gasesc pe cei drepti vinovati ca au tacut din gura cand au vazut nedreptati, cand au vazut abuzuri, cand au vazut solutii evident strambe, cand au acceptat solutia colegului fara sa faca opinie separata desi nu erau de acord, cand nu au admis cai extraordinare de atac de teama despagubirilor la care ar putea fi pus Statul/colegul care a strambat dreptatea. Sistemul trebuia sa se curete din interior,dar au ales sa strimita in CSM ce au ales! Ei au ales exclusiv, doar ei, magistratii! Au facut greva cand cu ORC ul, de ce nu au facut la fel si cu nedreptatile sistemului? Nu au fost afectati decat individual? Dar Cazul avocatului Rosu sau al altora ca el? Acolo de ce au tacut? DE CE TAC? DE CE NU DEVOALEAZA ADEVARUL? Aud povesti de sacrificiu dar nu aud si restul adevarului?Doamna are dreptate dar sa auzim tot! Portocala achitat pe fapta nu exista????? Serios????????

# Eugenia date 12 November 2022 18:42 +55

Doamna judecator, lipsa capacitătii de sinteză si analiză, de empatie, de pregătire profesională solidă, de cultură generală, de moralitate atrag subordonarea ...iar subordonarea a condus la instalarea sistemului ECRIS care ascunde volumul de munca ce depășește rezistența biologică a judecătorului..Dar cine să se opună dacă cei care sunt sefi ajung in functie ca sa nu se opună..si cine să i apere pe judecatori dacă în loc să fie putere au ajuns membrii pieței politice...si cum sa fie independenți dacă bugetul puterii judecatoresti se află în mâinile unui politruc care niciodată nu a fist judecator si intotdeauna a reprezebtat reprezinta puterea executivă? Asadar?, judecătorii trebuie sa se organizeze pentru a destupa urechile mediocrității viclene ale celor ajunsi fără examene sau concurs membrii ai legislativului si executivului și să respecte cea de a treia putere in statul de drept.

# nae din dealul feleacului date 12 November 2022 21:28 +345

"Un sistem de care aproape toata lumea si-a batut joc-sistemul judiciar ".Serios?In primul rind voi,slujitorii sistemului(judecatori,procurori,grefieri..pina la jandarmii care va pazesc sediile)v-ati batut joc si ati transformat sistemul judiciar in cel mai eficient grup infractional organizat din aceasta tara!Toti sinteti niste catastrofe ,monumente de incompetenta sora cu prostia,infatuati cu comportament in instanta de tip "kapo",nu acceptati dialogul in timpul sedintelor manifestindu-va precum un dictat,sinteti incapabili sa stabiliti in sedinta publica ce vreti sa se discute in sedinta urmatoare,aveti party-priuri cu avocati pt.a o "lucra"pe una din parti...in fine ,nu aveti cei sapte ani de acasa,nemaivorbind de Dumnezeu ca e prea mult!O vorba spune"Sa ne golim de prea plinul Eu ca sa intre un pic de Dumnezeu"!

# Bani multi justitie putina date 13 November 2022 06:26 +302

Doamna judecator a redactat textul cu o eroare materiala. Titlul corect este: UN SISTEM CARE SI-A BATUT JOC DE TOATA LUMEA. Poate doamna judecator nu stie sau a fost plecata din tara, dar cei 33 de ani de jaf organizat s-a realizat cu judecatori, procurori, avocati, notari si executori. Devalizarea bancilor, privatizarea in scopul distrugerii industriei, defrisarile, poluarea si arderile de deseuri au avut si au loc pentru ca sistemul de justitie este complice. La fel cum este complice securistilor care au ucis oameni in decembrie 1989. La fel cum este complice miilor de infractori care vor scapa din cauza lipsei prescriptiei timp de 8 ani. Pentru o justitie atat de iubitoare de infractori, se plange cam mult doamna presedinte. Singura victima din justitie este poporul roman. Saracit, umilit, obligat sa se prostitueze, sa emigreze sau sa fie sclav, pentru ca statul nu il apara de infractori. Plangem ca e mult de lucru, dar nu angajam judecatori, ca ne plac salariile si pensiile mari.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva