UNBR II IA LA SENTIMENT - Gheorghe Florea ii roaga pe decanii barourilor sa organizeze de "Ziua Europeana a Avocatilor" evenimente care sa sensibilizeze opinia publica. UNBR pune accent pe apararea secretului profesional si a confidentialitatii comunicarilor dintre avocat si clientul sau: "Acest fenomen are repercusiuni speciale... Nu mai este posibila garantarea unor elemente esentiale ale accesului la justitie, cum sunt egalitatea de arme si Statul de drept"
Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, condusa de avocatul Gheorghe Florea, va celebra pentru prima oara "Ziua Europeana a Avocatilor", urmand ca in perioada 10-14 decembrie 2014 sa fie organizate la nivel national mai multe evenimente si actiuni care vor promova valorile comune ale avocatilor si a rolului lor in edificarea Statului de drept. Decizia de a inaugura aceasta zi, care urmeaza sa fie sarbatorita anual, a fost luata, potrivit unui comunicat dat publicitatii de UNBR, in cadrul Consiliului Barourilor din Europa, tema principala a evenimentului urmand sa fie apararea secretului profesional si a confidentialitatii relatiilor avocat client. Subiectul ales de CCBE pentru dezbaterile prilejuite de “Ziua Europeana a Avocatilor” este justificat de faptul ca in prezent “dreptul la viata privata si protectia informatiilor cu caracter personal sunt din ce in ce mai amenintate de supravegherea in masa exercitata de guverne”, iar “avocatii au un rol fundamental in apararea drepturilor cetatenilor si fara garantia confidentialitatii datelor oferite de client, increderea in justitie si statul de drept au de suferit”.
Cu acest prilej, UNBR va organiza, in data de 11 decembrie 2014, conferinta cu tema ”Rolul legal al avocatului intr-un stat de drept cu privire la apararea vietii private si a secretului profesional. Situatia din Romania”, eveniment la care vor lua parte reprezentanti ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Institutului National al Magistraturii, ai Ministerul Justitiei si ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, parlamentari avocati, reprezentanti ai Ministerului pentru Societatea Informationala, cadre universitare si jurnalisti.
Barourile vor organiza evenimente pentru sensibilizarea opinie publice, la recomandarea CCBE
Pe de alta pare, conform unui document adresat membrilor Consiliului UNBR, Comisia Permanenta a Uniunii a adresat rugamintea ca barourile sa organizeze evenimente, sa publice materiale informative si sa organizeze orice alte actiuni care sa sensibilizeze opinia publica asupra tematicei Zilei Europene a Avocatilor: "Va informez ca in cadrul reuniunii CCBE de la Milano (septembrie 2014) s-a propus ca programele si activitatile organizate pentru sarbatorirea Zilei Europene a Avocatilor 2014 la 10 decembrie 2014 de barourile nationale, barourile locale sau de entitati care conlucreaza cu barourile sa vizeze o tematica subordonata unei teme de interes european cu privire la supravegherea electronica in masa, ca amenintare la adresa secretului profesional si a confidentialitatii relatiilor dintre avocati si clienti.
Comisia Permanenta a UNBR a decis ca manifestarile dedicate Zilei Europene a Avocatilor 2014 sa se desfasoare intre 10 si 14 decembrie si adreseaza rugamintea ca barourile sa organizeze evenimente, sa publice materiale informative si sa organizeze orice alte actiuni care sa sensibilizeze opinia publica asupra tematicei Zilei Europene a Avocatilor".
Initiativa CCBE privind Ziua Europeana a Avocatilor
In cadrul reuniunilor Consiliului Barourilor Europene din aprilie, iunie si septembrie 2014, s-a recomandat punerea in functiune a unei infrastructuri de comunicare electronica si de informatica in sistem “cloud” prin care sa se garanteze ca guvernele sau tertii nu folosesc in mod abuziv eventualele lacune care pot vatama functionarea Statului de drept:
“Pentru ca avocatii sa fie eficienti in apararea drepturilor clientilor, increderea in confidentialitatea comunicarilor intre avocati si clientela acestora este esentiala. In anumite jurisdictii europene ea este obtinuta prin acordarea protectiei acestor comunicari prin consacrarea secretului profesional al avocatului. Alte jurisdicitii consacra doar secretul profesional, la modul general. In pofida aceste diferente conceptuale si a unei multitudini a rezultatelor practice, obiectivul vizat ramane acelasi: protectia informatiilor care tin de relatiile dintre avocat si client. In lipsa acestei protectii, functionarea Statului de drept este amenintata. Trebuie consacrate norme minimale in materie de supraveghere electronica, prin impunerea unor limite rezonabile contra argumentelor invocate de guverne legate de siguranta nationala, in motivarea restrictiilor impuse dreptului de protejare a vietii private.
In afara tuturor masurilor de protectie necesare care pot fi impuse prin masuri politice si legislative, trebuie luate si masuri de ordin tehnic pentru a reconstrui increderea in serviciile de comunicare electronica si de informatica in sistem 'cloud'. Aceste din urma masuri, de ordin tehnic, tebuie dublate de un examen juridic al accesului guvernelor tinand cont de regulile secretului profesional, cum sunt cele in materia relatiilor dintre avocat si client. Altfel spus, este necesara punerea in functiune a unor infrastructuri de comunicare electronica si de informatica in sistem 'cloud' ale caror parametrii tehnici garanteaza ca guvernele sau tertii nu folosesc in mod abuziv eventuale lacune. Sarcina de a garanta siguranta acestor date si comunicari trebuie incredintata unei institutii a UE desemnata sa exercite controlul si sa emita avizele necesare.
Informatica in sistem 'cloud' reprezinta o prioritate a ordinii de zi pentru CCBE, tinand cont atat de numeroasele avantaje importante cat si de aspectele mentionate mai sus in materie de protectie a datelor, de obligatiile profesionale si de confidentialitate, reglementate, care incumba avocatilor. (…)
In pricipiu, regimul reglementarilor elaborate in maniera independenta de ansamblul jurisdictiilor consultate reflecta norma fundamentala a secretului profesional inclusiv in desfasurarea perchezitiilor si in ridicarea unor elemente probatorii din cabinetele de avocatura. Oricare ar fi diversitatea acestor sisteme, toate impartasesc aceasta valoare comuna a secretului profesional.
Totodata aceste reguli nu au tinut pasul cu evolutiile tehnologice. Iata de ce, in unele jurisdictii (dar nu in toate), datele electronice conservate in locatiile unui furnizor de servicii informatice in beneficiul unui avocat se bucura de o protectie mai redusa, comparativ cu datele conservate in propriul cabinet.
In al doilea rand, in masura in care regulile privind 'lumea materiala' a unui cabinet de avocatura ofera, prin dispozitii speciale, cum ar fi prezenta unui reprezentant al baroului pe parcursul unei perchezitii, o anumita protectie, o dispozitie similara ar trebui prevazuta si in cazul pentru perchezitiilor virtuale.
Tinand cont de cele expuse mai sus, studiul concluzioneaza ca principiul fundamental care trebuie respectat este acela ca 'lumea hartiei' si 'lumea electronica' trebuie sa beneficieze de o protectie identica.
Intre altele, chiar daca studiul recunoaste ca instituirea unui regim de protectie al interceptarilor telefonice de acelasi nivel cu cel al perchezitiilor reprezinta un efort legislativ de amploare pentru Statele Membre, protectia va trebui sa garanteze inviolabilitatea datelor si a altor elemente cu caracter probator, in spiritul secretului profesional".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# CEDO 16 November 2014 09:21 +6
# Sugestie 16 November 2014 16:27 +4
# Sugestie 16 November 2014 19:22 0
# Ultimul Charlot 16 November 2014 10:13 +5
# crustaceu 16 November 2014 11:35 +1
# golanel 16 November 2014 12:08 +4
# HUUUUOOOOO JAVRELOR DESFIINTATE!!! 16 November 2014 13:02 +4
# Dragos 16 November 2014 15:15 +2
# 2004 16 November 2014 15:26 0
# ADEVARUL 16 November 2014 20:07 +2
# predoiu 17 November 2014 00:57 +3
# Dr.Av.Botomei Vasile Presedinte UNBR(www.unbr.info) 17 November 2014 21:02 +2
# UNBR-LEGAL.RO 22 November 2014 12:30 0