UNBR SE BAGA IN SCANDALUL CU ACOPERITII DIN JUSTITIE – Uniunea lui Florea cere verificarea magistratilor daca sunt colaboratori ai serviciilor: “Este un demers ce trebuie infaptuit fara intarziere... Justitia nu poate functiona la standardele democratiei fara increderea publicului in independenta magistratului... Avocatii au dreptul dar si obligatia sa se asigure ca persoanele pe care le reprezinta sunt judecate de o instanta independenta si impartiala, in cadrul unui proces echitabil”
Uniunea Nationala a Barourilor din Romania se implica in povestea privind existenta ofiterilor acoperiti in Justitie. UNBR-ul condus de avocatul Gheorghe Florea (foto) a anuntat ca sustine demersul UNJR si CSM de a cere CSAT verificarea veridicitatii declaratiilor date pe proprie raspundere de magistrati privind colaborarea cu serviciile secrete. Mai exact, verificarea de catre CSAT daca in randul judecatorilor si procurorilor exista colaboratori sau ofiteri acoperiti ai serviciilor.
Intr-un anunt publicat in 18 mai 2015, UNBR precizeaza ca verificarea individuala a tuturor declaratiilor pe proprie raspundere date de magistrati, cu privire la faptul ca nu sunt colaboratori de niciun fel ai serviciilor de informatii, este esentiala pentru asigurarea credibilitatii actului de justitie. “Este un demers ce trebuie infaptuit fara intarziere, avand in vedere suspiciunile din spatiul public privind existenta ofiterilor acoperiti in justitie si interventia serviciilor secrete in actul de justitie, care induc ideea ca magistratii nu ar fi independenti”, se arata in anuntul UNBR. Uniunea se declara solidara cu demersurile initiate de UNJR si de Plenul CSM pentru retragerea ofiterilor acoperiti din justitie, considerand ca “cetatenii au tot dreptul sa fie asigurati ca judecatorii solutioneaza in mod impartial cauzele deduse judecatii, fara niciun fel de restrictii, influente neadecvate, sugestii, presiuni, amenintari sau amestecuri, fie ele directe sau indirecte”.
Pozitia UNBR vine in contextul in care, de curand, CSM a admis o solicitare a Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, condusa de judecatoarea Natalia Roman, de sesizare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru a verifica daca printre judecatori si procurori exista colaboratori ai serviciilor de informatii. In schimb, CSM a respins solicitarea UNJR de a cere explicatii de la SRI cu privire la declaratiile generalului Dumitru Dumbrava in legatura cu instantele care au devenit “camp tactic” si dosarele care sunt urmarite pana la solutionarea lor definitiva.
Prezentam in continuare anuntul integral al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania:
“Uniunea Nationala a Barourilor din Romania sustine demersurile initiate de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii pentru verificarea si retragerea ofiterilor acoperiti din justitie
In virtutea caracterului de interes public al profesiei de avocat, decurgand din integrarea acesteia in sistemul judiciar ca profesie conexa celei de magistrat, si in virtutea obiectivului prioritar al profesiei, acela de asigurare a securitatii juridice si judiciare a persoanelor, UNBR considera ca verificarea individuala a tuturor declaratiilor pe proprie raspundere date de magistrati, in sensul ca nu sunt colaboratori de nici un fel ai serviciilor de informatii, este esentiala pentru asigurarea credibilitatii actului de justitie.
Este un demers ce trebuie infaptuit fara intarziere, avand in vedere suspiciunile din spatiul public privind existenta ofiterilor acoperiti in justitie si interventia serviciilor secrete in actul de justitie, care induc ideea ca magistratii nu ar fi independenti.
Justitia nu poate functiona la standardele democratiei fara increderea publicului in independenta magistratului.
Cetatenii au tot dreptul sa fie asigurati ca judecatorii solutioneaza in mod impartial cauzele deduse judecatii, fara niciun fel de restrictii, influente neadecvate, sugestii, presiuni, amenintari sau amestecuri, fie ele directe sau indirecte.
Magistratii, la randul lor, au tot dreptul sa le fie aparate imaginea, independenta si impartialitatea.
Informatiile privind functionarea justitiei prezinta un interes public de netagaduit si este datoria statului roman, prin institutiile abilitate, sa respecte si sa apere independenta corpului de judecatori, dar si sa o supravegheze.
UNBR a luat act de Decizia din 13.05.2015 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii prin care a hotarat sesizarea Consiliului Suprem de Aparare a tarii pentru a verifica realitatea declaratiilor date de judecatori, procurori, magistrati asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor, in forma autentica, in conformitate cu dispozitiile art. 7 din Legea nr. 303/2004.
UNBR sustine in continuare demersurile initiate de UNJR si de Plenul CSM .
Avocatii, in virtutea rolului lor de aparatori ai drepturilor si libertatilor fundamentale, au dreptul dar si obligatia sa se asigure ca persoanele pe care le asista sau le reprezinta sunt judecate de catre o instanta independenta si impartiala, in cadrul unui proces echitabil.
In egala masura, avocatii insisi trebuie sa fie independenti, ca profesie conexa magistratilor, participanta la infaptuirea justitiei. Potrivit legii, avocatul nu poate avea calitatea de 'agent acoperit', fapt ce ar presupune subordonarea fata de o structura statala, care i-ar stirbi independenta. UNBR are preocupari constante privind apararea independentei tuturor participantilor la infaptuirea justitiei. In acest sens, reaminteste ca la data de 16.10.2014 a fost publicata pe site-ul UNBR solicitarea domnului avocat Corneliu-Liviu Popescu privind adoptarea de catre organele profesiei a unei hotarari obligatorii prin care avocatii, cu prioritate cei alesi in organele de conducere a profesiei de avocat de la nivelul barourilor si la nivelul UNBR, sa depuna, anual, declaratia ca nu fac parte si nu isi desfasoara activitatea acoperit, in structura institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale sau ale structurilor ministeriale interne de informatii, politist lucrand sub acoperire, investigator sub acoperire, lucrator operativ in cadrul politiei judiciare sau al organelor de stat care desfasoara activitati de informatii, colaborator cu o alta identitate decat cea reala al organelor de urmarire penala, informator al organelor de urmarire penala sau informator al politiei.
Propunerea si initiativele sprijinite prin prezentul comunicat au in vedere si apararea secretului profesional al avocatului – valoare suprema a independentei reale a profesiei si garantie a dreptului fundamental al cetatenilor la un proces echitabil – problema inscrisa pe agenda sedintei Comisiei Permanente a UNBR din 22-23 mai 2015, care va pregati agenda Congresului avocatilor care se va desfasura la Bucuresti la 6-7 iunie 2015”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Eu 20 May 2015 14:38 +2
# Ultimul Charlot 20 May 2015 17:21 +4
# @Ultimul Charlot 20 May 2015 19:15 0
# RIL 21 May 2015 08:38 0
# laaalalala 20 May 2015 14:40 +1
# Dar.... 20 May 2015 14:42 0
# obiectiva 20 May 2015 14:42 0
# Salvamar 21 May 2015 06:58 0
# florica 20 May 2015 17:26 +2
# Bogdan 20 May 2015 18:04 +4
# Salvamar 21 May 2015 10:09 +2
# unul 24 May 2015 19:40 0