UNPIR LA 20 DE ANI – Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa a marcat printr-un dublu eveniment aniversarea a doua decenii de recunoastere legala a profesiei liberale de practician in reorganizare si lichidare. In cei 20 de ani de activitate, numarul societatilor profesionale membre UNPIR a crescut de la 55 la circa 670, iar numarul membrilor persoane compatibile a urcat de la 365 la aproximativ 2.960 (Galerie foto)
Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa – condusa de Niculae Balan (foto) – a marcat vineri, 10 mai 2019, aniversarea de 20 de ani a profesiei de practician in insolventa cu un eveniment organizat in Bucuresti, la Sala Tronului din Palatul Regal.
La ”Ziua Practicianului in Insolventa” au venit presedinti si reprezentanti ai tuturor filialelor UNPIR. Printre invitati s-au numarat lideri ai profesiilor liberale, precum si reprezentanti marcanti ai diverselor medii cu care interactioneaza profesia de practician in insolventa.
Evenimentul a fost deschis de catre Niculae Balan, presedintele UNPIR, care a intampinat invitatii de onoare si a trecut in revista cateva momente definitorii pentru uniune.
„Tin minte ca prima sedinta a Consiliului National de Conducere a fost undeva la Ministerul Minelor. Va povestesc mai incolo cum era atunci… O mare parte din cei care au fost atunci cu noi, in grupul de initiativa, este aici. Va multumesc!” a spus Balan.
Deschiderea a fost completata de Catalin Dascal, presedintele filialei Bucuresti a UNPIR, gazda evenimentului.
In incheierea alocutiunilor de bun-venit, presedintele Balan a amintit personalitatea profesorului Ion Turcu, primul doctrinar care a aprofundat materia insolventei in Romania. Trecerea acestuia in nefiinta a fost comemorata cu un moment de reculegere.
Segmentul de discursuri ale invitatilor de onoare a fost deschis de Gheorghe Florea, presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.
Dupa vizionarea unui material video aniversar, cu cateva dintre cele mai importante momente ale devenirii UNPIR, cuvantarile au fost reluate cu un discurs al prof. univ. dr. Stanciu D. Carpenaru, unul dintre profesorii universitari care au dezvoltat legislatia incidenta profesiei de practician in insolventa.
Tripla semnificatie a zilei de 10 mai a fost punctata si detaliata de lect. univ. Bogdan Bucur, care a purtat audienta intr-un tur vizual al Salii Tronului, explicand insemnatatea istorica a incaperii.
Potrivit profesorului Bucur, „10 mai a redevenit zi de sarbatoare nationala incepand cu 2015. (…) Nu este Ziua Regalitatii, decat in proportie de 30%”.
Astfel, in 1866 ziua de 10 mai a reprezentat instaurarea pe tron a domnitorului Carol I, in 1877 a marcat proclamarea independentei fata de imperiul Otoman, iar in 1881 a adus transformarea Romaniei in regat, domnitorul devenind rege.
Suita de discursuri a fost continuata de invitati de marca, precum: prof. dr. Cristina Rotaru, director al Institutului National al Magistraturii (INM), prof. dr. Ion Anghel, seful Departamentului de Analiza Economica din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), Dragos Doros, prim-vicepresedinte al Camerei Consultantilor Fiscali (CCF), dr. Ciprian Mihailescu, presedintele Camerei Auditorilor Financiari (CAFR), prof. dr. Robert Sova, presedintele Corpului Expertilor Contabili (CECCAR) si Sorin Petre, prim-vicepresedinte al Asociatiei Evaluatorilor Autorizati (ANEVAR).
De aplauze au fost incununate si discursurile prof. univ. dr. Augustin Fuerea, senator Robert Cazanciuc, deputat Remus Borza, Stan Tirnoveanu, prim-vicepresedinte UNPIR, si Simona Milos, director INPPI.
La eveniment a participat si o delegatie din partea Asociatiei Lichidatorilor si Administratorilor din Republica Moldova, organizatie omologa UNPIR, delegatie condusa de Dorin Ciobanu.
Serata s-a incheiat cu un dineu, pe acordurile cvartetului Amadeus. La mese, invitatii si-au impartasit intre ei amintiri si impresii acumulate de-a lungul anilor de activitate.
Sambata, 11 mai 2019, Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa a organizat a XXII-a editie a Congresului profesiei, gazduit de Domeniul Stirbey, sala Regina Maria.
Evenimentul a debutat cu discutiile legate de viitorul profesiei, in care delegatii au avut posibilitatea de a decide asupra unor aspecte curente si viitoare ale vocatiei de practician in insolventa.
Pe ordinea de zi au fost rapoartele structurilor din cadrul UNPIR si planurile pentru perioada 2019-2020, iar un punct important de discutii a fost constituit de propunerile de completare a Statutului privind organizarea si exercitarea profesiei de practician in insolventa.
Ulterior discutiilor tehnice, participantii la Congres au fost invitati la evenimente festive, ocazionate de aniversarea a 20 de ani a profesiei de practician in insolventa.
O degustare de vinuri condusa de somelierul Cosmin Tudoran a fost urmata de o prezentare a vinurilor venite de la crama dobrogeana Rasova. Divertismentul a fost asigurat de invitatii speciali ai serii, artistii Loredana Groza si Marius Mihalache.
Prima forma de organizare profesionala a practicienilor in insolventa a luat fiinta in anul 1998, sub denumirea de „Asociatia Practicienilor in Reorganizare si Lichidare din Romania”, avand aproximativ 150 de membri (economisti, juristi si ingineri). Profesia liberala de practician in reorganizare si lichidare a fost constituita oficial in anul 1999, prin Congresul inaugural al „Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare”. Denumirile de „practician in insolventa, autorizat in conditiile legii” si „Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania” au fost introduse prin lege in anul 2006. Statutul privind organizarea si exercitarea profesiei de practician in insolventa a fost adoptat in anul 2007. In doua decenii de activitate, numarul societatilor profesionale membre UNPIR a crescut de la 55 la circa 670, iar numarul membrilor persoane compatibile a urcat de la 365 la aproximativ 2.960.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii