(UPDATE) JUSTITIA LA SECRET - Secretarul de stat din Ministerul Justitiei, Lidia Barac, sustine aberatia PDL de a transforma actul de justitie intr-un secret de serviciu, pana la solutionarea definitiva a cauzei
Secretarul de stat in Ministerul Justitiei, judecatoarea Lidia Barac, a precizat, intr-un raspuns transmis CSM, ca institutia pe care o reprezinta este de acord cu propunerea de modificare a Legii 544/2001, privind liberul acces la informatii de interes public facuta de deputatul PDL Mihail Boldea, in sensul ca dosarele din instanta sa nu fie publice decat dupa momentul pronuntarii unei decizii definitive. Cu alte cuvinte, Ministerul Justitiei sustine trecerea Justitiei la secret, singura institutie care s-a opus in acest moment modificarii legislative fiind Consiliul Superior al Magistraturii, pe motiv ca odata ajuns la instanta, dosarul este public.
Intentia Lidiei Barac – scoasa la inaintare de ministrul Catalin Predoiu ori de cate ori este vorba de un proiect de lege sensibil - este de-a dreptul revoltatoare, cu atat mai mult cu cat Codul de Procedura Penala arata clar ca in faza de judecata, dosarele sunt publice, si ca singura care are caracter nepublic este urmarirea penala. Pozitia secretarului de stat este cu atat mai grava cu cat aceasta este de formatie judecator, si mai ales, a fost si presedinte al Curtii de Apel Timisoara, o instanta in care s-au judecat si se judeca in continuare dosare de rasunet. Secretarul de stat nu a explicat de ce considera ca este importanta ca intr-un stat democratic, Justitia sa fie inchisa sub lacat, mai ales ca in Romania au fost comise continuu grave erori judiciare, de exemplu cazul Marcel Tundrea, care a stat nevinovat 12 ani in inchisoare, si care a fost ajutat de presa sa scoata la lumina matrapazlacurile facute de procurori si judecatori in cazul sau. Mai mult, prin secretizarea dosarelor pana in momentul pronuntarii unei decizii definitive, s-ar incalca grav drepturile justitiabilor, iar Inspectia Judiciara a CSM ar ramane fara o importanta sursa de informatii in ceea ce priveste verificarea unor magistrati, iar opinia publica ar fi privata de informatii. Lumeajustitiei.ro solicita ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, sa aiba o pozitie publica fata de sustinerile subalternei sale si, in cazul in care nu este de acord cu actiunea sa de secretizare a Justitiei, sa o demita!
Pedelistul Boldea si judecatoarea Barac isi dau mana sa puna sub lacat toate dosarele din instante
Deputatul PDL Mihail Boldea a initiat un proiect de modificare a Legii 544/2001, privind liberul acces la informatii de interes public, in sensul ca “informatiile din dosarele penale aflate in faza de urmarire penala sau pe rolul instantelor de judecata nu fac parte din categoria informatiilor de interes public si nu pot fi facute publice decat dupa o sentinta definitiva”. Nu numai ca aceasta prevedere ingradeste dreptul la informatie si dreptul jurnalistilor de a informa, dar ingradeste pana si dreptul unui inculpat sau avocat de a face publice acte din dosarele aflate pe rolul instantelor, adica dreptul la libera exprimare. Un drept care, in orice stat care se pretinde a fi de drept, este nu numai respectat, dar si garantat! Initiativa lui Boldea a gasit sprijin la Ministerul Justitiei, mai exact la secretarul de stat, judecatoarea si profesorul universitar doctor Lidia Barac! Aceasta a transmis Consiliului Superior al Magistraturii adresa cu numarul 23307/2011, din 4 aprilie 2011, in care anunta ca Ministerul Justitiei sustine aceasta modificare legislativa, fara niciun motiv si fara a pune in balanta oportunitatea unei astfel de modificari cu legalitatea si constitutionalitatea sa, dar mai ales cu compatibilitatea acestei modificari cu prevederile Conventiei Europene. Iata ce spune profesorul universitar Lidia Barac: “In ceea ce priveste propunerea legislativa, in principiu, suntem de acord cu aceasta, in sensul ca informatiile aflate in dosarele penale aflate in dosarele penale aflate in faza de urmarire penala sau in curs de judecata ar trebui sa nu faca parte din categoria informatiilor de interes public”. Mai mult, judecatoarea Lidia Barac face abstractie de prevederile Codului de Procedura Penala, care vorbesc despre dosarele publice din instante, si se foloseste de o fapta prevazuta de legea penala, care insa incrimineaza doar actiunea unui functionar care dezvaluie, fara drept, acte dintr-un dosar, fara a impiedica jurnalistul sa utilizeze legea privind liberul acces la informatii de interes public pentru a consulta dosarele aflate in instanta.“ De altfel, prin noul Cod Penal, Legea nr. 286/2009, au fost prevazute, in cadrul Titlului IV, Infractiuni contra infaptuirii justitiei, la art. 277, Infractiunea de compromitere a intereselor justitiei, care incrimineaza dezvaluirea, fara drept, de mijloace de proba sau de inscrisuri oficiale dintr-o cauza penala, inainte de a se dispune o solutie de netrimitere in judecata ori de solutionare definitiva a cauzei, de catre un functionar public care a luat cunostinta de acestea in virtutea functiei precum si dezvaluirea, fara drept, de informatii dintr-o cauza penala de catre un martor, expert sau interpret, atunci cand aceasta interdictie este impusa de legea penala”.
CSM nu sustine secretizarea Justitiei, insa avizul sau este numai consultativ
Directia Legislatie, Documentare si Contencios a CSM a sustinut, in nota numarul 8363/1154/2011, ca modificarea legislativa nu este oportuna, pentru ca exista prevederi legislative care diferentiaza caracterul de nepublicitate al actelor de urmarire penala fata de publicitatea informatiilor aflate in dosarele de la instanta. Astfel, conform notei, insusita de Plenul CSM in sedinta din 28 aprilie, “(...) exista un text care excepteaza informatiile privind procedurile judiciare de la accesul liber al cetatenilor, exceptie insa nuantata de conditia ca publicitatea sa aduca atingere asigurarii unui proces echitabil ori interesului legitim al oricareia din partile implicate in proces. In ce priveste faza de urmarire penala, sunt exceptate (…) informatiile privind procedura in timpul anchetei penale sau disciplinare, daca se pericliteaza rezultatul anchetei, se dezvaluie surse confidentiale ori se pun in pericol viata, integritatea corporala, sanatatea unei persoane in urma anchetei efectuate sau in curs de desfasurare. (…) Un alt aspect care trebuie avut in vedere este acela ca din momentul sesizarii instantei se judecata, dosarul penal dobandeste caracterul public specific fazei de judecata, astfel ca din acest punct de vedere modificarea propusa este superflua”. Chiar daca pozitia CSM-ului este una contrara Ministerului Justitiei si deputatului PDL Mihail Boldea, trebuie mentionat ca avizul CSM este numai unul consultativ.
* Cititi aici corespondenta dintre MJ si CSM pe tema proiectului de lege al PDL!
UPDATE ora 21.00 – Replica Ministerului Justitiei
„Fata de aparitia pe site-ul „Lumea Justitiei” a materialului „JUSTITIA LA SECRET - Secretarul de stat din Ministerul Justitiei, Lidia Barac, sustine aberatia PDL de a transforma actul de justitie intr-un secret de serviciu, pana la solutionarea definitiva a cauzei”, Ministerul Justitiei face urmatoarele precizari:
Adresa prezentata reprezinta o simpla solicitare inaintata catre CSM in scopul exprimarii unui punct de vedere al acestei institutii in legatura cu propunerea de initiativa legislativa parlamentara. Mai mult, in adresa de inaintare mentionata s-a comunicat CSM–ului, in mod sintetic, ca Ministerul Justitiei este de acord de principiu, intrucat nu toate informatiile dintr-un dosar penal sunt in mod automat considerate informatii de interes public.
Totodata, precizam ca MJ nu a solicitat CSM un aviz, cadru in care si-ar fi exprimat pe larg opinia in legatura cu propunerea legislativa, ci un simplu punct de vedere avand in vedere ca initiatorul nu era Ministerul Justitiei.
Este regretabil ca anterior publicarii materialului nu s-a solicitat un punct de vedere al Ministerului Justitiei in legatura cu initiativa legislativa parlamentara in discutie, context in care s-ar fi aflat pozitia Ministerului Justitiei fata de aceasta propunere, formulata inca de la jumatatea lunii aprilie 2011, inaintata Guvernului, spre dezbatere si adoptare, inainte ca punctul de vedere al CSM sa fi fost remis Ministerului. Aceasta propunere este de respingere a propunerii legislative pe considerentul ca dispozitiile legii propuse spre modificare (Legea 544/2001) sunt suficient de acoperitoare.
Prezentam in cele ce urmeaza motivatia care a stat la baza punctului de vedere transmis de Ministerul Justitiei Guvernului, cuprinsa, ca atare, in continutul acestui punct de vedere:
„Apreciem, insa, ca solutia legislativa propusa nu este cea mai potrivita a remedia situatia, pentru urmatoarele motive:
a) Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public cuprinde deja anumite elemente care reprezinta temei pentru o restrictionare a accesului la astfel de informatii din partea autoritatilor publice;
b) Forma in care este prezentata propunerea ar afecta insasi libertatea de exprimare, garantata de art. 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, libertate care include si dreptul de a primi sau comunica informatii.
De asemenea, s-a considerat ca unele informatii din dosarele penale pot fi de interes public, insa numai judecatorul sau procurorul care instrumenteaza dosarul poate aprecia daca prin comunicarea acestora s-ar aduce atingere procedurilor judiciare, drepturilor partilor sau altor persoane fizice sau juridice. Totodata, s-a mentionat in punctul de vedere al Ministerului Justitiei ca dosarul judiciar nu este public iar accesul la informatiile din dosarele judiciare poate fi restrictionat, motivat, prin decizia organului judiciar.
De altfel, Legea nr. 544/2001 prevede, deja, in art. 12 alin.1 lit. e) si f) exceptarea de la accesul liber al cetatenilor a informatiilor privind procedura in timpul anchetei penale sau disciplinare, daca se pericliteaza rezultatul anchetei, se dezvaluie surse confidentiale ori se pun in pericol viata, integritatea corporala, sanatatea unei persoane in urma anchetei efectuate sau in curs de desfasurare precum si a informatiilor privind procedurile judiciare, daca publicitatea acestora aduce atingere asigurarii unui proces echitabil ori interesului legitim al oricareia dintre partile implicate in proces.
Prin urmare, apreciem ca art. 12 alin.1 lit. e) si f) din Legea nr. 544/2001 reprezinta un temei suficient ca organele judiciare sa analizeze, de la caz la caz, daca anumite informatii pot fi date sau nu publicitatii.”
BIROUL MASS-MEDIA
P.S. - Lumeajustitiei.ro nu a contactat Ministerul Justitiei, intrucat materialul publicat s-a bazat pe un document oficial cu antetul MJ si semnat de secretarul de stat Lidia Barac, document publicat pe site-ul CSM. Jurnalistii nu au obligatia sa contacteze semnatarii unui document oficial, pentru a-i intreba ce parere au despre continutul acestuia, intrucat un asemenea document reprezinta o sursa oficiala.
De altfel, MJ nu a negat documentul prezentat de Lumeajustitiei.ro.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# lulutza 4 May 2011 17:56 +4
# Radu Ragea 4 May 2011 18:45 +3
# ion 4 May 2011 20:07 +1
# buzica 4 May 2011 22:35 0
# terente 5 May 2011 02:19 -1