URMARILE DECIZIEI CCR PE CODURI – Explicatiile fostului ministrul al Justitiei, senatorul Robert Cazanciuc: “Decizia CCR pune foarte mare responsabilitate pe umerii instantelor de judecata. Sper ca in motivarea CCR sa fie elemente care sa ajute la practica unitara. Pot fi utilizate informatii din mandatele pe siguranta nationala in dosare penale, dar trebuie o procedura clara de contestare in cazul utilizarii acestor informatii. Aceste informatii nu trebuie sa fie tinute la sertar”
Odata cu decizia prin care Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat constitutionale modificari la Codul penal si Codul de procedura penala precum reintroducerea Serviciului Roman de Informatii in anchete sau reglementarea abuzului in serviciu fara prag valoric, le va reveni instantelor rolul sa stabileasca ce anume dintr-un dosar penal sau altul corespunde spiritului acestei decizii a CCR, a afirmat fostul ministru al Justitiei Robert Cazanciuc (foto) in editia emisiunii „Off / On the record” difuzata duminica, 21 mai 2023, la Aleph News, realizata de jurnalista Sorina Matei.
In interviul acordat jurnalistei Sorina Matei, vicepresedintele Senatului a subliniat ca trebuie sa fie legiferata o procedura foarte clara de contestare a mandatelor de siguranta nationala, astfel incat informatiile din acele MSN-uri sa nu paota fi tinute la sertar.
In ceea ce priveste faptul ca instanta de contencios constitutional nu a avut nicio problema cu legiferarea abuzului si a neglijentei in serviciu (art. 297, respectiv 298 CP) fara impunerea unui prag valoric, senatorul PSD a afirmat ca va fi rolul judecatorilor, de la caz la caz, sa stabileasca in ce masura o fapta constituie infractiune sau, dimpotriva, necesita pedepse mai blande (contraventionale, administrative etc.). De altfel, CCR insasi, in jurisprudenta ei, a stabilit ca pedepsirea abuzului in serviciu ca infractiune trebuie sa constituie „ultima ratio” („ultimul argument”) – adica masura care trebuie luata doar ca ultim resort.
IJ are datoria sa faca lumina in cazul Savonea
Alt subiect despre care Robert Cazanciuc a vorbit in interviu l-a constituit linsajul mediatic pus la cale de catre ONG-ista Cristina Guseth impotriva judecatoarei Lia Savonea, impreuna cu procurorul Cristian Ardelean. In aceasta privinta, parlamentarul social-democrat a spus ca asteapta rezultatul verificarilor efectuate de Inspectia Judiciara. Pe de alta parte, Cazanciuc a spus ca a avut „o relatie onesta” cu Savonea cand era ministru al Justitiei si a dat de inteles ca fosta membra CSM a devenit tinta acestui linsaj din cauza ca a deranjat.
Scandalul Horodniceanu
Fostul ministru al Justitiei s-a dovedit rezervat si cand s-a referit la scandalul din jurul vicepresedintelui CSM Daniel Horodniceanu, oprit de politisti in trafic. Cu privire la acest aspect, Robert Cazanciuc a declarat ca asteapta rezultatul verificarilor din partea Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit transcrierii realizate de Mediafax.
Redam principalele afirmatii facute de Robert Cazanciuc (vezi video):
„Justitia ramane in Guvern. CCR nu trebuie sa rezolve problema pe care nu o rezolva altii. CCR trebuie sa spuna daca o lege este in conflict cu Constitutia.
CCR foloseste cateva notiuni pe care nu le am gasit in legea privind tehnica normativa: inconsistenta, incongruenta. Inseamna daca nu sunt in legatura cu deciziile CCR. Instantele au aceasta libertate sa decida ce corespunde spiritului deciziei CCR. Deciziile CCR anterioare inteleg ca raman obligatorii – nu este o schimbare. Nu stiu daca o sa fie nevoie de modificari la nivelul Parlamentului.
Sper ca la finalul procesului, norma sa fie suficient de clara, astfel incat sa nu creeze practica neunitara. Cea mai mare problema astazi in Romania este practica neunitara. Daca ne vom trezi cu solutii in functie de educatia sau experienta judecatorului, n-o sa fie bine. Deciziile anterioare spuneau ca sanctiunea penala este ultima ratio. Faptul ca cineva a gresit nu inseamna ca trebuie sa fie infractiune neaparat. Nu orice incalcare a legii inseamna automat infractiune.
Decizia CCR pune foarte mare responsabilitate pe umerii instantelor de judecata. Sper ca in motivarea CCR sa fie elemente care sa ajute la practica unitara.
Pot fi utilizate informatii din mandatele pe siguranta nationala in dosare penale, dar trebuie o procedura clara de contestare in cazul utilizarii acestor informatii. Aceste informatii nu trebuie sa fie tinute la sertar. In varianta Senatului, era o procedura de contestare a acestor mijloace de proba. Trebuie sa avem o procedura foarte clara de contestare. Varianta pe care o gasisem la Senat corespundea cu ce spune CCR acum. Va trebui o procedura de contestare la ICCJ, la un alt complet decat cel care a autorizat la un moment dat masuri speciale de interceptare.
Ministerul Justitiei a spus ca nu e neaparat nevoie de prag la abuz in serviciu. E nevoie de repere foarte clare. Daca ai judecatori foarte maturi, pregatiti, n-ai nevoie de prag. Va ramane sa vedem daca avem judecatori bine pregatiti. Au primit o sarcina destul de grea pe decizia CCR. Noi nu dam legi doar ca sa le publicam in revistele de Drept, ci ca sa le aplice niste oameni. Din pacate, oamenii cu experienta au cam plecat din sistemul judiciar. Cu cat sunt reperele mai clare, cu atat sansele de a avea practica neunitara sunt mai reduse. Forma in care Parlamentul va trece aceasta lege va trebui sa tina cont de motivarea CCR. In ultimul timp, in Parlament nu mai avem foarte multi juristi. Expertiza se afla la ministere. In Parlament, vin tot felul de adaugiri din viata reala sau care vin din bunul-simt al cuiva. Nu e neaparat riguros juridic. Opinia publica asteapta, sa spunem, dupa decizia CCR un prag. Trebuia o dezbatere din timp in Parlament cu specialisti. O discutie care trebuia sa fie eminamente juridica s-a dus eminamente in spatiul politic. Nu ai cum sa discuti despre valori protejate in cadrul Codului penal intr-o dezbatere publica. Noi nu mai vrem oameni in inchisoare cu orice pret; noi vrem sa fie o sanctiune graduala in functie de greseala. Eu prefer sa-l las fara bunuri daca a produs un prejudiciu. Este bine sa stai in contact cu opinia publica, dar trebuie sa faci lucrurile by the book. Daca nu faci lucrurile by the book, in final toata lumea are de pierdut. O lege proasta nu protejeaza pe nimeni, pune pe toata lumea in pericol. Daca societatea vrea sange, sange punem, dar eu cred ca am trecut de faza aia, suntem in secolul XXI. Noi nu suntem cu sange, noi suntem cu rule of law. Rule of law inseamna sa fie sanctionat proportional cu greseala, nu trimis imediat la inchisoare.
In ultima zi de mandat de ministru, am trecut legea cu ANABI. (…) Recuperarea prejudiciilor este foarte complexa, tine de identificarea initiala a bunurilor care pot fi valorificate. Daca nu ai pus sechestru pe ceea ce trebuie si pui doar formal, nu merge. Francezii nu pun niciodata sechestru pe vile in Corsica, pentru ca nu le cumpara nimeni. Cand ai sechestru, trebuie sa pui pe ceva despre care stii ca poate fi valorificat repede. Trebuie invatati oamenii ca nu orice bun care are o valoare poate fi vandut usor.
Asa cum este protocolul acum, PSD va prelua Ministerul Justitiei. O sa vedem daca protocolul o sa ramana, in afara de premier, in termenii in care a fost el agreat initial. Una dintre marile probleme ale Romaniei a fost lipsa de continuitate. La Educatie au fost in 30 de ani peste 30 de ministri. Nu ai cum sa faci ceva. La Transporturi, nu ai cum sa construiesti autostrazi cand ai la fiecare 9 luni un ministru. Daca durata de viata a unui ministru este de sub 1 an, nu ai cum sa construiesti nimic. Domnul Predoiu are cel mai longeviv mandat din orice domeniu dupa 1989. Premiantul Guvernului este cu siguranta domnul Predoiu”.
Despre supraincarcarea instantelor si deficitul de magistrati:
„Eu n-am auzit pe nimeni din sistemul judiciar care sa spuna ca atunci cand PSD a fost la guvernare, sistemul judiciar a fost oprimat. Din contra. Nu vad de ce PSD-ului i-ar fi teama de Justitie. Intotdeauna din afara pare ca e bine ca sa vina cineva independent la Justitie. Cineva independent nu are resursa politica sa conduca ministerul Justitiei. Va fi cel mai slab minister. Sistemul judiciar nu este cel mai iubit in momentul de fata de romani. Sistemul judiciar trebuie facut mai eficient in slujba romanilor.
Avem in continuare un deficit de judecatori. Au fost plecari foarte multe tot din cauza discutiilor publice nepotrivite legate de varsta de pensionare. Nu poti sa impui niciunui sistem solutii peste noapte. Trebuie discutate si vazut gradual. Suntem toti de acord: nu e normal sa iesi la pensie la 49 de ani, in deplinatatea fortelor ca judecator. In UK, intri la 50 ca judecator. Noi la 24 de ani punem pe umerii unor tineri o sarcina sociala foarte greu de dus. Trebuie marita varsta de intrare in magistratura, altfel nu ai cum sa gasesti oamenii potriviti. Nu e decent sa ai o pensie mai mare decat salariul. Se va transa in noua lege. Pensia trebuie sa fie 80% din salariul pe care l-ai avut. Asta este decenta, reperul normal oriunde in lume. Sunt mai multe lucruri care se pot rezolva prin dialog cu magistratii. Pentru mine nu are foarte multe secrete Ministerul Justitiei. Stiu ce este acolo, stiu ce este de facut.
Avem instantele incarcate cu foarte multe lucruri care n-au ce cauta acolo: balastul judiciar. Sunt 3-4 milioane de romani care se judeca. Jumatate din dosare n-au ce cauta acolo – se pot judeca pe alte cai.Trebuie gasite resurse, astfel incat sa nu ajungi la judecata, dar prima grija este sa faci legile cum trebuie. Daca tu nu scrii legile cum trebuie, nu ma mir ca judecatorul va citi diferit.
Nu-l cunosc pe seful de la DNA, nu-l cunosc pe seful de la PG, pe doamna Alina Albu de la DIICOT am cunoscut-o: este foarte pregatita. Eu sper doar sa isi duca mandatul in acord cu ceea ce au primit de la CSM si MJ. Sper ca sefii de parchete sa-si tina institutiile performante, sper sa nu-si doreasca cu orice pret sa fie vedete publice. Trebuie sa arati ce faci, oamenii trebuie sa stie la un moment dat ca legea se aplica. Nu este nicio filosofie: ai probe, lege, constiinta si pregatire profesionala. Daca ai aceste ingrediente, nu ai cum sa ai nemultumire din partea populatiei.Cand am inceput eu ca procuror, daca un procuror avea o achitare sau doua era rusine profesionala. La achitari, nu se punea problema de sanctiune; iti era rusine. Nu cred ca acum le mai este rusine, din pacate”.
Despre linsajul la adresa Liei Savonea:
„Cu mai bine de 20 de ani in urma, am facut primul ghid de relatii cu presa al ministerului Public. S-au stabilit niste formule de a iesi in spatiul public cu munca procurorului, dar nu pe surse. Nu s-a pus in niciun fel problema sa faci vedete din procurori, sa incurajezi canale ale unor procurori doar catre cineva anume privilegiat. Este o chestiune de etica si de adecvare a unui magistrat in functia respectiva. Eu am lucrat cu doamna Savonea cand eram in Guvern. A fost o relatie foarte onesta. Cand faci lucruri, mai si deranjezi pe unii. In momentul in care acea parere pare ca se transforma intr-o arma pe care o folosesti intr-o batalie, deja lucrurile capata alte conotatii. Este foarte bine ca Inspectia Judiciara va clarifica acest lucru”.
Despre scandalul Horodniceanu:
„Nu stiu daca imaginile sunt contrafacute sau nu, dar asa a spus domnul Horodniceanu: ca filmul a fost trucat. Cel mai sanatos este sa asteptam rezultatele de la Politie, de la CSM, sa clarifice ce a fost acolo. Eu l-am propus pe Horodniceanu la DIICOT. Era foarte ferm, foarte hotarat in luarile de pozitie, era foarte energic. Horodniceanu este un procuror care lucreaza cu crima organizata, a facut dosare importante, nu e un procuror care sa se sperie. Ce-a fost exact acolo nu putem sti decat dupa ce se va finaliza si verificarea facuta de CSM si Politie. Acea inregistrare nu era facuta cu bodycam. Domnul Horodniceanu a spus foarte clar ca a gresit. Nu stiu daca e o conspiratie sau nu, dar fiind vorba de un procuror care a lucrat multi ani pe crima organizata, poti sa te gandesti la orice.
CSM trebuie sa clarifice urgent acest lucru, ca si Politia Romana. Este corect asa: nu vrem sa facem procese publice, nu mai vrem tele-justitie, nu mai vrem dezbatere publica; vrem prezumtie de nevinovatie. Eu il stiu pe Horodniceanu un tip extrem de onest – n-am niciun motiv sa nu cred ceea spune: ca filmul acela nu prezinta cum s-au intamplat lucrurile. N-a spus nimeni ca nu va raspunde; inteleg ca este o verificare pe care o face Inspectia Judiciara. Judecatorii sunt mai individualisti, procurorii sunt mai in echipa. Nu este bine pentru societate sa creada lumea ca procurorii sunt de vina. Trebuie sa-i selectam bine pe procurori cand sunt pusi in functiile de conducere”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# MAI SI ZAMBIM 22 May 2023 14:11 +5
# # jos BILBA !!! 22 May 2023 14:41 +1
# santinela 22 May 2023 15:12 +8
# Robert 22 May 2023 17:40 +2
# maxtor 23 May 2023 09:11 0
# maxtor 23 May 2023 09:23 0
# milică 23 May 2023 15:59 0
# ?????? 26 May 2023 02:01 0
# Adrian 7 June 2023 19:03 0