CU URMASII SIPA CE FACEM? – Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, apel catre ministrul Justitiei Catalin Predoiu: „Pana desecretizati SIPA, profesionalizati si transparentizati Directia de Prevenirea Criminalitatii si Terorismului! 'Sifoanele' oficiale ale Politiei penitenciare in fata cui raspund? DPCT se joaca cu destinele politistilor de penitenciare si ale detinutilor... DPCT trebuie sa fie supus de indata unui mecanism extern de control democratic”
Demersul ministrului Justitiei Catalin Predoiu (foto 1) de a desecretiza arhiva SIPA (fie si partial, pentru perioada 1945-1989, nu si pentru intervalul 1989-2006 – click aici pentru a citi) nu rezolva esenta problemei – si anume: faptul ca urmasii acelui serviciu secret (Serviciul Independent pentru Protectie si Anticoruptie) continua sa activeze nestingheriti, fara niciun fel de control democratic. Este vorba despre actuala Directie de Prevenirea Criminalitatii si Terorismului (DPCT), activa inca din 2006, de cand ministrul de atunci al Justitiei, Monica Macovei, a desfiintat SIPA.
De aceea, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) – condusa de politistul Cosmin Dorobantu (foto 2) – ii solicita lui Predoiu sa faca demersuri pentru aducerea DPCT sub control democratic, potrivit unui comunicat emis vineri, 3 martie 2023, in aceeasi zi in care Ministerul Justitiei a publicat proiectul de lege privind desecretizarea partiala a arhivei SIPA.
Desi in comunicatul de mai jos FSANP face referire doar la instituirea unei comisii la nivelul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, „care sa verifice legalitatea, proportionalitatea si necesitatea informatiilor colectate si utilizate in ultimii ani de catre ofiterii DPCT”, presedintele FSANP Cosmin Dorobantu a declarat pentru Lumea Justitiei ca acesta este doar un prim pas.
„Ideal ar fi sa existe o modificare a cadrului legislativ, astfel incat DPCT sa raspunda in fata unei comisii parlamentare, cum se intampla cu alte servicii secrete – ma refer la SRI si SIE”, a explicat Dorobantu.
Dupa cum veti vedea in comunicatul de mai jos, sindicalistii din ANP sunt nemultumiti de faptul ca DPCT (urmasa SIPA) „mai mult se implica in intrigi si in plata politelor intre angajati, folosindu-se de detinuti pentru a santaja si a schimba in mod dolosiv din functii alti politisti de penitenciare”.
Redam comunicatul FSANP:
„Domnule ministru Predoiu, pana desecretizati SIPA, profesionalizati si transparentizati DPCT! 'Sifoanele' oficiale ale Politiei penitenciare in fata cui raspund?
Catalin Predoiu declasifica arhivele SIPA, dar lasa serviciul de informatii din penitenciare fara un control democratic.
Serviciul de informatii din penitenciare (DPCT) se joaca cu destinele politistilor de penitenciare si ale detinutilor.
Ministerul Justitiei (MJ) a pus in dezbatere publica proiectul de 'Lege privind arhivele Ministerului Justitiei, Administratiei Nationale a Penitenciarelor si fostei Directii Generale de Protectie si Anticoruptie', dar lasa activitatea Directiei Prevenirea Criminalitatii si Terorismului (DPCT) din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) fara control democratic. Practic, ministrul Justitiei, Catalin PREDOIU, isi doreste, in virtutea interesului general, ca cetatenii sa poata avea acces la o parte din documentele create de fosta structura controversata de informatii din penitenciare – Serviciul Independent pentru Protectie si Anticoruptie (SIPA) –, insa problema de fond ramane nerezolvata in politia penitenciara.
De ce controversata? Politistii de penitenciare care au fost contemporani cu Serviciul Independent pentru Protectie si Anticoruptie (SIPA) povestesc ca ofiterii si agentii acestei structuri au colectat in mod ilegal si abuziv informatii atat impotriva detinutilor si angajatilor din sectorul de aparare, ordine publica si securitate nationala, cat si impotriva altor cetateni ai Romaniei (judecatori, procurori, politicieni, jurnalisti, oameni de afaceri etc.). 'Spionii' penitenciarelor devenisera o mare caracatita mafiota care nu mai raspundea in fata nimanui, ajungand sa santajeze in stanga si in dreapta. In concluzie, SIPA nu era supusa niciunui control democratic.
Serviciile de informatii din Romania sunt supuse controlului democratic. Directia Prevenirea Criminalitatii si Terorismului (DPCT) din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) de cine e controlata? intreaba Cosmin Dorobantu, presedintele FSANP.
Activitatea serviciilor de informatii ale Romaniei sunt supuse unui control democratic. Activitatea si actiunile Directiei Prevenirea Criminalitatii si Terorismului (DPCT) din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) nu sunt supuse niciunui mecanism extern de control. Practic, aceasta structura de informatii face ce vrea cu cariera politistilor de penitenciare si cu destinele detinutilor, fara sa dea socoteala nimanui.
Directia Prevenirea Criminalitatii si Terorismului (DPCT) din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) este o structura care colecteaza informatii despre politisti de penitenciare, despre detinuti si despre orice alta persoana care are legatura directa sau indirecta cu mediul penitenciar (apartinatori ai detinutilor, persoane care intra in penitenciar etc.). Ofiterii DPCT au acces la orice date si informatii, fara a justifica daca colectarea acestora este proportionala cu riscul situatiilor si imprejurarilor care pot favoriza sau genera evenimente grave, de natura sa puna in pericol siguranta penitenciarelor ori acte de coruptie, criminalitate organizata sau terorism.
Datele si informatiile colectate si gestionate de Directia Prevenirea Criminalitatii si Terorismului (DPCT) nu pot fi calificate de niciun for superior sau extern de control ca sunt absolut necesare pentru prevenirea oricarei forme de amenintari la adresa securitatii penitenciarelor sau pentru prevenirea criminalitatii si terorismului. Presedintele FSANP considera ca, in realitate, ofiterii DPCT pot strange informatii despre orice cetatean si le pot folosi discretionar, fara a raspunde in fata legii, intrucat nu exista niciun mecanism tehnic de control exterior calitativ si cantitativ al informatiilor colectate si folosite de ofiterii DPCT.
Directia Prevenirea Criminalitatii si Terorismului (DPCT) nu se bucura de increderea politistilor de penitenciare, pe care o considera o structura lipsita de profesionalism si care nu actioneaza in scopul prevenirii evenimentelor negative din penitenciare, ci mai mult se implica in intrigi si in plata politelor intre angajati, folosindu-se de detinuti pentru a santaja si a schimba in mod dolosiv din functii alti politisti de penitenciare. DPCT este catalogat ca fiind o structura abuziva care 'se joaca cu destinele politistilor de penitenciare si ale detinutilor'.
Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) solicita ministrului justitiei Catalin PREDOOIU sa intreprinda demersurile necesare, astfel incat activitatea si actiunile Directiei Prevenirea Criminalitatii si Terorismului (DPCT) sa fie supuse, de indata, unui mecanism extern de control democratic. Cosmin Dorobantu, presedintele FSANP, considera ca se impune ca Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) sa stabileasca o comisie care sa verifice legalitatea, proportionalitatea si necesitatea informatiilor colectate si utilizate in ultimii ani de catre ofiterii DPCT”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Cetateanul 5 March 2023 16:23 0