psdolt
25 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

USCOV ACUZA TRADAREA – Avocata Silvia Uscov dinamiteaza proiectul de lege privind digitalizarea avocaturii: “Daca voiam sa colaborez cu SRI, imi depuneam cerere acolo, nu la UNBR... Au fost tradate principiile care guverneaza relatia dintre organele profesiei de avocat si avocatii din Romania, dar si principiul conform caruia suntem o profesie libera... S-a tradat chiar juramantul pe care fiecare dintre avocati il da la intrarea in profesie”

Scris de: G.T. | pdf | print

17 February 2023 19:15
Vizualizari: 4772

Continua sa apara reactii critice din partea avocatilor in legatura cu proiectul de lege privind digitalizarea avocaturii. Este vorba despre proiectul de act normativ care prevede, printre altele, crearea unui portal, E-UNBR, cu sprijinul SRI si STS, care in baza unor conventii ar trebui sa asigure avocatilor securitatea cibernetica a portalului in care avocatii ar urma sa efectueze diverse operatiunii electronice in raport cu clientii lor si cu tertii.


 

Intr-un amplu comentariu pe pagina sa de Facebook, de joi seara, 16 februarie 2023, avocata Silvia Uscov (foto) acuza ca proiectul de lege tradeaza nu numai principiile care guverneaza relatia dintre organele profesiei de avocat si avocatii din Romania, dar si principiul conform caruia suntem o profesie libera, independenta si care urmareste apararea drepturilor si libertatilor cetatenilor. De asemenea, este tradat chiar juramantul pe care fiecare dintre avocati il da la intrarea in profesie.


Prezentam punctul de vedere al avocatei Silvia Uscov referitor la proiectul de lege privind digitalizarea avocaturii:


Daca voiam sa colaborez cu SRI, imi depuneam cerere acolo, nu la UNBR, ca sigur pensia de la SRI este mai mare decat pensia de avocat la care platesc 13% din veniturile brute lunar.

Sunt dezamagita de conducerea profesiei de avocat, care nu a pus in dezbaterea avocatilor nici strategia privind digitalizarea adoptata la inceputul lui decembrie 2022 si de care am aflat acum 2-3 zile, nici proiectul de lege inaintat in Parlament, de care am aflat tot in aceasta perioada.

Au fost tradate nu numai principiile care guverneaza relatia dintre organele profesiei de avocat si avocatii din Romania, dar si principiul conform caruia suntem o profesie libera, independenta si care urmareste apararea drepturilor si libertatilor cetatenilor.

S-a tradat chiar juramantul pe care fiecare dintre avocati il da la intrarea in profesie.

1. Oportunitate si necesitate.

In conditiile in care avocatii inca folosesc in majoritate serviciile postale si curierul, mai putin documentele electronice si semnatura electronica, sa vii cu un proiect avangardist in care sa prezinti posibilitatile de a face videochat cu clientii, instantele si parchetele (nedotate nici macar cu tehnica minimala) sau alte bazaconii, este ca si cum ii vorbesti unui proprietar de cocioaba de lut de cum ar putea el sa isi puna sisteme de casa inteligenta. Sau, cum mai spunea un alt coleg, punem carul inaintea boilor.

2. Implicarea SRI

Incearca un alt coleg sa imi spuna ca oricum SRI are atributii in domeniul unui atac cibernetic asupra sistemului, prin Cyberint, si ca de aceea avem nevoie de SRI pentru a ne asigura securitatea cibernetica asupra platformei E-UNBR.

Ce imi spunea colegul era ca si cum, daca tot urmareste coruptii DNA-ul, nu mai bine ne dam intalnire cu clientii direct la sediul DNA sau, chiar mai bine, il punem pe procuror sa il sfatuiasca cum sa declare.

Pentru ca lucrez cu si pentru societati in domeniul securitatii cibernetice, stiu reglementarile, asa ca sa va explic diferenta.

O astfel de societate privata in domeniul securitatii cibernetice analizeaza ea vulnerabilitatile si neregulile, face teste de penetrare in sistem etc. si raporteaza aceste lucruri beneficiarului, iar, daca este vorba despre un furnizor de servicii esentiale, cum ar fi UNBR-ul, oricum face raportari la DNSC.

Cand este vorba despre un atac cibernetic, oricum sesizezi parchetul, care, in urma informatiilor primite de la SRI, cu raportarile de la DNSC, investigheaza, face urmarirea penala si trimite in judecata.

Si masca era cu titlu de recomandare la inceput si apoi nu mai scapam de ea. Asa si SRI-ul este optional in proiect, dar vom colabora cu strasnicie pentru propasirea neamului.

Mai spunea o colega de ce sa nu colaboram cu ADR. Pai ADR este tot cu atributii securistice, asa cum am remarcat din 2020 si nimeni din conducerea profesiei nu am vazut sa fi facut demersuri pentru modificarea HG 89/2020 (dat de PNL) prin care ADR are dreptul de a face veritabile perchezitii ale sediului avocatilor FaRa mandat (cititi art. 5 lit. f) pct. 18 sublit. i-iii si o sa ramaneti foarte surprinsi de capacitatea ADR). si un coleg din conducerea UNBR chiar a confirmat ca proiectul s-a realizat in colaborare cu ADR (probabil si cu SRI).

3. Nu ni s-a spus in lamuririle solicitate UNBR-ului ca, daca nu te inrolezi, savarsesti infractiune.

Cel mai mult am ras la faptul ca, daca se adopta proiectul, 'convertirea actelor din forma materiala in forma electronica' o sa se faca pe platforma E-UNBR de parca n-am avea scanner la birou sau un Adobe pe telefon.

A fost un ras amar pentru ca tocmai aflasem ca ar fi fost consultati unii avocati din plebe (adica cei fara functii de conducere), dar nu toti. Poate ca da, majoritatea nu vor inteleg dpdv tehnic proiectul si strategia si nici nu vor intelege pericolele, admit ca poate ca nici eu nu inteleg, dar am reusit totusi sa inteleg ca nu intereseaza pe nimeni sa ni se explice.

Si sa nu se inteleaga ca SRI-ul este vinovat, atributia lor este de a se infiltra oriunde. Vinovati suntem noi, avocatii care acceptam ca in secretul profesional sa existe atatea brese incat o sa ajungem sa ne publicam strategiile de aparare pe paginile de Facebook daca oricum Statul are acces la ele, adica adversarul nostru intr-o parte importanta a cauzelor.

Si un ultim aspect: exista vreun proiect asemanator in alte state europene sau la partenerul strategic, SUA? O sa imi intreb si eu colegii din SUA daca ei colaboreaza tot asa de bine cu CIA-ul/FBI-ul. CCBE, organizatia europeana a avocatilor ce opinie are despre astfel de demersuri? Sau le trimitem si lor jumatati de adevar ca sa ne felicite?

P.S. Am asteptat pana astazi inainte de a scrie ceva ca sa nu mi se spuna ca nu ofer si sansa UNBR sa se exprime, sa aduca lamuriri”.

Comentarii

# maxtor date 17 February 2023 20:31 -1

-daca intelegeau unii ce e cu "baroul" (unde e edelweiss?)....avea si SRI baroul lui, dadea avocatii din oficiu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

# maxtor date 17 February 2023 20:35 +6

"sau un Adobe pe telefon." -se da mult copy/paste prin instante;merge scris cu un creion moooale,neascutit!

# maxtor date 17 February 2023 20:37 -6

cica securoii vor sa ne protejeze de virusache,de virusare,amenzi daca nu declaram infectia:tocmai ne gandeam ca Russia ar putea baga bitzii aia,da,ACOLO UNDE TREBUIE!

# Alexelena date 17 February 2023 21:54 +8

Adr nu poate face nicio percheziție la sediul avocaților pt că acele competente de la art 5 pct 18 vizează doar dreptul de a- și exercita calitatea de autoritate competentă pentru implementarea Regulamentului (UE) 2017/2.394 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 decembrie 2017 privind cooperarea dintre autoritățile naționale însărcinate să asigure respectarea legislației în materie de protecție a consumatorului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004. Deci competențele sunt mărginite la sfera circumscrisă de legiuitor la pct. 18. Cum citim un act normativ d - na uscov? Și oricum și nici așa nu se aplica ..e doar o hg etc...altă discuție

# Ionut date 18 February 2023 07:29 +11

Ce conteaza ca cetatenii isi vor sa fie cat mai mult digitalizate serviciile la care trebuie sa apeleze? Important este sa le fie magistratilor si avocatilor cat mai convenabil! Cetatenii sunt condamnati sa stea pe la tot felul de birouri, ghisee etc, sa fie inarmat cu dosarul cu sina si mii de copii legalizate pt documente pe care institutiile statului le au deja, declaratii pe propria raspundere etc Cetatenii doar trebuie sa-si plateasca taxele si impozitele din care sa se indestuleze magistratii, politicienii si CCR ca sa aiba putere sa-si bata joc de drepturile lor si sa le impuna noi obligatii...

# Avramescu Nicusor date 18 February 2023 08:17 -2

Dna avocat Usov are dreptate. Avocatii vor avea doar rolul de figuranti. Asta veti fi in societatea romana? Sa va controleze altii, sa nu mai aveti confidentialitatea relatiei cu clientul? Daca nu luati atitudine veti fi ingropati chiar de lege pentru ca nu ati stiut sa spuneti NU. Dna avocat Uscov are aceasta putere si inteleg din mesajul ei ca a spus NU. Ma asteptam sa fiti cel putin 5000 de avocati sa spuneti NU dar se pare ca nu a ajuns la cunostita Dvs proiectul de lege. Va vor trece pe linie moarta.

# Stoica A date 18 February 2023 13:31 0

1 general și 1 colonel am identificat între cei care au redacta actu'. Nashpa. Ahh,da foști...dar oare poți să scrii devastia,foști. Geamul concave diamind,zice unii.

# Ștefăniță g date 19 February 2023 07:39 +2

Românilor li se închid tot mai multe uși. Acte suspect întocmite cu identificări in fals,de către avocați,basca vânzări de active imob ale unei firme,fara hot adun asoc. Pai, in cazul digitalizării,orice făcătură nu va mai putea fi anulata de inst.

# SRI e cancerul acestei tari ! date 20 February 2023 20:51 0

Credeti-ma ca acei necalificati sunt amestecati in toate marile reguli/jocuri deoarece nu lucreaza si se plictisesc doar sa zaca pe ******t si astfel se implica in diverse , jusitai inclusa!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva