29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

UZLAU-SOTUL VREA SA O DUCA MAI BINE – Trai pe vatrai pentru sotul reginei detasarilor din CSM. Din postura de consilier juridic – personal asimilat magistratilor la Inspectia Judiciara Ionut Uzlau vrea sa dobandesca grad de procuror de parchet de tribunal. Sotul judecatoarei Andreea Uzlau din CSM a luat-o pe scurtatura pentru a beneficia de remuneratia si privilegiile magistratilor. Promovarile de acest tip sunt condamnate de magistratii de scaun

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

2 August 2022 22:08
Vizualizari: 7971

Ionut Uzlau, sotul secretarului general al CSM, judecatoarea Andreea Uzlau (foto)regina incontestabila a detasarilor – isi ia grad de procuror de tribunal din postura de consilier juridic la Inspectia Judiciara. Adicatelea, remuneratie si beneficii asemenea procurorilor cu grad de tribunal, ca rasplata pentru activitatea de consilier juridic – personal de specialitate asimilat judectorilor si procurorilor din cadrul Inspectiei Judiciare. Acest lucru reiese din tabelul pe care Consiliul Superior al Magistraturii – unde lucreaza sotia lui Ionut Uzlau – l-a publicat marti, 2 august 2022, privind candidatii personal de specialitate juridica asimilat judsecatorilor si procurorilor participanti la concursul de promovare pe loc in functii de executie organizat pentru procurori in data de 11 septembrie 2022 (vezi facsimil 1).


 

Consilierul juridic Ionut Uzlau, conform tabelului mai sus indicat, este singurul candidat declarat admis din partea Inspectiei Judiciare pentru dobandirea gradului profesional de procuror de pe langa parchet de tribunal dintre cele 5 locuri prevazute pentru Inspectia Judiciara in cadrul concursului de promovare pe loc in functii de executie a procurorilor.

Atentie, ca sa fim bine intelesi, Ionut Uzlau nu devine procuror odata cu dobandirea gradului de procuror de PT, nefiind nici macar magistrat (absolvent de INM). Aceasta insa nu este insa o piedica pentru obtinerea gradului de procuror cu grad de parchet de tribunal din calitatea de personal asimilat magistratilor.


Important de retinut este totusi si parcursul profesional al lui Ionut Uzlau, beneficiar probabil in curand al unei remuneratii asemenea procurorilor cu grad de parchet de tribunal. Pana sa obtina postul de consilier juridic – personal asimilat judecatorilor si procurorilor in cadrul Inspectiei Judiciare, Ionut Uzlau a fost angajat, in perioada 2011-2013, la firma de curierat SC Urgent Curier SRL (vezi facsimil 2), dupa ce Grupul Special de Protectie si Interventie ACVILA din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MIRA pe acea vreme) – unde activa ca luptator – a fost desfiintat, iar personalul a fost transferat la Jandarmerie.




Ionut Uzlau a luat-o pe scurtatura


Odata ajuns in Inspectia Judiciara, promovand un examen organizat de Inspectia Judiciara (informatie asupra careia vom reveni), Ionut Uzlau a beneficiat, conform cutumei de incadrare, de remuneratie specifica procurorilor cu grad de parchet de judecatorie, pentru ca in prezent sa candideze pentru obtinerea gradului de procuror de tribunal.


Practica nu este una noua, este prevazuta de lege, insa intens condamnata si contestata de magistratii de scaun care au absolvit Institutul National al Magistraturii si au parcurs toate concursurile si examenele pentru dobandirea gradelor profesionale, pentru a beneficia de indemnizatia prevazuta functiei detinute efectiv si beneficiilor aferente, iar mai apoi de pensia prevazuta acestei demnitati.


Smecherie prevazuta in lege


Pentru cei care nu sunt familiarizati cu practica, dar si pentru cei care cunosc maniera facila de obtinere a unor venituri asemenea procurorilor sau judecatorilor, aflati ca anual CSM organizeaza concursuri pentru promovarea pe loc in functii de executie a procurorilor, dar si a judecatorilor, ocazie cu care, conform prevederilor art. 47 indice 2 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, la cerere, poate promova pe loc si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor care face parte din institutii coordonate sau subordonate CSM, PICCJ, MJ:

"Articolul 47^2 - Promovarea personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, al Ministerului Public, al Ministerului Justitiei, precum si al institutiilor coordonate sau subordonate acestora se face prin examenul de promovare organizat pentru judecatori si procurori, in conditiile legii".


Practic, cadrul legal in baza caruia functioneaza si personalul asimilat magistratilor permite acestora sa beneficieze de venituri similare judecatorilor si procurorilor, gradele pentru acestia putand fi dobandite efectiv odata cu concursurile sustinute pentru judecatori si procurori. Cum decide un personal asimilat in care dintre concursuri sa intre (la judecatori sau la procurori) nu este clar...

Totusi, desi beneficiaza de salarizare identica magistratilor, pensie identica magistratilor, personalul asimilat magistratilor nu raspunde asemenea magistratilor, ale caror abateri si sanctiuni sunt prevazute in Legea nr. 303/2004.


De altfel, nu este clar nici cum se face "recrutarea" personalului asimilat magistratilor la Inspectie, caci spre exemplu Ionut Uzlau a sustinut un examen organizat de Inspectia Judiciara, si nu de Institutul National al Magistraturii, cum este prevazut in Legea 303/2004 la art. 15 indice 1: "Admiterea pe posturile de personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii si al institutiilor coordonate sau subordonate, Ministerului Public, precum si al Ministerului Justitiei si al institutiilor coordonate sau subordonate se face prin concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii. Posturile respective se evidentiaza separat".

Acest lucru astfel cum veti vedea este recunoscut chiar de Inspectia Judiciara in Raportul de activitate pentru anul 2013 (vezi facsimil 3).




Inspectia Judiciara recruteaza separat


Din punctul nostru de vedere, cutuma Inspectiei Judiciare de a organiza astfel de concursuri altfel decat prin intermediul INM creaza o vulnerabilitate in sistem. Precizam astfel ca in niciunul dintre rapoartele si concursurile organizate in acea perioada de INM nu figureaza concursul absolvit de Ionut Uzlau, acesta fiind prevazut distinct in Raportul Inspectiei Judiciare in care, la acea vreme, se retinea penuria de personal in contextul dobandirii "independentei" in fata CSM (din 2012), astfel ca "ocuparea schemei de personal si numirea in functii de conducere la nivel de aparat propriu al Inspectiei Judiciare au fost printre prioritatile echipei manageriale in anul 2013, avand in vedere faptul de necontestat ca resursele umane si asigurarea unui management corespunzator sunt factori determinanti in asigurarea eficientei institutionale" (vezi facsimil 3).

Ca atare, nefiind un secret in sistemul judiciar, Inspectia Judiciara si-a creat propriul sistem de recrutare a personalului asimilat, desi Legea 303/2004 precizeaza faptul ca asimilatii dau admitere prin INM, parcurs pe care Inspectia, in calitate de institutie independenta, dar sub coordonarea CSM, ar fi trebuit sa il urmeze.

In fata acestei situatii, daca ar fi sa tinem cont ca aceeasi Inspectie Judiciara tine blocat un post de inspector judiciar pentru judecatoarea Andreea Uzlau, pana cand aceasta va catadicsi sa paraseasca CSM (click aici pentru a citi) am crede ca institutia asta a fost creata special pentru sotii Uzlau.


Comentarii

# Cetateanul date 2 August 2022 22:41 0

Să nu exagerăm! La CSM sunt zeci de magistrați (procurori și judecători) ce sunt detașați pe posturi de asimilat. Că doar judecător și procuror în esența funcțiunilor lor sunt doar la parchete și instanțe. La fel și la INM, IJ, SNG.

# Citizeneala date 3 August 2022 00:46 +168

Sunt. Nu contestă nimeni, cetatene, sunt la CSM, MJ și INM, dar la IJ au concursurile lor care nu prea sunt prevazute pe nicăieri . Și ce frumos o fi sa vii in sistem pe ușa din spate și să ieși pe ușa din față ca mare învingător, sub aparența legalității promovării firești. Cercetează, întreabă-te și socoate daca nu cumva la IJ nu pute ceva. Eu zic, nu dau cu paru'. Și că tot stam la vorbă, cetățene care accepți că sunt și alții și merge și așa,de ce nu te întrebi că sunt continuu acceptate detașări cu anii când legea e clara? Vezi uzlau.. doamna.

# Florin date 3 August 2022 04:14 0

Acum inteleg ce spun uni....că toți stiu să citească, dar mai greu cu înțelesul.... Maio citeste o dată articolul si vezi dacă nu înțelegi ce spune///cetatene......

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva