VANATOARE PE CALENDAR – DNA intra cu bocancii in campania electorala. In prag de europarlamentare, procurorii anticoruptie l-au chemat de urgenta la DNA, sa-l invinuiasca pe trezorierul PSD Mircea Draghici, coordonatorul campaniei PSD. Deputatul Draghici acuza: "Am atacat deja ordonanta... DNA nu are competenta in efectuarea urmaririi penale... Organul de urmarire penala sa citeasca statutul partidului si legea finantarii partidelor politice"
Si cu Laura Kovesi, si fara Laura Kovesi, Directia Nationala Anticoruptie face ce stie mai bine: politica! In prag de alegeri europarlamentare, trezorierul PSD Mircea Draghici, care este si coordonatorul campaniei PSD, a fost sunat de DNA si chemat de urgenta marti, 2 aprilie 2019, la sediul Parchetului Anticoruptie pentru a fi informat ca i s-a atribuit calitatea de suspect intr-un dosar care vizeaza modul in care Partidul Social Democrat ar fi folosit banii primiti de la Stat prin Autoritatea Electorala Permanenta. Potrivit unui comunicat de presa al DNA din 2 aprilie 2019, Mircea Draghici este suspectat ca ar fi folosit subventiile de la stat in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate.
DNA sustine ca in calitatea sa de trezorier al PSD, Mircea Draghici, impreuna cu o persoana din familie, ar fi negociat si incheiat, in numele PSD, un contract de inchiriere pentru un imobil, pe care ulterior sa il achizitioneze "cu sume de bani pe care le gestiona in calitate de trezorier, si in parte, cu fonduri proprii".
La scurt timp dupa ce a plecat din sediul DNA, Mircea Draghici a anuntat pe Facebook ca a atacat ordonanta procurorului anticoruptie prin care i-a fost atribuita calitatea de suspect, invocand faptul ca DNA nu are competenta in efectuarea urmaririi penale, dar si faptul ca nu are habar de statutul partidului si legea finantarii partidelor politice:
"Am atacat deja ordonanta din 1 aprilie 2019 prin care mi-a fost atribuita calitatea de suspect, sub aspectul lipsei de temeinicie si legalitate. In zilele urmatoare, probabil, procurorul-sef de sectie din cadrul DNA va solutiona plangerea si va constata ca, intai de toate, DNA nu are competenta in efectuarea urmaririi penale. Atunci cand e vorba de un partid politic, primul lucru pe care ar trebui sa il faca organul de urmarire penala este sa citeasca statutul partidului si legea finantarii partidelor politice".
Publicam in continuare comunicatul DNA din 2 aprilie 2019:
"La solicitarea reprezentatilor mass media, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale fata o persoana, trezorier al unui partid, pentru savarsirea infractiunilor de
- utilizare a subventiilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate si
- delapidare
In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
In calitate de trezorier al unui partid, avand atributii de gestionare si administrare a bunurilor si fondurilor banesti apartinand formatiunii politice respective, suspectul si-ar fi insusit suma de 380.000 euro prin incheierea unui contract de inchiriere a unui imobil, avand un caracter simulat, folosind astfel suma de bani provenita din subventii in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata partiala in proportie de peste 2/3 a unui imobil.
Concret, suspectul indeplineste functia de trezorier al unui partid, exercitand, in aceasta calitate, atributii de gestionare si administrare a bunurilor si sumelor de bani provenite din fonduri publice sau private.
In exercitarea functiei de trezorier, in cursul lunii februarie 2018, suspectul impreuna cu o persoana din familie, a negociat si a convenit sa achizitioneze, de la un vanzator, un imobil avand o valoare de circulatie de peste 500.000 euro, pe care sa-l achite, in parte, cu sume de bani pe care le gestiona in calitate de trezorier, si in parte, cu fonduri proprii.
Promisiunea de vanzare cumparare dintre proprietarul imobilului si persoana din familia suspectului, dar si contractul de inchiriere dintre acelasi proprietar si formatiunea politica s-au incheiat in aceeasi zi, 15.02.2018, pentru acelasi imobil.
Contractul de inchiriere fusese incheiat pentru o perioada de 10 ani ( incepand cu data de 01.03.2018 pana la 01.03.2029), valoarea totala a chiriei fiind de 380.000 euro ce urma sa fie achitata dupa cum urmeaza: suma de 38.000 euro in termen de 5 zile, iar restul sumei in transe de cel putin 19.000 euro pe luna timp de 18 luni.
In realitate, intreaga contravaloare a contractului a fost achitata in avans, intr-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subventia acordata formatiunii politice in baza Legii nr. 334/2006, privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.
Dupa declansarea controlului de catre Autoritatea Electorala Permanenta cu privire la utilizarea subventiilor de formatiunea politica in cadrul careia suspectul indeplinea functia de trezorier, a fost reziliat contractul de inchiriere, precum si promisiunea de vanzare-cumparare si restituite sumele de bani incasate cu titlu de chirie si pentru achizitionarea imobilului.
Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 2 April 2019 18:49 +7
# Cetateanul 2 April 2019 19:18 +2
# Statu-Palma-Barba-Cot 2 April 2019 20:18 +4
# Valter Cojman 2 April 2019 21:18 0
# AndreiV 3 April 2019 08:09 +2