28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

VERDICT PE DISPUTA CCR-CJUE – Presedintele CCR Valer Dorneanu confirma ca judecatorii romani nu pot ignora deciziile CCR doar pentru ca asa vrea CJUE: “O hotarare a CJUE, care apara Tratatele constitutive si dreptul european, nu poate sa ajunga la negarea obligativitatii deciziilor CCR, care sunt date, la randul lor, in apararea si in temeiul Constitutiei, prin care se garanteaza suprematia acesteia si care trebuie respectate”

Scris de: George TARATA | pdf | print

20 May 2022 12:52
Vizualizari: 5359

Hotararile Curtii Constitutionale ale Romaniei nu pot fi ignorate de judecatori, acestia avand obligatia de a le respeca si pune in aplicare, chiar si atunci cand sunt indemnati printr-o decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene sa nu o faca. Verdictul ii apartine presedintelui CCR, Valer Dorneanu (foto).


 

Intr-o alocutiune tinuta in 10 mai 2022, cu ocazia aniversarii de catre CCR a 30 de ani de activitate, si publicata pe site-ul universuljuridic.ro, Valer Dorneanu a explicat ca in niciun caz o hotarare a CJUE poate determina neaplicarea unor decizii obligatorii ale CCR, in conditiile in care acestea din urma sunt date in apararea si temeiul Consititutiei Romaniei. Mai mult, Dorneanu a subliniat ca deciziile CCR trebuie respectate in baza Tratatului privind UE, care prevede respectarea de catre Uniunea Europeana a identitatii nationale a statelor membre. Iar aceasta idee este aparata, a adaugat Dorneanu, si de alte curti constitutionale din UE, precum cele din Franta, Portugalia, Germania, Spania si Ungaria.


Iata precizarile presedintelui CCR Valer Dorneanu privind obligativitatea respectarii deciziilor Curtii Constitutionale:


Si daca tot am amintit de unele aspecte din viata Curtii atat de intens mediatizate, trebuie sa ne referim si la faptul ca, tot la nivel media, s-a creat impresia unei adevarate sincope in relatia CCR-CJUE, plecand de la faptul ca prin doua hotarari recente ale CJUE, analizandu-se raportul dintre dreptul national si dreptul european prin prisma suprematiei dreptului european, Curtea de la Luxembourg s-a pronuntat in sensul prevalentei absolute a dreptului european, inclusiv asupra Constitutiei Romaniei, mentionandu-se expres ca deciziile CCR nu trebuie respectate de instantele judecatoresti daca sunt afectate interesele financiare ale UE. Or, din punctul nostru de vedere, plecand de la recunoasterea obligatiilor Romaniei, ca stat membru UE, rezultate din Tratatele UE si dreptul Uniunii, o hotarare a CJUE, care apara Tratatele constitutive si dreptul european, nu poate sa ajunga la negarea obligativitatii deciziilor CCR, care sunt date, la randul lor, in apararea si in temeiul Constitutiei, prin care se garanteaza suprematia acesteia si care trebuie respectate in virtutea prevederilor art. 4 alin. (2) din Tratatul privind Uniunea Europeana, care se refera la respectarea de catre Uniune a egalitatii statelor membre in raport cu tratatele, precum si a identitatii lor nationale. Aceasta concluzie este aparata si de curti constitutionale de prestigiu (Franta, Italia, Portugalia, Germania, Spania, Ungaria ‒ patru dintre fiind reprezentate la evenimentul nostru de astazi). Eventualele divergente se rezolva amiabil, prin dialog. Acest dialog insa nu se poate rezuma doar la formarea unor intrebari preliminare, pentru ca, in acest caz, CJUE dispune definitiv, si nu poate fi, asadar, o forma de dialog judiciar intre egali”.

Comentarii

# moßu date 20 May 2022 14:06 -2

CCR putea sa ne explice care e ierarhia juridica intre deciziile sale si ale CJUE, atunci chiar m-as fi mirat ca stie.

# maxtor date 20 May 2022 15:14 +1

"Acest dialog insa nu se poate rezuma doar la formarea unor INTREBARI PRELIMINARE, pentru ca, in acest caz, CJUE dispune definitiv, si nu poate fi, asadar, o forma de dialog judiciar intre egali”.-aceeasi problema va apare in urma Proiectului de Lege pentru ratificarea Protocolului nr. 16 adoptat la Strasbourg la 24 iunie 2013, semnat de România la Strasbourg, la 14 octombrie 2014, la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, adoptată la Roma la 4 noiembrie 1950; PL-x 131/2021.

# Lucescu date 21 May 2022 10:23 +1

Concret! Judecătorii romîni ce pățesc dacă încalcă hotărîrile CCR?

# Yamamoto date 21 May 2022 19:08 +1

Lucescu-san, banuiesc ca acei magistrati rebeli ori rau-voitori vor fi demisi (+ amendati, isi pierd licenta), pentru nesocotirea deciziilor CCR-ului. Sa fie arestati si aruncati la puscarie chiar nu cred c-ar fi posibil.

# Pulimea auziti? date 22 May 2022 00:02 +1

Ccr are defectele si defecții ei....dar, ca sa vina gunoailele sataniste usa, ue, mue....sa mi zica mie stat independent ce sa fac....hai sic.ir

# ?????? date 22 May 2022 23:02 -1

@ Sunteți de părere că domnul Valer Dorneanu ar putea propune și susține convocarea unui referendum decizional, precum acela ce a votat acordul cu Uniunea Europeană și modificarea Constituției , pentru a stabili despre chestiunea CCR-CJUE , ?

# Lorenzo de Medici date 24 May 2022 11:07 0

#mobu sau cum vrei tu să-ți spui. Ar fi indicat să te miri de bezna din mintea ta, dacă pui asemenea întrebări infantile. Și, pentru ignoranța ta desăvârșită, află că ordinea juridică europeană se fundamentează pe egalitatea dintre statele membre ale UE și pe compatibilitatea și echilibrul dintre Uniune, instituțiile sale și dreptul său, pe de o parte, și ordinea juridică (aka, constituțională) națională a statelor membre. Așa că, nu este admisibil ca una să o anihileze pe alta. Dreptul UE este prevalent celui național, în domeniile rezervate exclusiv Uniunii, tocmai pentru că a noastră Constituție îi permite, iar o decizie a CCR are aceeași forță juridică cu cele ale CJUE, cu condiția ca CJUE să rămână în cadrul tratatelor constituitive. Per a contrario, decizia CCR are chiar forță juridică superioară celei a CJUE și trebuie EA respectată cu întâietate. Asta a spus Dorneanu, dacă n-ai avut neuronii la tine, pe moment.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva