VERIFICARI IN CAZUL MAGISTRATILOR LINSATI DE USR-PLUS – Plenul CSM a sesizat Inspectia Judiciara pentru apararea independentei, impartialitatii si reputatiei profesionale a judecatoarei Daria Isabela Mihet de la Tribunalul Bucuresti si procurorilor DIICOT care au lucrat in dosarul “10 august” clasat defintiv. Demersul nu vizeaza anchetarea magistratilor pentru modul de solutionare a cauzei. Cititi explicatiile presedintelui CSM Bogdan Mateescu
Presedintele CSM Bogdan Mateescu (foto dreapta) a facut joi seara, 4 martie 2021, mai multe clarificari in legatura cu decizia Consiliului Superior al Magistraturii de a sesiza Inspectia Judiciara in legatura cu judecatorea Daria Isabela Mihet de la Tribunalul Bucuresti si procurorilor DIICOT care au lucrat in dosarul “10 august”, clasat defintiv in urma cu cateva zile.
Astfel, Bogdan Mateescu subliniaza ca Plenul CSM a decis sesizarea Inspectiei Judiciare pentru a se efectua verificari in vederea apararii independentei, impartialitatii si reputatiei profesionale a judecatorilor si procurorilor care au lucrat in dosarul “10 august”. Demersul vine dupa ce judecatoarea Daria Isabela Mihet de la Tribunalul Bucuresti, dar si procurorii DIICOT care au clasat dosarul “10 august” au fost supusi unui linsaj din partea gruparilor #rezist, in frunte cu USR-PLUS. Asadar, demersul CSM vizeaza apararea magistratilor, nicidecum anchetarea lor pentru modul in care s-a solutionat dosarul "10 august", asa cum au incercat unii sa acrediteze.
Iata comunicatul presedintelui CSM Bogdan Mateescu:
“Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, in sedinta de azi, 4 martie 2021, a decis sesizarea Inspectiei Judiciare in vederea efectuarii verificarilor care se impun fata de afirmatiile din spatiul public referitoare la modul de instrumentare a dosarului cunoscut generic sub denumirea '10 august', in conformitate cu dispozitiile art. 30 alin 2 din Legea 317/2004, rep., potrivit carora: 'Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, (…) sesizeaza Inspectia Judiciara pentru efectuarea de verificari, in vederea apararii independentei, impartialitatii si reputatiei profesionale a judecatorilor si procurorilor.'
Procedura prevazuta de lege in cadrul careia a fost dispusa efectuarea acestor verificari este cea privind apararea independentei autoritatii judecatoresti, aceasta procedura reprezentand un cadru legal adecvat care permite analiza tuturor aspectelor dezbatute public, cu respectarea principiilor care guverneaza activitatea organelor judiciare, precum independenta justitiei si legalitatea.
Sistemul judiciar intelege nevoia societatii de informare si este receptiv la abordarea constructiva a tuturor observatiilor si criticilor, fiind deschis permanent sa clarifice toate aspectele referitoare la modul in care functioneaza si sa asigure respectarea legii in toate situatiile.
In acelasi timp, Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii reitereaza apelul la moderatie in discursul public fata de activitatea autoritatii judecatoresti”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# VIKY 4 March 2021 21:19 +128
# imun/teanu 5 March 2021 07:40 +1
# VIKY 5 March 2021 10:04 +50
# maxtor 9 March 2021 11:34 0