psdolt
22 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

VICTIMELE ABUZURILOR PENALE IAU MARUNTIS, CONCEDIATII IAU FARA NUMAR – In timp ce romanii arestati si condamnati abuziv abia daca primesc despagubiri de cateva zeci de mii de lei, alti justitiabili au parte de daune uriase. Antrenorul Adrian Croitoru a obtinut daune morale de 100.000 de euro din partea Federatiei Romane de Judo pentru concediere, printr-o sentinta a judecatoarei Mia Irina Balc de la Tribunalul Brasov (Document)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

5 July 2020 12:52
Vizualizari: 7010

Justitia romana se dovedeste pentru unii muma, iar pentru altii ciuma. In timp ce unii arestati si chiar condamnati in mod abuziv abia daca primesc despagubiri de cateva zeci de mii de lei, alti justitiabili au parte de daune uriase pentru o simpla concediere.



Vorbim despre cazul antrenorului de judo Adrian Croitoru (foto 1), cel care miercuri, 1 iulie 2020, a castigat daune morale in valoare de 100.000 de euro pentru ca a fost concediat de catre Federatia Romana de Judo (FRJ) din functia de antrenor al Lotului Olimpic Masculin de Seniori.

Nu vom intra in detaliile istoriei (le gasiti in concluziile scrise depuse in instanta de catre avocatul Veronel Radulescu, aparatorul FRJ), ci va vom spune ca judecatoarea Mia Irina Balc (foto 2), fosta Ionel, de la Tribunalul Brasov (Sectia I Civila), i-a acordat antrenorului nu doar uriasele daune morale amintite, ci si despagubiri constand in drepturi salariale, diurne si indemnizatii de concediu. Hotararea judecatoarei Balc nu este definitiva.


Iata minuta sentintei nr. 360/2020 pronuntate in dosarul nr. 3694/62/2018:


Admite, in parte, contestatia, astfel cum a fost formulata si, ulterior, precizata, de contestatorul ADRIAN CROITORU, in contradictoriu cu intimata FEDERATIA ROMANA DE JUDO, impotriva Deciziei nr. 14/08.10.2018 emisa de intimata si, in consecinta:

Anuleaza Decizia nr. 14/08.10.2018 emisa de Federatia Romana de Judo. Dispune reintegrarea contestatorului in functia detinuta anterior incetarii contractului individual de munca. Obliga intimata sa plateasca contestatorului o despagubire egala cu drepturile salariale si primele de Lot Olimpic, indexate, majorate si actualizate, de la data de 08.10.2018 si pana la reintegrarea efectiva.

Obliga intimata sa plateasca contestatorului suma de 5.953 lei, reprezentand drepturi salariale aferente perioadei 01.05.2017-12.07.2017, si suma de 595 lei reprezentand contravaloarea indemnizatiei de concediu de odihna neefectuat, aferent aceleiasi perioade, precum si prima de Lot Olimpic aferenta lunii Mai 2017.

Obliga intimata sa plateasca contestatorului suma de 19.450 lei, reprezentand ore suplimentare aferente perioadei 13.07.2017-08.10.2018.

Obliga intimata sa plateasca contestatorului sumele de 838 Euro si 468 USD, in echivalentul in lei la cursul BNR din ziua platii, reprezentand diurna legala aferenta perioadei 15.06.2017-12.08.2018.

Obliga intimata sa plateasca contestatorului suma de 1.054 lei, reprezentand contravaloarea indemnizatiei de concediu de odihna neefectuat aferent perioadei 13.07.2017-08.10.2018.

Obliga intimata sa plateasca contestatorului suma de 100.000 Euro, in echivalentul in lei la cursul BNR din ziua platii, cu titlu de daune morale, pentru prejudiciul de imagine creat prin suspendarea din activitate si concedierea nelegala.

Obliga intimata ca, dupa ramanerea definitiva a prezentei hotarari, sa o publice, pe cheltuiala proprie, pe site-ul de internet propriu (www.frjudo.ro), in ziarele ”Gazeta Sporturilor” si ProSport”, in 3 (trei) editii din 3 (trei) saptamani consecutive, precum si sub forma de Comunicat oficial pe site-ul www.judoinside.com.

Respinge restul pretentiilor.

Obliga intimata sa plateasca contestatorului suma de 2.040 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata, reprezentand onorariu expert.

Cu drept de apel in termen de 10 de zile de la comunicare. In cazul formularii caii de atac, aceasta se va depune la Tribunalul Brasov. Pronuntata azi, 01.07.2020, prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei”.


In replica, Federatia Romana de Judo ceruse respingerea tuturor pretentiilor antrenorului. Ca sa dam doar un exemplu, FJR explicase in instanta ca Adrian Croitoru nu ar fi putut realiza toate orele suplimentare despre care acesta vorbea in cererea de chemare in judecata, intrucat, daca ar fi fost asa, ar fi insemnat ca antrenorul ar fi muncit peste 24 de ore pe zi (o situatie – evident – imposibila).


Prezentam un fragment din concluziile scrise ale avocatului Veronel Radulescu:


Referitor la solicitarea de a se dispune respingerea cererii privitoare la obligarea subscrisei la plata contravalorii orelor suplimentare aferente perioadei 13.07.2017-08.12.2018, specificam urmatoarele:

Asa cum a rezultat din Declaratiile formulate de catre martorii audiati la termenul din data de 20.11.2019, in intervalul de timp cuprins intre 13.07.2017-08.12.2018 Contestatorul a avut calitatea de angajat al Clubului Sportiv Dinamo Bucuresti din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, aspect ce rezulta din Declaratia de Avere cu nr.5347915/22.05.2018.

Totodata, din toate mijloacele de proba administrate in faza cercetarii judecatoresti a reiesit ca domnul Croitoru Adrian si-a desfasurat activitatea la Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti in baza unui contract individual de munca, fiind remunerat pentru exercitarea atributiilor de serviciu pentru un interval de 8 ore/zi de munca.

Tinand cont de faptul ca potrivit prevederilor contractului individual de munca incheiat cu subscrisa Contestatorul isi exercita atributiile de serviciu intr-un interval de 8 ore/zi rezulta ca acesta se afla intr-o imposibilitate obiectiva de a realiza ore suplimentare, desfasurandu-si activitatea de serviciu pe o perioada de 16 ore/zi de munca.

Daca am lua in calcul cererea Contestatorului cu privire la orele suplimentare pe care le solicita s-ar ajunge la situatia absurda in care ziua de munca efectiva si continua ar depasi intervalul de 24 de ore ceea ce este imposibil.


Altii stau si inghit in sec


Dupa cum spuneam: nu v-am prezentat acest caz nu neaparat pentru fondul litigiului dintre antrenorul Croitoru si Federatia Romana de Judo, ci ca sa relevam faptul ca in timp ce unii reclamanti castiga daune morale uriase (a se vedea cazul de fata: 100.000 de euro), altii, care au trecut prin situatii mult mai traumatizante, mor cu dreptatea in mana. Ne referim de pilda la romanii arestati abuziv sau chiar condamnati pe nedrept, care abia daca obtin daune de cateva zeci de mii de lei din partea judecatorilor. Ca sa dam doar un exemplu, mentionam cazul avocatei Rodica Constantinovici, cea pe care judecatoarea ICCJ Mariana Ghena – actualmente membra a Consiliului Superior al Magistraturii si chiar presedinta a CSM in 2017 – a aruncat-o in arest preventiv timp de doua saptamani, avocata fiind in cele din urma achitata definitiv (click aici pentru a citi). In concluzie, ne gandim ca n-ar strica deloc unificarea practicii judiciare, in sensul acordarii unor despagubiri mult mai consistente romanilor ale caror vieti si cariere au fost distruse prin arestari, incarcerari si condamnari abuzive.


* Cititi aici pledoaria prin care avocatul Veronel Radulescu a cerut respingerea actiunii antrenorului Adrian Croitoru


sursa foto Croitoru: Ziaruldesport.ro

Comentarii

# Cârcotaș date 5 July 2020 20:16 +1

sa nu mai vorbim de victimele accudentelor rutiere, care capata între 5 mii lei si cel mult 20.0000 euro, pentru peste 90 de zile de ingrijire medicală. Dar, na!, aici Federatia nu are aceeasi capacitate de presiune ca asiguragorii de raspundere civila.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva