psdolt
23 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

VICTORIA LUJU – Semnalul de alarma tras de Lumea Justitiei privind incalcarea dreptului la informare a produs efecte: comisia parlamentara care dezbate noile Legi ale Justitiei a respins dispozitiile care bagau la secret activitatea CSM. Sedintele CSM vor fi transmise in continuare live, iar inregistrarile postate pe site, chiar daca CSM a propus eliminarea acestei obligativitati. Comisia parlamentara a decis in unanimitate: “Sedintele se transmit in direct, inregistreaza si se publica”

Scris de: George TARATA | pdf | print

14 September 2022 18:44
Vizualizari: 5474

Semnalul de alarma tras de Lumea Justitiei a produs efecte. Tentativa de secretizare a activitatii Consiliului Superior al Magistraturii – o adevarata incalcare a dreptului la informare asupra careia insa doar Luju a avertizat, desi ea prejudicia nu doar magistratii, ci inclusiv jurnalistii – a picat miercuri, 14 septembrie 2022, in Parlament.


 

Comisia parlamentara care dezbate noile Legi ale Justitiei a introdus in noua Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii prevederea potrivit careia sedintele Plenului si Sectiilor CSM se transmit in direct, iar inregistrarile se posteaza pe site-ul Consiliului. Practic, au fost pastrate dispozitiile existente in prezent la art. art. 29 alin. 10 lit. a) din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii: “Sedintele publice de plen si de sectii se transmit in direct, audiovideo, pe pagina de internet a Consiliului, se inregistreaza si se publica pe pagina de internet a Consiliului, cu exceptia deliberarilor si a audierilor in materie disciplinara”.


Capul rautatilor a fost in CSM


Pentru a se intelege cat mai bine, situatia este urmatoarea. Ministrul Justitiei Catalin Predoiu (foto), la propunerea majoritatii din CSM asa cum chiar acesta a recunoscut, a scos din noua Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii dispozitiile care obligau la transmiterea in direct a sedintelor CSM si la publicarea pe site a inregistrarii sedintelor CSM. Fata de forma actuala a Legii 317/2004 a ramas doar precizarea ca sedintele CSM se inregistreaza, fara vreo mentiune referitoare la transmiterea lor si la obligativitatea postarii pe site a inregistrarilor sedintelor.

 

Practic, art. 29 din noua Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii are urmatoarea forma:

 

Art.29 - (1) Lucrarile plenului si ale sectiilor Consiliului Superior al Magistraturii sunt, de regula, publice. Membrii plenului sau ai sectiilor hotarasc, cu majoritate de voturi, situatiile in care sedintele nu sunt publice. sedintele sectiilor in care se solutioneaza cererile privind incuviintarea perchezitiei, retinerii, arestarii preventive sau arestului la domiciliu, controlului judiciar sau controlului judiciar pe cautiune cu privire la judecatori ori procurori nu sunt publice. Sedintele de plen si de sectii se inregistreaza audiovideo.

(...)

(11) In vederea asigurarii transparentei activitatii Consiliului Superior al Magistraturii:

a) hotararile cu caracter normativ ale Consiliului adoptate in plen sau sectii se supun in mod corespunzator prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, republicata;

b) in finalul hotararilor adoptate de plen sau sectii se vor mentiona, fara a afecta secretul votului, numarul de voturi 'pentru', numarul de voturi 'impotriva' si numarul de voturi 'abtinere', dupa caz”.


Anomalia a fost eliminata in unanimitate


In urma semnalului de alarma tras de Lumea Justitiei prin care am aratat ca o asemenea prevedere reprezinta o incalcare grava a dreptului la informare al magistratilor, jurnalistilor, justitiabililor si al opiniei publice, in conditiile in care nimeni nu ar sti ce se intampla in CSM, comisia parlamentara care dezbate noile Legi ale Justitiei a eliminat anomalia, reintroducand in viitoare Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii obligativitatea transmiterii in direct a sedintelor CSM, a inregistrarii sedintelor si a publicarii inregistrarilor sedintelor pe site.

Astfel, Comisia parlamentara a adoptat in unanimitate un amendament al PNL sustinut insa de toti membrii comisiei (PSD, UDMR, AUR, USR, senatoarea Diana Iovanovici-Sosoaca si deputatul Dumitru Coarna) care modifica art. 29 alin. 11 lit. a) din viitorea Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii in sensul ca:

Sedintele publice de plen si de sectii se transmit in direct, audiovideo, pe pagina de internet a Consiliului, se inregistreaza si se publica pe pagina de internet a Consiliului, cu exceptia cazurilor prevazute la alin. (1)”.

 

Drept urmare, avand in vedere ca aceasta forma va fi votata in Camera Deputatilor si Senatul Romaniei, sedintele de Plen si Sectii ale CSM vor fi transmise live, iar inregistrarile lor se vor posta pe site, cu exceptia deliberarilor, sedintelor disciplinare sau sedintelor in care se discuta masuri preventive, asa cum este si in prezent.


De precizat este ca amendamente aproape identice au fost formulate si de AUR, USR si deputatul Dumitru Coarna. De asemenea, prezente la dezbateri, reprezentantele asociatiilor profesionale de traditie ale magistratilor – Andreea Ciuca, presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), Dana Girbovan, presedinta Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR) si Elena Iordache, presedinta Asociatiei Procurorilor din Romania (APR) – au sustinut necesitatea pastrarii in lege a dispozitiilor care obliga la transmiterea sedintelor CSM, inregistrarea lor si postarea inregistrarilor pe site-ul CSM.

Nu trebuie uitata nici pozitia publica a judeatoarelor Gabriela Baltag si Evelina Oprina din CSM, care in urma cu cateva zile au explicat la Realitatea Plus de ce o asemenea masura, prin care se renunta la transmiterea sedintelor CSM in direct si la postarea pe site-ul CSM a inregistrarilor sedintelor, nu are ce sa caute in lege, in conditiile in care afecteaza in mod grav transparenta activitatii Consiliului.

Comentarii

# M date 14 September 2022 19:03 +47

Felicitari Luju, felicitari dl.Savaliuc, dl.Tarata....

# Bravo date 14 September 2022 19:11 +31

Felicitari Luju! Sedintele CSM reprezinta istorie, trebuie stocate ca sa se stie de ce s-a luat o anumita decizie.

# maxtor date 15 September 2022 03:25 0

"chiar daca CSM a propus eliminarea acestei obligativitati." -pentru ca chiar(!) luju a facut excess: https://www.luju.ro/static/images/2022/mai/02/alina_ghica_foto_luju.jpg (lipsa partea cu " solemnitatea ").

# santinela date 15 September 2022 07:54 +5

Bravo Luju si cred ca asta din poza va mai incasa multe scatoalce pentru mizeriile propuse in asa zisele legi ale justitiei.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva