VISE SPULBERATE - Presedintele CAA, avocatul Nicu Tiberius, deplange investitia de 18 milioane euro pentru o cladire in Capitala, respinsa in Congresul UNBR: “Nu afecta si nu va afecta niciodata solvabilitatea sistemului, cum nici complexul balnear de la Techirghiol nu a afectat-o”. Investitia a fost dorita si de decanul Ilie Iordachescu: “Baroul Bucuresti si-a exprimat dorinta, prin Decanul sau, de a participa si el la construirea acestui imobil cu contravaloarea unui nivel” (Document)
Dupa certurile de la Congresul Avocatilor, fie din pricina investitiei dorite de Casa de Asigurari a Avocatilor in valoare de 18 milioane euro, fie din cauza salariilor pe care tot CAA le dorea marite mizand pe excedent, dar si dupa ce s-a lasat cu demisii la varful UNBR, apele s-au linistit, iar liderii UNBR si ai CAA dau semne de resemnare, cel putin pana la viitorul Congres cand vor putea inainta noi propuneri halucinante. Initiativele CAA privind investitia de 18 milioane euro pentru achizitia unui teren pe care urma sa fie construit un imobil de birouri pentru UNBR si CAA, cat si majorarile salariale cu 25% in randul angajatilor Casei nu au fost de la inceput privite negativ de avocati. Cel putin asta reiese din declaratia pe care seful Casei de Asigurari a Avocatilor, avocatul Nicu Tiberius (foto), a facut-o in cadrul unui interviu publicat pe site-ul UNBR si acordat juridice.ro cu privire la constructia unei cladiri de birouri in Capitala. Printre avocatii care s-ar fi bucurat de avantajele construirii imobilului din Bucuresti ar fi fost chiar decanul Baroului Bucuresti, avocatul Ilie Iordachescu, care ar fi urmat sa isi desfasoare activitatea in acesta cladire. Mai exact, Baroului pe care il conduce Iordachescu ar fi trebui sa ii revina un nivel intreg. Desigur, Baroul Bucuresti ar fi asigurat costurile construirii nivelului respectiv.
Avocatul Nicu Tiberius: “Baroul Bucuresti si-a exprimat dorinta, prin Decanul sau, de a participa si el la construirea acestui imobil cu contravaloarea unui nivel”
Aparent decizia de respingere a propunerii privind investitia de 18 milioane euro nu a afectat conducerea CAA, desi insusi presedintele Casei recunoaste ca subiectul a devenit “sensibil” in cadrul Congresului, din cauza modului de abordare neloial, din interviul pe care avocatul Nicu Tiberius l-a acordat se poate deduce ca exista mari pareri de rau in ce priveste acest demers. In declaratia in care face referire la constructia imobilului, Tiberius face o descriere detaliata a modului de construire a cladirii, dar si a felului in care urma sa se fie ocupate etajele si de catre cine. Ca o concluzie generala, avocatul Nicu Tiberius a opinat ca investita de 18 milioane euro nu afecta nici acum si nici in viitor solvabilitatea sistemului. De unde putem deduce ca incercarile de constructie a acestui imobil vor continua.
Prezentam in continuare declaratia presedintelui CAA, avocatul Nicu Tiberius:
“Punctul nu este sensibil, ci a devenit sensibil din cauza modului cum a fost abordat, iar modul de abordare a fost, in opinia noastra, neloial, intrucat aceasta investitie a fost aprobata in principiu, in unanimitate, in decembrie 2013, de Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania. (…)
Conform Statutului CAA, Consiliul de Administratie are obligatia ca in ultima sedinta a Consiliului UNBR din fiecare an sa prezinte Consiliului UNBR propuneri pentru planul de investitii pentru anul urmator.
Din cele patru propuneri inaintate, Consiliul UNBR din decembrie 2013 a adoptat in principiu achizitia unui teren in Municipiul Bucuresti si construirea unui imobil cu destinatia de birouri in care sa functioneze Casa de Asigurari a Avocatilor, Filiala Bucuresti a Casei de Asigurari a Avocatilor. Baroul Bucuresti si-a exprimat dorinta, prin Decanul sau, de a participa si el la construirea acestui imobil cu contravaloarea unui nivel. UNBR putea avea in proprietate un astfel de nivel, daca Consiliul UNBR isi dadea aprobarea. Restul de 8-9 nivele erau destinate inchirierii catre avocati sau terti. La parterul acestui imobil se putea amenaja o sala de conferinte de minim 400 de locuri, in care sa se poata desfasura sedintele Congresului, dar si sali mai mici, multifunctionale, in care sa-si desfasoare lucrarile Comisia Permanenta si Consiliul UNBR.
Aceasta investitie nu afecta si nu va afecta niciodata solvabilitatea sistemului, cum nici complexul balnear de la Techirghiol nu a afectat-o.
Asa cum am aratat in documentele Congresului, in sistemul de pensii se gaseste o suma de peste 100 milioane de euro din care numai 22% se afla in gestiunea CAA, restul sumei fiind in conturile filialelor, iar din aceasta 80% in conturile filialei Bucuresti.
Casa de Asigurari a Avocatilor putea participa la realizarea investitiei cu un procent de 25%, reprezentand cca. 9 milioane de lei, pentru o perioada de 3-4 ani, fara ca prin aceasta sa fie afectat fondul de risc si fondul de rezerva de cca. 46 milioane de lei. Aceasta deoarece suma de 9 milioane de lei reprezinta economii realizate de Consiliul de Administratie al CAA din fondul destinat activitatii, intretinerii si dezvoltarii CAA”.
UNBR a publicat Hotararea de respingere a proiectelor CAA
In ce priveste propunerea CAA de majorare a salariilor angajatilor Casei, nici aceasta nu a avut o “soarta” mai buna, fiind respinsa in Congresul Avocatilor cu majoritate de voturi. Acest lucru este specificat chiar in Hotararea UNBR nr.5 privind aprobarea proiectului de buget al sistemului autonom de pensii si asigurari sociale pentru avocati din data de 29 martie 2014: “Se aproba proiectul de buget al sistemului autonom de pensii si asigurari sociale al avocaţilor, astfel cum a fost acesta supus dezbaterii Congresului avocaţilor, cu urmatoarele amendamente: a) – Se respinge alocarea sumei de 9.000.000 lei pentru investitii, prevazuta in proiectul de buget la punctul V – „Investitii”; b) – Se respinge propunerea de majorare a cheltuielilor cu salariile angajatilor Casei de Asigurari a Avocatilor din România prevazute in proiectul de buget la punctul III – ”Cheltuieli curente” – subpunctul ”Salarii”, cheltuielile cu salariile urmand a ramâne la nivelul celor din anul 2013”.
Amintim ca, reprezentantii Casei de Asigurari a Avocatilor, au propus membrilor Conducerii Uniunii si participantilor la Congresul Avocatilor sa aprobe marirea cu 25% a salariior lucratorilor din cadrul CAA. Acestia si-au argumentat propunerea prin aceea ca in anul 2013, asa cum arata datele din Raportul de activitate intocmit de Consiliul de Administratie al CAA, a fost inregistrat un excedent de 4.153.002 lei, "la care, bineinteles, se adauga in conturile Casei centrale suma reprezentand fondul de rezerva, respectiv cei 12.312.615 lei de care am vorbit mai sus, suma totala fiind de 16.465.617 lei".
Pe langa aceast proiect, reprezentantii CAA au propus sa fie aprobata o investitie de 16-18 milioane euro pentru achizitionarea unui teren in Bucuresti si construirea pe acesta a unei cladiri de birouri in care sa isi desfasoare activitatea UNBR, Casa Centrala si a filialei Bucuresti a avocatilor, propunere aprobata de Consiliul UNBR inca din luna decembrie anul trecut.
*Cititi aici Hotararea nr.5 a UNBR privind respingerea proiectelor CAA
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# POLO.NICU 7 April 2014 20:05 +1
# Avocatul31 7 April 2014 20:54 +2
# o pensionara 7 April 2014 22:00 +3
# starea natiei 7 April 2014 23:54 +5
# 1989 8 April 2014 05:49 +9
# AvocatTM 8 April 2014 13:06 +3
# oarecare 16 April 2014 20:18 0