22 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Vorbe de fumoar – 1.11.2022 – Doi procurori PICCJ au trimis cererile de pensionare la CSM. Se pregateste Codrut Olaru

Scris de: L.J. | pdf | print

1 November 2022 18:07
Vizualizari: 7126

* Iata ca mai vin si vesti bune pe plan economico-financiar. Bune cel putin teoretic, intrucat nu se stie cum vor influenta ele in bine nivelul de trai. Un anunt important a fost facut de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Mai multe detalii puteti sa aflati de aici.


* Un control a fost declansat la o importanta companie de stat. Insusi ministrul Economiei s-a deplasat personal la sediul societatii. Click aici ca sa vedeti despre ce este vorba.


* Tacerea Guvernului si a coalitiei de guvernare in legatura cu modificarile concrete care se vor face la pensiile magistratilor nu linisteste absolut deloc sistemul. Dimpotriva.


 

Cererile de pensionare continua sa se inregistreze la Consiliul Superior al Magistraturii intr-un ritm fara precedent. Din ce am aflat noi, in fiecare zi sunt primite zeci de cereri de eliberare din functie prin pensionare, atat din partea judecatorilor, cat si din partea procurorilor. Ati vazut, de exemplu, ca numai la urmatoarea sedinta a Sectiei pentru judecatori a CSM sunt programate 63 de cereri de pensionare. In realitate, numarul lor este mai mare, doar ca ele inca nu au fost puse pe ordinea de zi. La fel se intampla si la Sectia pentru procurori a CSM, unde in sedinta de marti, 1 noiembrie 2022, au fost aprobate sapte eliberari din functie prin pensionare, dar pe circuit mai sunt alte cateva zeci, dintre care 11 de la Parchetul General. Printre acestea din urma, cea a lui Doru Tulus, despre care am scris deja, dar auzim ca cereri de pensionare ar fi facut si procurorii Mihai Eduard Ilie si Dragos Cojocariu, ambii de la PICCJ. Iar in curand cica isi va inregistra solicitarea de iesire la pensie si procurorul Codrut Olaru (foto) din CSM. Oricum, despre Codrut Olaru se stia ca vrea sa plece la pensie dupa finalul mandatului din CSM, chiar daca numele sau a fost vehiculat ca posibil Procuror General al Romaniei din 2022, in locul Gabrielei Scutea.


* La Inalta Curte de Casatie si Justitiei si curtile de apel din tara au avut loc Adunarile Generale ale judecatorilor in care magistratii au somat Guvernul si Parlamentul sa nu faca experimente legislative, iar o eventuala crestere a varstei de pensionare sa nu afecteze judecatorii aflati in functii. Urmeaza adunari generale si la nivel de tribunale. In acest sens, cel mai important tribunal din tara, si anume Tribunalul Bucuresti, are programata adunarea generala miercuri, 2 noiembrie 2022, la ora 13. Evident, nu ne asteptam la o alta pozitie decat cea adoptat de ICCJ si curtile de apel. Va vom tine la curent.


Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!

Comentarii

# XYZ date 1 November 2022 19:09 -74

Statistica de la Casa Națională de Pensii spune că dacă ar fi ca un magistrat să aibă pensia pe măsura contribuției sale de-a lungul vieții active, atunci, o pensie de procuror și judecător ar ajunge să fie de circa 3.000-4.000 de lei. O pensie de magistrat se compune din 80% din baza calcul care adună salariul BRUT din ultima lună de activitate și SPORURILE. În 2002 exista un spor pentru judecătorii și procurorii care lucrau la cazuri legate de corupție de 30% din salariu, după care, în 2004, a ajuns la 40%. Atunci au fost extinse și categoriile care beneficiau de acest spor - cei care participau la cauze, dar și șefii lor ierarhici din parchete și instanțe. În anul 2017, Guvernul Grindeanu a decis că mai introduce sporuri pentru magistrați 15% pentru condiții grele de muncă 25% pentru suprasolicitare neuropsihică 5% pentru confidențialitate 2-13% spor de conducere, în funcție de ierarhia instaței sau a parchetului, de la șeful de birou până la procurorul general

# XYZ date 1 November 2022 19:15 -178

De aceleași sporuri beneficiază și polițiștii judiciari care lucrează la DNA și DIICOT. Sporuri la salariu au și membrii CSM, personalul Ministerului Justiției, cei ai INM. La asta se adaugă voucherele de vacanță, bilete de călătorie de 600 lei, deconturi pentru chirii și benzină, diurnă, dacă magistratul locuiește în altă localitate decât cea unde are biroul, indiferent dacă este vorba de suburbii ale orașelor. Avem, în legea care se aplică acum, situația în care un magistrat iese la pensie cu formula de calcul 80% din ultimul salariu brut cumulat cu sporurile dacă are vechime de 25 de ani. Aici intră și stagiul de la INM (Institutul Național al Magistraturii). Însă marea problemă este că nu se numără 25 de ani de procuror sau judecător. Dacă ai avut activitate juridică, de pildă ai fost jurisconsult 20 de ani și doar cinci ani ai fost magistrat, chiar și un an, ieși la pensie ca magistrat.

# XYZ date 1 November 2022 19:19 -219

Cine mai beneficiază de aceleși condiții de calcul al pensiei și al vechimii - judecătorii CCR. Avem politicieni care nu au fost niciodată magistrați, dar cei nouă ani petrecuți la Curtea Constiutțională îi fac beneficiari ai pensiei de magistrați. Există și consilieri la Parlament, Guvern, Președinție, care, doar pentru că au lucrat la comisii și în chestiuni juridice, le-a adus pensii de magistrați. La fel, consilieri de conturi de la Curtea de Conturi, de la Consiliul Legislativ, de la Institutul de Cercetări Juridice al Academiei sau la Institutul Român pentru Drepturile Omului, cei care au predat științe juridice la Facultăți de drept - au aceleași condiții în care ies la pensie, asemenea magistraților. Grefierii au salarii mai mici, iar pensiile li se calculează la fel - ultimul salariu brut, cu tot cu sporuri, devine baza de calcul.

# DODI date 1 November 2022 19:27 +68

Nici salariile imense și nici perspectiva unei pensii (de multe ori peste salar) nu au adus plusvaloare în sistemul judiciar românesc. Dimpotrivă, a fost doar o metodă de a atrage o sumedenie de nulități, rubedenii și aserviți politic sau securistic pentru mulți dintre cei care nu aveau ”chemare” de profesie ci doar ”ordin de chemare” pentru a se... ”ocupa” de acest domeniu. Așa că această metodă pompieristică de creștere a vârstei de pensionare nu va aduce nimic bun. Unde sunt sancțiunile sau excluderile din magistratură pentru samavolniciile comise (de multe ori cu intenție) de mulți PORCurori sau magistrați acoperiți? Unde sunt testările psihologice și psihiatrice periodice făcute magistraților? Unde sunt analizele calitative ale muncii acestor magistrați? Sunt multe de zis dar vehemența cu care își apără privilegiile ar putea fi pentru o cauză mai bună decât pentru cămașa proprie! ETC.

# ABC date 1 November 2022 21:31 +208

Bugetul statului nu este sac fara fund. Cu ajutorul vostru au scapat nepedepsiti nenumarati politicieni si oameni de afaceri care au prejudiciat repetat si in stil mare bugetul statului. Nu va intereseaza decat beneficiile voastre, va credeti niste mici dumnezei in timp ce fluturati ipocrit sloganul cu "independenta justitiei", desi voi sunteti legati ombilical de politicienii. Culegeti ce ati semanat, magistrlopilor!

# Politica & justitia din RO date 2 November 2022 11:44 +219

Ce se întâmplă în justiție: i-am prins la furat, știm și ce prejudiciu au produs, dar, ce să vezi, fapta s-a prescris, pentru că unii politicieni nu au schimbat la timp o lege, iar procurorii nu au avut chef să se miște mai repede iar pe judecatori nu i-a interesat subiectul. E chiar convenabil pentru judecatori pentru ca "solutioneaza" mai rapid dosarul pentru ca fapta s-a prescris. Acum, magistratii plang cu lacrimi de crocodil sa nu li se taie pensiile (mai mari ca veniturile din activitate) si sa nu se majoreze varsta de pensionare! Doamne fereste!

# Scipio date 2 November 2022 12:51 -9

Nu mai bate campii, recuperarea nu se prescrie niciodata, nu mai mani******, ca mai is unii cu carte care se mai pricep, si ti-o cam iei

# Furati si va bucurati date 2 November 2022 13:06 +228

@ Scipio, Sa furam cu toti pentru ca se recuperarea nu se precrie... Cine are ghinion sa fie prins - asta e, cine nu e prins - ramane cu ce a furat. Cine nu fura e prost! Exact ca legea aia cretina referitoare la evaziunea fiscala: evazionistii scapă pe de închisoare, dacă achită prejudiciul, dacă valoarea sa este de până la 100.000 de euro Romania, tara hotilor si a prostilor!

# Maxim date 2 November 2022 16:36 +218

Imi este SCARBA de tot ce inseamna SISTEM DE JUSTITIE in ROMANIA.... iMI ESTE SCARBA!!!!!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.12.2024 – “Portocala” vrea sa paradeasca un primar

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva