Vorbe de fumoar – 13.11.2023 – Aceeasi reclamanta, aceiasi parati, 175 de procese
* Presedintele Klaus Iohannis a promulgat o lege menita sa le usureze viata functionarilor publici. Nu tuturor, insa. Cine este eligibil vedeti facand click aici.
* Turcia se pregateste sa-i dea Frantei o mare lovitura economica. In ce fel, aflati dand click aici.
* Avem in fata ochilor o noua forma de procesomanie. Asociatia Composesorala Borsa a dat in judecata Primaria Borsa si Prefectura Maramures in nu mai putin de 175 de dosare. Da, ati citit bine: cate un proces la fiecare judecatorie a Romaniei.
Problema este ca fiecare actiune este identica, sustine judecatorul CSM Alin Ene (foto), cel care luni, 13 noiembrie 2023, a postat pe Facebook urmatorul comentariu (vezi facsimile 1 si 2):
„Liberul acces la justitie sau loz in plic?
Mai multe cereri, mai multe sanse de castig?
Cand consideri ca instantele din Romania nu sunt destul de incarcate, asa ca te gandesti sa trimiti pe mail aceeasi cerere de chemare in judecata la cel putin 117 judecatorii (conform interogarii din 6 noiembrie, probabil intre timp chiar la toate cele 175 de judecatorii din tara), chiar daca toate partile au sediul intr-un singur judet.
Ce mai conteaza normele de competenta a instantelor de judecata, avem liber acces la justitie!
Si nu trimiti orice fel de cerere, ci una care, impreuna cu inscrisurile atasate, insumeaza nu mai putin de 429 de pagini. Ce inseamna asta? 429 de pagini inmultit cu 7 parti imprimate si comunicate prin posta catre acestia, de catre fiecare instanta sesizata (429 x 7 x 117 = 351.351 pagini total).
Plus 429 de pagini imprimate si atasate in dosar, la fiecare instanta (429 x 117 = 50.193 pagini total).
Urmeaza ca, daca cererea va trece de procedura scrisa, fiecare instanta sesizata sa isi verifice competenta. Regula generala in procedura civila este ca instanta competenta teritorial este cea de la domiciliul sau sediul paratului. Exista si exceptii de la aceasta regula, pentru anumite cauze competenta fiind acordata expres altei instante. In masura in care o instanta constata ca nu este competenta sa judece o anumita cauza, declina competenta de solutionare a cauzei in favoarea instantei competente si trimite dosarul spre solutionare catre instanta respectiva.
Legea prevede expres si cazuri de competenta alternativa, cand mai multe instante sunt deopotriva competente teritorial sa solutioneze o anumita cauza. In aceasta situatie intervin insa dispozitiile art. 138 alin. 1 Cod procedura civila, care statueaza ca nimeni nu poate fi chemat in judecata pentru aceeasi cauza, acelasi obiect si de aceeasi parte inaintea mai multor instante competente. Solutia este admiterea exceptiei litispendentei si trimiterea dosarului catre prima instanta competenta investita cu solutionarea cererii.
Concluzia: Fie ca este vorba despre necompetenta, fie despre litispendenta, o anumita cauza va putea fi judecata doar de catre o singura instanta de judecata.
Efectul: Este foarte probabil ca peste 100 de dosare a cate cel putin 429 de pagini in cate 3 volume sa fie trimise unei singure instante. Speram ca respectiva instanta sa aiba destul spatiu in arhiva pentru depozitarea acestora!
Unde tragem linia dintre liberul acces la justitie pe de o parte si respectul fata de justitie si resursele alocate acesteia pe de alta parte? #muncaininstante
LATER EDIT: Oare ce procent din padurile ce probabil fac obiectul cauzei ar trebui taiat pentru obtinerea hartiei necesare judecarii?”
* Va spuneam zilele trecute ca DNA Bacau are un nou sef, in persoana procurorului Gheorghe Daniel Stefan, dupa ce structura teritoriala fusese condusa aproape neintrerupt, timp de noua ani, de catre celebra Cornelia Hrincescu.
Acum, alti procurori vor sa plece de la DNA Bacau si sa revina la parchetele de provenienta. Momentan, Consiliul Superior al Magistraturii nu le-a publicat numele, dar aveti rabdare pana joi, 16 noiembrie 2023, cand Sectia pentru procurori va publica ordinea de zi solutionata!
In schimb, aflam ca procurorul Marius-Petrisor Ionica vrea sa plece de la DIICOT Bacau (vezi facsimil 3).
Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Cârcotaș 13 November 2023 20:24 0
# Nicolai 13 November 2023 20:46 +1
# Ioana M. 13 November 2023 21:43 +1
# John 13 November 2023 22:44 -29
# marin 14 November 2023 08:34 +15
# Dezmagita 15 November 2023 14:17 0
# maxtor 16 November 2023 01:12 0