13 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Vorbe de fumoar – 13.11.2023 – Aceeasi reclamanta, aceiasi parati, 175 de procese

Scris de: L.J. | pdf | print

13 November 2023 20:15
Vizualizari: 6302

* Presedintele Klaus Iohannis a promulgat o lege menita sa le usureze viata functionarilor publici. Nu tuturor, insa. Cine este eligibil vedeti facand click aici.


* Turcia se pregateste sa-i dea Frantei o mare lovitura economica. In ce fel, aflati dand click aici.


* Avem in fata ochilor o noua forma de procesomanie. Asociatia Composesorala Borsa a dat in judecata Primaria Borsa si Prefectura Maramures in nu mai putin de 175 de dosare. Da, ati citit bine: cate un proces la fiecare judecatorie a Romaniei.



Problema este ca fiecare actiune este identica, sustine judecatorul CSM Alin Ene (foto), cel care luni, 13 noiembrie 2023, a postat pe Facebook urmatorul comentariu (vezi facsimile 1 si 2):

Liberul acces la justitie sau loz in plic?

Mai multe cereri, mai multe sanse de castig?

Cand consideri ca instantele din Romania nu sunt destul de incarcate, asa ca te gandesti sa trimiti pe mail aceeasi cerere de chemare in judecata la cel putin 117 judecatorii (conform interogarii din 6 noiembrie, probabil intre timp chiar la toate cele 175 de judecatorii din tara), chiar daca toate partile au sediul intr-un singur judet.

Ce mai conteaza normele de competenta a instantelor de judecata, avem liber acces la justitie!

Si nu trimiti orice fel de cerere, ci una care, impreuna cu inscrisurile atasate, insumeaza nu mai putin de 429 de pagini. Ce inseamna asta? 429 de pagini inmultit cu 7 parti imprimate si comunicate prin posta catre acestia, de catre fiecare instanta sesizata (429 x 7 x 117 = 351.351 pagini total).

Plus 429 de pagini imprimate si atasate in dosar, la fiecare instanta (429 x 117 = 50.193 pagini total).

Urmeaza ca, daca cererea va trece de procedura scrisa, fiecare instanta sesizata sa isi verifice competenta. Regula generala in procedura civila este ca instanta competenta teritorial este cea de la domiciliul sau sediul paratului. Exista si exceptii de la aceasta regula, pentru anumite cauze competenta fiind acordata expres altei instante. In masura in care o instanta constata ca nu este competenta sa judece o anumita cauza, declina competenta de solutionare a cauzei in favoarea instantei competente si trimite dosarul spre solutionare catre instanta respectiva.

Legea prevede expres si cazuri de competenta alternativa, cand mai multe instante sunt deopotriva competente teritorial sa solutioneze o anumita cauza. In aceasta situatie intervin insa dispozitiile art. 138 alin. 1 Cod procedura civila, care statueaza ca nimeni nu poate fi chemat in judecata pentru aceeasi cauza, acelasi obiect si de aceeasi parte inaintea mai multor instante competente. Solutia este admiterea exceptiei litispendentei si trimiterea dosarului catre prima instanta competenta investita cu solutionarea cererii.

Concluzia: Fie ca este vorba despre necompetenta, fie despre litispendenta, o anumita cauza va putea fi judecata doar de catre o singura instanta de judecata.

Efectul: Este foarte probabil ca peste 100 de dosare a cate cel putin 429 de pagini in cate 3 volume sa fie trimise unei singure instante. Speram ca respectiva instanta sa aiba destul spatiu in arhiva pentru depozitarea acestora!

Unde tragem linia dintre liberul acces la justitie pe de o parte si respectul fata de justitie si resursele alocate acesteia pe de alta parte? #muncaininstante

LATER EDIT: Oare ce procent din padurile ce probabil fac obiectul cauzei ar trebui taiat pentru obtinerea hartiei necesare judecarii?”

 



* Va spuneam zilele trecute ca DNA Bacau are un nou sef, in persoana procurorului Gheorghe Daniel Stefan, dupa ce structura teritoriala fusese condusa aproape neintrerupt, timp de noua ani, de catre celebra Cornelia Hrincescu.

Acum, alti procurori vor sa plece de la DNA Bacau si sa revina la parchetele de provenienta. Momentan, Consiliul Superior al Magistraturii nu le-a publicat numele, dar aveti rabdare pana joi, 16 noiembrie 2023, cand Sectia pentru procurori va publica ordinea de zi solutionata!

In schimb, aflam ca procurorul Marius-Petrisor Ionica vrea sa plece de la DIICOT Bacau (vezi facsimil 3).

 



Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!

Comentarii

# Cârcotaș date 13 November 2023 20:24 0

Ce frumos! Cum scoate în relief respectul oamenilor pentru justiție

# Nicolai date 13 November 2023 20:46 +1

Or fi vrut să testeze la nivel de instanțe practica unitară, însă instantele or să decline competența, alminteri sa fi văzut vreo n soluții diferite de la instanță la instanță.

# Ioana M. date 13 November 2023 21:43 +1

Exista in dreptul civil dar si in procedura civila sanctiunea cu amenda a abuzului de drept/ introducerea de cereri vadit netemeinice.( doar una poate fi considerata temeinica, restul de 174 sunt vadit netemeinice). Daca instantele ar dispune amenda si pusa in executare, cred ca nu s-ar mai abuza atat de timpul de lucru al judecatorilor.

# John date 13 November 2023 22:44 -29

Superb. Este esența unei realități pe care postacii antijustiție o cunosc perfect, pentru că fac parte din ea: asaltul jălbarilor. Bombardezi instanțele/parchetele cu jalbe pline de elucubrații, făcând plangeri peste plangeri, luând la rând magistrații care au dat soluții, atacand orice act ti se comunică (inclusiv citațiile) și raspandind mailuri la toate autoritatile posibile, in care reiei probleme definitiv solutionate. Cand in final jalbele facute prin e mail și tona de atașamente se reunesc la organul competent, cel pe care pică năpasta trebuie să deslușească in zile intregi ce vrea să spui tu, distinsul justițiabil, verificand inclusiv evidențe din anii din urmă, pentru a constata că faci ceva, efectiv, pe solutiile anterioare și pe cauzele altora, care raman in nelucrare in acest timp. Concomitent, umpli netul de postari cum ca justitia e corupta ca nu ii arestează pe cei pe care Măria Ta, Jălbarul, are pata pusă. Toate astea te costă un clic și gata speța.

# marin date 14 November 2023 08:34 +15

ca ceri respect trebuie sa ai respect fata de justitiabil. justitia a devenit injustitie, din cauza voastra. mai exista separarea puterilor in "stat"? mai exista Constitutie? atat timp cat statul papusat de interese straine plateste, in fapt mituieste justitia cu venituri nesimtite, acesta este rezultatul. credeti romanii prosti. nu suntem toti atat de prosti cum credeti voi.

# Dezmagita date 15 November 2023 14:17 0

Va prezint urmatoarea tema: pentru oricare cetatean -in cazul litigiilor de munca- Tribunalul Galati stabileste primul termen de judecata dupa cca 8 luni calendaristice de la data introducerii cererii (justifica cu 4 luni necesare regularizarii cererii, adica in care nu fac niciun demers si apoi se apuca de treaba), DAR pt ai lor salariati situatia e alta....Care? iata:dosar 3899/121/2023, cu actiune introdusa in 28.09.2023 si prim termen de judecata in 14.11.2023 si solutie pronuntata in 15.11.2023. Oare cum repartizeaza ECRIS-UL? Atat de subiectiv sa fie programul informatic? Noi nu credem.....pt justitie intotdeauna obictivitatea si corectitudinea, impartialitatea sunt valente de baza.

# maxtor date 16 November 2023 01:12 0

"Unde tragem linia dintre liberul acces la justitie ...."-(si respectul ala,e in continuare,nu mai citam golaneli cesemiste): LA TAXA,acolo e BAREMUL,VAMA.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.12.2024 – Surpriza judecatorului ICCJ Andrei Claudiu Rus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva