24 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Vorbe de fumoar – 14.11.2024 – CSM vrea sa stie ce inseamna „de indata”

Scris de: L.J. | pdf | print

14 November 2024 18:42
Vizualizari: 4286

* Prim-ministrul Marcel Ciolacu a facut un anunt de interes pentru toti salariatii – atat cei bugetari, cat si cei din mediul privat. Click aici ca sa-l cititi!


* Unii vor zice ca Guvernul ne da Autostrada Moldovei cu taraita. Altii, dimpotriva, vor privi partea plina a paharului: e bine ca se misca lucrurile. Ce noutati avem in legatura cu A7, vedeti facand click aici.


* Luni, 11 noiembrie 2024, va spuneam ca 11 judecatori au cerut sa iasa la pensie. Intre timp, numarul lor a ajuns la 13, nou-venitii fiind Nicolae-Eduard Prisacaru de la Tribunalul Iasi si Gabriela Postelnicu de la Judecatoria Radauti.


Iata minuta de joi a Sectiei pentru judecatori din CSM:


Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat inaintarea catre Presedintele Romaniei a propunerilor privind: (unanimitate)

1. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei FILIP ANA-MARIA, judecator la Curtea de Apel Bacau.

2. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei NANU GHEORGHITA, judecator la Curtea de Apel Pitesti.

3. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei PATRAS BIANCA LAURA, judecator la Curtea de Apel Bucuresti.

4. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei ROSU DORINELA, judecator la Curtea de Apel Oradea.

5. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei NEAGU MIHAELA, judecator la Curtea de Apel Galati.

6. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei DANU IULIANA-MIHAELA, judecator la Curtea de Apel Galati.

7. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei LEMNARU ANCA-LUCIANA, judecator la Tribunalul Botosani.

8. Eliberarea din functie, prin pensionare, incepand cu data de 14.12.2024 a doamnei judecator TANCUTA MUSAT, presedinte al Sectiei penale a Tribunalului Ialomita.

9. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei GIUROIU BRINDUSA-DELIA, judecator cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Maramures.

10. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei POP VIRGINIA, judecator la Tribunalul Maramures.

11. Eliberarea din functie, prin pensionare, a domnului VINTIELER STEFAN, judecator cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Arad.

12. Eliberarea din functie, prin pensionare, a domnului PRISACARU NICOLAE EDUARD, judecator cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Iasi.

13. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei POSTELNICU GABRIELA, judecator la Judecatoria Radauti”.


* Consiliul Superior al Magistraturii vrea sa stie ce inseamna sintagma „de indata” din articolele 200 si 201 ale Codului de procedura civila. Este vorba despre procedura privind verificarea si regularizarea cererii de chemare in judecata, respectiv fixarea primului termen al procesului.



Problema a fost discutata joi, 14 noiembrie 2024, in Comisia nr. 1 („Legislatie si cooperare interinstitutionala”), in format de judecatori – comisie condusa de judecatorul CSM Narcis Erculescu (foto).

Momentan, nu stim la ce concluzie a ajuns comisia (vezi facsimil). Totusi, partea buna este ca subiectul va ajunge pe ordinea de zi a Sectiei pentru judecatori – moment in care vom afla punctul de vedere al CSM.


Pana atunci, prezentam textul celor doua articole din CPC:


Articolul 200

Verificarea cererii si regularizarea acesteia

(1) Completul caruia i s-a repartizat aleatoriu cauza verifica, de indata, daca cererea de chemare in judecata este de competenta sa si daca aceasta indeplineste cerintele prevazute la art. 194-197.

(2) In cazul in care cauza nu este de competenta sa, completul caruia i-a fost repartizata cererea dispune, prin incheiere data fara citarea partilor, trimiterea dosarului completului specializat competent sau, dupa caz, sectiei specializate competente din cadrul instantei sesizate. Dispozitiile privitoare la necompetenta si conflictele de competenta se aplica prin asemanare.

(3) Cand cererea nu indeplineste cerintele prevazute la art. 194-197, reclamantului i se vor comunica in scris lipsurile, cu mentiunea ca, in termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicarii, trebuie sa faca completarile sau modificarile dispuse, sub sanctiunea anularii cererii. Se excepteaza de la aceasta sanctiune obligatia de a se desemna un reprezentant comun, caz in care sunt aplicabile dispozitiile art. 202 alin. (3).

(4) Daca obligatiile privind completarea sau modificarea cererii prevazute la art. 194 lit. a)-c), d) numai in cazul motivarii in fapt si f), precum si art. 195-197 nu sunt indeplinite in termenul prevazut la alin. (3), prin incheiere se dispune anularea cererii.

(4^1) Reclamantului nu i se poate cere sa completeze sau sa modifice cererea de chemare in judecata cu date sau informatii de care acesta nu dispune personal si pentru obtinerea carora este necesara interventia instantei.

(6) Cererea de reexaminare se face in termen de 15 zile de la data comunicarii incheierii.

(7) Cererea se solutioneaza prin incheiere definitiva data in camera de consiliu, cu citarea reclamantului, de catre un alt complet al instantei respective, desemnat prin repartizare aleatorie, care va putea reveni asupra masurii anularii daca aceasta a fost dispusa eronat sau daca neregularitatile au fost inlaturate in termenul acordat potrivit alin. (3).

(8) In caz de admitere, cauza se retrimite completului initial investit.


Articolul 201

Fixarea primului termen de judecata

(1) Judecatorul, de indata ce constata ca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru cererea de chemare in judecata, dispune, prin rezolutie, comunicarea acesteia catre parat, punandu-i-se in vedere ca are obligatia de a depune intampinare, sub sanctiunea prevazuta de lege, care va fi indicata expres, in termen de 25 de zile de la comunicarea cererii de chemare in judecata, in conditiile art. 165.

(2) Intampinarea se comunica de indata reclamantului, care poate depune raspuns la intampinare in termen de 10 zile de la comunicare. Paratul va lua cunostinta de raspunsul la intampinare de la dosarul cauzei.

(3) In termen de 3 zile de la data depunerii intampinarii, judecatorul fixeaza prin rezolutie primul termen de judecata, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezolutiei, dispunand citarea partilor.

(4) In cazul in care paratul nu a depus intampinare in termenul prevazut la alin. (1), la data expirarii termenului respectiv, judecatorul fixeaza prin rezolutie primul termen de judecata, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezolutiei, dispunand citarea partilor.

(5) In procesele urgente, termenele prevazute la alin. (1)-(4) pot fi reduse de judecator in functie de circumstantele cauzei.

(6) In cazul in care paratul domiciliaza in strainatate, judecatorul va fixa un termen mai indelungat, rezonabil, in raport cu imprejurarile cauzei. Citarea se va face cu respectarea dispozitiilor art. 156”.

 



Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!

Comentarii

# Indata, conform DEX date 14 November 2024 20:38 +3

Hai ca e simplu, nu va mai chinuiti, va lamureste DEX: indata inseamna - Acum, acuși, acușica, imediat, numaidecât. :D

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva