25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Vorbe de fumoar – 23.08.2022 – Scutea nu da doi bani pe transparenta

Scris de: L.J. | pdf | print

23 August 2022 19:40
Vizualizari: 4357

* Sectia pentru procurori din CSM a facut o mutare in scandalul alegerilor pentru viitorul Consiliu Superior al Magistraturii. Click aici pentru detalii!


* Una dintre cele mai mari corporatii din lume producatoare de gadgeturi si-a extins operatiunile in domeniul criptomonedelor. Cine sunt ei aflati dand click aici.


* Nimic bun despre metroul de la Cluj. Primaria lui Emil Boc a facut anuntul deloc imbucurator. Click aici ca sa-l cititi!



* Va vine sa credeti? Au trecut opt luni din acest an si semnatara Protocolului SRI-PICCJ din 2009, Procurorul General Gabriela Scutea (foto), inca nu a prezentat rezultatele activitatii PICCJ pe 2021.


 

Suntem in 23 august 2022, iar pe site-ul Ministerului Public nu a fost postat raportul de activitate al Parchetului General pe anul trecut. Exista doar bilanturile pe 2020 si ceilalti ani de dinainte (vezi facsimil).

Nu se stie nici macar daca Gabriela Scutea a prezentat raportul de activitate Sectiei pentru procurori a CSM si ministrului Justitiei, caci nu exista vreo infromare publica in acest sens. Or, potrivit art. 74 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara: “Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie elaboreaza anual un raport privind activitatea desfasurata, pe care il prezinta Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii si ministrului justitiei, nu mai tarziu de luna februarie a anului urmator. Ministrul justitiei va prezenta Parlamentului concluziile asupra raportului de activitate a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie”.

Chiar asa de dezastruoasa sa fi fost activitatea Parchetului General condus de Gabriela Scutea in 2021?

Si sa nu uitam: ca le-au convenit sau nu, DNA si DIICOT si-au facut publice bilanturile inca din februarie 2022.

 


Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!

Comentarii

# Stoica date 23 August 2022 22:51 +10

Cei cu transprenta in gura nu mai urla acum ?Nu ,că sunt din aceiași "scoala"cu ea.

# Justitie in bataie de joc date 24 August 2022 09:36 -134

In noile legi propuse de Predoiu si avizate pozitiv de CSM se elimina procedura de revocare a membrilor CSM de catre Adunarile Generale ale judecatorilor si procurorilor pe motiv de neindeplinire corespunzatoare a atributiilor. De asemenea se elimina prevederile legate de numirea si revocarea politistilor in politia judiciara prin ordin al Procurorului General, precum si toate aspectele legate de detasarea unui numar de politisti de judiciar in cadrul parchetelor, la solicitarea Procurorului General. Se mentine in lege doar reglementarea la nivel de principiu a existentei politiei judiciare urmand ca toate celelalte aspecte sa fie detaliate printr-o lege speciala.

# Raspunderea disciplinara in noile legi date 24 August 2022 09:43 +72

Se schimba filozofia reglementarii in materia raspunderii disciplinare a magistratilor. Daca pana acum titularul actiunii disciplinare era Inspectia Judiciara, de maine se adauga doi noi titulari ai actiunii: Procurorul General si Presedintele ICCJ. In cazul actiunilor pornite de ultimii doi rolul Inspectiei Judiciare devine formal deoarece Procurorul General si Presedintele ICCJ pot decide inceperea cercetarii disciplinare prealabile chiar in cazul in care Inspectia Judiciara propune contrariul (clasarea), respectiv sesizarea Sectiei de Judecatori sau a Sectiei de Procurori a CSM pentru exercitarea actiunii disciplinare. Toti titularii actiunii – Inspectia Judiciara, Procurorul General si Presedintele ICCJ – au dreptul de a contesta deciziile sectiilor CSM la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Cand Presedintele ICCJ este titularul actiunii acest mecanism pune in discutie egalitatea de forte, inclinand balanta, cel putin aparent, in favoarea Presedintelui ICCJ.

# MJ & transparenta date 24 August 2022 11:21 -108

Mj a anonimizat numele membrilor fondatori și componența consiliului director în cazul tuturor asociațiilor și fundațiilor înregistrate în România. Măsura a fost luată in martie 2022 fără a fi anunțată. Până în martie, baza de date a asociațiilor și fundațiilor cuprindea date despre județul unde este înregistrat ONG-ul, localitatea, adresa, scopul înființării instituției, membrii fondatori, consiliul director și dacă este de utilitate publică sau nu. În acest moment nimeni nu mai poate afla cui aparțin și de cine sunt conduse cele aproximativ 90.000 de asociații și 16.000 de fundații din România. Specialiștii în GDPR arată că cei care dețin asociații și fundații ar trebui să-și asume un anume registru de publicitate, scopul acestor ONG-uri fiind tocmai transparența. în cazul unui contract, de pildă, e necesar ca părțile să poată verifica veridicitatea calității pe care reprezentantul unei asociații sau fundații și-o arogă.

# Rapoarte procurori date 24 August 2022 14:18 0

In noile legi, DNA si DIICOT nu mai fac rapoarte de activitate separate trimise la Ministrul Justitiei si la CSM, ci trimit rapoartele doar la Procurorul General.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva