23 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Vorbe de fumoar – 24.10.2022 – Pericol iminent: val urias de pensionari in magistratura

Scris de: L.J. | pdf | print

24 October 2022 18:46
Vizualizari: 7745

* Bursa americana de criptomonede Kraken s-a alaturat listei de platforme care restrictioneaza serviciile pentru utilizatorii rusi. Decizia vine ca urmare a celor mai recente sanctiuni pe care Uniunea Europeana (UE) le-a impus Federatiei Ruse in urma invadarii Ucrainei. Mai multe detalii puteti citi aici.


* Una dintre cele mai importante companii nationale ramane tot pe minus. Pierderile ar putea depasi 371 milioane de lei in acest an, dar castigul mediu lunar pe salariat este de peste 1.000 de euro. Click aici pentru a afla despre ce importanta companie este vorba.


* Anuntul ministrului Muncii Marius Budai despre raportul Bancii Mondiale privind o posibila reforma a pensiilor de serviciu ale magistratilor – in sensul ca acestea sa fie calculate la 65% din media ultimelor 12 indemnizatii brute, iar varsta de pensionare sa fie de 65 de ani pentru barbati si 63 ani pentru femei (click aici pentru a citi) – a provocat deja panica printre judecatori si procurori.


 

Nu e nevoie ca aceste modificari sa fie implementate pentru ca ele sa produca efecte. Chiar in acest moment, dupa anuntul ministrului Muncii, exista posibilitatea ca sute de judecatori si procurori sa plece la pensie. Spunem asta avand in vedere precizarile facute recent in cadrul comisiei speciale parlamentare care a dezbaut noile Legi ale Justitiei de presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Corina Corbu, si secretarul general al CSM, judecatoarea Andreea Uzlau. Astfel, Corina Corbu (foto) a dezvaluit ca 81 de judecatori de la instanta suprema ar putea iesi la pensie in cazul unor modificari ale conditiilor de pensionare, acestia avand deja dosarele de pensionare pregatite si putandu-le activa in orice clipa. De asemenea, Andreea Uzlau a afirmat ca o schimbare a conditiilor de pensionare ar putea cauza iesirea din sistem instanta a 500 de judecatori de la curti de apel si 299 de procurori, care la randul lor au dosarele de pensionare finalizate (click aici pentru a citi). Sa vedeti atunci haos...


* A avut loc testarea psihologica la concursul de numire in functii de conducere la judecatorii, tribunale si curti de apel, concurs la care candideaza si simplul membru CSM Bogdan “Bobita” Mateescu, acesta dorind sa ajunga presedintele Tribunalului Valcea desi nu a activiat vreodata la aceasta instanta si nici nu a fost macar o zi in viata lui judecator de tribunal. Trebuiau sa se prezinte 50 de candidati, insa la testare nu au venit decat 48, toti primind “recomandabil” (vezi facsimil). Numele lor este anonimizat, CSM nefacand publice decat codurile de concurs primite de candidati. Oricum, daca printre cei care s-a prezentat a fost si Bogdan Mateescu, atunci e clar ca a primit “recomandabil”, ceea ce, din punctul nostru de vedere este o veste proasta pentru judecatorii de la Tribunalul Valcea si justitiabilii care vor ajunge la aceasta instanta, avand in vedere ca cel mai probabil “Bobita” va fi uns sef, neavand niciun candidat. Dar exista si posibilitatea ca unul dintre cei doi absenti sa fie Mateescu, ceea ce, tot din punctul nostru de vedere, ar fi o veste excelenta pentru judecatorii de la Tribunalul Valcea si justitiabilii care vor avea treaba la aceasta instanta. Bine, glumind acum, la ce se intampla prin CSM este posibil ca Mateescu sa nu se fi prezentat la testare, adica sa fi fost printre cei doi absenti, dar cu toate acestea sa primeasca “recomandabil”.

 



Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!

Comentarii

# Justitiabil date 24 October 2022 20:38 +353

"Chiar in acest moment, dupa anuntul ministrului Muncii, exista posibilitatea ca sute de judecatori si procurori sa plece la pensie." ... toti cei care au dosarele de pensionare finalizate sa le activeze URGENT ... poate asa vom avea scapa de toate increngaturile, jocurile de putere din justitie si vor face loc unor magistrati corecti, care respecta justitiabilii

# Gelu date 25 October 2022 10:44 -1

Ținând cont de raportul dintre salariul magistraților și salariul mediu din economia națională, judecătorii și procurorii români sunt cel mai bine plătiți din UE. În 2018, de exemplu, un judecător de la Înalta Curte de Casație și Justiție câștiga de 8,1 ori mai mult decât salariul mediu din România. În același an, un judecător neamț, de la instanța germană corespondentă, câștiga de doar 1,6 ori mai mult decât salariul mediu din țara sa! Tot în aceeași perioadă, judecătorii suedezi, finlandezi, belgieni, austrieci, francezi, estoni, lituanieni, unguri, croați, sloveni – de asemenea, cu rang de curte supremă – câștigau de 3 până la 4 ori mai mult decât salariul mediu din țările în care profesau. Contrastul acesta – dintre nivelul de salarizare al magistraților români și cel al magistraților din UE – se menținea și în cazul judecătorilor debutanți, care activau în judecătorii. Și se menținea și în cazul procurorilor.

# Spataru date 25 October 2022 10:48 -1

Prin retragerea din activitate, magistraților le cresc, în loc să li se diminueze câștigurile. Pensia specială din magistratură se calculează ca 80% până la 100% din veniturile brute ale ultimei luni de activitate – ceea ce reprezintă, indiferent de variabila pe care am folosi-o, mai mult decât veniturile nete din perioada activă. Contrastul acesta, dintre pensie și salariu, a devenit și mai strident după mutarea tuturor contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, operată, acum câtiva ani, de tandemul „Dragnea – Olguța Vasilescu”. Însă era valabil – chiar dacă mai atenuat – și înainte de această modificare din legislația muncii.

# Victor date 25 October 2022 10:51 +1

Spre deosebire de cetățeanul obișnuit, care se poate pensiona abia la 63, respectiv, la 65 de ani, în funcție de sex, magistratul se poate pensiona chiar și înainte de a împlini vârsta de 50 de ani. Luând în considerare longevitatea medie a po******ției din țara noastră, care e de 75 de ani, reiese că cetățeanul obișnuit se va bucura doar zece ani de pensia lui, în timp ce magistratul o va primi pe a sa vreme de 25 de ani. Altfel spus, în sens pragmatic, pensia medie a judecătorilor și a procurorilor este nu doar de 11,3 ori mai mare decât a contribuabilului mediu statistic, ci și de circa 2,5 ori mai lungă. Ceea ce duce, în termeni reali, la o pensie de 28 de ori mai mare decât a cetățeanului obișnuit. (11,3 înmulțit cu 2,5 fac 28,2). Sa va fie rusine!

# maxtor date 25 October 2022 10:57 0

penzie? le uram sa ajunga sa nu mai aiba de-a face cu Justitia!

# maxtor date 25 October 2022 11:00 0

Pericol iminent: fătutze in justitie, cum spune Cristoiu.

# maxtor date 25 October 2022 11:01 0

recomandare generala: se pot introduce concluzii scrise care in forma si continut sa pare hotariri deja motivate,redactate,numai bune de semnat;ambele parti pot face asta-nu e nimic ilicit!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.04.2024 – Procurorul care a invins DNA se vrea primar (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva