psdolt
23 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

VOT IMPOTRIVA UNUI NOU DOSAR POLITIC – Senatul a respins cererea formulata de Procurorul General Tiberiu Nitu de incuviintare a inceperii urmaririi penale impotriva ministrului Economiei Varujan Vosganian. DIICOT ii acuza pe Vosganian si Videanu de subminarea economiei nationale in dosarul "Gaze ieftine pentru Ioan Niculae"

Scris de: E.D. | pdf | print

7 October 2013 18:13
Vizualizari: 9949

 

UPDATEVarujan Vosganian si-a demisia din functia de ministru al Economiei: “Pentru a inlatura price controversa. Am explicat de ce este utila prezentarea demisiei mele de onoare din functia de ministru al Economie. Votul din Senat a dovedit nevinovati si increderea, iar pe de alta parte mostenirea pe care o las cred ca este o confirmare a faptului ca mi-am facut datoria la Ministerul Economiei”

Plenul Senatului a votat luni, 7 octombrie 2013, respingerea cererii formulata de Procurorul General al Romaniei, Tiberiu Nitu (foto), in urma sesizarii DIICOT, de avizare a inceperii urmaririi penale impotriva ministrului Economiei, senatorul liberal Varujan Vosganian. Decizia de respingere a cererii a fost luata prin vot secret, 126 de senatori votand impotriva cererii Procurorului General si 25 pentru. Hotararea Plenului Senatului de respingere a incuviintarii inceperii urmaririi penale a lui Varujan Vosganian nu este surprinzatoare, dat fiind ca in urma cu o saptamana, Comisia juridica a Senatului a respins aceasta solicitare, motivand la acea data ca in dosarul care se afla la DIICOT si in care Varujan Vosganian este acuzat, alaturi de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu de subminarea economiei nationale si complot in dosarul "Gaze ieftine pentru Ioan Niculae" nu exista suficiente probe care sa sustina acuzatiile.


DIICOT sustine ca Varujan Vosganian (in perioada decembrie 2006 – decembrie 2008) si Adriean Videanu (in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010) au aprobat, semnat si sustinut in Guvern mai multe ordine si Memorandumuri care aveau ca scop sprijinirea intereselor financiare “ale grupului infractional constituit de Ioan Niculae”. Potrivit procurorilor, cei doi au folosit societatea Romgaz in interesul privat al Interagro, companie controlata de Ioan Niculae, care a primit reduceri comericale substantiale la livrarea de gaze. Reducerile ar fi fost acordate peste plafoanele practicate de Romgaz si in conditiile in care Interagro avea debite mari la plata gazelor consumate. DIICOT sustine ca in acest fel a fost cauzat un prejudiciu de aproximativ 130 de milioane de dolari.

Conform procurorilor DIICOT, prin vanzarea de gaze naturale la preturi preferentiale catre Interagro, ministrii Varujan Vosganian si Adriean Videanu au plasat compania controlata de Ioan Niculae intr-o pozitie de monopol pe aceasta piata. De asemenea, in opinia DIICOT, a fost impiedicata desfasurarea normala a activitatii Romgaz, amenintandu-se bunul mers al economiei nationale.

Varujan Vosganian: “La dosar nu exista absolut nicio proba (interceptari telefonice, declaratii de martori, alte probe) privind vreo implicare a mea in vreun complot sau in subminarea economiei nationale”

Ministrul Economiei a solicitat atat Comisiei juridice a Senatului, cat si Plenului Senatului respingerea solicitarii Procurorului General, tocmai pe motiv ca impotriva sa nu exista probe. Varujan Vosganian a explicat, in notele transmise la Senat, ca nu exista nici cel mai mic indiciu privind o posibila activitate infractionala sau o implicare a sa in complot sau subminarea economiei nationale. Senatorul il acuza pe procurorul de caz ca nu a facut altceva decat sa deformeze grav sensul actelor semnate de el in calitate de ministru: “La dosar nu exista absolut nicio proba (interceptari telefonice, declaratii de martori, alte probe) privind vreo implicare a mea in vreun complot sau in subminarea economiei nationale. (…) In referatul intocmit, cu vadita rea-credinta, procurorul de caz deformeaza grav sensul actelor semnate de mine, in ciuda evidentei si a continutului lor expres, inventand scopuri ascunse, neprobate prin nimic si oricum inexistente”.

De asemenea, Varujan Vosganian a precizat ca deciziile pe care le-a luat in legatura cu acest caz au fost unele strict politice, astfel incat ele nu au niciun fel de dimenisiune penala, nu pot fi catalogate infractiuni si nu pot constitui temei pentru o cerere de urmarire penala. De altfel, Varujan Vosganian il acuza pe procurorul DIICOT care instrumenteaza dosarul sau ca a ignorat tocmai dimensiunea penala a deciziei pe care a luat-o. Totodata, Varujan Vosganian sustine ca procurorul de caz a ignorat realitatile economice si reaminteste ca Guvernul este cel care guverneaza si nu Ministerul Public. Ministrul Economiei precizeaza ca deciziile sale au fost corecte, permitand continuarea activitatii pentru mai multe combinate chimice: “Rationamentul procurorului de caz, in sensul ca producatorul de gaze trebuia sa recurga la actiuni in justitie pentru recuperarea creantelor acumulate (fila 21), iar nu sa dea facilitati pentru cumpararea de noi cantitati de gaze, dovedeste ignorarea crasa a realitatilor economiei de piata. Un producator este strans legat de cumparatorii produselor sale, care alcatuiesc piata sa de desfacere, in absenta careia nu ar mai avea cui sa vanda si nici sa-si recupereze treptat creantele anterioare”.

Varujan Vosganian a amintit si ca masurile pe care le-a propus in acest caz au fost in prima faza aprobate de Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu, ulterior continuate la propunerea ministrului Agriculturii Dacian Ciolos, pentru ca in final sa fie amplificate de premierul emil Boc printr-o ordonatat de urgenta aprobata printr-o lege promulgata de presedintele Traian Basescu. In ceea ce ii priveste pe acestia, Vosganian considera ca ar fi trebuit sa fie inclusi de catre DIICOT lor in asa-zisul complot.

Comentarii

# Papagalul vorbitor date 7 October 2013 19:30 +3

Daca nu iesi public sa relatezi discutia cu Traian Basescu esti UN PAPAGAL !

# unul din lumea cea mare date 7 October 2013 20:21 +3

asta cu cit iese mai des in public cu atit seamana mai tare cu vasilica!!!!!!! doamne justitia asta romaneasca este numai din NIMICURI,,FORMATA???!!!!!!!!!!!!!

# albert date 8 October 2013 08:47 -4

Asta asa a ramas de la revolutie cand A TRAS ! Or fi murit ? N-or fi murit ? Cati or fi murit ? Cati or fi scapat ? Asta va ramane taina lor ... a lui si a celor care-l santajaza

# hai sictir date 8 October 2013 08:55 -3

Se feresc ca de dracu sa mai ajunga in fata instantei de judecata distinsii alesi ai neamului. Sub pretextul \"dosarului politic\" orice lepra din parlament va sta ascunsa in spatele votului colegilor de partid. Deci orice alt cetatean poate fi trimis in judecata dar nesimtitii astia de politicieni nu. Abia astept MCV-ul, sa vad cum jigodismul din aceasta tara este perceput de exterior. Bravo luju, prezentul articol se inscrie in lunga serie a celor care-i apara pe acesti infractori in costume scumpe.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva