psdolt
23 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

ZDROBIREA DIICOT – Procurorul Mircea Hrudei a obtinut definitiv la ICCJ reincadrarea in DIICOT, la 3 ani dupa ce fostul sef Daniel Horodniceanu l-a dat afara pentru exercitarea necorespunzatoare a atributiilor. ICCJ i-a dat dreptate dupa ce CCR a declarat neconstitutionala posibilitatea ca seful DIICOT sa revoce procurori pentru exercitarea necorespunzatoare a atributiilor. Cand conducea DIICOT Cluj, Hrudei a incasat achitari definitive dupa ce 4 oameni statusera luni intregi in arest (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

20 November 2020 16:04
Vizualizari: 8350

Un procuror controversat, dat afara cu scantei din DIICOT, a obtinut definitiv in instanta reincadrarea in Directia pentru Investigarea Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism dupa ce a obtinut o victorie rasunatoare la Curtea Constitutionala.



Ne referim la procurorul Mircea Lucian Hrudei (foto), cel care la 3 noiembrie 2020 a castigat la Inalta Curte de Casatie si Justitie procesul in care a contestat ordinul prin care fostul sef al DIICOT Daniel Horodniceanu l-a revocat din parchet.


Iata mai intai minuta hotararii nr. 5694/2020, pronuntate de judecatorii ICCJ Adriana Elena Gherasim, Emilia Claudia Visoiu si Adela Vintila in dosarul nr. 4103/2/2017:


Admite recursul formulat de catre reclamantul Hrudei Mircea-Lucian impotriva sentintei nr. 1488/28.03.2018 pronuntate de Curtea de Apel Bucuresti in dosarul nr. 4103/2/2017.

Caseaza sentinta atacata si in rejudecare:

Admite in parte cererea de chemare in judecata formulata si precizata de reclamantul Hrudei Mircea-Lucian in contradictoriu cu paratii Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Procurorul Sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Colegiul de Conducere al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Dispune anularea:

- Ordinului nr. 564 din 29.06.2017 emis de procurorul sef al DIICOT privind revocarea din functia de procuror in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism;

- a Ordinului nr. 647/23.08.2017 emis de procurorul sef al DIICOT privind completarea ordinului nr. 564 din 29.06.2017;

- a tuturor operatiunilor administrative care au stat la baza emiterii Ordinului nr. 564 din 29.06.2017 si a Ordinului nr. 647/23.08.2017.

Dispune reintegrarea reclamantului Hrudei Mircea-Lucian in functia detinuta anterior, aceea de procuror in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Respinge restul pretentiilor. Obliga paratii la plata catre reclamant a sumei de 4.250 lei reprezentand cheltuieli de judecata partiale. Obliga paratii la plata catre recurent a sumei de 2.777,50 lei reprezentand cheltuieli de judecata in recurs. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 3 noiembrie 2020”.


Horodniceanu a avut numai vorbe grele pentru Hrudei


Foarte pe scurt (gasiti detalii in linkurile de la final), amintim ca in iunie 2017, Daniel Horodniceanu a emis un ordin prin care l-a revocat din DIICOT pe Mircea Hrudei, acuzandu-l de „exercitarea necorespunzatoare a atributiilor specifice functiei (...), concretizata, in esenta, prin deficiente in activitatea de urmarire penala, tergiversarea nejustificata a solutionarii cauzelor repartizate, neindeplinirea obligatiei legale de a dispune masuri asiguratorii in dosare cu prejudicii mari, adoptarea unor solutii apreciate ca nelegale si netemeinice, infirmate ca atare de catre procurorul ierarhic superior, nerespectarea confidentialitatii in dosarele in curs de solutionare, exercitarea de activitati de cercetare in afara unui cadru procesual legal, dar si aspecte ce pot conduce la o posibila imixtiune in activitatea altui procuror”.

Nu a administrat in mod eficient urmarirea penala in anumite dosare ce i-au fost repartizate, anumite acte de urmarire penala administrate neavand legatura cu starea de fapt, a dispus anumite solutii de clasare al caror temei de drept a fost schimbat de instanta de judecata, si-a depasit atributiile de serviciu, dispunand intocmirea unor acte de cercetare penala in dosare ce nu erau date in instrumentarea sa, a efectuat verificari fara a exista un cadru procesual in acest sens si nu a luat nicio masura asiguratorie intr-o cauza penala, desi [se impunea acest lucru]”, mai spunea Horodniceanu in acelasi ordin.

Mircea Hrudei a contestat ordinul lui Daniel Horodniceanu, dar a pierdut la fond. Pe 28 martie 2018, in aceeasi cauza nr. 4103/2/2017, judecatoarea Raluca Ioana Carpen de la Curtea de Apel Bucuresti i-a respins actiunea.


Prezentam minuta sentintei nr. 1488/2018:


Respinge exceptia inadmisibilitatii. Respinge actiunea ca neintemeiata. Cu recurs in 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucuresti. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei, azi, 28.03.2018”.


Sa dea acatiste de sanatatea judecatorilor CCR!


Dupa cum spuneam la inceput, biruinta din recurs, de la Inalta Curte, a venit dupa ce procurorul Mircea Hrudei a obtinut din partea Curtii Constitutionale a Romaniei desfiintarea partiala a art. 5, alin. 4 din OUG 78/2016 privind organizarea si functionarea DIICOT, care prevede in felul urmator: „procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism pot fi revocati prin ordin al procurorului-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor specifice functiei sau in cazul aplicarii unei sanctiuni disciplinare”.

Cu majoritate de voturi (7 la 2, opinii separate de la Livia Stanciu si Simina Tanasescu), CCR a stabilit ca este neconstitutionala sintagma „in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor specifice functiei”. In esenta, in motivarea Deciziei nr. 384/2020, Curtea Constitutionala a stabilit ca legea trebuie sa prevada criterii si conditii obiective pentru evaluarea procurorilor DIICOT de catre seful parchetului, iar sintagma „in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor specifice functiei” este lipsita de claritate si de previzibilitate.

De pilda, nu se reglementeaza modul in care persoana vizata ia cunostinta de aspectele constatate, posibilitatea persoanei vizate de a fi ascultata ori posibilitatea de a contesta aspectele constatate, textul criticat stabilind doar ca procurorul-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism poate revoca procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor specifice functiei”, a punctat CCR.


Paradeala din 2012 l-a adus pe Hrudei in lumina reflectoarelor


Incheiem, mentionand ca procurorul Mircea Hrudei a ajuns celebru in noiembrie 2012, pe vremea cand conducea DIICOT Cluj. El a incasat atunci o usturatoare achitare definitiva la ICCJ, in cazul a patru inculpati acuzati de un atentat cu explozibil. Toti cei patru barbati statusera zece luni in arest preventiv, in dosarul instrumentat de Hrudei.


* Cititi aici istoria lui Mircea Hrudei

* Cititi aici motivarea deciziei CCR

* Cititi aici detalii despre achitarile din 2012


sursa foto: Muzicainstantelor.ro

Comentarii

# mitica date 20 November 2020 19:09 +2

Toate bune si frumoase dar cu Daniel Horodniceanu cum ramane,ce trebuie sa facem cu acest individ? Sa plateasca daune si sa fie dat afara din magistratura.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva