psdolt
24 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

ZERO SOLUTII PENTRU DEPOPULAREA PUSCARIILOR – Planul pentru imbunatatirea conditiilor de detentie adoptat de MJ exclude masurile pe termen scurt. Ministresa Pruna argumenteaza: „Adoptarea unei gratieri sau amnistii se adreseaza numai efectului, nu si cauzelor supraaglomerarii... In Cehia 24% din persoanele care au beneficiat de legea gratierii colective in anul 2013 au recidivat”. Deficitul de spatiu din sistemul penitenciar este de 9.408 locuri (Planul)

Scris de: A.P. | pdf | print

27 July 2016 13:27
Vizualizari: 15144

Ministerul Justitiei condus de Raluca Pruna (foto 2) a lansat un amplu proces de informare si consultare publica cu privire la situatia sistemului penitenciar din Romania si masurile ce pot fi luate pentru imbunatatirea conditiilor de detentie si reducerea sustenabila a supraaglomerarii. Anuntul a fost facut de Ministerul Justitiei, marti 26 iulie 2016, si este insotit de un Plan de masuri, adoptat la 30 iunie 2016 impreuna cu Administratia Nationala a Penitenciarelor si intrat in vigoare la 1 iulie 2016.

Ministerul Justitiei urmareste astfel crearea unei platforme prin care societatea civila sa exprime puncte de vedere cu privire la unele optiuni identificate de Ministerul Justitiei in vederea imbunatatirii efective si sustenabile a conditiilor de detentie ce includ si supraaglomerarea”, se arata in comunicatul MJ.


Asadar, supraaglomerarea - catalogata de CEDO drept principala cauza a dezastrului din puscariile romanesti - este inclusa de Ministerul Justitiei la rubrica „si altele”, ca si cum conditiile inumane ar fi cauza suprapopularii, si nu invers.

Desi admite ca „in prezent, deficitul de locuri din sistemul penitenciar romanesc este de 9.408 locuri” - „Potrivit standardelor Consiliului Europei (4 mp pentru cei aflati in regimurile inchis si de maxima siguranta sau 6 mc pentru cei aflati in regim deschis si semi-deschis), sistemul penitenciar din Romania are o capacitate de 18.826 locuri. Raportat la numarul de persoane aflate in custodie (28.234 la 30.06.2016), deficitul este de 9.408 locuri” -, niciuna dintre masurile propuse de Ministerul Justitiei nu este de natura sa produca vreun efect pe termen scurt (1-2 ani) in sensul descongestionarii celulelor suprapopulate. In aceste conditii, ne intrebam cine va plati cele 80-100 de milioane de euro pe an despre care vorbea ministresa Raluca Pruna in contextul iminentei hotari-pilot care ne paste la CEDO si care de altfel a si determinat Ministerul Justitiei sa conceapa un plan de masuri?

Astfel, documentul emis de ministerul Ralucai Pruna vorbeste despre sporirea capacitatii de cazare din inchisori cu 10.850 de locuri pana in 2023. Masura ar implica inclusiv cresterea numarului de penitenciare de la 44 la 46, prin construirea a doua noi centre de detentie, precum si modernizarea a 1.651 de locuri. Pe termen scurt (pana la 1 ianuarie 2018), MJ propune construirea a 875 noi locuri cazare, adica sub 10% din deficitul total acual:

Etapa I (2016-2017) - 875 de locuri noi (Bacau, Rahova, Codlea, Craiova, Gherla, Gaesti, Oradea Satu-Mare, Slobozia, Timisoara, Targsor, Targu-Mures, Tulcea, C.E. Buzias, C.E. Tg. Ocna, Sp. Dej)

Etapa II (2018-2020) – 7.520 de locuri noi (toate unitatile cu exceptia penitenciarelor Bacau, Oradea, Satu Mare, Slobozia, Timisoara, Tulcea)

Etapa III (2021-2023) – 2.500 de locuri noi (doua penitenciare nou-construite)

In ceea ce priveste masurile cu caracter legislativ, ministerul condus de Raluca Pruna exclude din start gratierea colectiva, pe motiv ca un sfert din persoanele eliberate ar recidiva, iar solutia ar fi una exceptionala:

In examinarea masurilor legislative, Ministerul Justitiei are in vedere ca adoptarea unei gratieri sau amnistii se adreseaza numai efectului, nu si cauzelor supraaglomerarii. In planul politicii penale, se identifica efecte cu privire la recidiva, iar experienta altor state arata ca astfel de masuri sunt urmate de refacerea aglomerarii pe termen scurt. De exemplu, in Cehia, 24% din persoanele care au beneficiat de legea gratierii colective in anul 2013 au recidivat.

Masurile de inlaturare a executarii pedepsei au caracter exceptional si trebuie sa tina seama de efectul pentru societate, fiind necesar un echilibru intre actul de clementa si nevoia de dreptate a societatii.

Caracterul exceptional al unei masuri de gratiere este retinut si de Consiliul Europei. Astfel, Comitetul pentru Prevenirea Torturii mentiona in cazul Georgiei: 'Problema supraaglomerarii din penitenciare si a inflatiei populatiei carcerale nu poate fi solutionata intr-o maniera cuprinzatoare si durabila prin utilizarea acestor metode exceptionale. In plus, se mai retineca 'graba in care s-a desfasurat procedura de amnistie, la care s-a adaugat absenta pregatirii eliberarii si a structurilor de sprijin exterior adecvat, antreneaza riscul ca un numar semnificativ al detinutilor eliberati sa revina in penitenciare intr-o perioada scurta de timp”.

Prezentam in continuare comunicatul MJ impreuna cu Planul de masuri (atasat si la final):

Ministerul Justitiei a lansat marti, 26 iulie 2016, un amplu proces de informare si consultare publica cu privire la situatia sistemului penitenciar din Romania si masurile ce pot fi luate pentru imbunatatirea conditiilor de detentie si reducerea sustenabila a supraaglomerarii.

Prin acest proces Ministerul Justitiei doreste informarea si consultarea publicului cu privire la situatia sistemului penitenciar din Romania, aducand in atentia publicului planul de masuri adoptat impreuna cu Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) la 30 iunie 2016.

Ministerul Justitiei urmareste astfel crearea unei platforme prin care societatea civila sa exprime puncte de vedere cu privire la unele optiuni identificate de Ministerul Justitiei in vederea imbunatatirii efective si sustenabile a conditiilor de detentie ce includ si supraaglomerarea.

Contributiile primite vor sprijini definitivarea unui pachet de masuri integrate, pe termen scurt, mediu si lung care sa duca la reducerea sustenabila a supraaglomerarii si imbunatatirea conditiilor de detentie: masuri pentru consolidarea infrastructurii, masuri pentru imbunatatirea calitatii vietii persoanelor private de libertate, facilitarea reintegrarii sociale, consolidarea probatiunii, masuri legislative.

Consultarea este sustinuta in plan local si printr-o serie de intalniri regionale la Iasi, Timisoara, Cluj, Craiova si Bucuresti cu parteneri institutionali si organizatii neguvernamentale.

Data limita pana la care sunt asteptate propuneri din partea cetatenilor este 9 septembrie 2016.

Mai multe detalii referitor la aceasta consultare puteti gasi aici:

http://www.just.ro/sistemul-penitenciar-din-romania/”.

*Sistemul penitenciar din Romania. Masuri pentru reducerea sustenabila a supraaglomerarii si imbunatatirea conditiilor de detentie

*Plan de Actiune Sectorial pentru Imbunatatirea Conditiilor de Detentie – corespunzator Strategiei de Dezvoltare a Sistemului Judiciar 2015-2020, obiectivul A.4 „Imbunatatirea conditiilor de detentie si cresterea sanselor de reintegrare sociala a persoanelor private de libertate” (in vigoare de la 1 iulie 2016)

*Cititi, pe aceeasi tema, articolul „Hotararea-pilot e inevitabila”

Comentarii

# Herta date 27 July 2016 13:43 +11

Nu se rezolva absolut nimic ce aceste masuri.Asta nu este plan asta este poezie.

# TÂNDALĂ date 27 July 2016 14:13 +11

Duduia Perje vorbește de cauze + efect, mai ceva ca la materialism dialectic. Alte țări care au grațiat găinarii sunt pe dinafară or domnia sa e habarnistă?

# mai oameni buni date 27 July 2016 13:45 +7

dak e urgenta sa vina Parlamentu' din vacanta si sa amnistieze/gratieze. DOAR PARLAMENTU' POATE FACE ASTA PRIN LEGE - ASA ZICE CONTESTATIA ... sau, de fapt, nu se doreste asta, ci doar improscarea cu orice pret cu noroi a MJ? ... :D :D :D tare de tot. pe de alta parte, PARLAMENTU' knd a plecat in vacanta pt 3 luni parca a limitat atributiile/puterile guvernului, hmmm? gresesc? :-* :-* :-*

# Petra date 27 July 2016 14:30 +9

Cum sa nu existe o rata asa de mare de infracționalitate daca nimeni nu se gandeste si la recitivisti. Ei au cea mai mare nevoie de integrare in societate. Doamna pruna stiti de ce recitivisti recidivează ? Pentru ca nimeni nu ii integrează in societate... Daca dv aveti o parere proasta despre cei recitivisti dar societatea civilă ??? Dv instigati la rautate . De ce doamna nu ajutati si infractori ? Ei au nevoie de munca si de sprijinul societăți . Eu chiar nu cred ca un infractor vrea sa devină infractor de drag sau de placere!!!! Eu cred ca din cauza unora ca dv . Ati spus ca trebue rezolvată cauza... Stiti ca re este cauza recitivii??? Lipsa unui loc de munca dezinteresul celor ca dv.

# pelin date 27 July 2016 15:02 +13

Cu siguranta cam 90% din cei care au gresit pt.prima data nu se mai intorc la puscarie,pt.ca nu se poate compara cu un recidivist...sunt mai cu capul pe umeri,(o greseala se poate intampla oricui)ex.ai ranit pe cineva lovindu-l cu masina.La puscarie vei gasi celule mici si friguroase cu 20-25-30 de detinuti,paturi supra etajate,cu saltele de pe vrema lui Ceausescu,plosnite si sobolani cat pisicile peste tot,mancare de toata groaza,dar si alte dezastre.Fata de aceste conditii cutremurtoare sar impune in regim de urgenta,o analiza teminica,in scopul gratierii,doar pt,cei inchisi urmare unor mici greseli,sau nu stiu ce gainarii.Nu este o nenorocire,dar nimeni nu se gandeste la acest lucru!Desi in toate statele democratice-civilzate,gratierile vin periodic.Pruna dar si alti factori aflati la putere,au pomenit despre gratieri,dovedindu-se simple poezii!!!!

# Raluca date 27 July 2016 15:09 0

Bună ziua, Doresc sa propuneți grațierea persoanelor private de libertate cu o pedeapsa de executare de 3 ani fără acte de violenta. Pentru a evita recidiva și supraaglomerarea din nou în penitenciare ar trebuie sa sprijiniți următoarele: munca în folosul comunitatii, serviciul de probatiune sa fie cu un personal mărit , competent și la un alt nivel de perfecționare, iar la eliberare sa fie programe de monitorizare, reintegrare, incluziune în societate. Măriri de personal în probatiune, asistenți sociali, psihologi, pedagogi, colaborari/parteneriate cu ONG'URI atât din tara cât și din strainatate, transparenta în adminstratia si conducerea PNT. Programe de susținere familiei persoanelor private de libertate, permisie ca și compensație în urna activitatilor. Condiții de igiena decente, preturile de la magazinele penitenciarului sa fie la fel ca cele de pe piata. Sper sa reușiți sa puteți schimba în acest domeniu. Multumesc!!! Succes!!!

# laura date 27 July 2016 15:43 +5

Un plan de masuri inadecvat. ACUM, IN ACEST MOMENT, cum vedeti reducerea supraaglomerarii? Inchisori ce se vor construi in anii urmatori? Masuri alternative de executare! Puneti in aplicare bratara de supraveghere! Trimiteti oamenii la munca, nu la trandaveala in celula. Sa-si plateasca fiecare bratara, sa munceasca cu 60% salariu, pana la ispasire! De ce va este teama de altceva, decat pedeapsa sub cheie? Asa se vor disciplina, vor realiza reintegrarea sociala, vor sta cu frica in san, pentru ceea ce fac.

# Cristi date 27 July 2016 15:49 +4

Nu vreau sa vorbesc urat , dar acest personal se vede ca este un pui de securist !!! e de o prostie greu de imaginat ca sa vorbesc frumos si sa nu spun ca e PROASTA DE BUBUIE ! pai bine mai ministra PRUNII , da chiar decizi tu asa pe banii nostri ce sa faci ? da ia de la mamicuta ta si de la taticutul tau securist banii astia si plateste i si nu de la sanatate sau de la invatamant ca si asa sunt praf si acolo . Da chiar e asa un lucru imposibil sa propui gratierea si amnistia  ?  adica i alte tari mult mai civilizate ca noi in care conditiile depaseau cu mult conditiile din penitenciarele noastre s a putut da si tu mai cu mot , nu poti , pai de asta romanul isi mertia soarta, eu nu ti doresc decat un singur lucru sa ajungi si tu acolo in conditiile alea sa vad atunci ce ai sa mai spui, atat iti doresc, Ministresa PRUNII este excact la fel ca orice personal fost securist care nu vede bine in ceea ce face decat daca face rau! AI auzit MADAM PRUNA de MILA? sau Romanii au uitat de asa ceva

# steluta date 27 July 2016 15:55 +3

din poza de mai sus lipsesc Basescu , Boc , Videanu , Blaga si protectorii lor Kovesi , Coldea , Maior , Morar , Camelia Bogdan ..etc

# stelutul date 27 July 2016 19:53 +1

...in spate se vede si zimbetul lui nea' dan....

# Cristi, bai Cristi date 27 July 2016 17:08 +7

tu stii care sunt atributiile diferitelor institutii din stat? PARLAMENTUL POATE SA GRATIEZE/AMNISTIEZE nu Guvernul. Asa zice CONSTITUTIA ... e o chestie elementara ... nu mai striga degeaba la Guvern! striga la Parlament sa vina din vacanta si sa rezolvre problema daca aprecizi ca e una urgenta.

# Libertate date 27 July 2016 17:28 +5

Este necesar să dăm o șansă și acestor oameni care au fost condamnați unii pe drept alții din ura judecătorului și pe placul procurorului să vină o amnistie și să răspundă magistrații de faptelele lor !

# Aura date 27 July 2016 18:59 +4

Aceasta creatura indolenta care este madam Pruna s-a "remarcat" inca de la instalare prinr-un habarnism letal la adresa Romaniei. Remarcati ca este printre putinii ministri ramasi pe pozitie indiferent ca tara va trebui sa plateasca 80 de milioane de euro datorita ei, bani care ar trebui deturnati de la Educatie sau Sanatate si ea face programe fanteziste pentru criza inchisorilor pe 7-8 ani in viitor, cand deja guvernul isi face bagajele. Si cine o tine in brate pe madam Pruna ? Ei , cine ?! Ciolos in primul rand supervizat de dulapul interlop de la Cotroceni ! Ei lasa ca fraierii "plateste"!

# alina date 28 July 2016 02:55 +1

Doamna Pruna faceti ceva ca ne distrugeti familiile,orice masura luata cat de mica ar fi este buna sa se elibereze penitenciarele.vorbesc cu sotul meu care este inchis in acest sistem si imi spune zilnic ca numai suporta nu au apa potabila constant nu au frigidere sunt rupti de la realitate,numai stiu cum sa il incurajez..gasiti o varianta pentru rezolvare ca este multa lume disperata..ganditiva ca majoritatea au familii si ei sunt tot disperati.Va multumesc!

# alina? date 28 July 2016 13:00 0

da' in spitale, scoli, gradinite, sunt frigidere? ai idee? eu stiu ca nu ... de ce penitenciarele ar trebui sa fie primele dotate cu astfel de aparatura? .. sunt rupti de realitate .. adica? nu au acces la net, ca tv-uri au in majoritatea celulelor ... si as mai putea continua. Pe de alta parte, de ce nu te adresezi cu o astfel de cerere Parlamentarului din circumscritia/colegiul tau sa faca o initiativa legislativa, sa isi cheme colegii din vacanta cea de 3 luni si sa faca o sesiune extraodinara pt rez problemei? ... hmmm, si ar mai fi ceva ... Parlamentul a interzis guvernului (prima data de '90 pana azi) sa legifereze in domeniul justitiei in vacanta parlamentara (ce de 3 luni) ... stiai?

# vasile date 29 July 2016 20:08 0

Alina, paradoxul exemplului cu spitalul si scoala nu arata decat gradul de incapacitate al sistemului. Nu inseamna ca penitenciarul (care-i tot institutie de reeducare ca o scoala sau de tratament comportamental ca un spital) nu trebuie cu atat mai mult sa aiba. Calculeaza doar ca am voie sa cumpar mancare o data pe sapt si sa primesc ceva de acasa o data pe luna. Cum fac, pentru numele lui Dumnezeu, sa mananc? ca am fost condamnat la privare de libertate nu la privare de alimente nealterate..

# vasile date 29 July 2016 20:01 +1

Ministresa zice corect: gratierea nu este o solutie pentru supraaglomerare, ea este insa o solutie pentru incapacitatea statului de a imi asigura ispasirea pedepsei fara tortura generata de lipsa spatiului. Si da, este o solutie extra-ordinara, asa cum este si situatia in care am locuit in arest preventiv 5 persoane (uneori 6) avand spatiu util (arie totala minus paturi si ******) de 3 metri patrati timp de 5 luni!!!! A avea plimbare insemna sa iesi intr-o camera fara tavan in suprafata de cca 15mp (in arest) sau intr-o cusca de 100mp pt aprox 50-60 pers (la Rahova multi renuntau sa iasa pt ca nu era mare diferenta). Sunt o multime de aspecte care deriva din suprapo******re: igiena nu poate fi respectata (2x1.5 ore de apa calda, 8-10 detinuti, rezulta ca ma pot spala max 18 minute saptamanal, incl. haine) si de aici plosnitele si sobolanii.. 250 detinuti in sarcina unui singur educator duce la recidiva... La serv. probatiune 20 ofiteri trebuie sa supravegheze cateva mii de suspendari...

# Pita date 31 July 2016 19:38 +1

De ce nu se fac anchete în pnt ias câți oameni au murit acolo din ordinul lui directorul vulpe toate se musamalizeaza cine se crede acest om nu se gândește ca Dumnezeu e deasupra eu nu am nici o putere si nu pot dovedi dar cine ma crede ma crede cine nu asta este

# Karina date 11 August 2016 20:15 -1

Eu sunt de acord sa se dea gratiere si este necesar acest lucru!Sa se faca intr-un fel pentru ca sunt foarte multi oameni nevinovati acolo!In tara asta pedepsele se dau de frica sa nu ajunga dosarele de la politie la parchet in cazul unor judecatori care au comis si ei infractiuni grave (vatamari corporale din culpa s.a.).Ar trebui sa ii controleze cineva si pe ei.

# artistul date 1 September 2016 10:37 +1

Inainte de a fi senatori,deputati si ministri sau presedinti , sunteti totusi oameni. In inchisori este multa disperare, cei inchisi pentru prima data sunt efectiv prabusiti psihic, sunt unii cu studii superioare care au savirsit fapte minore in raport cu grupul cu care au fost asociati si condamnati la fel cu cei care au fost dirijorii excrocheriilor si care au beneficiat de ce au facut. Judecatorii i-au condamnat la gramada si i-au obligat la plata de sume in solidar, nu au tinut cont de probele din dosar. ELIBERATII, APROBATI LEGEA GRATIERII SI AMNISTIEI. Ginditiva si la familiile lor, nu le destramati. Sa va ajute Bunul Dumnezeu asa cum ginditi si actionati.

# Artistul date 5 September 2016 15:56 +1

Aveti o gindire eronata despre oameni in general, in mod special despre detinuti. Nu toti detinutii sunt la fel, sunt multi care au ajuns din nimicuri in puscarii, altii din proasta gestionare de catre judecatorii a cauzelor pentru care au fost judecati, au judecat si condamnat aproape la fel in dosar toti inculpatii. Tinindu-i in inchisori ii determinati sa devina recidivisti. Ajutatii sa redevina utili societatii, poate nu toti, dar marea majoritate au vazut ce ii poate astepta in caz de comiterea altor greseli. Nu ii terminati psihic, data dovada ca mai sunteti si oameni si mai mult urmati exemplul altor tari civilizate care au aprobat gratierea si amnistia, nu ramineti mereu ultimii, fiti mindri ca sunteti ROMANI. Demonstrati ca aveti caracter, nu va lasati condusi de cei cu alte interese. Veti primi respectul rominilor. Un tata necejit.

# Agentul 007 date 13 September 2016 17:49 0

Buna ziua ! Vreau sa va dau si eu o idee care ar putea sa ajute la marirea numarului locurilor de detinere din puscarii. Pornind de la intrebarea : de ce tineti functionale 5 SPITALE PENITENCIAR ? Cand ati putea face puscarii in aceste locatii, iar serviciile sa le externalizati.Jandarmii nu ar putea duce detinutii la instanta ? La spital daca e urgenta se apeleaza 112 si asa medicii din penitenciarele spital fac garzi degeaba,nu pun macar o perfuzie, daca e vreo urgenta cheama 112, pastile si injectii ar putea primi detinutii si de la cabinetele medicale din puscarii, care sunt functionale, ba chiar sunt si infirmerii pe langa cabinetele medicale unde stau detinutii cu pile;cabinetele medicale din puscarii ar putea incheia contract cu CASAOPSNAJ ca si medicii de familie din afara;ce noi daca avem nevoie de o injectie sau o pastila ne internam in spital ? De ce s-au infiintat medici de familie pentru noi cei din libertate ? Faceti la fel si pentru detinuti.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva