1200%, RATA DE ACHITARI IN DNA – Fabulos, DNA Targu Mures conduce detasat in topul ratangiilor pe anul 2020, cu o rata de achitari de 1200%: 12 achitati, raportat la 1 inculpat trimis in judecata prin rechizitoriu. DNA Targu Mures este urmata in clasament de DNA Brasov, cu 240%, si DNA Oradea, cu 122%. DNA Alba Iulia sta cel mai bine. DNA Ploiesti, DNA Suceava si DNA Timisoara si-au ascuns achitarile, desi ele exista (Documente)
Desi a reusit sa isi mai reduca numarul de achitari in 2020, beneficiind si de faptul ca instantele nu au judecat luni bune din cauza restrictiilor impuse de pandemia Covid, DNA continua sa aiba o rata a rateurilor impresionanta. Daca ponderea generala de achitari anuntata oficial de parchetul anticoruptie, condus de Crin Nicu Bologa (foto), pentru anul 2020 a fost de 30% (raportata cu bagarea la gramada a rechizitoriilor si a acordurilor de recunoastere a vinovatiei), in teritoriu continua sa se inregistreze rezultate dezastruoase.
Pare greu de crezut la prima vedere, insa a existat o structura a DNA unde rata de achitari a fost de 1200%. Este vorba despre DNA Targu Mures, condusa de procuroarea Claudia Doina Vinersar, structura care va ramane probabil in istoria parchetelor din cauza rezultatelor negative inregistrate in 2020, si nu doar a parchetelor din Romania.
Lumea Justitiei prezinta in editia de astazi topul structurilor teritoriale ale DNA, in functie de rata de achitari pe anul 2020. Facem precizarea rata de achitari a fost calculata conform modului impus de CSM in 2015 (Hotararea nr. 1265 din 24 noiembrie 2015), adica prin raportarea achitatilor dintr-un an la numarul inculpatilor trimisi in judecata in acelasi an. De asemenea, am indicat atat rata de achitari raportata doar la numarul inculpatilor trimisi in judecata prin rechizitorii, cat si la cea raportata la numarul de inculpati trimisi in judecata prin rechizitorii si numarul de acorduri de recunoastere a vinovatiei incheiate. Totusi, cel putin din punctul nostru de vedere si ai magistratilor pe care i-am consultat, o rata curata de achitari este cea reiesita ca urmare a raportarii strict a numarului de inculpati trimisi in judecata prin rechizitorii. Asta intrucat incheierea unui acord de recunoastere a vinovatiei nu inseamna judecarea unui inculpat, ci doar supunerea acordului de recunoastere a vinovatiei aprobarii judecatorului. Mai mult, chiar in sistemul Ecris exista categorii distincte: cea a sesizarii instantei cu rechizitoriu, si cea a sesizarii instantei cu acord de recunoastere a vinovatiei.
DNA Ploiesti, DNA Suceava si DNA Timisoara n-au zis nimic de achitari
Pe de alta parte, observam ca din cele 14 structuri teritoriale ale DNA doar 11 dintre acestea au trecut numarul de achitari incasate in 2020, chiar daca unele dintre ele nu au indicat rata, probabil pentru a ingreuna calcularea procentului de rateuri. Cele care nu au facut nicio mentiune privind achitarile incasate in 2020 sunt DNA Ploiesti, DNA Suceava si DNA Timisoara. Cu toate ca au existat achitari in dosare instrumentate de respectivele servicii teritoriale.
Iata mai intai clasamentul structurilor teritoriale ale DNA in 2020 in functie de achitarile incasate (rata de achitari calculata prin raportarea celor achitati la numarul de inculpati trimisi in judecata strict in baza rechizitoriilor, fara acorduri de recunoastere a vinovatiei):
1. DNA Targu Mures: rata de achitari de 1200%;
2. DNA Brasov: rata de achitari de 240%;
3. DNA Oradea: rata de achitari de 122,2%;
4. DNA Craiova: rata de achitari de 100%;
5. DNA Pitesti: rata de achitari de 57,1%;
6. DNA Iasi: rata de achitari de 50%;
7. DNA Galati: rata de achitari de 50%;
8. DNA Constanta: rata de achitari de 43,1%;
9. DNA Cluj: rata de achitari de 38%;
10. DNA Bacau: rata de achitari de 17,8%;
11. DNA Alba Iulia: rata de achitari de 5,26%;
Prezentam mai jos rezultatele obtinute de fiecare structura teritoriala a DNA in 2020.
DNA Targu Mures
DNA Targu Mures nu a precizat in datele oferite pentru elaborarea raportului de activitate al DNA pe 2020 care a fost rata achitarilor din acest an. DNA Targu Mures a indicat doar faptul ca, in 2020, a fost trimis in judecata un singur inculpat prin rechizitoriu, fiind pronuntate in schimb hotarari definitive privind achitarea a 12 inculpati. Rezulta asadar o rata de achitari pentru 2020 de 1200%. Rata ar fi mai mica insa daca luam in calcul si cele 2 acorduri de recunoastere a vinovatiei incheiate, pe langa inculpatul trimis in judecata prin rechizitoriu. Mai precis, rata de achitari ar fi de 400% (vezi facsimil 1).
DNA Brasov
La DNA Brasov, vestita pentru decaparile facute sub vechea sefie a lui Cornel David Deca, astazi manageriata de procurorul George Danie Danca, observam o necorelare de date. Concret, DNA Brasov anunta ca: “Indicatorul statistic privind ponderea achitarilor/restituirilor definitive din totalul trimiterilor in judecata este de – 140% (5 inculpati trimisi in judecata in anul 2020/12 inculpati achitati definitiv in anul 2020)”. Totusi, daca tinem cont de cei 12 inculpati achitati si cei 5 inculpati trimisi in judecata, rata de achitari este de 240%. Nu a fost incheiat niciun acord de recunoastere a vinovatiei (vezi facsimil 2).
DNA Oradea
In 2020, DNA Oradea a obtinut o rata de achitari de 110%. Nici aceasta structura nu a indicat rata de achitari, ci doar numarul de inculpati trimisi in judecata in 2020 si cei achitati in 2020. Asadar, avem 10 inculpati trimisi in judecata si 11 inculpati achitati in 2020. Dintre cei 10 inculpati trimisi in judecata, a existat un inculpat care a facut acord de recunoastere a vinovatiei. Rezulta asadar ca 9 inculpati au fost trimisi in judecata prin rechizitorii, ceea ce face ca rata de achitari sa fie de 122,2%. Daca insa calculam prin raportarea celor 11 achitati la cei 10 inculpati trimisi in judecata (deci inclusiv acordul de recunoastere a vinovatiei), atunci rata de achitari ar fi de 110% (vezi facsimil 3).
DNA Craiova
Aceeasi practica o intalnim si la DNA Craiova, structura care la randul ei a evitat sa mentioneze o rata de achitari. Asta probabil pentru ca si aici vorbim despre o rata de achitari mare. Mai exact de 100%, intrucat, in 2020, DNA Craiova a trimis in judecata 9 inculpati prin rechizitorii, incasand 9 achitari definitive. Daca la cei 9 inculpati trimisi in judecata prin rechizitorii ii punem si pe cei 8 care au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei (in total 17), rata de achitari s-ar injumatati, fiind de 52,9% (vezi facsimil 4).
DNA Pitesti
Nici DNA Pitesti nu a precizat rata de achitari. Ea a fost insa de de 57,1%. Asta intrucat, in 2020, structura condusa de procuroarea Simona Stefania Constantinescu a trimis in judecata 7 inculpati prin rechizitorii, in timp ce au fost pronuntate 4 achitari definitive. Pe langa cei 7 inculpati trimisi in judecata prin rechizitorii, a existat si un acord de recunoastere a vinovatiei. Asadar, 8 inculpati in total. Daca facem calculul ratei de achitari incluzand acordul de recunoastere a vinovatiei, atunci ea ar fi putin mai mica, si anume 50% (vezi facsimil 5).
DNA Iasi
Condusa de procuroarea Alina Moraru, DNA Iasi a trimis in judecata prin rechizitorii 14 inculpati in 2020, precizand ca a incasat in acelasi an 7 achitari definitive. Reiese asadar o rata de achitari de 50%. Au existat, de asemenea, si 4 acorduri de recunoastere a vinovatiei, iar daca le luam in calcul si pe acestea ar rezulta o rata de achitari de 38% (vezi facsimil 6).
DNA Galati
In sfarsit avem o structura DNA care indica in mod clar rata de achitari pentru 2020. Este vorba despre DNA Galati, in fruntea careia se afla procuroarea Mihaela Leu. Astfel, DNA Galati a anuntat pentru 2020 o rata de achitari de 21,05%: 4 inculpati achitati definitiv, 19 inculpati trimisi in judecata. Dintre cei 19 inculpati indicati ca fiind trimisi in judecata, doar 8 dintre ei au fost trimisi in judecata cu rechizitorii, restul de 11 incheind acorduri de recunoastere a vinovatiei. Drept urmare, raportand cei 4 inculpati achitati definitiv la cei 8 inculpati trimisi in judecata, rezulta o rata de achitari mai mare, si anume de 50% (vezi facsimil 8).
DNA Constanta
In 2020, DNA Constanta, structura cunoscuta in ultimii ani pentru numeroase rateuri si condusa in prezent de celebru procuror Andrei Bodean, a trimis in judecata 44 de inculpati. In acelasi an 2020, DNA Constanta a incasat 19 achitari. Rata de achitare: 43,1%. Desigur, daca la acesti 44 de inculpati ii punem si pe cei 21 cu care s-au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei (deci in total 65 de inculpati) ar rezulta o rata de achitari mai mica, de 29,2% (vezi facsimil 7).
DNA Cluj
DNA Cluj a prezentat pentru 2020 o rata de achitare de 19%, raportata la 8 achitati definitiv si 41 de inculpati trimisi in judecata. Dintre cei 41 de inculpati trimisi in judecata, 20 au facut acorduri de recunoastere a vinovatiei, fata de restul de 21 fiind emise rechizitorii. Calculand cei 8 achitati definitiv la cei 21 de inculpati trimisi in judecata prin rechizitorii, rezulta astfel o rata de achitari de pentru DNA Cluj (condusa de procuroarea Anca Gabriela Marincean) de 38% (vezi facsimil 9).
DNA Bacau
In ceea ce priveste DNA Bacau, structura condusa de Cornelia Hrincescu, aceasta a indicat pentru 2020 o rata de achitari de 11,6, tinand cont de cei 5 inculpati achitati definitiv si cei 43 de inculpati trimisi in judecata. Dintre cei 43 de inculpati despre care DNA Bacau afirma ca au fost trimisi in judecata, doar fata de 28 de inculpati s-a emis rechizitoriu, ceilalti facand acorduri de recunoastere a vinovatiei. In concluzie, raportandu-ne la cei 5 inculpati achitati definitiv si cei 28 de inculpati trimisi in judecata prin rechizitoriu, rata de achitari este mult mai mare, mai exact de 17,8% (vezi facsimil 10).
DNA Alba Iulia
In raportul de activitate al parchetului anticoruptie, DNA Alba Iulia (condusa de procuroarea Alina Diana Rasovan) figureaza cu o rata de achitari de 5,26%, calculata in baza faptului ca s-au inregistrat o achitare si 19 inculpati trimisi in judecata. Este o rata de achitari curata, in conditiile in care toti cei 19 inculpati au fost trimisi in judecata prin rechizitorii, nefiind incheiat vreun acord de recunoastere a vinovatiei (vezi facsimil 11).
DNA Ploiesti, DNA Suceava si DNA Timisoara si-au ascuns achitarile
Asa cum precizam la inceputul articolului au existat trei structuri – DNA Ploiesti (condusa de procurorul Catalin Lefter), DNA Suceava (condusa de procuroarea Mihaela Mihai Popa) si DNA Timisoara (condusa de procurorul Lucian Claudiu Rus) – care si-au ascuns achitarile, neexistand nicio referire in acest sens in sectiunile dedicate respectivelor servicii teritoriale.
Cu toate acestea, in 2020 au fost dispuse achitari in dosarele instrumentate de DNA Ploiesti, DNA Suceava si DNA Timisoara, ele fiind trecute chiar in raportul de activitate al DNA, la capitolul “Prezentarea achitarilor definitive din anul 2020”, dupa cum veti putea vedea in continuare.
Iata ce se precizeaza in raportul de activitate al parchetului anticoruptie in ceea ce priveste DNA Ploiesti (vezi facsimil 12):
Iata achitarile incasate de DNA Ploiesti, enumerate in raportul de activitate al DNA (vezi facsimil 13, 14 si 15):
Iata ce se precizeaza in raportul de activitate al parchetului anticoruptie in ceea ce priveste DNA Suceava (vezi facsimil 16):
Iata achitarile incasate de DNA Suceava, enumerate in raportul de activitate al DNA (vezi facsimil 17, 18, 19, 20, 21, 22 si 23):
Iata ce se precizeaza in raportul de activitate al parchetului anticoruptie in ceea ce priveste DNA Timisoara (vezi facsimil 24):
Iata achitarile incasate de DNA Timisoara, enumerate in raportul de activitate al DNA (vezi facsimil 25, 26, 27, 28 si 29):
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# MN 28 February 2021 12:27 +6
# Teodor 28 February 2021 15:56 +2
# nae din dealul feleacului 28 February 2021 16:32 +4
# coco 28 February 2021 17:49 +1
# mitica 28 February 2021 18:58 +8
# banditu coroiu 28 February 2021 19:18 +3
# Obicinuința comportamentală a Porkului DNA 1 March 2021 04:05 +1
# Obicinuința comportamentală a Porkului DNA 1 March 2021 04:07 +1
# Obicinuința comportamentală a Porkului DNA 1 March 2021 04:09 +2
# santinela 1 March 2021 07:17 0
# VIKY 1 March 2021 10:44 +4
# Eu 1 March 2021 12:21 0
# @Eu 1 March 2021 14:13 0
# @Eu 1 March 2021 14:16 0
# Obs 1 March 2021 18:32 +1