200.000 EURO, PENTRU SLUTIREA UNUI COPIL - Doctorul Constantin Ciobanu de la Spitalul "M.S. Curie" a fost condamnat la 4 luni inchisoare cu suspendare si obligat sa plateasca, in solidar cu asiguratorii, daune morale si materiale pentru vatamarea prin neglijenta a unei fetite de 3 ani. Judecatorii Matei si Ion-Tudoran de la CAB: “Medicului nu i se imputa generarea in sine a unei surse de pericol, ci ca nu a impiedicat producerea rezultatului, printr-o interventie adecvata” (Decizia)
Judecatorii Dorel George Matei si Corneliu Bogdan Ion-Tudoran, de la Sectia a I-a penala a Curtii de Apel Bucuresti, l-au condamnat pe Constantin Ciobanu, medic specialist in ortopedie-chirurgie la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "M.S. Curie", la 4 luni de inchisoare cu suspendare pentru vatamare corporala din culpa in forma agravata. Doctorul a fost gasit vinovat de malpraxis, responsabil de vatamarea grava a unei paciente in varsta de 3 ani prin omisiunea de a supraveghea evolutia unei fracturi la femur, neglijenta care i-a cauzat micutei "infirmitate si slutire".
Prin Decizia nr. 726 din 5 iunie 2014 pronuntata in dosarul nr. 24.490/4/2012, instanta a stabilit ca partea vatamata, reprezentata de avocata Raluca Simion (foto), este indreptatita sa primeasca 100.000 euro daune materiale, 100.000 euro daune morale si 2.660 lei cheltuieli judiciare. Obligatia revine, in solidar, medicului, asiguratorului de raspundere civila al acestuia si asiguratorului spitalului, ca parte responsabila civilmente. Instanta de control judiciar a confirmat in parte sentinta pronuntata la fond de Judecatoria Sectorului 4, in sensul ca a mentinut pedeapsa aplicata medicului si cuantumul daunelor morale, dar a majorat considerabil suma acordata reprezentantilor legali ai pacientei cu titlu de daune materiale, de la 8.183 de lei, la 100.000 de euro.
Aspect interesant, hotararea CAB in aceasta cauza a fost pronuntata cu 6 zile inainte ca Inalta Curte de Casatie si Justitie sa oblige CNADNR sa ii plateasca suma-record de 1 milion de euro daune morale tinerei Georgiana Elena Ghegeliu, careia medicii au fost nevoiti sa ii amputeze bratul drept din cauza unei rani suferite intr-un accident rutier.
Prezentam pasaje din Decizia CAB (intertitlurile apartin redactiei):
"In speta dedusa judecatii, in mod corect judecatorul fondului a concluzionat, pe baza ansamblului material probator (concluzie insusita si de instanta de control judiciar) ca tractiunea continua cu benzi adezive a creat starea de pericol ce consta in instalarea sindromului de compartiment, cu consecinta producerii leziunilor nervoase si musculare ce au necesitat 150-180 zile de ingrijiri medicale si a consecintelor morfofunctionale si estetice care au generat infirmitate si slutire. Medicului nu i se imputa, asadar, generarea in sine a unei surse de pericol, ci faptul ca nu a impiedicat producerea rezultatului, printr-o interventie adecvata, culpa sa constand in omisiunea de a supraveghea in mod corespunzator evolutia pacientei si de a diagnostica acest sindrom de compartiment. Din concluziile raportului de expertiza medico-legala si din declaratiile martorului E.D.M., instanta de fond a retinut ca este posibila aparitia unui sindrom de compartiment la un copil de aproximativ 3 ani (varsta partii vatamate in intervalul de timp in care a fost tratata de catre inculpat), iar in depistarea si tratarea acestuia este esentiala o interventie intr-un interval de timp de ordinul orelor. Drept urmare, pierderea acestui moment critic a generat ireversibilitatea leziunilor mentionate anterior. Inculpatul a declarat in fata judecatorului de la fond ca a constatat existenta leziunilor cutanate in a 4-a zi de spitalizare a minorei, fara a mentiona ca aceste aspecte ii fusesera aduse la cunostinta de catre medicul rezident Vlad Costel, care controlase anterior, la insistentele reprezentantei legale a minorei, evolutia tratamentului sub acele benzi, respectiv, fara a motiva nesupravegherea minorei".
Cum au motivat cei doi judecatori pedeapsa de 4 luni de inchisoare cu suspendare aplicata medicului
"Toate cele de mai sus imprima infractiunii savarsite o gravitate proprie, de care trebuie sa se tina seama la aplicarea pedepsei concrete. A aplica o pedepasa necorespunzatoare acestei gravitati ar insemna fie a-l supune pe infractor unui spor de privatiuni sau restrictii, necesar pentru a corecta conduita sa, fie, dimpotriva, a-i impune o suferinta care, datorita intensitatii sale reduse, in loc sa-l intimideze si sa-l indrepte, mai degraba il incurajeaza sa persevereze in incalcarea legii penale. Adaptarea pedepsei implica, in al doilea rand, cerinta de a se tine seama, sub multiplele ei aspecte, de persoana infractorului. Infractorul – persoana fizica concreta – este cel care trebuie reeducat si intimidat pentru a nu mai savarsi alte infractiuni; vointa, ratiunea, sentimentele sale trebuie sa fie in asa fel influentate incat el sa-si modifice comportamentul, iar acest rezultat sa nu fie numai de moment, trecator, ci de durata, statornic. Or, pentru ca o asemenea transformare in procesele psihice si in conduita celui condamnat sa poata fi operata prin mijlocirea pedepsei, este imperios ca la stabilirea acesteia sa se aiba in vedere personalitatea condamnatului, in toata complexitatea structurii sale.
Totodata, Curtea retine ca pedeapsa aplicata (4 luni inchisoare) este proportionala cu gravitatea faptei (determinata de culpa inculpatului) si cu imprejurarile concrete de savarsire, justa in raport cu consecinta produsa (vindecare 150-180 zile de ingrijiri medicale, consecinte morfofunctionale si estetice ce au generat infirmitate si slutire) si echitabila din perspectiva circumstantelor personale ale inculpatului (lipsit de antecedente penale, in varsta de 49 de ani la data comiterii faptei, bine integrat social si avand o conduita procesuala ireprosabila)".
Latura civila. CAB a mentinut cuantumul daunelor morale, dar a modificat substantial sentinta JS4 sub aspectul daunelor materiale
"Din probele administrate rezulta cu certitudine ca prin fapta sa inculpatul Ciobanu Constantin a produs un prejudiciu grav partii vatamate ..., in varsta de numai 2 ani si 7 luni la data comiterii faptei.
In ceea ce priveste daunele materiale, Curtea constata ca prima instanta le priveste sub un mod restrictiv, fiind acordate despagubiri doar pentru prejudiciul material de la data savarsirii faptei pana in prezent. Curtea subliniaza ca raspunderea civila delictuala implica acoperirea integrala a prejudiciului, nu numai a celui prezent, dar si a celui viitor, cu conditia ca acesta sa fie cert.
Curtea considera, pornind de la varsta partii vatamate ca un element incontestabil, faptul ca aceasta este supusa unui proces natural de crestere, element ce determina modificarea particularitatilor anatomice ale membrelor supuse protezarii, cu directa consecinta a necesitatii schimbarii periodice a acestora.
Curtea considera ca fiind rezonabila estimarea facuta de partea vatamata ..., prin intermediul motivelor de apel, in sensul ca durata estimata de viata este de 70 de ani. Va avea in vedere, din facturile depuse la dosar, ca pretul unei orteze este de aproximativ 500 de euro si, conform opiniilor medicale de specialitate, aceasta ar trebui facuta o data la 6 luni. Curtea este constienta de faptul ca victima trebuie sa se supuna unor tratamente de kinetoterapie, pe toata durata vietii.
Or, toate acestea nu reprezinta altceva decat un prejudiciu viitor, cert si cuantificabil, astfel incat acesta trebuie sa fie acoperit de persoanele care raspund pe latura civila.
Ar fi total oneros pentru victima sa fie obligata de instanta ca din 6 in 6 luni sa promoveze cate un nou proces impotriva persoanelor raspunzatoare pe latura civila, in conditiile in care Curtea este convinsa inca din acest moment de certitudinea acestui prejudiciu.
Suma de 100.000 euro, ca despagubiri materiale, este apreciata de instanta ca echitabila si rezonabila.
Daunele morale stabilite in cuantum de 100.000 de euro sunt apreciate de Curte drept suficiente si rezonabile, apte a constitui o justa despagubire acordata victimei pentru prejudiciile de ordin nepatrimonial suferite.
Pe de o parte, Curtea constata ca este neindoielnic faptul ca, in momentele de durere cauzate reprezentantilor partii civile cauzate de traumele prin care minora trecea (un copil de nici 3 ani), acestia nu au avut in vedere preconstituirea de probe care sa faca dovada tuturor cheltuielilor ocazionate de fiecare din nevoile care au urmat.
In plus, literatura juridica a aratat ca 'raspunderea medicala va fi angajata si in cazul prejudiciilor viitoare, dar certe. Daca in urma unei erori medicale un tanar a ramas cu o incapacitate fizica partiala, aceasta poate evolua in viitor, in functie de circumstante necunoscute la momentul actual. In acest caz, riscul care afecteaza cuantumul prejudiciului nu trebuie sa constituie o piedica in repararea acestuia. In caz contrar, judecatorii ar trebui sa dea hotarari de fiecare data cand este vorba despre un prejudiciu susceptibil de indemnizat pe un interval de mai multi ani'. Or, in speta de fata, Curtea constata ca au fost demonstrate cu prisosinta, in repetate randuri, atat gravitatea, cat si caracterul cert al prejudiciului suferit de minora ..., atat pentru prezent, cat si pentru viitor, dar si certitudinile agravarii pentru viitor a acestui prejudiciu.
Cat priveste prejudiciul nepatrimonial produs, si acesta are atat caracter temporar, cat si permanent. Temporar – cat priveste deficitul functional, incapacitatea functionala suferita mai ales in cursul spitalizarilor si cu ocazia tratamentelor recuperatorii urmate, suferintele fizice si psihice indurate in cursul spitalizarilor si in cursul nesfarsitelor sedinte de kinetoterapie, supunerea in permanenta la controale si investigatii medicale – si permanent – cat priveste deficitul functional permanent (schiopatarea, mersul stepat), cat si prejudiciul de agrement (prin prisma incapacitatii de a desfasura anumite activitati specifice varstei, de a se bucura de copilarie, si mai apoi de a se imbraca asa cum isi doreste, de a se bucura pe deplin de viata), precum si prejudiciul estetic permanent (a carui posibilitate de a se ameliora, fara a fi garantata de vreun medic, se poate incerca doar in urma unor interventii medicale laborioase si extrem de costisitoare). Cat priveste prejudiciul sexual si prejudiciul de realizare in viata, atat limitarea automata a optiunilor pentru alegerea unei profesii, dar si pierderea sperantei si a sansei normale de a realia o viata fireasca de familie din cauza specificului si gravitatii handicapului.
Toate categoriile de prejudiciu enuntate anterior au si un cert caracter evolutiv, cu implicatii atat patrimoniale, cat si extrapatrimoniale, atat pe fondul agravarii problemelor de mers si postura (deja a dezvoltat scolioza in S, constatata medical), cat si, dintr-o alta perspectiva, pe masura constientizarii, odata cu inaintarea in varsta, a incapacitatii reale de a desfasura o viata normala si de a face alegerile pe care si le doreste. Prejudiciul estetic, din acest punct de vedere, pentru o tanara femeie, va avea grave implicatii atat de ordin fizic si psihic (cu consecinte multiple, din nou, privitor la acceptarea in societate, intemeierea unei familii, precum si in plan profesional).
Aceste elemente invederate de reprezentantii partii civile urmeaza a fi insusite de instanta, fiind apreciate drept pertinente si rezonabile. Curtea constata ca se impune a se acorda intreaga suma de bani pana la cuantumul solicitat".
*Cititi aici concluziile scrise depuse de aparatoarea pacientei, avocata Raluca Simion
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Mda
5 October 2014 15:11
+1
# felicitari
5 October 2014 21:05
+2
# unul din lumea cea mare
6 October 2014 00:17
-2
# avocatTM
6 October 2014 01:41
-2
# Cat le revine
6 October 2014 12:51
0
# Adi
6 October 2014 17:15
+1
# ADEVARUL
6 October 2014 19:56
0
# Axinte Gina
6 August 2016 15:59
0
# Mariana
9 December 2016 23:19
0
# Ana
21 March 2019 17:06
0