12 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

530 de zile, prim termen la litigiile de munca la Tribunalul Bucuresti - CSM si MJ nu fac nimic sa scoata din avarie Tribunalul Capitalei. Predoiu da vina pe CSM ca nu redistribuie personalul in sistem

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

20 November 2011 13:21
Vizualizari: 7150

Blocajul dosarelor de litigii de munca si asigurari sociale de la Sectia VIII a Tribunalului Bucuresti, care a generat situatia incredibila ca primul termen alocat de la depunerea unei actiuni la instanta sa depaseasca 530 de zile, a fost cauzat de o serie de probleme care nu tin de activitatea magistratilor acestei Sectii, ci de factori exteriori. Lumeajustitiei.ro a aflat care sunt cauzele obiective care au generat aceasta situatie catastrofala. Situatia de haos a fost generata de impotenta CSM si a Ministerului Justitiei de a lua masurile ce se impuneau pentru evitarea acestei situatii care ii aduce pe justitiabili la disperare, in special pe pensionarii care risca sa inceteze din viata pana la solutionarea cauzei lor in care care solicita de regula recalcularea pensiei. La nenumaratele solicitari ale TB adresate MJ, s-a raspuns cu inflexibilitate de catre ministrul Predoiu ca nu se va suplimenta nimic si ca CSM este cel care ar trebui sa redistribuie personalul existent in sistem pentru a se completa numarul lipsa de judecatori si personal auxiliar de la cel mai mare tribunal din tara.


Predoiu nu va da nimic. Considera ca a facut destul si ca CSM trebuie sa-si dea silinta

Faptul ca trebuie sa astepti un an si jumatate de la depunerea actiunii si pana la primul termen de judecata a fost determinat in principal de lipsa acuta de personal (judecatori, asistenti judiciari si grefieri) si de dublarea numarului de dosare in 2011, comparativ cu 2010. Dublarea numarului de dosare a fost generata de politica economica a Guvernului Boc, in special de legile privind recalcularea pensiilor (mai ales la militari) si de masurile de reorganizare din institutiile publice, care au generat concedieri masive. La Sectia a VIII-a exista in schema 26 de judecatori, insa fizic sunt doar 21. La cei 21 de judecatori exista doar 12 asistenti judiciari din partea sindicatelor si patronatelor, fara de care nu se poate judeca, sub sanctiunea nulitatii. Cum un judecator trebuie sa intre in sala cu doi asistenti judiciari in complet, numarul acestora din urma este insuficient. Ar fi trebuit sa fie cel putin dublu. Din acest motiv, judecatorii Sectiei intra mai rar in sedinte, dar cu mult mai multe dosare decat de obicei – circa 80 – 100/sedinta. De asemenea exista o lipsa majora de grefieri, doar 12, la cei 21 de judecatori. Desi s-au efectuat zeci de demersuri scrise in ultimul an, in care conducerea TB a solicitat Ministerului Justitiei suplimentarea posturilor, ministrul Predoiu a fost inflexibil.

Iata ce a raspuns Predoiu intr-una din ultimile sale adrese: „... CAB si instantele din raza dvs. de competenta s-au adresat Ministerului Justitiei cu cereri similare, cu o frecventa de neimaginat, in raport cu raspunsurile furnizate de Ministerul Justitiei, transmise dvs. inca de la prima solicitare (...) este foarte adevarat ca activitatea instantelor a crescut din perspectiva numarului de dosare si ca urmare a unor imprejurari conjucturale, determinate de intrarea in vigoare a unor acte normative cu impact asupra litigiilor de munca, in special, operatiune care are caracter definitiv, in raport cu principiile care guverneaza cariera judecatorilor. De aceea, in astfel de imprejurari, CSM este dator sa redistribuie personalul existent, dupa necesitatile reale ale instantelor din sistem si sa dezvolte politici de detasare, transfer, promovare eficiente, astfel cum s-a subliniat si in Strategia de Resurse Umane a Sistemului Judiciar – varianta imbunatatita 2010 – si in Planul de actiuni aferent (...) existenta unor posturi vacante in sistem, inclusiv la instantele pe care le coordonati, nu justifica cererea de suplimentare a schemelor de personal. Nu in ultimul rand, fata de neindeplinirea atributiilor de redistribuire a resurselor umane in cadrul sistemului judiciar de catre CSM, trebuie sa ne focalizam atentia asupra rezultatelor studiilor de impact, in plina desfasurare, care pot oferi indicii in legatura cu resursele umane afectate sistemului judiciar, in prezent. Pana la finalizarea acestora, in raport cu lipsa unor analize fundamentate in sensul mentionat, Ministerul Justitiei nu are posibilitatea de a va satisface cererea de suplimentare a schemelor de personal (...)”

Revenind la situatia Sectiei a VIII-a, judecatorii cu care am stat de vorba ne-au precizat ca intra in sedinte cu un numar de dosare constant mai mare decat media, si care depasesc ca numar de puncte de complexitate cu mult limita stabilita prin programul de normare a muncii stabilit de CSM. Si chiar daca se intra mai rar in sedinte, din cauza lipsei de grefieri si de asistenti judiciari, numarul de dosare pe cap de judecator nu este deloc mai mic. Un mare of al judecatorilor Sectiei a VIII-a este si lipsa spatiilor. Ei stau ingramaditi cate 4-5 intr-un biroul, unele incaperi sunt fara lumina de zi, si exista doar doua sali de judecata, plus una de imprumut de la Sectia de contencios in care se intra stand la coada, adica se asteapta sa se termine sedinta, pentru a se putea prelua sala. Pentru intrarea cat de cat in normalitate, ar fi nevoie ca in scurt timp sa se aduca 10 judecatori, 10 asistenti judiciari si grefieri tot cam pe-atat.

Se mai poate vorbi de act de justitie de calitate in aceste conditii? Cei cu care am stat de vorba sustin ca „ne straduim sa citim tot ce e esential in dosar”; „incercam sa solutionam cauzele de regula in maximum doua termene”. Din pacate insa, in materia litigiilor de munca nu exista inca o practica unitara, chiar daca intre judecatorii Sectiei au loc intalniri saptamanale pe discutarea solutiilor. Practica unitara, pana in prezent, nu exista decat pe drepturile salariale ale profesorilor, iar pe restul se asteapta reglementarea prin recursuri in interesul legii.

In pofida situatiei de mai sus, existenta la scara mai redusa si la celelalte sectii ale Tribunalului Bucuresti, judecatorii acestei instante nu au reusit sa intruneasca cvorumul la sedinta de vineri 18.11.2011 cand l-au chemat in fata lor pe membrul CSM Adrian Toni Neacsu, in vederea revocarii acestuia pentru lipsa de solutii fata de problemele instantei.

Comentarii

# Prostovanii date 20 November 2011 21:57 -3

Nu ne intereseaza, sa moara sub dosare daca au fost in stare sa-l pupe-n dos pe Toni Neacsu dupa ce au cerut revocarea lui. Pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti!

# ds date 21 November 2011 14:37 -2

s-asa dau solutii la comanda. eu propun sa dea termen intr-o zi pentru toate dosarele si apoi sa faca copy -paste la sentinte. bineinteles cu motivarea respingerii "ca nu au identificat surse de finantare" asa cum a dat ordin piratul.

# Georgescu date 21 November 2011 18:51 +2

Predoiu ar trebui si el sa faca o facultate de drept si apoi, daca va reusi vreodata sa intre in magistratura sa exerseze macar 1 an sa vada ce misto e munca asta. :-)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.12.2024 – Ponta, executat la cererea lui Portocala

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva