4 June 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

9 Mai. Ziua Victoriei sau un fake clasic rusesc?

Scris de: Avocat Vladimir CIOLACU | pdf | print

10 May 2022 12:12
Vizualizari: 2229

Am lasat sa treaca ziua de 9 Mai, am urmarit curios luarile de pozitie ale politicienilor romani sau ale influencerilor pe aceasta tema. Imbratisarea generala a unui fals grosolan, fabricat de propaganda sovietica, m-a impins sa scriu acest text, pentru adevar, pentru istorie, pentru igiena memoriei colective.


 

Acest text nu diminueaza cu nimic imensul efort al Armatei Rosii, sacrificiul milioanelor de cetateni sovietici sau necesitatea zdrobirii Germaniei naziste.

Faptele sunt simple. In noaptea de 6 spre 7 Mai 1945, ora 2:41, in incinta SHAEF (Supreme Headquarter of Allied Expeditionary Force) din orasul Reims, in Franta, generalul Alfred Jodl in calitate de reprezentant al conducatorului legitim al Germaniei, Karl Donitz, a semnat actul de capitulare neconditionata a Germaniei naziste.

Actul prevedea ca operatiunile active vor inceta efectiv pe 8 Mai 1945, ora 23:01.

Din partea aliatilor se gasesc 3 semnaturi, una americana, una sovietica si una franceza.

In dimineata zilei de 8 Mai ziarele londoneze, newyorkeze si pariziene anuntau finalul razboiului.

Stalin, luat prin suprindere, doritor de festivitati pe aceasta tema a avut pretentia ca actul sa fie semnat pe un teritoriu ocupat de sovietici.

In acest context, Karl Donitz il desemneaza pe Wilhelm Keitel, seful OKW (Oberkommando der Wehrmacht) sa semneze un nou document de capitulare la Berlin, in districtul Karlshorst, in fata maresalului sovietic Gheorgi Jukov si a unei delegatii a aliatilor anglo-americani.

Keitel zboara la Berlin (Berlin in care ostilitatile incetasera din 2 Mai 1945, orasul predandu-se neconditionat) si se prezinta in fata lui Jukov in seara zilei de 8 Mai.

Sovieticii au refuzat semnarea pana cand nu s-a implinit ora la care ostilitatile incetau efectiv, asa cum se stabilise prin actul din 7 Mai, adica la ora 23:01. S-a mai discutat, s-a redactat noul document (in fapt aceleasi clauze) si acesta a fost semnat la ora 00:16 a zilei de 9 Mai.

La data si ora semnarii documentului, ostilitatile deja incetasera.

Acesta este un nou exemplu de mistificare a istoriei de catre sovietici.

Germania a capitulat la data de 7 Mai 1945 in fata unei delegatii in care erau reprezentati si sovieticii. Opratiunile militare au incetat pe 8 Mai 1945.

Ziua Victoriei se sarbatoreste la Moscova pe 9 Mai pentru ca asa a vrut Stalin.

In occident Ziua Victoriei este 8 Mai, ziua in care operatiunile active au incetat efectiv.

Poate la anul, politicienii romani, (de)formatorii de opinie de pe Facebook si Instagram, nu ne vor mai povesti despre "tripla insemnatate a zilei de 9 Mai, Ziua Europei, Ziua Victoriei si Ziua Independentei de Stat a Romaniei), ci vor serba asa cum se cuvine Ziua Victoriei in Europa la data de 8 Mai.


P.S. Ziua Victoriei in Europa (contra Germaniei naziste) si nu terminarea celui de al doilea razboi mondial. Terminarea razboiului e o alta poveste de la o alta data.

P.P.S. Ziua Independentei de Stat a Romaniei este sau ar trebui sa fie un subiect de dezbatere academica si nu un dat, e pe 9 Mai si gata. Sigur ca si aici sunt idei care ne vorbesc despre 10 Mai, ziua in care Regele Carol I a salutat actul din 9 Mai al Camerei Deputatilor. Poate ca data de 29 Aprilie 1877, data la care Camera a recunoscut starea de razboi dintre Principatele Romane si Imperiul Otoman sau data de 30 Aprilie 1877, la care Senatul a validat hotararea Camerei, ar fi mai potrivite, dar ramane un subiect de dezbatere. Macar 9 Mai romanesc nu e mistificat ca cel rusesc, la 9 Mai 1877 chiar s-a intamplat ceva, Mihail Kogalniceanu, ministru de externe, dand un raspuns unei interpelari, tine discursul de independenta, independenta proclamata apoi de C.A. Rosetti in calitate de presedinte al Camerei.

La 9 Mai 1945 s-a tinut o comedie absurda, apta de a servi orgoliului rusesc, s-a reeditat actul capitularii din 7 Mai, a capitulat o tara care capitulase deja si care predase armele efectiv pe 8 Mai.

L.E. Gen. Alfred Jodl se dusese la Reims cu insarcinarea de la Karl Donitz sa semneze capitularea doar in fata aliatilor vestici. Dupa ce a comunicat acest lucrur, Gen. Dwight D. Eisenhower i-a spus ca nu va accepta decat capitularea neconditionata pe toate fronturile, respectand astfel intelegerea dintre aliatii vestici si sovietici.

Actul din 7 Mai a fost semnat din partea aliatilor de gen. Walter Bedell Smith si gen. Ivan Alexeievici Susloparov (transliterat conform ortografiei franceze, in document, ca Sousloparov) si gen. Francois Sevez.

Desi prezent la Reims, Eisenhower a refuzat orice intalnire cu germanii pana ce acestia nu semneaza capitularea, spre diferenta de Jukov, care doua zile mai tarziu, a avut pretentia sa se capituleze in fata lui.

Comentarii

# Valentin C date 10 May 2022 14:55 +142

Probabil ca nu aveți în vedere calcul fusului orar... Dar totuși... Rusii mistifica totul... Ca de! Sunt doar rusi. Iar noi nu suntem nici americani, nici englezi și nici o alta mare putere...... Doar un instrument în mâinile marilor puteri... Noi am fost permanent in contratimp cu istoria și cu interesele naționale... Nici cu germanii, nici cu rusii... Am plătit "oalele sparte" Oare se repeta istoria?! Poate ne spuneți domnule : Până când a fost bombardată România de aviația trupelor aliate? Va mulțumesc pentru articol... Deosebit.

# Florin date 10 May 2022 16:05 -4

Interesant comentariu și bine documentat. Dar, nu văd care este obiectul acestei analize.... Carcotași vor spune la Berlin era 08.05.1945 la Moscova era 09.05.1945....detali inutile privind realitățile actuale, un hai să arătăm .....ce? eu nu stiu. Dacă mă iau după memoria mea și după documente existente, nu există un tratat de pace între URSS și Imperiul Nipon, ceea ce în dreptul internațional(ala cu care toată lumea este în gura, de zici că sunt ouale lui Năstase), aceste două țări, sau continuatori acestora sunt în stare de război. Ori, dacă am merge pe acest aspect am consta că de fapt noi suntem încă în al doilea război mondial dar nu stim. Oricum, aia cu sărbătoarea Europei e un pic de mascaradă, că nimeni nu pomenește ce înseamnă în fapt, de teamă să nu supere pe neamț.... Analiza pe acte, o fi și în realitate așa? Cu alte cuvinte, fiecare sărbătorește când vrea și ce vrea....

# Iulian A. date 10 May 2022 21:33 -27

Mai mult m-ar preocupa fake ul cu Franța care "a luptat" împotriva nazismului., decât data la care Germania nazista a semnat armistițiul cu URSS. E evident ca nemții au încercat o șmecherie semnând în vest când luptele grele erau în est... Referitor la 9 mai 1877 nu prea cred ca rămânea în istorie dacă sprijinul rusesc era un fake...sau poate ne spuneți ca armia română a învins singura Imperiul Otoman. Haideți sa lăsăm luju.ro pentru faptele din justiție, iar istoria pentru alții.

# dry drinker date 10 May 2022 21:35 -81

Absolut fascinant. Pah bune. Acum pot sa dorm linistit ca stiu care-i treaba cu 9 mai. Inainte nu stiam si nu dormeam bine. In fine, cand aveti timp sa stabiliti si adevarul istoric despre Jimmy Hoffa. Si dupa aia daca se poate despre asasinarea lui JFK, dupa care sa ne dati un verdict clar.. a fost sau nu palma lui Will Smith regizata? Si ar mai fi, pentru linistea lui Gadea, ca vad ca are o obsesie netratata.. cand moare dom'ne Putin si de ce? Ca de vreo 2 luni tot da verdicte si tot in bara o da de fiecare data. Multumesc anticipat.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.05.2023 – Alerta printre magistrati: varsta de pensionare de 65 de ani

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva