A-BOC-alipsa: In ultimii doi ani, au intrat in insolventa 33.651 firme, 57 de ziare, reviste si edituri si 131 de agentii de publicitate!
In ultimii doi ani si jumatate, multe dintre societatile comerciale din Romania au intrat in procedura de insolventa. Situatia este grava, dar dupa cum arata statisticile, nu mai grava ca in anii anteriori in materia insolventei. In 2010, pe perioada 1 ianuarie - 3 septembrie, s-a declansat procedura de insolventa pentru un numar de 13.757 societati comerciale. In 2009, numarul acestora a fost mai mare, si anume 19.894. In 2008, cifra firmelor intrate in solventa a fost mult mai mica: 15.683. Dupa cum se poate lesne observa, in cei doi ani de guvernare a echipei lui Emil Boc, numarul firmelor care au ajuns in situatia de a nu-si mai putea desfasura activitatea a fost de 33.651.
Presa scrisa a fost distrusa prin razboi economic
Daca luam in calcul doar administratorul si inca trei angajati, peste 100.000 de persoane au avut de suferit din cauza TVA-ului si a birurilor impuse de la oranduire. Astfel, sectorul privat nu a fost deloc ajutat pentru a supravietui si pentru a produce in continuare, iar intrarea in insolventa a avut drept efect si cresterea ratei somajului in fiecare judet.
Pe de alta parte, din al doilea tablou statistic – care inventariaza perioada 1 ianurie 2008 – 30 iunie 2010 - se poate observa care este numarul ziarelor, revistelor si editurilor care si-au incetat activitatea, prin intrarea in insolventa, a fost de 63, din care 57 in ultimii doi ani si 32 in timpul acestui an. Pe langa acestea, 9 programe de televiziune au inchis afacerea. La acestea, adaugam inca 131 agentii de publicitate si sase activitati de studiere a pietei si sondare a opiniei publice. Si aici vorbim de alti someri, foarte multi, pentru ca astfel de activitati presupun un numar mai mare de zece anjajati.
Din toate cifrele statistice adunate rezulta ca actuala Putere a avut tot interesul sa aduca in stare de insolventa o serie de publicatii. Ziare de traditie precum ZIUA, Cotidianul si Gardianul au avut parte de aceeasi soarta. Odata cu ele au disparut si cele mai temute componente ale acestora – arhivele electronice, care contineau anchete de presa bine documentate despre jaful practicat de oamenii politici, si nu numai ei. Multe dintre informatiile despre aceste afaceri nu se mai gasesc azi pe Internet. Evident, ziarele falimentate erau incomode PDL-ului intrucat dezvaluirile acestora au aratat electoratului fata murdara a Puterii actuale. De la venirea la Putere a tandemului Boc-Basescu, cei doi si-au facut un titlu de glorie in a numai sustine presa scrisa cu publicitate guvernamentala, desi oriunde in statele europene guvernele sustin aceste segmente prin campanii de informare publica, tocmai pentru a impiedica disparitia „cainelui de paza al democratiei”. E important de precizat aici ca presa scrisa este singurul segment media unde se fac dezvaluiri bine documentate, in vreme ce televiziune functioneaza strict pe criterii publicitare si publica doar ce se vinde mai bine. Au existat si metode de cumparare a unor ziare incisive, pentru ca imediat dupa achizitie acestora sa li se schimbe linia editoriala intr-una pro-Putere.
De asemenea, posturi de radio sau televiziuni locale care nu au facut jocurile actualilor guvernanti s-au vazut nevoite sa traga obloanele. Intrarea in insolventa a avut drept cauza, pe alocuri, si managementul precar, dar si masurile inexistente pe perioada de criza din ultimii doi ani care sa ofere posibilitatea salvarii unor astfel de afaceri.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii