A DISPARUT CORINA – Transformare de neinteles a sefei ICCJ Corina Corbu. Victima unei inscenari judiciare care o putea trimite dupa gratii, Corbu a devenit promotoarea catuselor. Gand la gand cu ministrul Justitiei Catalin Predoiu, Corina Corbu a convocat judecatorii ICCJ ca sa atace la CCR legea care nu mai prevede inchisoare pentru evaziune fiscala, daca prejudiciul este mai mic de 100.000 euro, iar inculpatii il achita integral sau majorat cu 20%, impreuna cu dobanzi si penalitati
Continua metmorfoza sefei Inaltei Curti de Casatie si Justitie Corina Corbu (foto). Vazuta ca o speranta pentru intregul sistem de justitie si pentru justitiabili la momentul numirii la conducerea instantei supreme, Corina Corbu dezamageste din nou si este tot mai de nerecunoscut. Cel putin in opinia noastra. Dupa ce zilele trecute a girat numirea la sefia CSM a judecatorului Bogdan Mateescu, sustinut de reprezentantul regimului Iohannis Catalin Predoiu (click aici pentru a citi), Corbu s-a transformat intr-o promotoare a catuselor. Asta desi ea insasi a fost victima unei inscenari judiciare oribile, care o putea trimite dupa gratii ani buni.
Concret, sefa ICCJ ii face pe plac ministrului Justitiei Catalin Predoiu si pregateste atacarea la CCR a legii care inlocuieste inchisoarea cu amenda in cazul inculpatilor acuzati de evaziune fiscala, daca acestia achita prejudiciul si daca prejudiciul este mai mic de 100.000 euro. Cu alte cuvinte, Corina Corbu prefera umplerea puscariilor in locul unei masuri moderne si sanatoase, care favorizeaza recuperarea prejudiciilor cauzate prin infractiuni de evaziune fiscala.
Corbu a convocat judecatorii ICCJ
Sefa Inaltei Curti Corina Corbu a convocat joi, 17 decembrie 2020, sedinta Sectiilor Unite ale ICCJ pentru a se discuta sesizarea CCR fata de proiectul de lege de modificare si completare a Legii 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, proiect in care este prevazuta atat inlocuirea inchisorii cu amenda in cazul faptelor de evaziune fiscala, daca prejudiciul este mai mic de 100.000 euro si este platit integral, precum si nepedepsirea inculpatilor daca in cursul urmaririi penale sau in cursul judecatii se achita integral prejudiciul, majorat cu 20%, la care se adauga dobanzi si penalitati.
Iata anuntul ICCJ:
„In conformitate cu dispozitiile art.32 alin. (1) si (4) din Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, republicat, la data de 17 decembrie 2020, orele 14,00, la sediul din Str. Batistei nr.25, judecatorii instantei supreme sunt convocati pentru constituirea in Sectii Unite in vederea exercitarii atributiei prevazuta de dispozitiile art.25 lit.c) din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv, sesizarea Curtii Constitutionale in vederea exercitarii controlului de constitutionalitate, inainte de promulgare, asupra Legii privind modificarea si completarea Legii 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale (PL-x 354/2018/2020)”.
Corbu, pe sufletul lui Predoiu
Demersul sefei ICCJ Corina Corbu vine la doar cateva zile dupa ce ministrul Justitiei Catalin Predoiu si-a exprimat dezacordul fata de proiectul de lege mai sus prezentat. Si nu doar atat, caci Predoiu a cerut Guvernului sa atace proiectul la CCR. Iata insa ca atacarea la CCR este pe cale sa vina din partea Inaltei Curti.
Prezentam reactia ministrului Justitiei Catalin Predoiu:
“Ministerul Justitiei propune Guvernului atacarea la CCR a modificarii Legii 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale (Pl-x 354/2018)
Proiectul de lege a fost votat de Camera Deputatilor la data de 15.12.2020 si prevede posibilitatea inlocuirii pedepsei cu inchisoarea pentru cei inculpati pentru evaziune fiscala daca prejudiciul este pana la 100.000 de euro si daca il achita integral:
-art. 10, alin. (1) in cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art. 8 si 9, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depaseste 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica pedeapsa cu amenda.
-in cazul savarsirii uneia dintre infractiunile prevazute la art. 8 si 9, daca in cursul urmaririi penale sau in cursul judecatii pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseste, facandu-se aplicarea dispozitiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedura penala, cu modificarile si completarile ulterioare;
-Dispozitiile prezentului articol se aplica tuturor inculpatilor chiar daca nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevazut la alin.(1) si (1 prim).
Proiectul modificarii Legii 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale (Pl-x 354/2018) a fost avizat negativ de Guvernul Romaniei si a mai fost atacat la CCR, Curtea acceptand obiectiunile de neconstitutionalitate si declarand proiectul neconstitutional in ansamblul sau”.
UPDATE, ora 16.30 - ICCJ a decis sesizarea CCR
Sursa Foto: qmagazine.ro
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Obs
17 December 2020 13:16
+7
# J de jilava
17 December 2020 13:43
+3
# NM
17 December 2020 14:31
+3
# Lorenzo de Medici
17 December 2020 14:50
+7
# Gilu
17 December 2020 20:23
+1
# maxtor
30 December 2020 06:25
0