5 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

A FOST NEVOIE SA MOARA NISTE TINERI – Ministrul de Interne Catalin Predoiu propune modificari legislative dupa tragedia de la 2 Mai: “Instituirea obligativitatii testului antidrog pentru dobandirea sau reinnoirea permisului... Marirea termenelor pentru restituirea permisului cand a fost anulat ca urmare a consumului de alcool si droguri... Confiscare obligatorie a mijloacelor de transport in care sunt depistate droguri sau conducatorul auto a fost confirmat pozitiv cu droguri”

Scris de: George TARATA | pdf | print

29 August 2023 14:56
Vizualizari: 2452

Desi sunt ani buni de cand Romania a devenit o tara de consum de droguri, iar explozia acestui flagel era una evidenta de multa vreme, din nou a fost nevoie de producerea unei tragedii cumplite pentru ca autoritatile sa anunte masuri pentru prevenirea si combaterea fenomenului din ce in ce mai periculos, si care afecteaza tot mai multi tineri si copii. A fost nevoie ca un sofer inconstient, de doar 19 ani, sa se urce la volan drogat si sa omoare niste tineri de 20 si 21 de ani (ne referim desigur la accidentul din localitatea 2 Mai), pentru ca statul sa se gandeasca la inasprirea legislatiei referitoare la conducerea autovehiculelor sub influenta drogului sau a alcoolului.


 

Ministrul Afacerilor Interne Catalin Predoiu (foto) a dezvaluit luni seara, 28 august 2023, o serie de modificari legislative pe care le va propune Guvernului si Parlamentului. Printre acestea se numara: testarea obligatorie pentru consum de droguri la dobandirea si reinnoirea permisului de conducere, marirea termenelor pentru restituirea permisului daca acesta a fost anulat pentru consum de droguri si alcool, confiscarea autovehiculelor daca in ele se gasesc droguri sau conducatorii autor ies pozitiv la testarea antidrog, introducerea testarii antidrog in scoli.


Sa nu fie iar doar vorbe goale si spectacol media


Desigur, fara a avea deocamdata motive sa punem la indoiala buna intentie a lui Predoiu, nu excludem ipoteza ca aceste modificari sa ramana la nivel declarativ, iar in final, dupa ce emotia publica trece si subiectul nu mai este in prim-plan, sa nu se realizeze absolut nicio schimbare a legislatiei. Cu alte cuvinte, totul sa ramana fix la fel cum este in prezent. Temerile sunt cauzate tocmai de experientele din trecut, cand dupa producerea unor tragedii au fost dispuse fel de fel de controale si reforme, dar in cele din urma absolut nimic nu s-a schimbat, iar repetarea unor tragedii similare este oricand posibila.


Iata anuntul ministrului de Interne Catalin Predoiu:


“Voi propune Guvernului si Parlamentului, legislatie pe urmatoarele directii: masuri care vizeaza conducatorii auto, instituirea obligativitatii testului antidrog cu ocazia examinarii medicale pentru dobandirea sau reinnoirea permisului si extinderea examinarii medicale la restituirea permisului de conducere retinut pentru consumul de alcool si droguri. Deci vrei carnet, test antidrog.

Instituirea unor noi situatii in care efectuarea testarii antidrog-alcool este obligatorie suplimentar prevederilor actuale. Atunci cand in vehicul sunt identificate substante care pot avea caracter psihoactiv, recipiente cu alcool desfacute, conducatorul auto figureaza in baza de date ca a incalcat normele privind consumul de alcool si droguri la volan, precum si cand a comis infractiuni la regimul substantelor interzise.

Marirea termenelor pentru restituirea permisului de conducere atunci cand acesta a fost anulat ca urmare a consumului de alcool si droguri. In prezent, 6 luni de la data executarii pedepsei amenzii sau pedepsei in regim de privare de libertate, voi propune 3 ani. Un an de la data gratierii totale ori a restului de pedeapsa de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere sau de la data implinirii termenului de prescriptie a executarii pedepsei in caz de consum de alcool si droguri. In prezent, repet, este un an. Voi propune 5 ani.

Instituirea masurii de confiscare obligatorie a mijloacelor de transport in care sunt depistate droguri sau conducatori auto a fost confirmat pozitiv cu droguri. Este o prevedere care functioneaza si in state membre ale Uniunii Europene.

Instituirea masurii suspendarii anularii inmatricularii in cazul in care autovehiculul nu detine RCA similar actualei solutii referitoare la ITP.

(...)

Masuri de prevenire a consumului de droguri in scoli.

Subiectul va fi abordat in cadrul Planului National Comun de Actiune – pentru siguranta scolara in 2023-2024 (o prima sedinta – 30 august). Urmarim realizarea unui nou mecanism national de actiune in perspectiva noului an scolar 2023-2024 cu implicarea: Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educatiei, Ministerului Sanatatii, Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de sanse, precum si a Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni. La nivel de ministru voi participa personal. Mecanismul va viza in special lupta impotriva drogurilor, violentei si bullying-ului.

Ca element de noutate, vor fi constituite grupuri de actiune la nivelul fiecarei unitati de invatamant formate din reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Interne, ai unitatii de invatamant, precum si asociatiilor de parinti si elevi.

Analiza posibilitatii testarii antidrog a elevilor de catre personalul medical calificat ce deserveste unitatea de invatamant in situatia in care elevul manifesta vizibil un comportament dezadaptativ caracteristic consumului de droguri (cu acordul parintilor)”.

Comentarii

# Ioana M. date 29 August 2023 15:32 +2

Sa fie testat cand "elevul manifesta vizibil un comportament dezadaptativ caracteristic consumului de droguri " ? Ba ar trebui sa il incarce in salvare si trimis la spital, concomitent cu instiintarea parintilor/tutorelui.In starea asta, droguri sau alcool, nu ar trebui lasat in colectivitate, ci trimis la medic, luat in evidenta.

# Cristina date 29 August 2023 15:35 -27

Felicitari si ptr initiativa! Daca s ar si concretiza ar fi f bine! Cei de genul aceste de drogati si betivi sa fie privati de dreptul legal de a conduce f mult sau chiar definitv . Trebuie sa fie si la noi ca in alte tari ordine cel putin la nivel de a avea dreptul sa circuli im siguranta pe strazi! Haideti sa fim uniti ca putea fi : un copil al nostru, un nepot , ruda sau vecin! Are dreptul sa traiasca nu sa fie strivit de oameni care au pr de acest fel! Felicitari domnul Predoiu !

# Prometheus date 29 August 2023 16:10 -9

Chestia aia cu confiscat mașinile in care se găsesc droguri deschide ușă la niste abuzuri grosolane. In Statele Unite polițiștii nemernici țin tot timpul cu ei niste droguri si când vor sa "te facă" folosesc drogurile respective sub pretextul ca le-au găsit în mașina ta. La fel au făcut la noi de mai multe ori polițiști de la arme si muniții, când veneau acasă sa inspecteze daca armele unora sunt stocate corect, in dulap metalic, mai veneau si cu niste cartușe pentru care respectivul nu avea vreo arma pe permis si le aruncau in dulap, si după aia ziceau "Aaa, ia uite, ai muniție pentru care nu ai permis! Dosar penal!" Si tu nu aveai ce sa-i faci, ca era cuvantul tau contra cuvantului lui. Deci chestia asta e o idee care va duce în mod inevitabil la abuzuri de genul asta.

# jUSTie date 29 August 2023 17:00 +131

Dl Predoiu, felicitari dvs si celor din MAI/IGPR care au gandit aceste masuri. Este de dorit sa nu ramana pe hartie si sa fie puse in aplicare “de indata”. Sa nu se prescrie MORAL nimic din ceea ce ati anuntat. Nu uitati de prevenirea reala a consumului in randul tinerilor (nu prin reclame la TV si radio sau campanii electorale in circumscriptii) de prevenirea si combaterea introducerii in tara a drogurilor (sunt oameni in MAI/IGPR care cunosc foarte bine si e momentul unei meritocratii ) si colaborarea aplicata cu MP (dl PG e in etapa organizarii “soft” prin “monitorizare”). PS pe justitie, faceti dvs. analiza unui dosar de trafic de droguri (si spalarea produselor infractiunii) pe fiecare faza procesuala si stabiliti ce lipseste. Nu uitati ca durata unui proces penal este barometrul sistemului de justitie din fiecare tara. Prevenirea si combaterea infractiunilor sunt strans legate de durata procesului. 7-12 ani un proces penal nu descurajeaza pe nimeni! Succes!

# cârcotaș date 29 August 2023 17:17 +13

Trebuie înăsprită legea, să fie cu pârnaie efectivă o vreme, cu mașina confiscată, cu posibilitatea să reiei carnetul după 5 ani, toate așa, măcar vreo 10 ani. Să văd și eu cocalarul român că merge cu 4o km/h unde e 40, nu depășește coloana, dă prioritate, nu vorbește la telefon, nu aruncă țigări și gunoaie, nu claxonează să te dai din calea lui, nu se urcă băut, drogat, fără acte, fără rca. Și să le dea posibilitatea să execute prin muncă la drumuri, la întreținerea lor. Educație prin bici, că de vorba bună analfabeții și borfelinele nu ascultă.

# Cetateanul date 29 August 2023 17:25 +12

Nutreț pentru cretini! Or zis că or fost demiși unii și alții. Doar că unul se pensionează iar alții or făcut rapoarte de eliberare din funcție pe motiv neimputabile pentru a putea fi împuterniciți și ulterior numiți pe alte funcții de conducere similare. Și asta îi cea mai benignă chestie.

# DODI date 29 August 2023 21:07 +5

A descoperit perdoiu apa caldă și gaura din macaroană. Când era simplu să consulte legislația țărilor cu mari probleme în domeniu. Dar pentru asta trebuie mai mult decât să știi să citeștri. Îți trebuie și curaj și un minim efort intelectual. Ceea ce pentru pupincuristul perdoiu este mai mult decât poate duce.

# Adrian date 29 August 2023 21:32 +14

Obligatoriu, testare antidrog atât la obtinere, redobândire și preschimbare permis de conducere auto

# Robert date 30 August 2023 08:59 +1

O tampenie din toate punctele de vedere! Testarea la droguri pentru TOTI cei care vor sa dobandeasca sau sa-si preschimbe permisul de conducere, ar fi un abuz si o incalcare grosolana atat a Constitutiei, cat si a unui principiu de baza al dreptului penal: prezumtia de nevinovatie. Testeaza-i pe aia care si-au pierdut dreptul de a conduce din cauza drogurilor sau pe cei care inainte de dobandirea permisului, au avut probleme DOVEDITE, cu drogurile, nu pe toti! Confiscarea autovehiculelor, este o tampenie si mai mare, care va da nastere la si mai multe probleme, atat constitutionale, cat si legale! La fel si chestia cu anularea inmatricularii autovehiculelor fara RCA: daca in cazul ITP este o problema care tine de starea tehnica a autovehiculului, problema care face periculoasa circulatia acelui vehicul in trafic, cu totul altfel stau lucrurile in cazul RCA si nu se poate pune sub nici o forma egal intre cele doua!

# Robert date 30 August 2023 09:07 +7

Asa-zisele masuri propuse, sunt doar niste idiotenii, care nu numai ca nu vor rezolva nimic dar vor face, la nivel social, si mai mult rau decat este deja! Pe un drogat, poti sa-l sanctionezi cat vrei, cu orice, pentru ca oricum nu intelege ce i se intampla! Solutia ar fi in descoperirea si decapitarea EFECTIVA a retelelor de traficanti si in internarea fortata in vederea tratarii, a tuturor drogatilor, fie ca sunt conducatori auto sau nu! Dar cum 60% dintre drogati sunt din familii cu putere mare in stat si retelele de trafic sunt intr-un fel sau altul legate sau controlate tocmai de institutiile de forta ale statului... Asa ca, hai sa mai facem niste abuzuri impotriva celor care n-au cum se apara de ele, nu? Da bine la prostime!

# cetatean de moda veche date 30 August 2023 09:28 0

Daca pentru cetatenii care doresc permis de conducere se instituie OBLIGATIVITATEA TESTULUI ANTIDROG SIMILAR CU TESTUL PSIHOLOGIC ,avand in vedere gradul de pericol la care se expun (e obtiunea lor) dar in special PENTRU ceilalti participanti la trafic ,este OK. Confiscarea mijlocului tehnic numai cu ocazia dovezii ca respectivul mijloc este utilizat in TRAFICUL de narcotice( Daca doriti sa luati mijlocul tehnic pt orice alt ceva "SE PLATESTE BUNUL MATERIAL AL CETATEANULUI", de cel ce instituie masura.)- similar cu confiscarea mj.tehnic la savarsirea de infractiuni DAR SI A BANILOR.. Pentru a nu creea DISCRIMINARE, si luand in considerare gradul SPORIT LA CARE SUNT EXPUSI CEI CARE SUNT OBLIGATI SA SE SUPUNA (RESTUL PO******TIEI ) LEGILOR ADOPTATE DE POLITICIENI, ACTIUNILOR ANGAJATILOR STATULUI DIN STRUCTURILE DE FORTA SI A FACTORILOR DE DECIZIE DIN CELELALTE INSTITUTII DE STAT sa FIE INTRODUSA TESTAREA PSIHOLOGICA SI ANTIDROG OBLIGATORIE PERIODICA A PERSONALULUI MAI SUS MENTIONAT.

# cetatean de moda veche date 30 August 2023 10:17 +11

APROPOS , Parca am avut un presedinte - sef de stat , cu raspunderi si functii cu impact asupra po******tiei si tarii pe plan intern si extern , care a DISPUS = HOTARAT masuri si a desfasurat actiuni cu impact asupra "celorlati" stiute si recunoscute public (dar cate nestiute) ca le-a "dispus", "sub influenta lui BACHUS", si nu a condus deci doar o masina. Ca soferii fac puscarie daca dorm la volan. EL? Si ce ne-am mai distrat atunci. Era "COOL", TRENDY.

# Io date 30 August 2023 12:47 -21

Si bineinteles, sunt parinti, fara dragoste de copii, care nu doresc testarea antidrog a elevilor. Pai, e in primul rand in folosul copiilor, vor intra intr un program de dezintoxicare si ii pot recupera pentru familie si societate. Mai tarziu, ca adult, va sfarsi in inchisoare sau spital. Nu va fi capabil sa se intretina singur. Aici e o mare parte a problemei: educatia parintilor, a adultilor!

# Tot io date 31 August 2023 14:40 0

E o falsa problema situatia in care parintii refuza testarea antidrog deoarece ar urma " oprobiul public" Parintii nu realizeaza ca minorul e cunoscut de colegi si profesori ca este consumator, or el declara , or se manifesta specific , or este vazut atunci cand consuma. Nu va mai fi in atentia publica , daca e testat, daca se interneaza si daca depaseste momentul.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 4.03.2024 – Postul lui Buda, scos la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva