psdolt
24 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

A INNEBUNIT INALTA CURTE – In sfarsit, dupa 4-5 mii de mandate de siguranta nationala aprobate in fiecare an in timpul regimului Basescu, ICCJ a reusit o performanta notabila pentru apararea democratiei: a respins primul MSN de la Basescu incoace. In contrapartida, in 2015, ICCJ a admis 2740 de mandate pentru SRI. Uluitor, nicio solicitare de interceptare si inregistrare pe drept comun nu a fost respinsa (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

15 May 2016 12:41
Vizualizari: 10084

Inalta Curte de Casatie si Justitie, condusa de judecatorii Livia Stanciu (foto) si Ionut Matei (foto), au reusit o performanta „uriasa” pentru apararea democratiei si a drepturilor omului. Instanta suprema a dat cu flit SRI in 2015, respingand o cerere de emitere a unui mandat de interceptare pe siguranta nationala. Un lucru „extraordinar” pentru ICCJ, daca ne gandim ca in timpul regimului Basescu erau admise chiar si 4-5 mii de asemenea mandate, pe an.

Astfel, potrivit datelor oferite de Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru Lumeajustitiei.ro, in cursul anului 2015 au existat 2741 de cereri de emitere a unor mandate de siguranta nationala, in baza Legii 51 din 1991. Dintre acestea o cerere a fost respinsa, iar restul de 2740 au fost admise.


Iata datele puse la dispozitie de ICCJ referitoare numarul mandatelor de siguranta nationala emise in 2015:

Numarul propunerilor admise de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in anul 2015, in baza Legii nr. 51/1991 privind securitatea nationala, avand ca obiect emiterea mandatelor de interceptare in baza securitatii nationale este 2740.

Numarul propunerilor respinse de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in anul 2015, in baza Legii nr.51/1991 privind securitatea nationala, avand ca obiect emiterea mandatelor de interceptare in baza securitatii nationale este 1 (unu)”.

Nicio cerere de emitere a unor mandate de interceptare si inregistrare pe infractiuni de drept comun nu a fost respinsa

Asadar, observam ca judecatorii ICCJ au avut oarece suspiciuni in ceea ce priveste o cerere de emitere a unui mandat de interceptare pe siguranta nationala. In schimb, nu a exista nicio problema atunci cand a fost vorba de cereri de emitere a unor mandate de interceptare si inregistrare pentru infractiuni de drept comun. Inalta Curte a primit, in 2015, 224 de asemenea solicitari, toate fiind admise.

Iata datele oferite de ICCJ in legatura cu mandatele de interceptare si inregistrare pe infractiuni de drept comun:

Numarul solicitarilor de emitere a unor mandate de interceptare si inregistrare admise de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in baza Codului de Procedura Penala, in cursul anului 2015 este de 224.

In cursul anului 2015, Inalta Curte de Casatie si Justitie, nu a respins nicio solicitare de emitere a unor mandate de interceptare si infregistrare formulata in baza Codului de procedura penala”.

Nu exista niciun filtru

Pe langa ironia privind „uriasa performanta” reusita de Inalta Curte prin respingerea unei cereri de emitere a unui mandat de siguranta nationala, cifrele prezentate mai sus sunt, in opinia noastra, extrem de ingrijoratoare. Ele arata ca nu exista niciun filtru la nivelul instantei supreme. Ca orice solicitare formulata de procurori, privind emiterea unor mandate de interceptare, ceea ce inseamna automat o intruziune in viata privata, este admisa automat de Inalta Curte.

Situatia alarmanta dezvaluita de Lumeajustitiei.ro ar trebui sa atraga atentia de urgenta autoritatilor competente, care sunt obligate sa declanseze verificari pentru a stabili daca nu cumva in acest caz avem de-a face cu o simpla procedura formala, in care procurorii si SRI cer, iar judecatorii ofera. Iar cand spunem autoritati competente ne referim la Consiliul Superior al Magistraturii si la comisiile de specialitate ale Parlamentului Romaniei. Evident insa sansele ca ceva notabil sa se intample sunt minime, daca nu chiar nule.

*Cititi aici raspunsul ICCJ privind numarul mandatelelor de interceptare emise in 2015

*Cititi aici raspunsul ICCJ privind cererile de emitere a unor mandate de interceptare respinse in 2015

Comentarii

# Lulu date 15 May 2016 15:48 +18

Acest lucru inseamna ca judecatorii nu au niciun rol propriuzis ... sunt pusi doar de fatada ... SRI emite mandatele si tot ei le aproba ... cam asta e ... si asa functioneaza din pacate toata justitia la noi .. securitatea acuza si securitatea judeca ... judecatorii sunt marionete ...  :cry: :cry: :cry:

# Carcotas date 15 May 2016 15:55 +13

Daca in 99,99% din cererile procurorilor raspunsul judecatorilor este afirmativ, de ce trebuie sa mai supunem astfel de cereri neatentiei judectaorilor?

# Mulder, agentul mulder date 15 May 2016 19:34 +12

As ridica o întrebare, cred eu pertinenta în sensul indicat de autorul articolului,  care poate chiar îl completează.  Câți dintre "subiecții" supuși interceptărilor corespondentei și convorbirilor telefonice au primit, asa cum spune codul din 2014, informare ca au fost supuși acestor masuri și cati dintre ei sunt anchetați penal urmare identificării unor infracțiuni la securitatea nationala?! Raspuns : ZERO pt ca în România nu se respecta legea,  iar mermelitorii chinezi nu urmăresc și ce se întâmplă cu mandatul pe care îl dau!

# pelin date 16 May 2016 17:33 +7

In orice STAT DEMOCRATIC,subordonarea juridicului,in fapt a dreptului(ceea ce se intampla la noi),in raport cu orice structura statala,ori ori alta autoritate,aduce o extrema amenintare asupra sigurantei si libertatii cetateanului,alterand echilibrele sociale,administrative,dar si,in general politice.Intersant,imixtiunea politica care se manifesta in sfera juridicului se face cu stirea si sub obladuirea IMOBILIARULUI.....de la Cotroceni!Este vorba de un amestec nedorit in treburile altora!!!!!!!!!!!!

# Maris date 17 May 2016 21:56 0

Mandatul respins viza pe vreunul dintre portejatii lor, nu-i asa?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva