23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

A INVIAT UNJR – Dupa o lunga perioada de tacere in care a asistat impasibila la derapajele de la lege si la hartuirea judecatorilor cu dosare disciplinare inventate, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania il recunoaste pe Bogdan Mateescu presedinte interimar al CSM, functie neprevazuta de lege si Constitutuie. UNJR-ul Danei Girbovan vrea sa identifice cu Bogdan Mateescu si ministrul Justitiei Catalin Predoiu mecanismele prin care justitia este subordonata intereselor puterii

Scris de: George TARATA | pdf | print

17 March 2022 14:20
Vizualizari: 6286

Cei care se intrebau daca Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), condusa de presedinta Curtii de Apel Cluj Dana Girbovan (foto), si-a incetat activitatea pot sta linistiti. UNJR inca mai exista.


 

Dupa o lunga perioada de tacere in care a asistat impasibila la derapajele de la lege comise la varful Justitiei si la hartuirea judecatorilor care s-au luptat pentru sistem cu dosare disciplinare inventate, UNJR-ul Danei Girbovan da semne de viata. O face nu luand pozitie impotriva nesocotirii legii de catre factorii de decizie din sistem, ci girandu-l pe Bogdan Mateescu in functia de presedinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, desi aceasta functie nu este prevazuta de lege si de Constitutie.

UNJR-ul lui Girbovan (candva o judecatoare foarte vocala in apararea colegilor sai si in condamnarea exceselor venite din partea capilor Justitiei) nu are nicio problema sa stea la masa cu un presedinte al CSM extrem de contestat si al carui mandat este astazi pus sub semnul indoielii prin actiuni formulate in instanta de o serie de judecatori, precum cele ale judecatorilor Catalin Magdanela de la Inspectia Judiciara si Livisor Dascalu de la Tribunalul Giurgiu, sau ale celor sapte membri ai CSM (Andrea Chis, Gabriela Baltag, Evelina Oprina, Mihai Balan, Tatiana Toader, Florn Deac si Cristian Mihai Ban).

Astfel, aparand ca fiind total rupta de ceea ce se intampla in sistem, UNJR va incerca sa identifice impreuna cu presedintele interimar al CSM Bogdan Mateescu si cu ministrul Justitiei Catalin Predoiu “mecanismele prin care justitia este subordonata intereselor puterii, modul in care o serveste ulterior si, mai apoi, modalitatea in care mentalitatile si maniera de actiune supravietuiesc si dupa reinstaurarea democratiei”. Se va intampla la conferinta “Dreptul Statului vs Statul Dreptului”, organizata vineri, 18 martie 2022, de UNJR si Asociatia Magistratilor Europeni pentru Democratie si Libertati (MEDEL), in parteneriat cu Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes Bolyai.


Iata anuntul facut pe pagina sa de Facebook, joi, 17 martie 2022, de presedinta UNJR Dana Girbovan si lista participantilor (vezi facsimil):


“Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si Asociatia Magistratilor Europeni pentru Democratie si Libertati (MEDEL) in parteneriat cu Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes Bolyai organizeaza conferinta 'Dreptul Statului vs. Statul Dreptului', pe data de 18 martie 2022, in intervalul 09:00-16:00.

Partener media: JURIDICE.ro

Conferinta se va transmite LIVE, gratuit pe: juridice.ro, juridice.ro/live, https://www.facebook.com/JURIDICE.ro si youtube.com/c/videojuridice.

Conferinta isi propune sa aduca impreuna experti romani si europeni, magistrati si cercetatori, pentru a identifica mecanismele prin care justitia este subordonata intereselor puterii, modul in care o serveste ulterior si, mai apoi, modalitatea in care mentalitatile si maniera de actiune supravietuiesc si dupa reinstaurarea democratiei.

Cunoasterea istoriei este esentiala pentru a permite intelegerea in substanta a modului in care justitia poate deveni o unealta esentiala in slujba puterii, iar trecutul recent din statele comuniste este o lectie valoroasa in acest sens.

Din pacate, studiul istoriei recente, in special din perspectiva rolului pe care justitia l-a avut in instaurarea dictaturii in Romania, este aproape complet ignorat. Materia nu este predata in Universitati, iar studiile doctrinare, cu cateva notabile exceptii, ignora, la randul lor, aceasta perioada.

Acest fapt a permis perpetuarea in Romania a unor mentalitati si practici de origine totalitara si dupa caderea regimului comunist, acestea insinuandu-se in legislatie si practici institutionale dupa 1989. Reflexele institutionale si umane raman si dupa schimbarea regimurilor, iar fara a identifica greselile trecutului nu putem nici sa le recunoastem, cu atat mai putin sa le corectam”.

 


Comentarii

# Jos PSEUDOmagistratii !! date 17 March 2022 16:16 +141

:-x <img src=ops:' /> :lol: :eek: Distinsa DOAMNA, sistemul in-justitiei romane e k un puroi... Si e contagioasa rau aceasta boala, vad k da tircoale si in CIMITIRUL DE ELEFANTI ccr...Il tin ILEGAL pe GOLAN sef la COTETUL csm... QUO VADIS DOMINE??? In curind trece si GENERATIA DVS si ramin NEVERTEBRATII... :zzz

# Justitiabil date 17 March 2022 16:47 +66

Mai vroia si ministrul de justitie. De doamna Roman ati mai auzit ceva? Interesu loarta fesu.

# YanY date 17 March 2022 17:58 +190

Arma,banul și puterea,schimba caracterul omului!

# nae din dealul feleacului date 17 March 2022 20:21 +210

Iete bre,se trezi-se tunsulica dupa ce a fost dresata!Se mai vroia si Ministru la Justitie/Injustitie.Stai jos,nota 4 si vii la reexaminare in toamna!

# maxtor date 17 March 2022 20:28 +108

sa-si mai depuna inca odata cerere de retragere din magistratura,poate va fi semnata de indata....(tehnic se numeste "eliberare",e un procedeu intreg de re-intrat in randul lumii...).https://www.luju.ro/static/smiles/normal.gif

# santinela date 18 March 2022 07:24 -2

Este vorba despre o conferinta si nimic mai mult.Daca cei doi papagali,recte Predoiu si Bobita sint in functie acum trebuiau invitati.Nu are nimic tema conferintei cu astia doi si poate este mai bine sa auda si ei "despre ce-i vorba in propozitie" si vor fi criticati din belsug. Doamna Garbovan este un judecator prea demn si meserias pentru a fi "terfelita " aici de niste nimeni !

# Ljesus Arbaiten Bolchevism date 20 March 2022 16:21 +5

Normal că tace dat fiind că ciumele roșii cu alea galbene se află la putere . Dar vine doamna Codruța să candideze la președinție și va tulbura apele destul de tare . Doamne ajută , jos ciumele !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva