29 May 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

A PLECAT „GROPARUL”, S-A URNIT DOSARUL – La cateva zile de la pensionarea procurorului Ion Vasilache, Sectia parchetelor militare din PICCJ a finalizat rechizitoriul in dosarul mortii disidentului Gheorghe Ursu. Pentru crime impotriva umanitatii, au fost trimisi in judecata rezervistii Marin Parvulescu si Vasile Hodis, de la Directia a VI-a Cercetari Penale, George Homostean, ex-ministru de Interne, si Tudor Postelnicu, fost sef al Departamentului Securitatii Statului

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

1 August 2016 18:02
Vizualizari: 9574

Ani de zile, fiul disidentului Gheorghe Ursu - Andrei Ursu - a acuzat ca generalul Ion Vasilache (foto), din postura de procuror sef al Sectiei Parchetelor Militare din cadrul PICCJ, „a ascuns” dosarul privind actele de tortura savarsite de fosta Securitate impotriva tatalui sau, in toamna lui '85. „In ultimii 10 ani, dosarul a fost musamalizat de succesorul domnului Dan Voinea la sefia Parchetelor Militare, Ion Vasilache. Am asteptat ani de zile sa vad ce se intampla cu dosarul, pentru ca era facut, era terminat. Mai trebuiau sa fie audiati doar cei in cauza. Adica inculpatii. Iar acest lucru nu s-a intamplat. Acest dosar a fost ascuns de domnul Vasilache folosind nenumarate tertipuri”, spunea, in 2014, Andrei Ursu. Ei bine, iata un indiciu ca fiul disidentului ucis cu bestialitate in beciurile Securitatii stia ce vorbeste atunci cand arata cu degetul inspre cel supranumit „Groparul dosarelor Revolutiei”.


La nici trei saptamani de cand presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul din 14 iulie 2016 pentru eliberarea din functie, prin pensionare, a procurorului Ion Vasilache, Sectia parchetelor militare din PICCJ, condusa acum prin delegatie de Gheorghe Cosneanu, a dispus, luni 1 august 2016, trimiterea in judecata a ofiterilor rezervisti Marin Parvulescu si Vasile Hodis, de la fosta Directie a VI-a Cercetari Penale a Departamentului Securitatii Statului (DSS), pentru crime impotriva umanitatii. In acelasi dosar, au fost deferiti instantei supreme, in vederea judecarii pentru complicitate la savarsirea de infractiuni contra umanitatii, ex-ministrul de Interne George Homostean si fostul sef al Departamentului Securitatii Statului (DSS), Tudor Postelnicu.

A fost nevoie ca procurorul Ion Vasilache sa dispara de la conducerea Sectiei parchetelor militare pentru ca PICCJ sa finalizeze acest dosar, dupa 31 de ani de la comiterea faptelor?

Iata acuzatiile PICCJ:

Biroul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

In exercitarea rolului sau constitutional de a apara interesele generale ale societatii, ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor, Ministerul Public are printre obiectivele prioritare si pe cel privind solutionarea cauzelor vizand anchetarea, judecarea si condamnarea unor fosti lucratori din cadrul aparatului represiv al statului roman, respectiv din cadrul structurilor de partid ale acestuia, in perioada de dinainte de 1989, pentru savarsirea de infractiuni contra umanitatii.

Dosarul complex al 'procesului comunismului in Romania' - menit a stabili adevarul juridic in legatura cu o situatie de fapt derulata in perioada totalitarismului, cu referire particulara la anchetele penale efectuate de organele de securitate si militie impotriva oponentilor regimului comunist – inregistreaza un pas inainte odata cu finalizarea cercetarilor in cauza cunoscuta in spatiul public sub denumirea generica de 'Cazul Ursu'.

Procurori militari ai Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

maior (rez.) PARVULESCU MARIN si colonel (rez.) HODIS VASILE, fosti ofiteri in cadrul Directiei a VI-a Cercetari penale din Departamentul Securitatii Statului, pentru savarsirea de infractiuni contra umanitatii;

HOMOSTEAN GEORGE, fost ministru de interne, si TUDOR POSTELNICU, fost sef al Departamentului Securitatii Statului, pentru complicitate la savarsirea de infractiuni contra umanitatii.

In rechizitoriul intocmit in cauza, procurorii au retinut urmatoarea situatie de fapt:

In perioada ianuarie - noiembrie 1985, inginerul disident Ursu Gheorghe Emil a facut obiectul urmaririi informative si judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la data de 21 septembrie 1985 si decedand la data de 17 noiembrie 1985 in Spitalul Penitenciar Jilava. Pentru a disimula adevaratul obiect al cercetarii disidentului Ursu Gheorghe Emil si pentru a putea face 'dovada' ca nu exista un dosar politic pe numele acestuia, organele de securitate au 'inventat' infractiunea de detinere si operatiuni interzise cu mijloace de plata straine. In realitate, asa cum reiese din materialul probator administrat in cauza, reprezentantii Departamentului Securitatii Statului erau interesati de aspecte precum: legaturile disidentului cu postul de radio Europa Libera, relatiile si discutiile cu lumea literara si artistica din tara si din diaspora, impresiile consemnate in jurnalul personal despre politica statului si despre conducatorii partidului si statului comunist.

Inculpatii Parvulescu Marin si Hodis Vasile, in calitate de ofiteri in cadrul Directiei a VI-a Cercetari penale din Departamentul Securitatii Statului, au exercitat actiuni represive si sistematice (filaj, urmarire informativa, perchezitii, audieri sistematice, acte de violenta fizica si psihica) asupra victimei inginerul disident Ursu Gheorghe Emil, actiuni care au avut ca urmare producerea de suferinte fizice sau psihice grave si au fost de natura sa-i aduca o atingere grava a drepturilor si libertatilor fundamentale, in principal a dreptului la viata.

De asemenea, inculpatii Homostean George, in calitate de ministru de interne, si Tudor Postelnicu, in calitate de sef al Departamentului Securitatii Statului, in cursul lunilor octombrie si noiembrie 1985, au transmis catre Ambasadele Romaniei de la Paris si Washington documente oficiale prin care au disimulat caracterul represiv si politic al actiunilor intreprinse de inculpatii maior (rez.) Parvulescu Marin si col. (rez.) Hodis Vasile impotriva lui Ursu Gheorghe Emil, in perioada in care acesta a facut obiectul urmaririi informative si judiciare pentru opinii considerate ostile regimului comunist. De asemenea, la solicitarea comunitatii internationale si a unor oameni politici din SUA de a primi informatii referitoare la situatia disidentului roman, acestia au ascuns caracterul represiv al actiunilor indreptate impotriva lui Ursu Gheorghe Emil, inculpatii Homostean George si Tudor Postelnicu inlesnind astfel savarsirea faptelor comise de inculpatii maior (rez.) Parvulescu Marin si col. (rez.) Hodis Vasile. Totodata, in exercitarea abuziva a functiilor detinute, cei doi fosti demnitari au intreprins demersuri dolosive in scopul ascunderii cauzelor reale ale cercetarii disidentului Ursu Gheorghe Emil si, ulterior, ale cauzelor decesului acestuia.

Dosarul a fost trimis, spre competenta solutionare, Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia Penala.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Amintim ca ultimul act intreprins in acest dosar pe care Parchetul de pe langa ICCJ l-a anuntat public a fost inceperea urmaririi penale, la 15 ianuarie 2015: „In cauza ce formeaza obiectul dosarului penal nr. 32/P/2015, prin ordonanta din data de 15 ianuarie 2015, procurori militari ai Sectiei parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus inceperea urmaririi penale sub aspectul comiterii infractiunii contra umanitatii, prevazute de art. 439 alin. (1) lit. e), g) si k) din Codul penal, cu privire la actiunile represive si sistematice desfasurate impotriva lui URSU GHEORGHE EMIL, in perioada in care acesta a facut obiectul urmaririi informative si judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist. In interesul solutionarii cauzei, in perioada urmatoare vor fi efectuate audieri”.

Comentarii

# DODI date 1 August 2016 20:15 +10

Culmea este că după ce comuniștii i-au luat viața dizidentului Ursu, fiul acestuia s-a lovit de nesimțirea unui fost comunist care a dosit dosarul cauzei. A fost nevoie de pensionarea nesimțitului (și nu pe bani puțini) pentru ca acest dosar să urmeze, în sfârșit, calea normală. După ”binele!” făcut în cauză, sper să nu îi ajungă banii de medicamente și să se folosească cât mai puțin de pensie. Ar fi o corecție divină.

# DOREL date 2 August 2016 09:08 +3

Ce se întâmpla, acuzatia  vine mănușă pentru ce se întâmpla acum, deci aviz celor care azi sunt vremelnici stapani ai cătușelor ! Si, b): luați aminte la Basescu, sceleratul națiunii știe el ce știe ! Părere mea..

# ARGUS date 2 August 2016 15:49 0

Mai Dodi,vorbesti in dodii.Cum poti sa postezi mizeriile astea.Da,s-a ajuns la judecata pentru ca cineva a vrut asta(e si normal),dar lasa-l pe procurorul asta sa-si traiasca pensia.

# adi date 2 August 2016 16:04 +5

Ia vedeti cine a redeschis dosarul? Nu cumva Vasilache? Mai citeste DODI sau oricine ai fii! Cum dracu Voinea terminase si Revolutia si Mineriada si dosarele comunismului, dar pe niciunul nu le-a dat drumul in instanta, sau ale la care a dat drumul s-au intors pentru vicii de procedura grave? Uita Voinea ca a inceput urmarirea penala impotriva unor morti? Chiar ne-am tampit cu totii sa il credem pe Voinea? Spunea acum 10 ani ca isi va taia o mana daca nu termina dosarele istorice! I-as recomanda sa si le taie pe ambele!

# avocat traditional date 1 August 2016 23:17 +5

Mai multe probleme: 1.Cum se impaca dpv juridic al .1 al aart.439 cu literele e ,g k ,retinute in rechizitoriu.?Avem noi un atac generaliza sau sistematic impotriva populatiei civile?Sa fie regimul opresiv al lui Ceausescu un astfel de atac?2.Oare in ce consta ajutorul ori inlesnirea facute de Homosteanu si Postelnicu in acticvitatea autorilor?Pot constitui minciunile lansate in exterior de cei doi(nu cred ca ei direct ci Min.de externe)unm ajutor ori o inlesnire? 3.Nu se zice nimic despre activitatea colegului de camere(Clipa) care,practic el l-a omorat pe Ursu.4/Dosarul este de pe vremea Lulutzei ca Procuror general.Ea nu are nicio vina in tergiversare?Sau sa credem ca nu era sigura pe incadrari si a venit Lazar care si-a dat avizul,convins de justa incadrare?5.Sunt sigur ca vor fi schimbari de incadrari juridice si se va discuta si institutia prescriptiei.6.Graba cu care Lazar a dat drumul la dosar nu este de bun augur.Cred ca va fi un mare fassss pe incadrare.

# avocat traditional date 1 August 2016 23:40 +4

Alte probleme:1.cand arestezi un om,il bagi in arest/penitenciar si apoi este achitat definitiv,ce inseamna? 2.Cum interpretam conditiile mizere din penitenciare(impotriva normelor de drept international) si pentru care am fost condamnati de multe ori la CEDO?( a se vedea lit.i si k din art.439 C,penal)3.Cum se impaca faptele retinute cu legislatia anterioara?Care ar fi fost infractiunea contra umanitatii din anul l985?

# santinela date 2 August 2016 08:38 +3

"Crime impotriva umanitatii" ?? Haida de ,asta-i incadrare de tot risul.Pai atunci la Nurenberg ce sa judecat ?

# IRINEL date 3 August 2016 10:46 +1

Vasilache, cel mai penibil sef al parchetelor militare din ultimii 26 de ani, cu mari probleme psihice, promovat sef de clica Cosma si Roberta Anastase din Ploiesti, a ascuns multe dosare pentru a-si multumi sustinatorii. E anchetat acum de DNA. E un inceput bun pentru justitie si dezastruos pt generalul cu trei stele, care va trebui sa dea socoteala pentru multe ilegalitati.

# Colegul date 3 August 2016 11:28 -3

Nu te mai da Adi. Miroase de la o posta ca esti Vasilache, iar subalternii, ca tu n-ai avut colegi, iti spuneau Buzdugan sau Caporal, cele doua porecle fiind sinonime, dupa cum iti amintesti din armata, unde n-ai putut trece de gradul de caporal. Iti va fi foarte greu fara atati lingusitori si servitori, domnule general cu trei stele de carton.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.05.2023 – Pensionara cu talent a scos piese noi (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva