3 June 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ABURELILE SRI – In loc sa inceapa de urgenta o ancheta dupa gravele dezvaluiri ale colonelului Daniel Dragomir si dupa probele privind politia politica practicata in tandem cu DNA prezentate de presa libera, SRI a dat un comunicat neconvingator: “Referitor la colaborarea SRI-DNA, SRI nu are atributii pe linia monitorizarii dosarelor... Nu exista cazuri in care SRI a monitorizat operativ dosare penale pe rolul instantelor”. Niciun cuvant despre intalnirile de taina dintre sefii DNA si cei ai SRI

Scris de: G.T. | pdf | print

15 September 2017 18:51
Vizualizari: 7243

Serviciul Roman de Informatii a reactionat dupa dezvaluirile extrem de grave facute de colonelul Daniel Dragomir, cel care practic a confirmat ceea ce presa libera a prezentat in ultimii ani. Si anume ca Romania a fost condusa prin arma catuselor de un sistem la varful caruia s-au aflat inclusiv oameni din SRI. In loc sa inceapa o ancheta cu privire la dezvaluirile lui Dragomir - mai ales ca acesta se referise doar la anumiti generali din SRI, in frunte cu generalul Florian Coldea (foto dreapta), precizand chiar ca 99% dintre cei care lucreaza in serviciu sunt oameni onesti si profesionisti – institutia lui Eduard Hellvig (foto mijloc) a gasit de cuviinta ca este mai oportun sa iasa cu un comunicat de presa. Unul total neconvingator.

Concret, in comunicatul dat publicitatii vineri 15 septembrie 2017, SRI se prezinta intr-o imagine imaculata, dar e greu de crezut ca altcineva in afara aparatului de propaganda va inghiti o asemenea minunatie. Astfel, SRI pretinde ca nu s-a implicat niciodata in monitorizarea dosarelor la nivelul DNA si la nivelul instantelor, ca nu are acoperiti printre magistrati si nici printre oamenii politici, dar si ca nicio o informatie provenita din punerea in executare a mandatelor de supraveghere pe terorism nu a fost valorificata de DNA. Sunt doar trei dintre ideile mentionate de SRI. Asa sa fie? Noi credem ca nu.


Poate ca SRI ar trebui sa fie putin mai explicit si sa raspunda la cazuri punctuale. Spre exemplu:

-cum explica SRI faptul ca nu a monitorizat dosare penale, dar s-a implicat activ in instrumentarea lor, dovada fiind chiar rapoartele SRI din anii precedenti, in care se mentionau urmatoarele: “Binomul institutional Ministerul Public-SRI a functionat si in 2013 la parametri optimi, fapt reflectat in dinamica rezultatelor atat din perspectiva cunoasterii, prevenirii si combaterii amenintărilor la adresa sigurantei nationale, si din punctul de vedere al instructiei penale. (…) Contributia adusa de Serviciu la indeplinirea responsabilităţilor organismelor de cercetare si urmărire penala s-a materializat in: (...) participarea, in cadrul echipelor operative mixte constituite cu parchetele, la analize comune cu procurorii”;

-cum explica SRI cazul Paltin Sturdza, unde procurorii DNA primeau direct de la SRI stenogramele inregistrarilor? Si nu orice fel de inregistrari, ci unele falsificate, dupa cum Inalta Curte a decis;

-cum explica SRI cazul fostului presedinte al Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, ascultat pe baza de mandat de siguranta nationala, inclusiv pentru fapte de terorism, si trimis apoi in judecata de DNA pentru abuz in serviciu?

-cum explica SRI inregistrarile in care procurorul Mircea Negulescu zis “Portocala” recunoaste colaborarea cu fostul sef SRI Prahova, colonelul Sabin Iancu?

-cum explica SRI prezenta ofiterilor la reuniunile, bilanturile si sedintele judecatorilor si procurorilor?

Sunt doar cateva intrebari. Dar cea mai importanta intrebare la care SRI ar trebui sa raspunda, inainte de a pretinde ca totul este perfect, este cea privind prezenta fostilor sefi ai acestui Serviciu – George Maior si Florian Coldea – in excursii alaturi de oameni politici sau la intalniri de taina alaturi de Procurorul General al Romaniei Laura Kovesi.

Asadar, este de apreciat efortul prin care directorul SRI Eduard Hellvig incearca sa schimbe imaginea institutiei, si chiar a reusit cat de cat, dar poate e momentul ca acesta sa faca lumina la controversele care i-au marcat activitatea in ultimii ani si sa se delimiteze astfel de epoca Florian Coldea.

Iata comunicatul SRI:

Comunicat de presa

15 September 2017

Ca urmare a solicitarilor mass-media sosite in ultima vreme, Serviciul Roman de Informatii face urmatoarele precizari:

Prezenta pozitie vine ca urmare a deschiderii Serviciului catre opinia publica si in ideea transparentei asumate de conducerea SRI, si nu pentru a incuraja o polemica cu cei care lanseaza acuzatii in spatiul public.

In privinta posibilitatii ca oameni politici sa se afle intr-o relatie operativa cu SRI si aici trebuie sa fim foarte fermi:

SRI nu intreprinde nicio actiune care sa promoveze sau sa lezeze interesele vreunui partid politic sau persoane fizice ori juridice, cu exceptia acelor actiuni ale acestora care contravin securitatii nationale

Personalul Serviciului Roman de Informatii nu poate face parte din partide sau alte organizatii cu caracter politic ori secret si nu poate fi folosit in scopuri politice (art.36 din Legea nr.14/1992)

Referitor la presa, reprezentantii SRI au afirmat public in repetate randuri ca serviciul de informatii se comporta dupa aceleasi norme ale muncii de informatii ca toate serviciile partenere, utilizand surse secrete umane, inclusiv acoperite, in toate domeniile de interes pentru siguranta nationala, cu stricta respectare a legii

Despre 'Binom' si 'camp tactic'

Referitor la colaborarea SRI-DNA, vrem sa precizam foarte clar ca SRI nu are atributii pe linia monitorizarii dosarelor penale. Are insa obligatia legala de a informa organele de urmarire penala cu privire la savarsirea unor infractiuni.

Nu exista cazuri in care SRI a monitorizat din punct de vedere operativ dosare penale aflate pe rolul instantelor de judecata, la orice nivel.

Pe de alta parte, ofiterii SRI pot efectua acte de cercetare penala doar in situatii strict determinate prin lege, respectiv in cazul infractiunilor de terorism si a infractiunilor la adresa securitatii nationale, dar numai sub supravegherea procurorului.

Ca atare, pana la decizia CCR, din martie 2016, a existat o cooperare intre ofiterii de informatii si procurori, dar ea s-a desfasurat cu stricta respectare a legislatiei in vigoare, intr-un cadru institutional statuat.

In faza de judecata, Serviciul are obligatia de a prezenta si preda instantei, la solicitarea acesteia, orice obiect sau inscris ce poate servi ca mijloc de proba, cu asigurarea pastrarii secretului de stat.

Precizam inca o data ca a existat un singur Protocol de cooperare cu PICCJ care prevedea, ca domeniu al colaborarii, activitatea de valorificare a informatiilor din domeniul prevenirii si combaterii infractiunilor contra securitatii nationale si a celor de terorism, precum si a altor infractiuni grave, asa cum erau definite in lege.

Obiectivele cooperarii erau schimbul de informatii relevante si utile, precum si asigurarea indeplinirii atributiilor ce reveneau PICCJ in vederea punerii in aplicare a mandatelor de supraveghere tehnica.

Cooperarea Serviciului cu organele judiciare reprezinta o indeplinire, de catre ambele parti, a obligatiei legale de a-si acorda reciproc sprijinul necesar in exercitarea atributiilor prevazute de lege, si nu o imixtiune in independenta justitiei sau a magistratilor.

Despre rechizitoriile procurorilor

SRI nu a determinat si nu poate determina modul de finalizare a unei anchete sau a unui proces penal.

In faza de debut a urmaririi penale, conform legislatiei, SRI este obligat sa aiba urmatorul aport:

-transmiterea de informari cu privire la savarsirea de fapte penale;

-acordarea de sprijin de specialitate la solicitarea organelor de urmarire penala, prin punerea de indata la dispozitia acestora a datelor si informatiilor detinute in legatura cu savarsirea de infractiuni.

Ca atare, va asiguram ca nu exista niciun rechizitoriu scris sau elaborat de catre ofiteri ai Serviciului Roman de Informatii.

Despre implicarea SRI in arestari:

Serviciul Roman de Informatii indeamna orice persoana care detine probe sau indicii cu privire la depasirea cadrului legal in instrumentarea unor cauze penale sa le prezinte de indata organelor de cercetare penala. Va asiguram ca Serviciul Roman de Informatii este direct interesat sa asigure respectarea Constitutiei si legilor tarii, fara a tolera nici cea mai mica abatere.

Mai mult, intotdeauna ne-am aratat disponibiltatea de a sprijini orice demers care are ca scop infaptuirea Justitiei.

In sprijinul acestor afirmatii va precizam ca exista multiple mecanisme interne de verificare si control a modului in care personalul SRI isi desfasoara activitatea si misiunile.

Conducerea SRI a instituit principiul tolerantei zero fata de orice abuz sau abatere de la lege si conduita profesionala.

Despre acoperiti in justitie, politica si presa

Personalul operativ al Serviciului Roman de Informatii isi desfasoara activitatea deschis sau acoperit, in raport cu nevoile de realizare a securitatii nationale. Serviciul respecta, in activitatea sa, principiul constitutional conform caruia judecatorii sunt independenti si se supun numai legii. (art. 124 alin 3 din Constitutie).

Astfel, SRI respecta cu strictete normele legale care stabilesc incompatibilitatile si interdictiile functiei de magistrat cu alte functii publice sau private, respectiv interdictia de a fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.

Consiliul Suprem de Aparare a tarii verifica, din oficiu sau la sesizarea CSM ori a ministrului Justitiei, realitatea declaratiilor magistratilor completate anual.

Precizam foarte clar ca nu exista niciun caz de incalcare a legii de la instituirea interdictiilor, ca atare orice alta speculatie este falsa!

In privinta posibilitatii ca oameni politici sa se afle intr-o relatie operativa cu SRI si aici trebuie sa fim foarte fermi:

SRI nu intreprinde nicio actiune care sa promoveze sau sa lezeze interesele vreunui partid politic sau persoane fizice ori juridice, cu exceptia acelor actiuni ale acestora care contravin securitatii nationale.

Personalul Serviciului Roman de Informatii nu poate face parte din partide sau alte organizatii cu caracter politic ori secret si nu poate fi folosit in scopuri politice (art.36 din Legea nr.14/1992).

Concluzionand, SRI a respectat legea si nu a avut acoperiti in domeniile in care cadrul legal a instituit o asemenea interdictie.

Referitor la presa, reprezentantii SRI au afirmat public in repetate randuri ca serviciul de informatii se comporta dupa aceleasi norme ale muncii de informatii ca toate serviciile partenere, utilizand surse secrete umane, inclusiv acoperite, in toate domeniile de interes pentru siguranta nationala, cu stricta respectare a legii.

Despre folosirea mandatelor de terorism in alte scopuri

In privinta modului in care sunt executate mandatele de supraveghere pe profil de prevenire si combatere a terorismului precizam ferm ca nici o astfel de informatie nu a fost valorificata de catre DNA.

Fondul informativ strict de securitate nationala pe profil antiterorism a fost valorificat doar pe doua componente strategice majore, respectiv informarea organelor de urmarire penala, in special a DIICOT si a beneficiarilor legali abilitati sa dispuna masuri pe linia regimului strainilor in Romania din categoria declararii ca persoane indezirabile, interzicerea intrarii in tara, neacordarea vizei romane, neacordarea/retragerea cetateniei romane, neacordarea unei forme de protectie in Romania.

Despre respectarea Constitutiei

SRI este o institutie supusa controlului parlamentar, printr-o comisie dedicata activitatii sale. Am raspuns cu promptitudine si complet oricaror cereri venite din partea acesteia. Mai mult, au fost situatii in care conducerea SRI a cerut audierea in cadrul acestei comisii parlamentare pentru a clarifica eventualele nelamuriri aparute in spatiul public. In plus, fata de controlul intern si cel parlamentar, actuala conducere a SRI a elaborat si aprobat un cod de conduita etica care stabileste norme si limite foarte clare in ceea ce priveste deontologia profesionala a ofiterului de informatii. La acest moment Codul de Conduita Etica este asumat si implementat la toate nivelurile Serviciului Roman de Informatii.

Fidel misiunii asumate de a infaptui securitatea nationala, Serviciul Roman de Informatii ii asigura pe toti cetatenii Romaniei ca nu are alt tel decat acela de a apara interesele poporului roman si de a respecta Constitutia si legile tarii”.

Comentarii

# DODI date 15 September 2017 20:28 +23

Ăștia chiar ne cred proști? Poate ne confundă cu ciolanis. Păi ce monitorizare să mai facă dacă: 1. dosarele erau făcute integral la SRI, procurorii fiind doar purtători de semnături. 2. filiera completelor de judecată din instanțe era asigurată (aleator!!!!, ha! ha! ha!) cu acoperiți, 3. sentințele erau dictate prin telefon sau trimise prin bilețele, SMS, email. Că acum au ”obosit” și nu mai fac (vorba vine!) în stilul erei coldea e una, dar coldea nu a murit, slugile repetentului sunt bine mersi în continuare și execută comenzile pentru că știu cu ce sunt șantajați în continuare. Din păcate Hellvig are mult de lucru și ciolanis mai mult îl încurcă cu zicerile sale tembele și obsesiile penale. Probabil că ciolanis, frică fiindu-i de propriile dosare, doarme cu coșmarul dosarului numit ”prima doamnă”.

# abc date 19 September 2017 09:42 0

da 19 milioane de prosti, la 28 de ani de la decembrie 89 nu avem vinovati - stim ca dupa 50 de ani se deschid arhivele, dar nu stim daca va mai armane ceva in arhive pana atunci sau au fost complet epurate; 28 de ani de impliniri maretze, am ajuns la sapa de lemn industria vanduta in cea mai mare parte la rusi iar din punct de vedere alimentar cosu de gunoi al evropei cu produse inferioare fata de cele normale; parlamentarii nu au inca nici un stres ei vegheaza smenu si asa este democratic, nu sa se bage sri si autoritatea judecatoreasca peste asemenea specimene ca sa nu se infecteze O. Goga 1916 „Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei. Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti. Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală”

# lupu-și schimbă păru... date 21 September 2017 11:18 0

Hellvig e dator pe veci sectei SOROS&Ciolannis. E inutil să te aștepți la ceva bun, după ce s-a deconspirat că legitimează anarhia, deși e plătit să asigure ordinea de drept: „Ma bucur ca avem semne ale unei participari civice solide”, 15.03. a.c. O fi tînjind să iasă și el, cu o geacă asortată securiștilor, dirijînd TeFeLeii?

# mitica date 15 September 2017 20:41 +4

Ce ne minte asta de la SRI, crezind ca suntem prostii-prostilor! :cry:

# TUDORV date 15 September 2017 21:07 +1

Cine dracu' îi mai crede pe ăstia?!

# REMEMBER date 15 September 2017 21:37 +5

Comunicatul e semnat de HELLVIG SOROSISTU? Cum a semnat cu seninătate „avionul” că dosarul lui Lăzărică Azorică e SECRET DE STAT, în loc să răspundă dacă SRI a comunicat LA MJ, CSM + Admin. Prezidențială informația că AG e cercetat penal de DNA pt. fapte de corupție, deși nu e neam cu familia TAICA LAZĂR, ce încredere să mai ai în sclavul lui Joiannis? Hellvig s-a implicat în alegerea lui...

# yogi date 15 September 2017 22:08 +4

In comunicat sunt mentionate copy/paste competentele legale ale srl. Nu suntem la un curs ci in realitate unde aceste texte de lege nu fac nici cat o ceapa degerata. POLITIA POLITICA reinfintata de coldea, maior si oprea cu mii de stele foloseau aceste texte de lege ca si hartie igienica!!! Asta spunea ala la televizor si cum aia violau bestial fara vaselina si in grup organizat LEGEA cea fara aparare si a nimanui!

# Sah date 15 September 2017 23:12 +1

Ce spuneți acolo în titlu??? Adică sa se ancheteze infractor pe infractor?  Toti DNA DIICOT PARCHETE JUDECATORI SRI sunt "legati" intre ei. Toate măgăriile le-au făcut și le fac impreuna. Sunt un grup infracțional organizat și un pericol pt siguranța națională . Lucrează împreună. Dacă, deci dacă ...vor face ceva va fi doar asa, sa ne spele ochii, pana trece furtuna și apoi o rezolva ei intre ei. MAFIE. 

# nae girimea date 17 September 2017 05:41 +3

Comunicatu' e din ciclul "n-am dat cu palma , etc " E o varianta de exprimare mai " tehnicista " , nu asa de colocviala ca a Basescului. E echivalentul dialogului din intelepciunea populara : "Baba , esti surda ? -N-are baba urda !"

# MESTERUL date 20 September 2017 22:29 0

     HELLVIG SA-SI DEA DEMISIA DACA NU ESTE IN STRAE SA FACA ORDINE IN SRI. EL TREBUIE SA VERIFICE CONCRET TOT CE A DEZVALUIT DRAGOMIR SI SA INFORMEZE OPINIA PUBLICA LUIND IN ACELASI TIMP SI MASURI DE SANCTIONARE A MAFIEI DIN SRI CA NU TOTI SUNT VOIZATI ESTE O GASCA A LUI COLDEA.

# Bula date 1 November 2017 08:29 0

din pacate ,romanul, nu intelege ca noi sustinem sarada asta.Este vorba de salariile lor,de pensiile lor...noi existam ca sa-i intretinem pe ei...atat.De aceea vor cat mai multi emigranti,sa aiba cat mai multi sclavi(noi ne imputinam) care sa poata sa le plateasca confortul.In tara asta o duc bine numai sri,procurori , judecatori , colonei si generali de toate felurile....asta este scopul nostru (determinat de ei) sa-i intretinem!!!!Statul este pentru oameni si nu oameni sunt pentru stat (EINSTEIN).

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.05.2023 – Alerta printre magistrati: varsta de pensionare de 65 de ani

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva