5 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ABUZUL MILITIENILOR – Starea de urgenta, bucuria nebunilor. O studenta a fost amendata cu 1.000 lei pentru ca a criticat un primar, intr-o postare pe Facebook. Presedinta Consiliului National al ALDE, Norica Nicolai, il atentioneaza pe ministrul de Interne Marcel Vela: “Dreptul la libera exprimare nu poate fi ingradit de nicio stare de urgenta... Au murit romani pentru ca noi sa ne putem exprima liber, sa criticam”

Scris de: B.G. | pdf | print

15 April 2020 13:17
Vizualizari: 9496

Presedinta Consiliului National al ALDE, Norica Nicolai, ii reaminteste ministrului de Interne Marcel Vela (foto) ca dreptul la libera exprimare nu poate fi ingradit de starea de urgenta, si ca ordonantele militare nu pot sa fie folosite ca pretext pentru abuzuri.


 

Norica Nicolai ii transmite lui Vela ca au murit romani pentru a putea sa ne exprimam liber, iar in contextul actual starea de urgenta a fost decretata pentru a lupta impotriva coronavirusului, nu pentru a oferi prilej pentru stirbirea democratiei. Luarea de pozitie a Noricai Nicolai vine dupa ce APADOR–CH i-a cerut ministrului de Interne sa demareze o ancheta in contextul in care o studenta din Floresti, Cluj, a fost amendata de politia locala (vezi facsimil), care in prezent se subordoneaza MAI, pentru o postare critica la adresa primarului, in care ii cerea acestuia sa ia masuri de protejare a cetatenilor localitatii, avand in vedere pandemia de coronavirus.

Pe de alta parte, Norica Nicolai ii solicita ministrului de Interne sa le ceara politistilor sa o lase mai usor cu excesul de zel pentru a indeplini planul de amenzi pe zi.   


Iata postarea Noricai Nicolai din 14 aprilie 2020 facut pe Facebook:

 

"Domnule Vela, scopul starii de urgenta este acela de a va ajuta sa combateti raspandirea coronavirusului si de a spori eficienta actului administrativ! Sub nicio forma starea de urgenta nu trebuie sa ofere prilej pentru stirbirea democratiei.

Spuneam de la inceputul starii de urgenta ca ea nu trebuie sa fie folosita pentru ingradirea unor drepturi si libertati fundamentale. Efectele pe care instituirea starii de urgenta le creeaza si pe care le vedem sunt tocmai in acest sens, cel de ingradire a unor drepturi si libertati fundamentale.

Atragem atentia dlui ministru Vela ca dreptul la libera exprimare nu poate fi ingradit de nicio stare de urgenta.

Prin decretul prezidential de instalare a starii de urgenta a fost restrictionat exercitiul anumitor drepturi, chestiune discutabila in unele cazuri, dar nici acolo nu s-a atins nimeni de dreptul la libera exprimare.

Au murit romani pentru ca noi sa ne putem exprima liber, sa criticam.

Ii cerem dlui Vela sa fie mai atent la felul in care actioneaza organele de ordine din subordinea sa in timpul starii de criza.
Si, poate, dle ministru, le recomandati patrulelor din subordine si sa o lase mai usor cu zelul de a indeplini planul de amenzi pe zi!
Ordinele militare se respecta, dar ele nu pot fi prilej de abuzuri, dle ministru!".

 

Prezentam comunicatul APADOR – CH:

 

"Cerem ministrului de interne o ancheta in cazul amenzii pentru o postare critica pe Facebook.

O persoana din Floresti, Cluj, a fost amendata cu 1000 de lei pentru ca l-a criticat pe primar pe Facebook. Cum starea de urgenta nu a abolit si libertatea de exprimare, i-am cerut ministrului Marcel Vela o ancheta interna privind activitatea noilor sai subordonati – politistii locali.

Iulia Ungureanu, o studenta din Floresti, Cluj, a fost amendata de politia locala din comuna in care locuieste pentru o postare critica la adresa primarului, in care ii cere acestuia sa ia masuri de protejare a cetatenilor localitatii in pandemie.

Postarea nu contine cuvinte jignitoare la adresa primarului, insa politistii locali au considerat ca postarea ii 'lezeaza demnitatea primarului provocand indignarea cetatenilor' si au amendat-o pe autoare cu 1.000 lei pentru savarsirea contraventiei prevazute de art. 30 al. 1 lit b cu ref. la art. 2 pct. 1 din Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice.


Textul legal invocat de politia locala prevede ca este contraventie 'savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora'.

Dupa cum se poate observa din textul legal citat, aceasta contraventie se aplica, in mod normal, scandalagiilor, nu celor care critica, in limbaj civilizat, activitatea deficitara a autoritatilor, asa cum se poate observa in postarea incriminata".

 

Iata postarea facuta pe Facebook de Iulia Ungureanu:
 

* Cititi aici integral solicitarea APADOR - CH adresata ministrului de Interne Marcel Vela

 

Comentarii

# escu date 15 April 2020 13:33 +7

Nu este singurul caz. Sunt N persoane amendate că nu sunt în zona locuinței, că sunt în afara timpului de învoire acordat de Johannis, că sunt plecați pentru a rezolva unele probleme stringente etc. Nimeni nu a spus, în afară de rezolvarea prin mijloace electronice, a achitării facturilor, a platei polițelor de asigurare, a ITP, etc. cum să rezolve cei ce nu dispun sau nu au cunoștințe în domeniu. Vede cineva cum se fac acum cozi la bănci? De ce oare? Crede cineva că pentru a nu uda canapeaua. Toate măsurile sunt luate pentru a testa, inclusiv, răbdarea românului.

# Cetateanul date 15 April 2020 14:29 0

Primarele e pe drumul cel bun, după cum spuneam acum ceva vreme. Statistica ne arată că aproape fără excepție toți ocupanții biroului de la etajul 1, au luat drumul știrbeiului. Vorba ratatului ... pop corn și cola.

# Maior date 15 April 2020 15:29 0

Poate a venit vremea sa interpretam asa cum trebuie legile.Sabia are 2 taisuri. Asa cum ar trebui intrebati magistratii cand, in ce moment li s-a inoculat, operat "propria constiinta" dupa care ar trebui sa judece, cum se masoara aceasta? Asa si pe acesti domni putem sa-i intrebam: Care demnitate? Poate sa ne-o arate? Care este cuantumul avariei? S-au dat amenzi pentru ca nu s-a completat corect sau ma rog asa au crezut unii politisti o hartie numita declaratie, fara ca sa fie mentiuni clare in ordonante, cu atat mai mult cu cat nu are nici-o legatura cu echilibrul din justitie, cu gravitatea faptei. Cele mai multe amenzi s-au dat nu pentru infractiuni, ci pentru o hartie, sau pentru nazurile politistilor.Dosare penale de zadarnicire???? Care zadarnicire (incetinire) ? Zadarnicirea unor masuri care practic nu au fost luare. Nu s-a facut testare la granite , nu s-a dezinfectat masiv structura rutiera din Romania, nu s-au asigurat medicamente, materiale de protectie....Masuri "0"

# DODI date 15 April 2020 16:06 +1

Vela poate fi acuzat de multe dar nu poate fi acuzat de faptul că nu are minte. Săracul este doar un defect al naturii. Dacă avea minte nu ar fi fost liberal sluga lui sică mandolină și a lui ciolanis. Dacă avea minte nu ar fi devenit șeful milițienilor. Dacă avea minte nu ar apare zilnic pe post lângă unul care dă din mâini și spune mai multe decât ciolanis. Pe vremea spartanilor defecte ale naturii ca el ar fi fost date de mici la... canal.

# Pintea date 15 April 2020 18:38 -2

Ce legatura are Vela? E un caz izolat, o razbunare locala, primarul acela a spus ca ”individa asta, permanent de 2 ani ii scrie mesaje”. Dar Politia locala, are asemenea atributii? Iar libertatea despre care pomeneste d-na Nicolai, nu este absoluta. Din cauza unor asemenea conceptii permisive ”patimim” de ani de zile. Toti dezaxatii - vezi rezistul, s-au proțăpit pe strazi si au schimbat legi, era sa schimbe si guvernul. Libertatea inseamna si responsabilitate.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 4.03.2024 – Postul lui Buda, scos la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva