ABUZURI POLITIENESTI – Vicepresedintele Pro Romania Adrian Tutuianu acuza: “Constat o anumita tentatie a institutiilor de ordine de a sanctiona, uneori fara discernamant... Este revoltator sa aplici amenda, uneori la cuantumul superior prevazut de lege, pentru motive ridicole, cum ar fi bifarea gresita a scopului deplasarii, lipsa formularului de declaratie pentru o persoana care se deplaseaza 30 m din curte pana la gradina”. Vedeti alte lacune din declaratiile pe proprie raspundere
Ordonantele militare prin care s-au prevazut cazurile in care romanii pot iesi din casa lasa loc pentru comiterea de abuzuri din partea fortelor de ordine, inclusiv prin cuantumul amenzilor. Constatarea ii apartine vicepresedintelui Pro Romania, senatorul Adrian Tutuianu (foto).
Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, de vineri, 10 aprilie 2020, Tutuianu precizeaza ca a observat o anumita tentatie a institutiilor de ordine de a sanctiona, uneori fara discernamant, cetatenii, sub pretextul ordonantelor militare. Astfel, vicepresedintele Pro Romania arata ca este revoltator sa aplici amenzi, uneori la cuantumul superior prevazut de lege, pentru motive ridicole, cum ar fi bifarea gresita a scopului deplasarii, lipsa formularului de declaratie pentru o persoana care se deplaseaza 30 de metri din curte pana la gradina pentru lucrari agricole, ori sanctionarea unor batrani singuri, care nu au acces la informatie sau, pur si simplu, posibilitatea de a-si procura formulare de declaratii.
Iata postarea lui Adrian Tutuianu de pe Facebook:
"STOP SANCTIUNILOR FARA DISCERNAMANT
Constat o anumita tentatie a institutiilor de ordine de a sanctiona, uneori fara discernamant, cetatenii din judet, sub acoperisul ordonantelor militare.
Ex: Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Dambovita precizeaza intr-o comunicare publica faptul ca, de la data declararii starii de urgenta - 16.03.2020 si pana la 07.04.2020 au fost aplicate 2.911 sanctiuni contraventionale in valoare de 3.483.600 lei.
Cateva precizari:
Amenzile prevazute de OUG 34/2020 au cuantumuri foarte, foarte mari (2.000 - 20.000 lei pentru persoane fizice / 10.000 - 70.000 pentru persoane juridice);
Contravenientul poate achita in termen de cel mult 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului verbal, JUMATATE din cuantumul amenzii aplicate.
Este revoltator sa aplici amenda, uneori la cuantumul superior prevazut de lege, pentru motive ridicole, cum ar fi: bifarea gresita a scopului deplasarii, lipsa formularului de declaratie pentru o persoana care se deplaseaza 30 m din curte pana la gradina pentru lucrari agricole ori sanctionarea unor batrani singuri, care nu au acces la informatie sau, pur si simplu, posibilitatea de a-si procura formulare de declaratii etc.
Am un respect deosebit pentru toti cei care imbraca uniforma (oricare ar fi ea), dar care inteleg ca: LEGEA TREBUIE APLICATA CU DISCERNAMANT, tinand cont de persoana faptuitorului, de imprejurarile savarsirii faptei etc.
Sanctiunile maxime trebuie aplicate celor care nesocotesc masurile de carantina sau izolare, al caror comportament sfideaza legea si bunul simt".
Neclaritati care pot duce la abuzuri
In afara de cele semnalate de vicepresedintele Pro Romania, Lumea Justitiei atrage atentia si asupra altor neclaritati din Ordonantele Militare care ar putea duce la amendarea abuziva a romanilor. Neclaritati care ar trebui lamurite cat mai curand.
Spre exemplu, pe pagina de Facebook a Politiei Romane a fost postat urmatoarea informare: (foto 2)
"Intrebare: Pot sa o aduc pe bunica in varsta de peste 65 de ani de la domiciliul ei la adresa noastra de domiciliu care este situata la o distanta mai mare, in alt judet?
Raspuns: Aceasta posibilitate este prevazuta de art.1 lit. d din Ordonanta militara nr.3.
Daca deplasarea pentru a aduce o persoana varstnica (peste 65 de ani) este facuta in scopul de a fi ingrijita sau de a-i asigura tratament medical, recomandam ca aceasta deplasare sa se faca cu predilectie in intervalul de timp 11-13 sau sa nu depaseasca foarte mult acest interval".
Ne intrebam: dar daca bunica de peste 65 de ani este din Bucuresti, iar nepotii trebuie sa o transporte in Timisoara, pentru a avea grija de ea, ce se intampla? Este exclus ca deplasarea sa fie facuta in intervalul 11-13, avand in vedere distanta. Ce inseamna sa nu depaseasca foarte mult acest interval? Un exemplu de lacuna in Ordonanta Militara, pentru care cetatenii ar putea fi amendati de unii politisti cu prea mult zel.
Un alt exemplu privind neclaritatea prevederilor.
Iata postarea facuta de Ministerul de Interne pe pagina de Facebook (foto 3):
"Intrebare: La ce distanta maxima de domiciliu poate fi amplasata unitatea comerciala la care putem face cumparaturi? Putem merge la cumparaturi, de pilda, din cartierul Berceni intr-un hipermarket din Militari?
Raspuns: Prevederile Ordonantei militare nr. 3 din 24.03.2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19 nu mentioneaza o distanta cuantificabila, insa recomandarea pentru cetateni este sa se deplaseze la cele mai apropiate magazine unde sunt comercializate produsele care le sunt necesare. In referire stricta la exemplul dumneavoastra, un cetatean care locuieste in cartierul Berceni nu poate merge la cumparaturi pentru produse de stricta necesitate in cartierul Militari intrucat in zona de domiciliu exista mai multe hipermarketuri similare cu cele din cartierul Militari".
Asadar, Ministerul de Interne ne spune ca nu putem merge la cumparaturi pentru produse de stricta necesitate din Berceni in Militari. Dar daca cumparaturile de stricta necesitate vizeaza nu alimente, ci medicamente de care poate depinde viata unui om. Si, dupa cum bine se stie, in prezent nu se gasesc, sau se gasesc foarte greu unele medicamente. Ce face romanul care sta in Berceni si nu gaseste medicamentele la farmaciile din apropiere, insa afla ca in Militari se gasesc si se deplaseaza acolo, la mare distanta de casa? Exista posibilitatea sa fie amendat de un politist zelos?
Pentru ca, in opinia noastra, doar la punctul 2 din formularul pe care trebuie sa-l completam ca sa putem iesi din casa, adica "asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor", se incadreaza procuroarea medicamentelor. Caci daca s-ar bifa punctul 3, "asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta", posibil ca politistul sa-ti spuna ca se refera la consult medical, si nu la cumpararea de medicamente.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Lulu 10 April 2020 17:59 +17
# Adi 10 April 2020 18:13 +10
# Baran Gheorghe 10 April 2020 18:55 +3
# Opinie 10 April 2020 19:38 +1
# Emil Vasile 11 April 2020 07:52 0
# nae girimea 11 April 2020 08:08 0
# Băi_Mă_Leși 11 April 2020 13:13 +1
# Neanae 11 April 2020 14:56 0
# nae din dealul feleacului 11 April 2020 17:09 +2
# George 12 April 2020 08:16 +1
# Botomei Vasile 12 April 2020 16:37 0
# sorry 13 April 2020 09:01 0