23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

ABUZURILE NU TREBUIE REPETATE – Mesaj de forta al sefei CSM Denisa Stanisor, la bilantul DNA: “Riscul de impunitate despre care doresc sa va amintesc este cel al unei parti din corpul nostru profesional, al magistraturii, plasate in tentatia exercitarii discretionare a puterii. S-au vazut in trecut exemple, atat in parchete, cat si in instante. Lucrul pentru care pledez este ca o astfel de perceptie sa se estompeze, sa putem spune cat de curand ca aceste chestiuni tin de domeniul trecutului”

Scris de: George TARATA | pdf | print

26 February 2024 17:10
Vizualizari: 3457

Mesaj de forta, dar cat se poate de corect transmis de presedinta Consiliului Superior al Magistraturii, judecatoarea Denisa Stanisor (foto), luni, 26 februarie 2024, cu ocazia prezentarii raportului de activitate al DNA pe anul 2023.


 

Denisa Stanisor a adus in discutie riscul de impunitate, dar nu in sensul aberantei hotarari CJUE privind prescriptia, ci in legatura cu existenta unor judecatori si procurori tentati sa isi exercite puterea in mod discretionar. In acest sens, sefa CSM a subliniat ca asemenea practici trebuie sa inceteze, adica, adaugam noi, abuzurile trebuie sa ramana de domeniul trecutului.

In ceea ce priveste prezenta sa la bilantul DNA, lucru ce nu s-a mai intamplat in ultimii ani, Stanisor a explicat ca acest gest este consecinta faptului ca in sfarsit Justitia din Romania se afla pe un drum bun, cu valori europene.


Redam discursul sustinut de sefa CSM Denisa Stanisor la bilantul DNA pe 2023:


Domnule Procuror sef

Doamnelor si Domnilor

Va multumesc pentru oportunitatea de a ma adresa dumneavoastra astazi, cu prilejul bilantului Directiei Nationale Anticoruptie. Ma adresez astazi dumneavoastra dintr-o dubla perspectiva: aceea de presedinte al Consiliul Superior al Magistraturii, dar si de judecator.

Din calitatea mea de presedinte va felicit pentru rezultatele obtinute, pentru efortul depus in anul care a trecut, materializat in datele prezentate sintetic de domnul Procuror sef al DNA Marius Voineag.

insa, de departe, cea mai importanta realizare a magistraturii noastre, in anul care a trecut, a fost ridicarea Mecanismului de Cooperare si de Verificare. Dupa un drum lung si dificil, Comisia Europeana a decis ca obiectivele de referinta stabilite pentru tara noastra au fost indeplinite si a hotarat abrogarea Deciziei 2006/928 inca din luna septembrie a anului 2023. in context, trebuie sa remarc rolul important pe care Directia Nationala Anticoruptie l-a jucat in indeplinirea conditionalitatilor si sa va multumesc. De altfel, a fost un efort comun al tuturor institutiilor implicate care compun autoritatea judecatoreasca. Este un pas important pentru consolidarea statului de drept in Romania, pentru recunoasterea deplina a justitiei noastre in randul celor din democratiile avansate.

Doresc sa va adresez cateva ganduri si din calitatea mea de judecator al instantei supreme.

Chiar daca materia penala nu este specializarea mea, acest lucru nu ma tine departe de efervescenta ce caracterizeaza domeniul dumneavoastra de activitate. Gandindu-ma la ce as putea spune din aceasta calitate de judecator, am ales o tema adecvata specificului DNA si anume riscul de impunitate. Dar nu cel la care se refera Curtea de Justitie a Uniunii Europene, pentru ca sunt sigura ca acesta reprezinta o tema de dezbatere zilnica la dumneavoastra. Riscul de impunitate despre care doresc sa va amintesc este cel al unei parti din corpul nostru profesional, al magistraturii, plasate in tentatia exercitarii discretionare a puterii. S-au vazut in trecut exemple, atat in parchete, cat si in instante. Lucrul pentru care pledez este ca o astfel de perceptie sa se estompeze, sa putem spune cat de curand ca aceste chestiuni tin de domeniul trecutului.

Sustin ferm valorile statului de drept, imi doresc sa avem o tara demna, cu o justitie dreapta. Sunt increzatoare ca drumul pe care justitia noastra l-a luat in ultimii ani este comun cu cel al justitiei europene. Toate datele indica faptul ca pe un astfel de drum se afla si DNA in prezent, semn al prezentei mele astazi, ca judecator, aici.

Va multumesc si inca o data va felicit pentru rezultatele dumneavoastra!”

Comentarii

# Absolut impecabil! date 26 February 2024 17:27 -3

Fără vorbe mari, fără contrafaceri, simplu și penetrant! Și extrem de vibrant! Felicitări!

# Cetateanul date 26 February 2024 17:29 +8

Unul mai curajos ca altul. Altfel toți cu gura plină de lecții de viață și principii.

# DODI date 26 February 2024 18:42 +5

Toți vorbesc... vorbe. Nimeni nu are curajul să spună lucrurilor pe nume. Cum orice pește se împute de la cap, trebuie căutat capul împuțit. Și nu trebuie căutat mult și departe. El se află la Cotroceni și în birourile SRI. În rest este plin de pupincuriști, de habarniști, de miniștri cu diplome cumpărate și de juriști făcuți pe puncte. Cât despre meritocrație ea este o poveste de spus nepoților care nu au fost deja influiențați de gândirea useristă.

# Și i-ați sancționat,madam? date 27 February 2024 15:43 +1

Pe cei din acea parte din corpul vostru profesional, al magistraturii, plasate in tentatia exercitarii discretionare a puterii. (De s-a vazut in trecut exemple, atat in parchete, cat si in instante).

# E tu Brute... date 27 February 2024 19:01 0

De 30 de ani incoace, nu a fost doar tentatia ci utilizarea discretionara a puterii de catre o parte(?) a magistratilor. Acum, ne rad in nas sub protectia calitatii de magistrat- politist. Va dati seama de gravitatea faptelor comise? Se mizeaza pe uitarea faptelor,"VALORILOR MATERIALE" subtilizate, "RAZBUNARILOR" in penal. "Partea aceea a colegilor" beneficiaza de impunitatea "colegiala")?. Cetateanul este o prada usoara fiind umilit prin prescrierea faptelor datorita inactivitatii, cui? Unde este protectia LEGII pentru cetateanul de rand?. In opinia mea justitia se aliniaza celei europene, doar dupa "revenirea la situatia anterioara" ci si dupa "ASUMAREA" raspunderii magistratilor. A celor din statele democratice EUROPENE!. 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva