ACEEASI MARIE, CU ALTA PALARIE – Dupa modelul brevetat de Traian Basescu, noul presedinte al Romaniei Klaus Iohannis pune presiune pe procurori. Iohannis cere Parchetului General sa rezolve cat mai rapid dosarul privind votul din diaspora: “Astept cu maxim interes ca Parchetul Curtii Supreme sa-si respecte obligatiile constitutionale de a apara drepturile si libertatile cetatenilor si, in consecinta, astept cat mai curand rezultatul investigatiei”. Vede CSM presiunile lui Klaus Iohannis?
A aparut si primul derapaj al noului presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis (foto). La fel ca presedintele inca in functie, Traian Basescu, Iohannis s-a apucat sa le dea ordine procurorilor. Klaus Iohannis cere public Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, condus de Tiberiu Nitu, sa solutioneze cat mai rapid dosarul privind impiedicarea exercitarii dreptului la vot, in cazul incidentelor din cele doua tururi de scrutin de la sectiile din diaspora.
Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, de sambata 29 noiembrie 2014, presedintele Iohannis a anuntat ca asteapta cu “maxim interes” ca PICCJ sa isi respecte obligatiile constitutionale si sa rezolve cat mai curand dosarul privind votul in diaspora, deschis la PICCJ, care priveste infractiunile de abuz in serviciu, neglijenta in serviciu si impiedicarea exercitarii drepturilor electorale.
Este evident ca, in opinia noastra, declaratia lui Klaus Iohannis reprezinta o presiune asupra procurorilor din PICCJ. Iar o asemenea pozitie ar trebui taxata de Consiliul Superior al Magistraturii. Dupa cum bine se stie, CSM si-a facut un obicei in a monitoriza declaratiile politicienilor la adresa judecatorilor, procurorilor sau a vreunui caz aflat pe rolul instantelor sau in instrumentarea parchetului. De asemenea, CSM a condamnat public de fiecare data astfel de declaratii, in special cele ale opozantilor lui Traian Basescu. De aceea, suntem tare curiosi sa vedem daca si in acest caz CSM va cere efectuarea de verificari privind o atingere adusa independentei procurorilor sau va tacea malc, avand in vedere ca este vorba despre noul presedinte al Romaniei.
Iata postarea lui Iohannis:
”Dupa aproape doua saptamani de la votul istoric din 16 noiembrie, astfel de imagini imi trezesc sentimente contradictorii. Pe de o parte, sunt si astazi miscat de uimitorul val al schimbarii la care romanii din Diaspora au contribuit din plin. Pe de alta parte, sunt revoltat ca cei care i-au impiedicat pe romani sa-si exercite un drept fundamental sunt inca in functii. De asemenea, astept cu maxim interes ca Parchetul Curtii Supreme sa-si respecte obligatiile constitutionale de a apara drepturile si libertatile cetatenilor si, in consecinta, astept cat mai curand rezultatul investigatiei privind impiedicarea exercitarii drepturilor electorale de catre romanii din Diaspora.
Romania normala nu este doar despre viitor, ci si despre trecut, despre cum cei care au incercat sa abata societatea noastra pe drumuri atat de gresite sunt trasi la raspundere!”
Dosarul deschis la PICCJ priveste infractiunile de abuz in serviciu, neglijenta in serviciu si impiedicarea exercitarii drepturilor electorale
Amintim ca Procurorul General al Romaniei Tiberiu Nitu a anuntat, la 20 noiembrie 2014, ca a fost declansata urmarirea penala cu privire la fapta, dupa ce la Parchet au fost primite plangeri si sesizari din partea cetatenilor care nu au putut vota in strainatate. Tiberiu Nitu a explicat ca plangerile si sesizarile sunt indreptate impotriva unor ministri si ca urmarirea penala a fost declansata pentru infractiunea de impiedicare a exercitarii dreptului la vot:
“S-a inceput urmarirea penala cu privire la fapta, s-au solicitat relatii la alte autoritati si ancheta se va desfasura in continuare. Au fost foarte multe sesizari inca din primul tur... Cu privire la fapta de impiedicare a exercitarii dreptului la vot prevazuta de art. 385 din Codul penal. Sesizarile sunt indreptate impotriva ministrilor, celor care, in opinia petitionarilor au avut atributia de a organiza alegerile. Unele sunt venite din partea unor institutii, dar cele mai multe sunt venite din partea persoanelor, sunt sesizari pe mail, cele mai multe trimise. Procurorul este cel care va aprecia daca a fost incalcata legea sau nu”.
La cateva ore dupa aceasta declaratie, Ministerul Public a anuntat ca a fost inceputa urmarirea penala cu privire la fapta intr-o cauza constituita in urma conexarii a sase dosare, ancheta vizand infractiunile de abuz in serviciu, neglijenta in serviciu si impiedicarea exercitarii drepturilor electorale.
Nu putem sa nu observam ca reactia PICCJ este una extrem de rapida, total diferita fata de pozitia PICCJ in legatura cu evenimentele din 2009, atunci cand la alegerile prezidentiale in urma carora Traian Basescu si-a asuigurat al doilea mandat au existat de asemenea probleme la votul din diaspora. Tocmai de aceea, poate Procurorul General ar trebui sa ia in calcul extinderea anchetei si cu privire la anul 2009, cand au existat romani care nu au putut sa voteze. Tot in 2009 insa, la anumite sectii de vot, precum cele de la Paris, s-au batut recorduri dupa recorduri in ceea ce priveste numarul mare de romani care au reusit sa voteze intr-un timp extrem de scurt.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# articol comunist 1 December 2014 12:10 -18
# sache 1 December 2014 17:06 +6
# Florin 1 December 2014 12:49 -21
# statul de drept 1 December 2014 17:10 +13
# Lucian 1 December 2014 17:17 +13
# CEDO 1 December 2014 17:21 +12
# Nu conteaza 1 December 2014 21:27 -9
Citeza pe statul de drept
# constitutia 1 December 2014 22:26 +7
# una din multime 1 December 2014 19:56 +6
# pt o inf corecta 2 December 2014 08:15 -2
# Un roman 8 December 2014 13:16 0
# Vorbeste lumea 1 December 2014 16:54 +15
# hsbvke 1 December 2014 19:43 -6
# Citeste printre randuri 8 December 2014 13:13 0
# una din multime 1 December 2014 19:47 +4
# mitică 1 December 2014 19:52 +1
# Ion 1 December 2014 20:10 +5