ACHITARE SI PRESCRIPTIE PENTRU BANICIOIU – Judecatorii ICCJ Andrei Rus si Luminita Cristiu-Ninu l-au achitat pe „fapta nu exista” pe fostul ministru al Sanatatii Nicolae Banicioiu, trimis in judecata de DNA sub acuzatia ca ar fi luat mita peste 1,8 milioane lei pentru mentinerea unor directori de spitale. Judecatoarea Cristina Rotaru-Radu a facut opinie separata de condamnare a lui Banicioiu. Toti cei trei magistrati au incetat procesul pe prescriptie pentru acuzatia de trafic de influenta
Nicolae Banicioiu (foto) – fost ministru PSD al Sanatatii in guvernele Ponta 3 si 4 – a primit achitare joi, 3 octombrie 2024, din partea judecatorilor Andrei-Claudiu Rus si Luminita Cristiu-Ninu de la Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul in care procurorul DNA Marian Dragulescu (intre timp plecat la PICCJ) l-a trimis in judecata pentru ca ar fi luat mita peste 1,8 milioane de lei pentru mentinerea in functie a cinci directori de spitale din Bucuresti.
Achitarea a fost dispusa in temeiul art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedura penala: „fapta nu exista”.
Achitare a primit si cealalta inculpata din dosar, Catalina-Alexandra Furtuna, acuzata de complicitate la luare de mita. Totusi, in cazul ei, temeiul l-a reprezentat art. 16 alin. 1 lit. b teza I CPP: „fapta nu este prevazuta de legea penala”.
Pe de alta parte, judecatoarea ICCJ Cristina Rotaru-Radu a facut opinie separata in sensul ca Banicioiu si Furtuna sa fie condamnati la pedepse cu executare.
Totusi, votul celor trei magistrati supremi a fost unanim in sensul incetarii procesului penal pe prescriptie fata de Nicolae Banicioiu si Catalina Furtuna cu privire la acuzatiile de trafic de influenta, respectiv de complicitate la aceeasi infractiune. Aceste fapte s-ar fi petrecut cand Banicioiu devenise ministru al Sanatatii
In acest sens, completul a dispus confiscarea de la Banicioiu a aproape 1,3 milioane de lei, pe care politicianul i-ar fi primit in calitate de ministru al Tineretului si Sportului (inainte sa preia portofoliul Sanatatii), spre a interveni la ministrul Sanatatii din guvernele Ponta 1 si 2, PNL-istul Eugen Nicolaescu, tot pentru mentinerea celor cinci directori de spitale din Capitala.
Dragulescu a fost cat pe-aci sa se trezeasca cu rechizitoriul in brate
Incheiem, mentionand ca rechizitoriul nr. 528/P/2019 a fost confirmat de catre seful din acel moment al Sectiei a II-a de la DNA, procurorul Paul-Silviu Dumitriu (vezi facsimil).
De asemenea, amintim ca in aprilie 2022, magistratul suprem Andrei-Claudiu Rus a identificat zeci de nereguli in rechizitoriul procurorului Marian Dragulescu (click aici pentru a citi). Intre timp, parchetul anticoruptie si-a luat inapoi actul de acuzare, l-a refacut si l-a trimis din nou in instanta.
Redam minuta sentintei ICCJ nr. 452/2024 din dosarul nr. 2966/1/2021:
„I. Cu unanimitate,
In baza art. 396 alin. (6) C pr. pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) C. pr. pen. inceteaza procesul penal privind pe inculpatul Banicioiu Nicolae pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, prevazuta de art. 291 alin. (1) Cod penal cu aplicarea art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, constatand ca a intervenit prescriptia raspunderii penale.
In baza art. 396 alin. (6) C pr. pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) C. pr. pen. inceteaza procesul penal privind pe inculpata Furtuna Catalina Alexandra pentru savarsirea complicitatii la infractiunea de trafic de influenta, prevazuta de art. 48 C. pen. raportat la art. 291 alin. (1) Cod penal cu aplicarea art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, constatand ca a intervenit prescriptia raspunderii penale.
In baza art. 291 alin. (2) C. pen., confisca de la inculpatul Banicioiu Nicolae sumele de 895.127,91 lei, reprezentata de dividende aferente anului 2013, distribuite de Hemos Med SRL, si 396.994,21 lei, reprezentata de dividende aferente anului 2013, distribuite de SC Disan Ortomed SRL, bani primiti de inculpat in schimbul traficarii influentei in intervalul 26.02.2014 – 27.10.2014.
Mentine masurile asiguratorii dispuse fata de inculpatul Banicioiu Nicolae in dosarul nr. 528/P/2019 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, mentinute anterior in cauza prin incheierea din 14.06.2023, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Penala, in limita sumei confiscate, respectiv 1.292.122,12 lei.
II. Cu majoritate,
In baza art. 396 alin. (5) C. pr.pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. a) C.pr.pen. achita pe inculpatul Banicioiu Nicolae sub aspectul comiterii infractiunii de luare de mita prevazuta de art. 289 alin. (1) Cod penal cu aplicarea art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, constatand ca fapta nu exista.
In baza art. 396 alin. (5) C. pr.pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C.pr.pen. achita pe inculpata Furtuna Catalina Alexandra pentru savarsirea complicitatii la infractiunea de luare de mita prevazuta de art. 48 C. pen. raportat la art. 289 alin. (1) Cod penal cu aplicarea art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, constatand ca fapta nu este prevazuta de legea penala.
Ridica masurile asiguratorii dispuse fata de inculpata Furtuna Catalina Alexandra in dosarul nr. 528/P/2019 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, mentinute anterior in cauza prin incheierea din 14.06.2023, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Penala.
Cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia.
Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare.
Pronuntata prin punerea hotararii la dispozitia inculpatilor si a procurorului, prin mijlocirea grefei instantei, astazi, 03 octombrie 2024.
Cu opinie separata, in sensul condamnarii inculpatului Banicioiu Nicolae, sub aspectul comiterii infractiunii de luare de mita, prevazuta de art. 289 alin. (1) Cod penal cu aplicarea art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, si a inculpatei Furtuna Catalina Alexandra, pentru complicitate la comiterea infractiunii de luare de mita, prevazuta de art. 48 C. pen. raportat la art. 289 alin. (1) Cod penal cu aplicarea art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, la cate o pedeapsa cu inchisoarea cu executare, precum si a confiscarii de la cei doi inculpati, in baza art. 289 alin. (3) C. pen., a sumelor de bani dobandite ca urmare a comiterii infractiunilor, respectiv sumele de 679.339,42 lei, reprezentand dividende primite de la S.C. HEMOS MED S.R.L., aferente anului 2014, 1.126.602,93 lei, reprezentand dividende primite de la S.C. DISAN ORTOMED S.R.L., aferente anului 2014, si 806.447,14 lei, reprezentand dividende primite de la S.C. DISAN ORTOMED S.R.L., aferente anului 2015”.
Prezentam comunicatul DNA din 3 decembrie 2021 privind trimiterea in judecata a lui Banicioiu:
„In cauza mediatizata prin comunicatele nr. 668/VIII/3 din data de 20 octombrie 2020 si nr. 740/VIII/3 din 30 octombrie 2020, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a urmatorilor inculpati:
- BANICIOIU NICOLAE, la data faptelor ministru al tineretului si sporturilor, respectiv ministru al sanatatii, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunilor de trafic de influenta si luare de mita;
- o persoana fizica (n.r. Catalina Alexandra Furtuna), in sarcina careia s-a retinut comiterea infractiunilor de complicitate la trafic de influenta si complicitate la luare de mita.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
Inculpatul Banicioiu Nicolae, in perioada 21 decembrie 2012 – 07 aprilie 2015 (perioada in care ocupa functia de ministru al tineretului si sporturilor, respectiv in legatura cu aceasta calitate dupa ce nu a mai ocupat acea functie), ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri (martori in cauza) si ulterior ar fi primit in numerar, de la unul din cei doi oameni de afaceri, suma totala de 1.292.122 lei reprezentand dividende aferente anului 2013 distribuite de doua societati comerciale care comercializau bunuri catre spitale publice/institute. In schimb, ar fi promis ca isi va exercita influenta asupra ministrului sanatatii de la acea vreme, astfel incat sa il determine sa indeplineasca sau sa nu indeplineasca acte ce intrau in indatoririle acestuia de serviciu, acte reprezentate de:
- mentinerea in functia de manager/prelungire interimat/nerevocarea din functia de manager a persoanelor din conducerea unui numar de 5 spitale publice/institute din municipiul Bucuresti si judetul Ilfov aflate in subordinea Ministerului Sanatatii, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relatii comerciale profitabile,
- sau numirea pe functia de manager a acelor spitale publice/institute a unor persoane apropiate oamenilor de afaceri.
Inculpatul ar fi fost ajutat la comiterea acestei infractiuni de trafic de influenta de inculpata persoana fizica prin:
- dobandirea de catre aceasta a calitatii de asociat in cele doua societati comerciale, in conditiile in care titularul in fapt al partilor sociale era inculpatul Banicioiu Nicolae
- semnarea de catre aceasta a unui numar de doua dispozitii de plata prin casierie care atestau in mod nereal ca inculpata ar fi primit suma de 1.292.122 lei, desi suma de bani s-a primit in numerar de inculpatul Banicioiu Nicolae de la unul din cei doi martori
- asigurarea legaturii inculpatului Banicioiu Nicolae cu firmele in care avea interese financiare.
Inculpatul Banicioiu Nicolae, in perioada in care ocupa functia de ministru al sanatatii, respectiv in legatura cu aceasta calitate dupa ce nu a mai ocupat acea functie, ar fi primit indirect, la data de 17 aprilie 2015, fara sa i se cuvina, prin intermediul complicei inculpata persoana fizica (n.r. Catalina Alexandra Furtuna), de la cele doua firme, suma totala de 1.805.942 lei reprezentata de dividende aferente anului 2014. Foloasele materiale ar fi fost primite in legatura cu indeplinirea sau neindeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle acestuia de serviciu in calitate de ministru al sanatatii, acte reprezentate de:
- mentinerea in functia de manager/prelungire interimat/nerevocarea din functia de manager a persoanelor din conducerea unui numar de 5 spitale publice/institute din municipiul Bucuresti si judetul Ilfov aflate in subordinea Ministerului Sanatatii, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relatii comerciale profitabile, sau numirea pe functia de manager la aceste spitale publice/institute a unor persoane apropiate celor doi
- aprobarea alocarii de finantare spitalelor publice/institutelor aflate in subordinea Ministerului Sanatatii pentru efectuarea de achizitii aferente unor proceduri pe care firmele controlate de oamenii de afaceri le castigasera sau intentionau sa le castige.
Totodata, in data de 06 iunie 2016, fata de refuzul unuia din oamenii de afaceri de a-i mai distribui dividende aferente anului 2015, inculpatul, prin intermediul complicei ar fi transmis solicitarea sa, sub forma pretinderii de a primi dividende din doua firme ale oamenilor de afaceri, complicea (n.r. Catalina Alexandra Furtuna) mai fiind la acel moment asociata doar in una dintre acestea. In anul 2018 ar fi fost incasata de catre complice, de la una dintre cele doua societati, suma totala de 806.447 lei reprezentata de dividende aferente anului 2015.
Pe parcursul urmaririi penale s-au instituit masuri asiguratorii asupra unui apartament din Spania, un loc de parcare in municipiul Bucuresti, a partilor sociale detinute in societati comerciale si asupra sumelor de bani din conturi apartinand inculpatului BANICIOIU NICOLAE, respectiv asupra unor sume de bani si actiuni apartinand complicei persoana fizica.
Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# hahaha 4 October 2024 23:18 +2