18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

ACHITAREA LUI PIRLOG A FOST DESFIINTATA – ICCJ a anulat hotararea prin care Sectia pentru procurori din vechiul CSM l-a scapat pe seful Parchetului Tribunalului Militar Bucuresti, Bogdan Pirlog, de unul dintre dosarele disciplinare. ICCJ a retrimis la CSM cauza in care Pirlog e acuzat de manifestari care aduc atingere prestigiului Justitiei si activitati cu caracter public: “A desfasurat activitati cu caracter politic, concretizate prin comunicatul prin care sustine pozitia USR” (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

21 March 2023 14:52
Vizualizari: 4468

Unul dintre dosarele disciplinare deschise pe numele procurorului militar #rezist Bogdan Pirlog (foto), seful Parchetului Tribunalului Militar Bucuresti, va fi rejudecat de Sectia pentru procurori a CSM. Decizia a fost luata de Inalta Curte de Casatie si Justitie.


 

Judecatorii ICCJ Eugenia Puscasiu, Adrian Remus Ghiculescu, Maria Hrudei, Simona Lala Cristescu si Veronica Magdalena Danaila au admis luni, 20 martie 2023, recursul Inspectiei Judiciare si au casat hotararea Sectiei pentru procurori a fostului CSM in materie disciplinara, din 21 septembrie 2022, care a constatat nulitatea actiunii disciplinare si l-a albit pe Pirlog pe procedura in cauza in care procurorul militar este acuzat de manifestari care aduc atingere prestigiului Justitiei si activitati cu caracter public. Astfel, ICCJ a dispus trimiterea dosarului inapoi la CSM in vederea solutionarii actiunii disciplinare.


Iata minuta deciziei ICCJ nr. 56 din 20 martie 2023 (dosar 2682/1/2022):


Admite recursul declarat de Inspectia Judiciara impotriva hotararii nr. 4P din 21 septembrie 2022 pronuntata de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru procurori in materie disciplinara, in dosarul nr. 3/P/2022. Caseaza hotararea atacata si trimite cauza Consiliului Superior al Magistraturii - Sectia pentru procurori in materie disciplinara pentru solutionarea actiunii disciplinare. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 20 martie 2023”.


Iata minuta hotararii Sectiei pentru procurori a CSM in materie disciplinara din 21 septembrie 2022, desfiintata de ICCJ:


Admite exceptia nulitatii absolute a rezolutiei de exercitare a actiunii disciplinare nr. 21-3759/a1 din data de 28 aprilie 2022.

Constata nulitatea actiunii disciplinare formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratului Pirlog Bogdan Ciprian, prim-procuror militar adjunct al Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, cercetat sub aspectul savarsirii abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. a) si d) teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pronuntata in sedinta publica azi, 21 septembrie 2022”.


Acuzatiile IJ


Procurorul Bogdan Pirlog a fost trimis in judecata disciplinara in 28 aprilie 2022, fiind acuzat de comiterea a doua abateri disiplinare:

- manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu (art. 99 lit. a din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor);

- desfasurarea de activitati publice cu caracter politic (art. 99 lit. d) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor).


Inspectia Judiciara il acuza pe Pirlog ca, prin intermediul asociatiei pe care o conduce, a sustinut pozitia USR in legatura cu reforma sistemului de justitie. De asemenea, in comunicatul aceleasi asociatii a lui Pirlog – Asociatia Initiativa pentru Justitie – au fost inserate expresii si afirmatii care afecteaza demnitatea, imaginea publica a procurorilor si a justitiei in ansamblul sau.


Prezentam comunicatul Inspectiei Judiciare privind trimiterea in judecata disciplinara a procurorului militar Bogdan Pirlog:


“La data de 28.04.2022 (9.05.2022), Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de domnul procuror militar, lt. col. Pirlog Bogdan-Ciprian pentru manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu si desfasurarea de activitati publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice in exercitarea atributiilor de serviciu, abateri disciplinare prevazute de art. 99 lit. a) si d) teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata si modificata. Din situatia de fapt a rezultat ca magistratul procuror Pirlog Bogdan Ciprian a desfasurat activitati cu caracter politic, concretizate prin comunicatul din data de 18.10.2021, comunicat prin care preia si sustine pozitia USR, cu privire la masurile propuse de acest partid politic in programul de guvernare pentru realizarea reformelor in justitie si in domenii de interes national. Inspectorul judiciar a retinut ca in continutul comunicatului lansat de procurorul Pirlog Bogdan-Ciprian, de pe adresa de mail bogdanpirlog@yahoo.com, sub masca Asociatiei „Initiativa pentru Justitie”, se regasesc expresii si afirmatii de natura a afecta demnitatea, imaginea publica a procurorilor si a justitiei in ansamblul sau. Actiunea a fost inaintata Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea raspunderii procurorului in cauza. Mentionam ca exercitarea actiunii disciplinare reprezinta o etapa a procedurii disciplinare si nu constata definitiv vinovatia magistratului cercetat”.

Comentarii

# maxtor date 21 March 2023 16:46 +1

pirlog - definiție DAR - dexonline dexonline.ro › definitie › pirlog pirlóg, pirloáge, s.n. (reg.) loc nearat unul sau doi ani, pe care cresc ierburi; pirloagă, moină, obleagă, toloacă, rât, morogan, moruncă, nadaz, țelină.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva