ADEVARUL DESPRE INEC (I) – Expertul criminalist Camelia Grigore dezvaluie in premiera cum au contribuit tovarasiile de pahar, ilegalitatile si interesele judiciare, la mentinerea unei institutii de tip sovietic - Institutului National de Expertize Criminalistice, si la impiedicarea reformarii sistemului independent de expertize criminalistice
Expertul criminalist Camelia Grigore, una din victimele conducerilor Institutului National de Expertize Criminalistice (INEC) din subordinea MJ, care au cautat continuu sa scape de orice expert incomod care dorea reformarea sistemului national al expertizelor, face in premiera prin intermediul Lumeajustitiei.ro dezvaluiri despre fata nevazuta din interiorul acestei institutii. O institutie care a ramas ca pe vremea comunista si care, gratie factorilor de raspundere din ultimii 20 de ani de la varful Ministerului Justitiei, a mentinut un control continuu al statului asupra expertizelor criminalsitice de tot felul. Acesta este motivul pentru care in Romania inca nu exista un sistem independent de experti criminalisti, acestia fiind pastoriti de INEC astfel incat instantele de judecata sa fie obligate sa aleaga numai din randul acestora. Din cauza ca nu avem experti independenti, in Romania nu exista garantia ca un invinuit/inculpat si nu numai sa poate combate cu experti parte independenti acuzatiile si faptele stabilite de reprezentantii statului. Practic, in Romania, statul te acuza si tot el face expertizele criminalistice pe baza carora esti trimis in judecata ori prejudiciat, tara noastra nefiind aliniata cerintelor europene in acest domeniu.
Expertul criminalist Camelia Grigore (foto 2) este al doilea expert de marca mazilit de conducerile INEC, dupa eliminarea cunoscutului expert pe voce si vorbire Catalin Grigoras. Camelia Grigore a fost eliminata din INEC la inceputul acestui an, de catre procurorul Catalin Ceort, adus ilegal la conducerea acestei institutii. Ea a formulat plangerea penala impotriva procurorului Catalin Ceort, pentru desfacerea contractului sau de munca pe baza unei sesizari depuse de seful sectorului I - Identificare Criminalistica din INEC, in luna ianuarie 2012.
Publicam in continuare dezvaluirile expertului Camelia Grigore despre starea de fapt care domneste in INEC din perioada ministrului Justitiei Valeriu Stoica, precum si o serie de fotografii din care reiese atmosfera de voie buna din interiorul INEC.
De ce sindicatul din INEC nu s-a sesizat la numirea ilegala a procurorului Catalin Ceort ca director al INEC in 2012
<< Prin Sentinta Civila nr. 1/18 ianuarie 2007 din dosarul nr. 479/302/ 2007 a Judecatoriei Sectorului 5 si decizia nr. 637/27.04.2007 a Tribunalului Bucuresti Sectia V Civila, instanta a admis cererea formulata de petenta SINDICATUL „CRIMINALISTII” prin reprezentantul Betiu Grigoras (avand functie de conducere in institut - sef de sector; n.n. - actual director adjunct al INEC) si a dispus inscrierea SINDICATULUI „CRIMINALISTII” in registrul special privind organizatiile sindicale pastrat la grefa Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti. Sediul Sindicatului este mentionat a fi in Bucuresti, Bd. Regina Elisabeta nr. 53, Sector 5; INEC nu este proprietarul cladirii/sediului in care functioneaza, proprietarul cladirii este Ministerul Justitiei;
Prin adresa nr 429/10.07.2006 numitii Betiu Grigoras si Dumitrescu Cristian (sefi de sectoare in cadrul INEC la acea vreme) au solicitat conducerii INEC (directorului adjunct Rusitoru Florin) acordul pentru stabilirea sediului si functionarea Sindicatului la adresa unde functioneaza INEC. Prin adresa nr 429/10.07.2007 (din anul 2006 !!!) directorul adjunct Rusitoru Florin a aprobat functionarea si stabilirea sediului in cadrul INEC (anexam prezentei o copie a adresei „nr. 429 / 10.07.2007”). Adresa nr. 429 din 10 iulie 2007 (din anul 2006 !!!) depusa la dosarul instantei este semnata de Rusitoru Florin in calitate de „Director”, desi acesta nu a avut niciodata aceasta calitate; Registrul de Intrare-Iesire Corespondenta INEC NU contine referiri la un raspuns scris dat de conducerea INEC de la acea data, respectiv adresa nr 429/10.07.2007 (din anul 2006 !!!) semnata de Rusitoru Florin;
Provesul-Verbal de constituire a sindicatului din data de 27 decembrie 2006 contine numele si semnaturile unor persoane care nu mai erau angajati ai INEC si nu se aflau in tara la acea data !!! Persoanele din provincie nu au fost la sedinta de constituire.
In diferite medii, numitul BETIU Grigoras s-a laudat ca sotia sa, avocat Betiu Liliana, fost judecator, are intrare „beton” la Judecatoria sectorului 5 si rezolva toate problemele sindicatului.
Conform HG 458/2009, „6. La articolul 8, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins: "Art. 8. - (1) Directorul si directorul adjunct ai institutului sunt numiti prin ordin al ministrului justitiei si libertatilor cetatenesti dintre expertii cu grad profesional maxim si cu studii juridice.", paragraf incalcat cand a fost numit un procuror pe functie de director, intai procurorul Sorin Sandel Vasilache de la Brasov pe functie de director adjunct, urmat de procurorul Ceort Catalin Nicolae pe post de director.
* Cititi aici documentele privind infiintarea Sindicatului Criminalistii al salariatilor din INEC
Documente neinregistrate si acte disparute
In repetate randuri Catalin Grigoras (n.n. - fost director adjunct al INEC, unicul expert veritabil pe voce si vorbire din Romania) a solicitat conduceri INEC de pana in anul 2006 eliberarea unor copii si adeverinte din dosarul de personal. A fost refuzat sistematic si i s-a dat ordin secretarei sa nu i se inregistreze nicio cerere in acest sens. A fost pus in garda de asemenea ca, deoarece este o persoana incomoda, i s-a umblat la dosarul de personal de unde i-au fost sustrase si modificate documente pentru compromiterea si santajarea sa. De mentionat ca în prezent, procesul-verbal din 16 august 2002, in forma in care se afla in arhiva INEC, contine elemente de nelegalitate, numitul Cristian Dumitrescu (n.n. - fost director al INEC) fiind cel care l-a si amenintat in repetate randuri cu privire la acest lucru. Acest aspect a fost folosit in decursul anului 2007, cand au fost depuse mai multe sesizari la ministerul justitiei de grupul care-l sustinea pe Dumitrescu Cristian sa ajunga director.
Tot referitor la modificari de documente, in situatii similare au fost si alti colegi din INEC printre care si Mario Pop caruia o cerere de inscriere in tabelul nominal cu experti criminalisti autorizati i-a fost stearsa din registru. Registrul exista si analiza acestuia poate evidentia inscrisurile originale. Din relatarile colegilor, aceasta operatiune s-a facut la ordinul fostei conduceri, directorul de atunci, Lucian Ionescu inscriindu-se insa in acest tabel impreuna cu cativa dintre acolitii sai.
Au fost depistate disparitii de documente originale de personal din arhiva INEC si de la alte persoane (dna Cristache Lenuta).
Au fost depistate disparitii de documente originale de achizitii din arhiva INEC, fosta conducere refuzand sa incheie un proces-verbal de predare-primire a documentelor existente in INEC la data de 1 noiembrie 2006.
Deoarece, la ora actuala, aceleasi personaje au ajuns din nou la conducere, reusind prin diverse actiuni (care se afla in diverse stadii de lucru la organele competente), sa scape de directorii Camelia Grigore si Catalin Grigoras, situatia este aceeasi. Astfel, cu toate ca arhivarul I.N.E.C. a facut mai multe adrese prin care semnaleaza ca nu i s-au predat de la secretariat arhivele pe anii 2009, 2010, 2011, iar ce i s-a predat are documente lipsa, nici Chivu Marilena, nici Betiu Grigoras, nici procurorul Catalin Ceort nu au luat nicio masura. Din contra, directorul adj. Betiu i-a dat calificativ „bine” pe anul 2011, iar impreuna si cu Rusitoru Florin au amenintat-o ca la anul va avea calificativ „suficient”. Aceste afirmatii pot fi verificate in plangerea facuta la Ministerul Justitiei, inregistrata sub nr. 47.196/2012.
Cum se faceau incadrari ilegale in INEC
Numitul Sandu Dumitru (numele este schimbat), a facut facultatea in U.R.S.S., iar la revenirea in tara a fost repartizat la Laboratorul Central de Criminalistica (vechea denumire a I.N.E.C. pana la aparitia HG 368/1998), ulterior fiind numit sef al Laboratorului Interjudetean Bucuresti. Aici a functionat pana in 1997, de unde, cu cateva luni inainte sa se pensioneze (nascut in 1932), a avansat consilier in ministerul justitiei. Dupa mai putin de un an de zile, s-a pensionat, dar cu pensie de magistrat, ceea ce nu a fost niciodata (pensie pe care o primeste si acum).
Conform prevederilor art.13 din Hotararea Guvernului nr. 368 din 3 iulie 1998: „(1) Expertul criminalist este functionar public. (2) Incadrarea ca expert criminalist pe post vacant se face prin concurs sau examen.”
Prin ordinul ministrului justitiei nr. 1287/b/c din 14 iulie 1998 s-a dispus angajarea fara examen, pe post de expert criminalist la INEC a numitului SANDU Dumitru.
Mentionam ca ordinul susmentionat, tehnoredactat computerizat, contine o adaugire efectuata cu o masina de scris, fara a avea o stampila si o semnatura a persoanei care a operat aceasta modificare, dar Sandu Dumitru a primit aceste drepturi.
In perioada 14 iulie 1998 – 31 decembrie 2006 acesta a efectuat in cadrul I.N.E.C., atat individual cat si in comisii cu alti experti, o serie de expertize ce au concluzii fara suport stiintific si care au determinat erori judiciare.
In decembrie 2006 i s-a pus in vedere de conducerea nou numita ca incepand cu 1 ianuarie 2007 nu mai este angajat al I.N.E.C.-ului, deoarece are 74 de ani, ceea ce contravine legislatiei in vigoare.
Dar acest personaj nu a fost singurul angajat care a depasit cu mult varsta de pensionare intr-un institut apartinand ministerului justitiei, garantul respectarii legilor din Romania.
In aceeasi situatie, in decembrie 2006, se gaseau si Chebeleu Rodica-Iosefina, sotia lui Traian Chebeleu, purtatorul de cuvant a lui Ion Iliescu si Anghelescu Olga Stefania, ambele in varsta de 65 de ani, dar care nu-si facusera dosar de pensionare. In acel moment, varsta de pensionare pentru femei era 55 de ani la cerere si 57 obligatoriu – deci au mai primit salariu inca 8 ani de zile.>>
* Cititi aici o fotocopie a ordinul ministrului justitiei nr. 1287/b/c din 14 iulie 1998
(va urma)
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Expertul Bachus 18 November 2012 13:31 +13
# Expertiza 18 November 2012 13:35 +18
# gradul de alcoolemie 18 November 2012 14:25 +15
# Ion_roata-patrata 18 November 2012 19:45 +6
# Herlea 20 November 2012 08:37 0
# Ion_roata-patrata 18 November 2012 20:04 +4
# roata morii 18 November 2012 20:53 -7
# Da 18 November 2012 22:16 +2
# roata morii 18 November 2012 23:49 0
# nedumerire 18 November 2012 23:41 +3
# SD 20 November 2012 18:14 0
# razvan 18 November 2012 23:46 +5
# adrian 29 October 2014 15:48 0
# Nea Costica 19 November 2012 10:35 +5
# nea mitica 19 November 2012 14:40 +3
# Aramis 19 November 2012 13:12 +3
# Imre 19 November 2012 16:04 +2
# vad şi aud 19 November 2012 20:39 +5
# nu vad nu aud 19 November 2012 21:16 +5
# Toma 20 November 2012 00:16 -2
# I-auzi ia ! 20 November 2012 11:30 +4
# Si mai 20 November 2012 11:58 +4
# K-meleon 21 November 2012 11:50 +1
# Aron 20 November 2012 08:31 0
# Arona 21 November 2012 21:00 +1
# Nea Costica 20 November 2012 09:52 +3
# Maria 20 November 2012 18:07 -1
# Nea Costica 21 November 2012 09:58 0
# Maria 22 November 2012 08:22 -1
# melcu 20 November 2012 10:00 -4
# Belcu 20 November 2012 12:12 +6
# Nea Costica 20 November 2012 10:14 +6
# Un cititior 20 November 2012 13:47 +4
# Un alt Costica 20 November 2012 14:01 +3
# D. Dragan 20 November 2012 17:38 -1
# Maria 20 November 2012 17:55 -3
# Darwin Jr. 21 November 2012 22:04 +3
# Logic 22 November 2012 22:18 +3
# Maria 20 November 2012 18:02 -4
# Cititorul 22 November 2012 22:00 +1
# Vespasian 21 November 2012 10:49 +1
# Armand 22 November 2012 09:09 +1
# Consult 22 November 2012 09:16 0
# pasa 1 December 2012 23:34 +1
# mari experti 2 December 2012 11:09 +1
# link 10 March 2013 12:51 0
# Mihai 10 March 2013 12:24 0
# Georgescu 25 October 2013 17:43 0
# savu 20 September 2014 11:54 0