5 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AFARA CU INCULPATUL BERBECEANU – Rromii cer demiterea ministrului de Interne Marcel Vela si a sefului sau de cabinet Traian Berbeceanu, pe care ii acuza de instigarea Politiei la violente impotriva cetatenilor: “Traian Berbeceanu a prezentat abordarea Ministerului, afirmand in mod public faptul ca 'la violenta trebuie raspuns cu violenta'. O asemenea abordare este inadmisibila intr-un stat de drept si incalca flagrant principiile drepturilor omului”

Scris de: George TARATA | pdf | print

24 April 2020 14:16
Vizualizari: 6286

Presedintele Romaniei Klaus Iohannis si premierul Ludovic Orban sunt somati sa-i dea afara pe ministrul de Interne Marcel Vela (foto stanga) si pe seful de cabinet al acestuia, inculpatul Traian Berbeceanu (foto dreapta). Solicitarea le este adresata de doua ONG-uri ale rromilor, care ii acuza pe Vela si Berbeceanu ca au instigat politistii impotriva cetatenilor acestei tari.


 

Intr-o scrisoare deschisa, transmisa vineri, 24 aprilie 2020, organizatiile Romani Criss si UCTRR amintesc incidentele violente si abuzurile comise de politisti in ultimele zile, totul intamplandu-se in contextul in care inculpatul Traian Berbeceanu a afirmat public faptul ca “la violenta trebuie raspuns cu violenta”, abordare inadmisibila intr-un stat de drept, care incalca flagrant principiile drepturilor omului. Cei doi, ministrul Vela si ajutorul sau Berbeceanu, sunt acuzati totodata de incompetenta si iresponsabilitate, Ministerul Interne ajungand sa promoveze activ escaladarea violentelor.


Iata scrisoarea deschisa prin care se cere demiterea ministrului de Interne Marcel Vela si sefului sau de cabinet, inculpatul Traian Berbeceanu:


“Rolul Politiei este sa aplice legea,

Nu sa bata si sa omoare cetatenii!

Scrisoare deschisa

Stimati domni,

Organizatiile neguvernamentale semnatare, Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii si UCTRR – Uniunea Civica a Tinerilor Romi din Romania va solicita demiterea de indata a domnilor Marcel Vela – Ministrul Afacerilor Interne si Traian Berbeceanu - seful sau de cabinet pentru comportamentul iresponsabil, managementul profund defectuos si instigarea politiei romane la savarsirea de acte de violenta impotriva propriilor cetateni.

In perioada recenta, in contextul situatiei de urgenta declarate de autoritatile romane, au avut loc mai multe incidente in comunitati locale, atat de romi cat si in comunitati de romani.

In cazul de la Hunedoara – blocul Micro 6, mai multe persoane (atat romi cat si romani) au reclamat ca au fost batuti de politisti ca 'razbunare', in urma unei confruntari anterioare. Din filmarile disponibile public se vede cum un barbat este batut de fortele speciale intr-o scara de bloc, iar un copil de 14 ani a fost batut langa bloc. Politia a intrat in multe locuinte, fara a avea mandat, a folosit gaze lacrimogene in spatii inchise, inclusiv impotriva unor femei si a copiilor minori (unul avea 11 ani). Doi barbati au fost batuti de fortele speciale cand au dorit sa depuna plangere impotriva acestor abuzuri.

In cazul din Rahova-Bucuresti, persoana cunoscuta public drept Spartacus a prezentat scuze politistilor pe pagina sa de Facebook si apare cu fata tumefiata. Nu este clar nici in ce conditii au survenit aceste rani si nici cum a putut sa posteze pe facebook, avand in vedere ca era in stare de arest preventiv. Aceasta postare induce cumva dorinta politistilor implicati de a il umili, fortandu-l sa–si ceara scuze public. Mai mult, acesta a fost ironizat de Sindicatul Europol al Politiei Romane. De asemenea, mai multe persoane, inclusiv copii minori din cartierul Rahova au reclamat ca au fost batuti de politie, care ar fi intrat la adresa gresita (cautandu-l pe Spartacus) si ulterior au plecat cerandu-si scuze pentru confuzie.

In cazul de la Bolitin-Vale, jud. Giurgiu, se vede clar in filmari cum politia loveste cu bestialitate persoane de etnie roma care erau deja incatusate si culcate la pamant si cum acestea tipa de durere. Politistul reproseaza acestora ca vorbesc in limba romani si ca fac live-uri pe net. Mai multi copii romi din acelasi cartier dorm pe campuri si sunt refugiati de teama abuzurilor politiei.

Stimati domni,

Domnul Marcel Vela, Ministru de Interne a gestionat in mod defectuos situatia curenta de criza de la un capat la altul. Dupa ce cu ocazia sarbatorilor de Paste a dorit sa foloseasca politia pe post de curier al Bisericii Ortodoxe Romane si sa expuna in mod iresponsabil populatia la efectele deosebit de distructive ale COVID 19, Ministrul Afacerilor Interne a recidivat si a sustinut abuzurile savarsite de politie impotriva cetatenilor, explicit impotriva cetatenilor de etnie roma, dar nu exclusiv.

Domnul Traian Berbeceanu, seful sau de cabinet a prezentat in mod clar abordarea Ministerului, afirmand in mod public faptul ca 'la violenta trebuie raspuns cu violenta'. O asemenea abordare este inadmisibila intr-un stat de drept si incalca in mod flagrant principiile drepturilor omului.

In aceasta logica a promovarii violentei, instigate de la nivelurile superioare ale Ministerului Afacerilor Interne, actele prezentate anterior sunt lesne de inteles. La cele mai inalte esaloane, Ministerul Afacerilor Interne, sub conducerea incompetenta si iresponsabila a domnilor Marcel Vela si Traian Berbeceanu, a promovat activ escaladarea violentelor si a instigat ofiterii de politie sa bata cetatenii. Ceea ce au si facut. Au facut-o si la Bucuresti unde un barbat a fost impuscat mortal, au facut-o si la Bolentin-Vale unde filmarile arata acte grave de tortura si probabil ca o vor face in continuare, daca dumneavoastra, Stimate domnule Presedinte si Stimate domnule Prim-ministru, nu veti interveni sa ii demiteti pe cei doi oameni de la comanda Ministerului Afacerilor Interne.

Dupa cum cunoasteti, Romania a solicitat derogarea de la aplicarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului, in baza art. 15, pe perioada starii de urgenta. Organizatiile semnatare suntem profund consternate de abuzurile grave savarsite de politie in aceasta perioada, si de instigarile fatise la violenta venite de la varful conducerii Ministerului Afacerilor Interne. Refuzam sa credem ca Romania a solicitat aceste derogari pentru a permite sau a facilita aceste abuzuri grave impotriva propriilor cetateni si tocmai din acest motiv avem toata increderea ca, spre deosebire de Ministrul Afacerilor Interne si de seful sau de cabinet, dumneavoastra, in calitate de sef al statului roman si respectiv al puterii executive, veti lua deindata masurile necesare pentru stoparea acestor abuzuri, promovand astfel un climat de legalitate si responsabilitate in societatea noastra.

In aceasta perioada dificila, cu atat mai mult, politia trebuie sa fie alaturi de cetateni, sa sprijine populatia si sa aplice legea in mod obiectiv. Rolul politiei in societate este de a aplica legea, iar atunci cand anumite persoane au o conduita nelegala, politia are rolul de a interveni pentru imobilizarea acestora si prezentarea lor in fata justitiei pentru a se dispune masurile legale. Nicaieri in Constitutia tarii (si nici in legislatia aferenta) nu se arata ca politia este responsabila sa promoveze violenta, sa bata cu bestialitate cetateni incatusati, sa bata copii minori, sa impuste mortal oameni sau sa tortureze proprii cetateni pentru ca vorbesc in limba materna.

In concluzie, va aducem la cunostinta ca vom sesiza si organele judiciare competente cu privire la aspectele semnalate, dar va reiteram solicitarea noastra respectuoasa de a demite deindata atat Ministrul Afacerilor Interne cat si seful sau de cabinet si de a numi la conducerea Ministerului Afacerilor Interne persoane care promoveaza aplicarea legii romanesti in vigoare si nu a legii pumnului si a violentei”.

Comentarii

# nu-srom dar voi deveni tigan date 24 April 2020 14:47 +7

Numai intr-o societate fascista se poate gasi o asemenea comportare! bactalo!

# Hades date 24 April 2020 15:01 +4

Derogarea de la prevederile CEDO are 2 limite clare: pe de o parte, art. 2 al convenției-dreptul la viață, deja încălcat în cazul victimei Alexandru Găzdac, art. 3 al convenției-interzicerea torturii, deja încălcat în cazul tuturor celor agresați prin folosirea disproporționartă a forței de către poliție, art. 4, alin. 1 al convenției-interzicerea sclaviei și art. 7 al convenției-nicio peseapsă fără lege, iar, pe de altă parte, existența altor ”obligații care decurg din dreptul internațional”, cum ar fi, spre exemplu, dreptul internațional umanitar (infracțiunile contra umanității, genocidul ș.a) ș.a.). Derogarea inițială a și încetat de drept, urmare interdicției de derogare impuse de Parlament, prin Hotărârea de încuviințare a prelungirii stării de urgență. Concluzia: nu numai demiși, ci și deferiți justiției penale, pentru infracțiuni ca instigare publică, incitare la ură sau discriminare, instigare la tortură, favorizarea făptuitorului. Și astea la o primă strigare.

# Cetateanul date 24 April 2020 17:13 +8

Cu penali în funcții publice! Voi ati ascultat cum urla de durere amaratul ala batut salbatic de "omul legii"? Si toata gasca aia sta si nu face nimic. .. la asta nu se mai sesizeaza din oficiu? Nici macar pe lasarea fara ajutor? Sau aici e vb doar de niste tigani? PS Ce se mai aude cu instigarea penalului la violenta? Sau si in astea se califica doar M Badea?

# Deferit Demisionescu date 24 April 2020 17:27 +1

ONG urile rromilor vor publicitate pentru comportamentul decent al rasei lor.Havelo bactalo,ca nazistii au incercat eradicarea tiganilor si a evreilor pana in zilele noastre.

# NM date 24 April 2020 20:59 0

mai oameni buni voi nu vedeti jigodiile astea din Alba, Sibiu Caransebes etc se trag uni pe alti?, nu este clar ca le place capitala, voi nu vedeti ca jigodiile astea din zona aceea ne conduc. s-a facut o cardasie de la nenorocita deKovesi in coace de cred ca nu vom mai scapa de ei niciodata, credeam ca am scapat de Blaga, Rus, Boc... pe dreacu au venit alti mai pacatosi ca ei, apropo de strambatura asta de Berbeceanu, va dati dvs. seama ce tupeu are infractorul asta? tupeu de golan daca nu era Kovesi il manca puscaria cred ca si acum ierea inchis, eu personal sa arat in felul lui un stramb cu dinti strambi care deabia scoate o vorba mai bine ar sta in banca lui. deabia uitasem de el

# Valentin date 25 April 2020 19:55 +2

Acest individ numit Traian Berbeceanu, infractor de profesie cu acoperirea hainei de politia, spagar...., niciodata nu a recunoscut spaga luata nici de la Rusu Gheorghe, cel care se regaseste in dosarul in care au fost trimisi in judecata de catre DIICOT, poate raspunde cum au facut schimbul de masini, a dat la schimb pentru un WV Pasat CC, masina cu numai doi ani vechime un WV Pasat de vreo 12 ani vechime si vreo 2000 euro diferenta, oare nu cumva cel cu care a facut schimbul, in speta Rusu Gheoghe ar fi trebuit sai mai dea si ceva bani pentru ca a acceptat sa faca schimbul? Cum poti numi sef cabinet la Ministru Administratiei si Internelor o persoana care nu are permis ORNIS? Acest individ Berbeceanu nu poate obtine permis ORNIS atita timp cit este inculpat intrun dosar penal!

# Valer date 27 April 2020 11:14 0

De cand nu se mai scrie RROM cu doi de R? Nu de alta, dar facem confuzie cu tara unde se afla inregistrate cele doua ONGuri.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 4.03.2024 – Postul lui Buda, scos la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva