26 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AI INTORS-O CA LA BUZAU, PREDOIU – Iata dovada magariei politice: ministrul Justitiei Catalin Predoiu a raspuns la comenzile stapanilor pentru a forta eliminarea din lege a sanctiunii pentru magistratii care nu respecta deciziile CCR. Fix aceasta sanctiune a fost bagata in lege de acelasi Predoiu, in 2012. Predoiu in Senat: “Ati votat azi un proiect bun, european”. Predoiu a explicat ca sanctionarea neaplicarii deciziilor CCR da “eficienta eficienta dispozitiilor constitutionale” (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

21 August 2022 16:47
Vizualizari: 5990

Ale cui jocuri face ministrul Justitiei Catalin Predoiu? Lumea Justitiei prezinta in editia de astazi dovada ca ministrul Predoiu a raspuns comenzilor stapanilor sai pentru a forta eliminarea din lege a sanctiunilor pentru magistratii care refuza sa respecte deciziile obligatorii ale Curtii Constitutionale ale Romaniei. O masura care reprezinta din punctul nostru de vedere cel mai puternic atentat comis la adresa suveranitatii nationale a Romaniei, tot mai mult pusa in pericol de birocratii de la Bruxelles, ambasadorii marilor puteri si prin hotarari de genul celor luate de CJUE prin care se incita la nerespectarea deciziilor CCR. Incredibil: ministrul Justitiei Catalin Predoiu se lupta in prezent sa abroge abaterea disciplinara constand in nerespectarea deciziilor CCR, desi chiar el este cel care a introdus aceasta sanctiune in 2012, impreuna cu Guvernul Boc, din care facea parte ca ministru al Justitiei. Iar in acel an, in 2012, Romania era parte a Uniunii Europene, si in acel an existau tratate ale UE, si in acel an exista dreptul european si Curtea de Justitie a Uniunii Europene, aspecte pe care astazi Predoiu le invoca pentru a forta aborgarea sanctiunilor pentru magistratii care nu aplica deciziile CCR.


 

Dupa cum deja bine se cunoaste, prin proiectul noii Legi privind statutul judecatorilor si procurorilor (care va inlocui actuala Lege 303/2004) ministrul Justitiei Catalin Predoiu a eliminat abaterea disciplinara de la art. 99 lit. ş) constand in “nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii”. Asta desi abaterea disciplinara a aparut in Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor in 2012, cand ministru al Justitiei era exact acelasi Catalin Predoiu.

Concret, in 2011, Guvernul Boc din care facea parte Catalin Predoiu (mandatul lui Predoiu ca ministru de Justitie a fost din 28 februarie 2008 pana in 7 mai 2012) a adoptat “Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii”. Una dintre cele mai importante modificari propuse privea introducerea abaterii disciplinare constand in nerespectarea deciziilor CCR, a carei eliminare se incearca in prezent de catre acelasi ministru Predoiu care a bagat-o in lege.


Astfel, proiectul de lege adoptat de Guvernul Boc si implicit de ministrul Justitiei Catalin Predoiu a propus modificarea art. 99 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor dupa cum urmeaza (vezi facsimil 1):

“3. Articolul 99 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Art. 99 – Constituie abateri disciplinare:

(…)

ş) nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii”.

 


Pana la acea data, Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor nu continea la capitolul abateri disciplinare nerespectarea deciziilor CCR (vezi facsimil 2).

 


Predoiu: “Ati votat un proiect bun, un proiect european”


Proiectul de lege a fost trimis de catre Guvernul Boc la Camera Deputatilor in data de 16 noiembrie 2011 (vezi facsimil 3).

 


Proiectul de lege a fost discutat in 15 noiembrie 2011, fiind respins de Camera Deputatilor.

Totusi, o luna mai tarziu proiectul de lege a fost adoptat de Senatul Romaniei, in 15 decembrie 2011, la finalul dezbaterilor Catalin Predoiu multumindu-le colegilor pentru votul prin care au adoptat proiectul care introducea nerespectarea deciziilor CCR ca abatere disciplinara, proiect pe care il cataloga drept unul bun si european: “Bineinteles, doresc sa va multumesc pentru acest vot si as vrea sa fiti incredintati ca, cel putin in ceea ce ma priveste, daca vreodata se va pune problema initierii unei actiuni disciplinare, nu o voi face inainte sa ma consult cu Consiliul Superior al Magistraturii. Va rog sa nu aveti rezerve. Ati votat azi un proiect bun, un proiect european (vezi facsimil 4).

 



De asemenea, desi in prezent sustine ca abrogarea abaterii disciplinare privind nerespectarea deciziilor CCR nu inseamna ca aplicarea acestor decizii nu va mai fi obligatorie, pe motiv ca legea impune oricum respectarea deciziilor CCR, in 2011, cu ocazia dezbaterilor din Senat, ministrul Justitiei Catalin Predoiu explica fix pe dos, si anume ca ca este nevoie de o sanctiune disciplinara pentru ca obligatiile din lege sa fie respectate. In acest sens, Predoiu dadea exemplu deciziilor Inaltei Curti privind recursurile in interesul legii, precizand ca desi acestea sunt obligatorii conform legii, ele nu sunt respectate. Cu alte cuvinte, Predoiu recunostea ca desi exista obligatii in lege, fara existenta unor sanctiuni, aceste obligatii pot sa nu fie respectate: “Voiam sa va spun ca proiectul are si alte valente. La ora aceasta, daca ne uitam si analizam modul in care se respecta recursurile in interesul legii, deciziile Inaltei Curti de Casatie si Justitie in recursurile in interesul legii, vom vedea ca nu avem o disciplina jurisdictionala, ca, desi este text legal, care prevede obligativitatea lor, este ignorat, ca aceasta genereaza o practica neunitara, practica asta neunitara alunga investitorii si sperie cetatenii, ca te judeci intr-un fel intr-o parte a tarii si in alt fel in alta parte a tarii, in spete similare. Toate aceste aspecte sunt avute in vedere de proiect. Inca o data, il sustin fara niciun fel de rezerva, nu numai tehnica, ci si de constiinta. Nu am nicio problema sa spun ca este un proiect moderat, nu este un proiect sever, nu este un proiect dur, ci este un proiect in standardele unei justitii normale” (vezi facsimil 5).

 



Ministrul Catalin Predoiu s-a luptat la CCR sa dea eficienta Constitutiei


Dupa votul pozitiv din Senat, proiectul de lege a fost atacat la Curtea Constitutionala in 20 decembrie 2011, sesizarea fiind respinsa de CCR, cu unanimitate, prin Decizia nr. 2 din 11 ianuarie 2012.

Foarte importanta fost pozitia exprimata de Guvernul Romaniei, din care facea parte Catalin Predoiu. Astfel, in punctul de vedere trimis la CCR, punct de vedere care nu putea fi conceput fara Catalin Predoiu, Executivul a precizat ca introducerea sanctiunii disciplinare pentru nerespectarea deciziilor CCR, atentie, da “eficienta dispozitiilor constitutionale” ale art. 147 alin. (4) din Constitutie care prevede ca deciziile CCR sunt obligatorii - “Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor”.


Iata punctul de vedere din 2012 al ministrului Justitiei Catalin Predoiu, membru al Guvernului Boc, privind introducerea sanctiunii disciplinare pentru nerespectarea deciziilor CCR, sanctiune pe care astazi vrea sa o elimine (vezi facsimil 6):


“Guvernul a transmis Curtii Constitutionale, cu adresele nr. 5/7.465 din 5 ianuarie 2012 si nr. 5/7.482/din 5 ianuarie 2012, punctul sau de vedere, in care se arata ca sesizarile de neconstitutionalitate sunt neintemeiate, pentru urmatoarele motive: (…) Cat priveste reglementarea abaterilor disciplinare care se refera la nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursuri lor in interesul legii, se arata ca aceasta da eficienta dispozitiilor constitutionale ale art. 147 alin. (4) si art. 126 alin. (3). In plus, textul de lege criticat nu exclude posibilitatea judecatorului national ca, intr-o cauza in care s-a invocat si o exceptie de neconstitutionalitate, iar Curtea Constitutionala a constatat constitutionalitatea dispozitiei legale respective, sa dea totusi eficienta Conventiei Europene a Drepturilor Omului, in vederea asigurarii respectarii drepturilor si a libertatilor fundamentale”.

 


Iata insa ca la o distanta de 10 ani, ministrul Justitiei Catalin Predoiu adopta o cu totul alta pozitie, dorind eliminarea abaterii disciplinare privind nerespectarea deciziilor CCR, abatere pe care in 2012 s-a luptat sa o introduca in lege. Toate acestea desi, asa cum aratam si la inceputul articolului, Romania este parte a Uniunii Europene la ca in 2012, exista in continuare dreptul european la fel ca in 2012 si exista aceleasi tratate ale UE la fel ca in 2012, aspecte pe care, repetam, acum Predoiu le invoca pentru a forta eliminarea sanctiunii privind nerespectarea deciziilor CCR.

Ceva important s-a intamplat totusi intre timp: statutul de colonie al Romaniei s-a accentuat, atacurile la adresa suveranitatii s-au inmultit inclusiv prin hotarari CJUE care instiga la nerespectarea deciziilor CCR, iar tara a ajuns sa fie condusa de o clasa politica ce in mare parte raspunde, fara obiectii, la comenzile birocratilor de la Bruxelles si ale marilor puteri.


* Cititi aici proiectul de lege propus in 2012 de ministrul Justitiei Catalin Predoiu si Guvernul Boc referitor la introducerea sanctiunii constand in nerespectarea deciziilor CCR

* Cititi aici expunerea de motive a proiectului de lege propus de ministrul Justitiei din 2012 Catalin Predoiu si Guvernul Boc de introducere a sanctiunii constand in nerespectarea deciziilor CCR

* Cititi aici stenograma sedintei Senatului din 15 decembrie 2011 cu pozitiile ministrului Justitiei Catalin Predoiu prin care isi apara proiectul de lege prin care a introdus abaterea disciplinara constand in nerespectarea deciziilor CCR

* Cititi aici Legea 24/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, adoptata la propunerea Guvernului Boc din care facea parte Catalin Predoiu, prin care nerespectarea deciziilor CCR a devenit abatere disciplinara

Comentarii

# Bufnitzoiul Mov date 21 August 2022 17:53 +122

A întors-o fix ca acolo unde a fost șef tasu lu Ciolacu la aviație... Schema a fost asa dat fiind faptul ca sunt mulți turnători care toarnă la Bruxelles ce se face sau nu se face în România. Predoiu a făcut o fenta de chiloți ca să nu-l toarne copii mai mari la șefi ca nici măcar nu a încercat nimic. Deși el știa ca în tara iese scandal dar măcar a dat aparență ca merita funcția ocupata temporar

# santinela date 22 August 2022 07:49 +631

Nu credeam vreodata sa spun ca NU poate exista un NIMIC mai mare decit Macovei, dar se pare ca asta o intrece cu mult ! Sa nu tii la tara ta,la principii nici cit negru sub unghie,la blazonul tau,sa accepti sa fi injurat ca la usa cortului ( binemeritat de altfel) inseamna o "performanta" nu ? Cit despre caracter nu mai vorbim,asta-i lipseste cu desavirsire si cu toate astea ala mare din deal il mai tine in functie. O singura concluzie se poate trage de aici. Si von Snitel este pe acelasi calapod cu sluga lui !

# dulapul pelticiunii, scutelitei si pierzaniei nationale date 22 August 2022 17:09 +219

JOOOOOS SECURITATEA!JOS CVERNUL !JOS MISTRUL SECURIST SI TRADATOR! JOS PARTIDUL SECURIST LIBERAL! TRADATORII LIBERALI SA RASPUNDA IN FATA POPORULUI pt ca l-au saracit pentru interesele straine de un.tradator ca Vergilica si ca s-au mictionat pe suveranitatea tarii de un tradator peltic si ca sunt manevrati de un dulap plin de tradare ! Astia nu au legatuta cu tara si poporul! Hai liberare! Stati de aproape 10 sa se usureze un , spuneti-i cum vreti, si sculele obediente care maine poimaine va va obliga sa va dati si nevestele tribut astora din vest , ca tara v-au saracit-o si pe voi v-auvandut ca pe un popor de sclavi! JOS TRADATORII! aista-i o opinie

# Catalin Slugoiu trebuie mazilit din post! date 22 August 2022 22:19 +169

Ce mai cauta ala acolo , tradator spur de tara si neam ?! Serviciile sunt cancerul acestei tari , am zis !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva